Quantcast
Channel: Cornucopia?
Viewing all 12885 articles
Browse latest View live

Hur små är pensionerna egentligen?

$
0
0
Vi lagom cyniska 60-, 70- och 80-talister som dominerar här på bloggen har ju redan accepterat att vi aldrig kommer få någon pension. Det kan ändå vara intressant att nu när en del av oss bara har något eller några år kvar till vi kan börja ta ut privat pensionssparande (innan även den åldern höjs) titta på hur dagens pensionärer har det inkomstmässigt. Hur små är pensionerna egentligen?

Ni har alla sett reklamen med evigt unga lyckliga pensionärer, som ser ut att vara högst 55 år gamla och med full virilitet och glädje lever livet, för de har sparat till privat pension. Men vad talar vi om för pengar i normalfallet, egentligen?

Vi vänder oss till SCB och tittar.
Inkomst av tjänst per månad ålder 50+, medelvärden
Som man ser ovan landar medelvärdet för inkomst av tjänst på runt 15 000 kronor efter 75 års ålder.

I snitt ger det 11 922:- SEK i månaden att leva på rapporterar jobbskatteavdrag.se. Det var väl trevligt!

Ett annat sätt att titta på det är medelvärdena på den faktiska pensionen, för de som hämtar ut pension. En del väljer att fortsätta jobba, vilket avspeglar sig i de sammanlagda medelvärdena ovan. Vilka alltså inte blir representativa förrän vid 75 års ålder.
Pension per månad, medelvärden för de med värden 2014. Nej, SCB redovisar inte tjänstepension separat, utan klumpar ihop den med den allmänna pensionen. Lev med det, även om du har en klinisk diagnos.
65-åringen får i medel ut 19 850:- SEK per månad före skatt, givet pensionssparande. Det ger enligt jobbskatteavdrag.se 15 048:- SEK per månad att leva på. Om man dock inte har sparat något privat blev pensionen bara 16 808:- SEK i medel och efter skatt 13 089:- SEK i månaden.

Kanske inte riktigt som i reklamen om den lyckliga ålderdomen oavsett?

Dock är som vi alla vet medelvärden mycket bedrägliga. Istället tittar vi på medianen.
Förvärvsinkomst före skatt per månad 2014, median
Median 66-åringen får 20 692:- SEK i bruttoinkomst per månad, eller i snitt 15 593:- SEK i månaden efter skatt om man inte är medlem i svenska kyrkan.

Sedan faller inkomsterna rätt snabbt och redan vid 71 års ålder är man nere på 16 025:- SEK eller 12 583:- SEK i månaden kvar att leva på.

Detta är alltså vad dagens lyckliga pensionärer har att se fram emot. Blir mycket utlandsresor, egen häst, promenader på stranden med alla hundarna, en Harley att cruisa runt med osv.

Då kan man fundera lite på hur det kommer se ut för oss som är födda på 70-talet? 2014 visar nämligen på ett trendbrott. Medianinkomsten för pensionärer i åldern 70 - 75 år började nämligen då att falla, trots den goda konjunkturen - fallet 2009 - 2011 berodde antagligen på finanskrisens påverkan på AP-fondernas reserver och tillhörande nedjusteringar. Det framgår tydligt i grafen nedan att de främst är 70+ som drabbas av bromsen, medan de som är yngre antagligen har tillräckligt med tjänstepensionsreserver för att klara sig.
Medianinkomster åldern 65 - 75 under åren 1999 - 2014.
Ja, grafen är trunkerad nedåt. Lev med det även om du har en diagnos.
Släng sedan på skattehöjningar på det. Och att börsen återigen föll 2015 och antagligen kommer falla 2016, vilket kommer slå i bromsen i pensionssystemet och sänka pensionerna.

Eftersom de flesta läsarna är män vill jag passa på att påminna om att var sjätte av er kommer vara döda innan 65 års ålder. Så för er är pensionen inget problem. Kvinnorna i publiken har bättre odds, bara var elfte av er dör innan pension1..

Jag önskar er en fortsatt trevlig dag och ser fram emot fler uttalanden i stil med "det finns ingen anledning att ha amorterat ner sitt boende till skuldfrihet till pensionen". Glöm inte heller icke-inflationen där vi ser prishöjningar på 6 - 15% om året för monopolsamhällsservice vi inte ens får eller kan tacka nej till, som sophämtning eller elnät.

Tillägg: Färgvalet är som vanligt gjort för att äldre personer med dålig syn inte ska kunna se graferna. Bäst så.

1. Ja, naturligtvis är detta förenklat. Har ni överlevt så här långt har ni kraftigt förbättrat oddsen att leva till 65 år, åtminstone om ni passerat 30 år och lugnat ner er, lite.

Där åkte stödet i OMXS30

$
0
0
Efter initialt lugn börs på morgonen gick det undan nedåt idag. OMXS30 knäckte stödet på 1300 och är nu i ett första steg antagligen på väg mot 1250, vilket man möter inom någon dag i nuvarande takt.
Dagschart OMXS30
Berättelsen (eng narrative) som gäller handlar om oro över utvecklingsländernas utveckling, dvs främst Kina och vart därmed den globala ekonomin är på väg.

Bloggens läsare visste redan om att när ekonomin är överhettad ska man gå ur börsen och ligger antagligenredan ganska rätt positionerade. Alternativt gick man ut på dödskorset vi fick se i slutet av augusti och har legat likvid sedan dess. Vilket varit en utmärkt strategi. Sedan dödskorset är OMXS30 ner drygt 15%. Men indexkramarna och de som sitter stilla i den sk bankbåten får trösta sig med utdelningarna i OMXS30, som sedan dödskorset kan summeras till exakt inga alls. Utdelningar har man som bekant bara på våren i Sverige.

OMXS30 föll 4.22% idag och är nu ner 11.95% sedan årsskiftet. Guldet i SEK per gram är +12.44% sedan årsskiftet. Gammal är alltid äldst och guldet fungerar som vanligt som hedge mot börsnedgång. Bara att gratulera läsaren som både har sin hedge i guld och som gått ur på dödskorset i augusti. De andra som "man tjänar alltid på att köpa aktier och börsen" är förstås nöjda de med. De har ju köpt billigt och på köpet få se hur deras fonder och aktier blivit ännu billigare!

Nästa stöd får jag till redan runt 1250 i OMXS30. Så det kan komma en uppstuds inom några dagar, om stödet håller.

Swedbanks VD sparkas

$
0
0
Swedbank meddelar att man sparkar VD:n Michael Wolf med vad som verkar vara omedelbar verkan.
Foto: Swedbank

Eller snarare heter det följande:
"[Styrelsen] har träffat en överenskommelse om att Michael Wolf lämnar sin befattning som VD och koncernchef per dagens datum. Styrelsen har tagit initiativ till förändringen."
Hoppla. Tillförordnad VD till man lyckats rekrytera en ny är chefen för den svenska bankverksamheten Birgitte Bonnesen.

Att Michael Wolf får sparken och får gå "per dagens datum" motiveras med
"Styrelsens bedömning är dock att det är dags för ett nytt ledarskap och en ny VD som kan ta Swedbank till nästa nivå."
Vad som egentligen pågår bakom kulisserna lämnas som en övning.

Wolf får förstås fallskärm i 12 + 12 månader med 75% av lönen, eller som det heter på finspråk, "avgångsvederlag". Han har tidigare rankats som en av världens bästa VD:ar enligt Harvard Business Review.

Är Internetkraschen 2.0 här?

$
0
0
USA Today säger hej då till IT-bubblan 2.0 med en sammanställning över raset i stora IT-aktier. Det ser onekligen ut som att Internetkraschen 2.0 kan vara här, och då har vi kanske bara sett början.
Större IT-aktier ner från 52-veckors högsta. Återproduktion av USA Todays graf, men med NASDAQ Composite tillagt.
Det mesta som behöver sägas finns att läsa i artikeln hos USA Today. Jag har återproducerat deras graf ovan, fast lagt till NASDAQ Composite-indexet, för att sätta saker i relation till index.

Som man ser går alltså Google och Facebook bättre än index, liksom Tencent. EBays -22% kanske kan sägas vara inom felmarginalen mot index -19%, men i övrigt är det ganska spektakulära nedgångar. Då handlar det åtminstone delvis om lönsamma etablerade bolag med miljontals kunder, men de attraherar helt enkelt inte investerare längre.

USA Today uppmärksammar särskilt kraschen i LinkedIn, då bolaget var en av två bolag börsintroducerade de senaste åren som faktiskt handlades över sin introduktionskurs. Kvar är nu bara Facebook, som den enda sammantaget lönsamma börsintroduktionen. För stunden och än så länge.

Man ska komma ihåg att det nu gått 16 år sedan förra IT-bubblan. Många av marknadens aktörer var för unga för att vara med den gången och varje generation verkar ha ett behov av att upprepa förra generationens misstag att blanda ihop aktiekurs och affärsidé. Det gäller förstås även exempelvis bostadsmarknaden där alla som tillkommit sedan millennieskiftet aldrig var med på marknaden under 90-talskraschen. Kollektivt är vi mycket dåliga på att lära oss av andras misstag.

Ovanstående ras i aktiekurserna är innan vi egentligen kan sägas fått en riktig krasch på börsen. När den väl kommer, dras ovanstående aktier med ner ytterligare.

Hur har pensionsinkomsten utvecklats för 1934-orna?

$
0
0
De individuella pensionärerna blir förstås äldre och det kan vara intressant att se hur deras inkomst har utvecklats? Är pensionsdagen vid 65 års ålder dagen då man aldrig mer får det bättre ekonomiskt? En enkel granskning av medianinkomsten hos pensionären född 1934 visar att ja, justerat för KPI-inflationen, så får man det aldrig bättre ekonomiskt.
Medianförvärvsbruttoinkomst under åren 1999 - 2014 för pensionär född 1934. Inkomsterna är justerade för KPI-inflationen och avspeglar 2014 års penningvärde.
Låt oss här titta på en kvinna och en man, låt oss helt godtyckligt kalla dem för Median-Göran och Median-Anitra. Alla likheter med verkliga personer födda 1934 är rent slumpmässiga.

År 1999 hade Median-Göran en månadsinkomst före skatt på 15 383:- kronor. Media-Anitra hade 10 516:- kronor. Räknar man om det till dagens penningvärde och köpkraft blir det dock 18 657:- respektive 12 754:- SEK. Median-Göran och Media-Anitra var då 65 år gamla.

Tyvärr har inte SCB siffror längre bak än 1999, men vi kan leva med detta.

Inkomsten föll sedan hårt till år 2000 och 66 års ålder, då medianen tydligen gått i pension. Därefter kan man dock konstatera att inkomsten följer kostnadsutvecklingen mycket väl. 

Pensionären får det alltså aldrig väsentligt bättre, men inte heller sämre. Medan ekonomisk tillväxt och välståndsökning gör att de som fortfarande arbetar får det bättre (=reallöneökningar) blir pensionären frusen i tiden för ungefär åldern 66 år. 

Detta förändrades dock med ett slag år 2009. Sedan dess pendlar köpkraften våldsamt, gissningsvis beroende på en kombination av skuldkrisen, finanskrisen och lågräntesamhällets deflation. Med viss eftersläpning kan man också gissa att många pensionärer fortsätter att ha sin PPM, tjänstepension och privata pension i aktier, vilket med fördröjning ger slagigheten sedan 2009, trots att detta inte rekommenderas.

För Median-Göran och Median-Anitra innebar 2010 och 2011 en kraftigt försämrad inkomst, där han tappade drygt 9% av sin köpkraft och hon tappade ca 8%.

Man kan också se att Median-Anitra följer inflationen bättre än Median-Göran, som visar upp en tydlig, men svagt fallande trend i sin inkomst. Istället har Median-Anitra fått det bättre på sistone. Möjligt att det beror på att hon ärvt sin avlidne makes privata pension eller eventuellt försäkrad tjänstepension? En slutsats i så fall är att man som pensionär kan få det bättre om man är äktenskapligt gift och ens respektive går och dör, där man ärver delar av vederbörandes privata pensionsdelar. Å andra sidan är singelhushållet dyrare, då man inte har någon att dela många kostnader med.

Ovanstående justerar inte för skattemässiga konsekvenser och att KPI-inflationen inkluderar mensskydd, kurslitteratur, bebisblöjor, Thailandssemestrar och att man både hyr lägenhet, äger ett hus och en fritidsbåt, samt har råd att köpa en ny bil och en ny platt-TV varje år. Det typiska pensionärslivet alltså. Enligt reklamen.

Slutsatsen landar i att när man väl blir pensionär får man det aldrig mer bättre ekonomiskt, om man inte har privat kapital att spekulera med. Däremot finns goda möjligheter att få det sämre.

Stjärnfall på rea endast hos Adlibris

$
0
0
Mot slutet av februari drar bokrean i gång. Ni hittar nu Stjärnklart som inbunden på rean. Vad som däremot är speciellt att endast via Adlibris erbjuds nu Stjärnfall på rea.

Många har undrat när Stjärnfall kommer på pocket och datumet är just nu angivet till 15:e maj.

Exklusivt via Adlibris kan ni dock köpa Stjärnfall som inbunden på rean till priset 119:- SEK. Detta är ett specialerbjudande och på någon generell rea kommer ni inte hitta Stjärnfall förrän tidigast 2017, om det finns några inbundna böcker kvar då.

Även Stjärnfall finns nu som inbunden på rean och det handlar om de sista inbundna böckerna. Stjärnklart i inbundet är nu slut centralt, så reaböckerna är de sista allmänt tillgängliga i inbunden form.


Därefter kommer Stjärnklart göra Midvintermörker och Midsommargrynings inbundna utgåvor sällskap och vara slut permanent (nåja, jag har kvar några inbundna Midsommargryning fortfarande om någon desperat behöver inbunden signerad utgåva - det samma med Stjärnklart även efter rean - Midvintermörker på inbunden är dock slut även hos mig).

Ni hittar hela Adlibris reakatalog här.

I övrigt har min författarföreläsning den 7:e mars 18:30 flyttats från Hyssna Bygdegård till Sätila Bygdegård. Fördel är att det är enklare att ta buss till Sätila Bygdegård, då man bara behöver gå 500 - 600 meter från bussen.

Majorna, Enskede och Täby är inte längre "no-go zoner"

$
0
0
Polismyndigheten har släppt en uppdaterad rapport om sk "utsatta områden", felaktigt kallade "no-go zoner" av SvD:s Per Gudmundsson. Sedan förra rapporten har man nu fått bukt på den tunga organiserade brottsligheten som helt hade tagit över Täby, Majorna och Enskede och gjorde att polisen helt tappat kontrollen i dessa områden.

Den här gången har man också graderat de utsatta områdena, där man har särskilt utsatta områden, riskområden och utsatta områden.

Verkar lite mer realistiskt, och de särskilt utsatta områdena är nu "bara" 18 stycken och det totala antalet områden har fallit från 55 till 53, sedan situationen lugnat ner sig bland moderaterna i Täby, hipstrarna i Majorna och mångmiljonvillorna i Enskede.

De arton särskilt utsatta områdena är nu Vivalla, Örebro; Hallunda/Norsborg, Botkyrka; Husby, Stockholm; Ronna/Geneta/Lina, Södertälje; Rinkeby/Tensta, Stockholm; Araby, Växjö; Rosengård söder om Amiralsgatan, Malmö; Södra Sofielund (Seved), Malmö; Bergsjön, Göteborg; Biskopsgården, Göteborg; Gårdsten, Göteborg; Hammarkullen, Göteborg; Hjällbo, Göteborg; Lövgärdet, Göteborg; Skäggetorp, Linköping.

Ni hittar PDF:en här.

Nu ser vi alla fram emot att polisen sätter in samma åtgärder som de gjorde i Täby, Majorna och Enskede. Starkt jobbat att på ett drygt år tagit tillbaka kontrollen över dessa platser, så till den grad att de inte ens är klassade som utsatta.

Jag tycker det är extra intressant att Smedby och Sångvägen i Järfälla är så utsatta att dessa är med två gånger i listan.

Börsen fortsatt negativ - hur avgöra stöd och motstånd?

$
0
0
Börsnedgången fortsätter och varken S&P 500-terminen eller utvecklingen i de asiatiska tidszonerna talar för en positiv öppning nu på morgonen. Möjligen runt nollan. Hur kan man enkelt avgöra stöd- och motståndsnivåer för börsen?

Vi har ännu inte sett vad man i rubrikerna kallar för börskrasch, men kom ihåg att exempelvis IT-kraschen 2000 till 2002 bara var en enda lång, utdragen nedgång. Börsen måste inte krascha över en natt och de flesta systemfel vi har idag är ganska kända och hanteras med olika former av plåster för att dra ut på lidandet.

Varken finanskrisen, skuldkrisen eller obligationsbubblan har försvunnit. Ovanpå detta har vi ni en omvänd energikris i form av att en lång rad oljeexporterande länder nu blöder ur alla kroppsöppningar, plus att kapital flyr från utvecklingsländerna, som drev ekonomin under krisen 2008 - 2009. Läget är ännu sämre än 2007 och för svensk del har vi än ännu värre bostadsbubbla och privat skuldbubbla.

Med det sagt, hur hittar man stödområden där nedgången tillfälligt kan ta en paus, och kanske rent av ge en liten upprekyl till ett motståndsområde?

Eftersom vi inte är ute i okänd terräng är det enklaste att bara titta tillbaka historiskt. Var har börsen vänt många gånger förr. Detta är de psykologiska motstånds- och stödområdena. Dra en horisontell linje, och så var det klart.
Veckochart OMXS30. Ej uppdaterad för tisdagens kursutveckling.
Nästa stöd hamnar då runt 1250.

Logiken handlar bland annat om förlustaversion respektive girighet.

Naturligtvis handlas det på alla kursnivåer, men på vissa nivåer handlar fler. Vid ett motstånd kan många som legat med förlust se att de får tillbaka pengarna och börjar då sälja sina aktier i tillräcklig utsträckning för att stoppa en uppgång. Vid nedgång gäller tvärt om. Kursen är tillbaka där man köpte, och då köper man mer för man tycker det är billigt. Sammantaget handlar stöd- och motståndsnivåerna om platser där så pass många agerat att börsen, tillfälligt, eller tills vidare, vänder.

OMXS30 stängde på 1271.45, vilket ger 1.7% ytterligare ner till stödet på 1250. Faller det är inte hela 2014 års uppgång också utplånad och alla som suttit stilla i bankbåten och slagit sig för sina håriga bröst över hur mycket det "tjänat" på börsen även under 2014 kommer känna sig stolta och hänvisa till att de faktiskt fick utdelningar (som de underförstått stoppade in på börsen, så även de utdelningarna följde med ner...).


Pensionärerna har faktiskt fått högre och högre pensioner

$
0
0
Den vedertagna sanningen sägs vara att vi får lägre och lägre pensioner. Köpkraftskorrigerat gäller detta dock ej än så länge och inte heller i nominella belopp. Medianinkomsten har blivit högre och högre, åtminstone för åldern 65 - 70.

Nedan finner ni en graf över köpkraftad förvärvsinkomst för personer i åldern 65 - 70. Fyra födelseår redovisas. Det är 1934, 1939, 1944 och sedan lite udda 1948, eftersom SCB:s data än så länge bara sträcker sig till 2014, dvs senast inlämnade deklarationen.
Förvärvsinkomst i åldern 65 - 70 år för födda 34, 39, 44 och 48. Median, brutto, per månad och köpkraftskorrigerat för 2014 års priser. Källa: SCB

Som man ser har inkomsterna ökat väsentligt för den yngre medianpensionärerna, trots att det sägs att de fått det allt sämre. Medianen påverkas förstås av att allt fler fortsätter jobba efter 65 års ålder, men man kan också tänka att tjänstepensioner faktiskt växt på ett bra sätt, alternativt att man har privat pensionssparande.

Siffrorna ovan har kompenserat för inflationen, men det samma gäller även de faktiska nominella beloppen. Varje yngre kull i exemplet har högre inkomster vid samma ålder även ojusterat. Hur det ser ut längre upp i åldrarna går inte att avgöra för alla grupperna, men det ser ut motsvarande för de äldsta även vid högre ålder. Pensionärerna har fått det ekonomiskt bättre.


Däremot är inflytelserika makthavare, inklusive inom media, oftare lite äldre och vill väl gärna odla myten om att de måste räddas. Pensionärerna har också blivit fler och kan därmed skrika högre i debatten, men det var alltså inte bättre förr, tvärt om. Kanske är dagens pensionerade 40-talister en äldre variant av bortskämda curlingbarn? Eller så är de hårda stålfarbröder och hårda ståltanter som fortsatt jobba...

Spelrekommendation: The Long Dark (Sandbox preview)

$
0
0
Dags för något så udda som en datorspelrekommendation, som säkert kan stjäla massor med tid från många av läsarna. Det handlar om överlevnadsspelet The Long Dark, som finns i en sandbox preview just nu hos t ex Steam för ungefär 100:- kronor, nedsatt 50% till den 12:e februari.

Spelet utspelar sig i norra Kanada, där du kraschat med ditt flygplan sedan en mystisk magnetisk storm verkar ha slagit ut civilisationen. Det är kall vinter och du är strandad i ödemarken. Treregeln gäller - tre veckor utan mat, tre dagar utan vatten, tre timmar utan skydd mot vädret och tre sekunder när en vargflock upptäcker att du är utmattad, döende och försvarslös utan facklor eller annat att skrämma bort dem med.

Dock verkar det där med att svälta ihjäl på tre veckor hanteras lite liberalt. Tänk mer tre dagar, men det kan man nog skylla på att det är -20 grader ute och snöstorm.

Spelet är helt oförlåtande, enda gången det sparas är när du tar in i resterna av en mänsklig boning och om du dör raderas ditt sparade spel, så det går inte att gå tillbaka. Jag har inte testat, men jag gissar att om man snabbt stänger spelet när man håller på att dö går det dock att komma undan. Fast ibland dör man i sömnen, the long dark. Och så var det de där vargarna som stryker runt i skogarna, och tydligen känner av när du är döende. Jag har dött en gång i sömnen och två gånger av vargattacker när jag desperat stapplat iväg för att hitta bränsle eller mat.

Några fiender finns inte, förutom varg och björn. Inga andra karaktärer heller, annat än uppenbarligen andra före detta överlevande från flygkraschen. Då och då kan man nämligen träffa på en ihjälfrusen kvarleva att söka igenom, och jag förmodar att det inte är normalt att det ligger enstaka kroppar i skogen ens i norra Kanada. (Kanadensiska staten har varit med och sponsrat spelet, liksom ett kickstarterprojekt).
Fyra dagar, yay me!
Just nu har jag överlevt i fyra dygn, men fått spendera senaste dygnet inomhus för att återhämta mig från förfrysning. Tack och lov hade jag lagt upp ett ordentligt lager med ved, men det är nu förbrukat och jag måste ut för att leta pinnar och grenar i skogen. Den lilla yxa jag hittade i en fiskehydda duger inte till att hugga ner träd, men väl finfördela fallna stammar.

Förfrysningen fick jag efter att ha pimplat utan att ha lagt på tillräckligt med ved på kaminen i fiskestugan i det fiskeläger som finns vid Mystic Lake, som den terräng jag valt att spela i kallas. Den fisk jag fick upp efter att ha tillverkat egen krok (den första kroken och linan gick förlorad när jag somnade av utmattning vid första fiskeförsöket) gick åt under dygnet jag återhämtade mig från förfrysning, och nu håller jag på att svälta ihjäl.
Yay! Go Canada!
Snart blir det natt och jag hinner inte ut till fiskehyddorna för att fiska igen. Får se om jag omsluts av the long dark när jag lägger mig för natten...

Ljudproduktionen är i särklass och helt nödvändig att lyssna på. T ex lär du höra morrandet från vargar när de smyger på sig dig bakifrån (ja, Hinterland Games är medvetna att vargar inte normalt angriper (friska) människor och förespråkar inte tjuvjakt) eller den subtila ledtråden att det låter av kluckande vatten när du kånkar omkring på sex liter vatten och lämpligen lägger av dig en del. Plus vindstyrka och annat. Spelet är så realistiskt att du tjänar mycket på att förflytta dig i lä och helst sätter dig på huk när du ska ta en paus för att göra något, så de isande kanadensiska vintervindarna inte kyler ner dig så mycket.

Stark rekommendation. Preview sandbox-spelet utvecklas och förbättras hela tiden och det kommer även ett story mode senare i vår. Förutom Mystery Lake, varav jag lyckats utforska 7% än så länge, finns Coastal Highway, Pleasant Valley, Desolation Point och Timberwolf Mountain att utforska. Man ska även kunna flytta sig mellan platserna om man hittar "utgången".

The Long Dark finns till XBox och PC eller Mac OSX via Steam. Hemsidan hittar ni härVarning för mycket förspilld tid!

Sandbox Preview trailer nedan. Ser ut likadant på min Mac som på nedanstående XBox tycker jag.
Och Storymode-trailer, som avslöjar mer om handlingen där tydligen den här elektromagnetiska stormen kastat in hela världen i en djup vinter.

ÖB: Sverige utsatt för attacker av Ryssland

$
0
0
Överbefälhavaren Micael Bydén säger nu uttryckligen att Sverige är utsatt för den sjätte generationens krigföring i form av hybridangrepp från Ryssland via cyberattacker mot svenska försvaret, myndigheter och näringsliv. Kan själv bekräfta detta sedan tidigare från ett flertal olika källor inom myndigheter och näringsliv, men har legat lågt med det i skrift.
Överbefälhavare Micael Bydén på Sälenkonferensen.
Överbefälhavaren säger följande till Sydsvenskan:
"Man försöker tränga in i våra tekniska system. Försvarets och näringslivets. Det är desinformation med strategisk kommunikation. Det är tydligt att man vill skapa osäkerhet för oss och för samhället i stort."
Detta bekräftar uppgifter jag fått från källor inom myndigheter och näringsliv. Ett antal av de störningar av IT-system som vi har drabbats av i Sverige det senaste halvåret har i själva verket varit cyberangrepp från Ryssland, även om man inte utåt sett medger detta. Så ni som sett oroväckande mönster i angrepp, ni har inte varit helt inbillat paranoida. Beklagar att jag inte bekräftat era misstankar tidigare, men alla IT-störningar är inte ryska angrepp, men några. Av respekt för källor kommer jag inte peka ut vilka störningar jag fått bekräftat som ryska angrepp.

När dock ÖB går ut och bekräftar finns det ingen anledning att hålla på detta längre.
Arméchefen Anders Brännström.
ÖB förtydligar att det inte idag föreligger risk för ett militärt angrepp, ett angrepp med vapenmakt. Därmed inte sagt att det inte kan föreligga inom några år, likt det arméchefen Anders Brännström säger. ÖB igen:
"Det finns i dag inget överhängande militärt angreppshot mot vårt land. Det vi ser är en komplex hybridkrigföring där man försöker utnyttja våra svagheter, där man försöker ge sig på oss inte bara med militära medel, utan med andra verktyg."
Det finns ingen egentlig motsägelse mellan Bydén och Brännström här. Läs bloggrannen Wisemans analys av Brännströms uttalande, uttalanden som Brännström upprepat och bekräftat. Det handlar förenklat om att konkret formulera den försvarspolitik som klubbats i riksdagen, och som gått från i princip noll risk för militärt angrepp (p=0) till existerande risk för militärt angrepp (p>0).

Dock för att upprepa - varenda IT-störning är inte ett angrepp från Ryssland. Men det händer och det ger konkreta och handgripliga konsekvenser på svenskars vardag. Förutom att på marginalen störa och irritera handlar det om att systematiskt kartlägga konsekvenserna om man angriper specifika system, så man kan upprätta handlingsplaner om man synkroniserat vill sänka stora delar av svenska samhället samtidigt. Det är krigsplanläggning och enligt sjätte generationens krigföring, hybridkriget, faktiskt fientliga angrepp mot Sverige. Sverige befinner sig i ett hybridkrigstillstånd just nu. Dock är ligger det i cyberangreppens natur att det är omöjligt att knuta dem till staten Ryssland, även om det går att knyta dem geografiskt till Ryssland, men målen kan samtidigt vara sådana att det ligger i den ryska militärens intresse och att man hittar målen inom det svenska totalförsvaret eller annan samhällskritisk verksamhet.

Räntebesked idag - vad tror du händer med reporäntan?

$
0
0
Idag 09:30 ska Riksbanken lämna ett nytt räntebesked. Vad tror du själv händer med räntan?
Ingen negativ ränta på kontanter. Foto: Riksbanken
Det finns prognoser om att Riksbanken kommer sänka ytterligare, vilket är direkt kontraproduktivt. Å andra sidan utmärker kontraproduktivitet hela den svenska centralbankens räntepolitik.

Det kommer t ex inte antagligen leda till lägre bolåneräntor (som om det är något som behövs, tvärt om), eftersom bankerna måste kompensera för att de får betala för sitt överskott av inlåning, som lånas ut till Riksbanken över natten. Bland annat kan detta ske genom högre räntor på bolånen.

I övrigt är svensk ekonomi nu överhettad enligt Konjunkturinstitutet, men det skiter förstås Riksbanken i. De styr ju endast och enbart på den godtyckligt definierade KPI-inflationen och det godtyckligt definierade 2%-målet för denna.

Men vad tror du själv? Svara ute till höger, så får vi facit 09:30.

Vore för övrigt intressant om bankerna överger policyn att inte sätta negativ ränta på bankkonton. Begränsningarna på tillgången till kontanter blir då tacksam för att undvika att man tar ut pengar för att smita från att betala för att spara.

I övrigt skulle sänkta bolåneräntor sänka KPI-inflationen ytterligare och alltså göra att Riksbanken inte når sina mål om högre KPI-inflation.

Josefin Utas lämnar Miljöpartiet - partiet har "tappat markkontakt"

$
0
0
En av landets få vettiga miljöpartistiska politiker, Josefin Utas i Sollentuna, lämnar Miljöpartiet och sina politiska uppdrag i kommunen. Istället går hon till uppstickarpartiet Borgerlig Framtid (vars hemsida inte klarar uppmärksamheten).

Josefin Utas har framstått som det sunda förnuftets röst på bland annat Twitter, men det går inte att spotta i motvind hur länge som helst. Hon lämnar nu sina uppdrag i Sollentuna kommun och går över till partiet Borgerlig Framtid istället. Utas väljer alltså att inte behålla sin plats i kommunen, vilket är hedervärt.
Josefin Utas.
Foto från Borgerlig Framtid.

Som anledning till avhoppet förklarar Utas i Borgerlig Framtids pressmeddelande:
"Det Miljöparti jag gick med i en gång i tiden var mer jordnära och frihetligt. Nu har man tappat markkontakt i frågor som jämställdhet, migration och demokrati. För mig är det viktigt med en politik som har ett långsiktigt och visionärt syfte och som samtidigt bedrivs på ett ansvarsfullt sätt."
Som tidigare skrivet här på bloggen var Miljöpartiets rötter ifrån Folkpartiet, men har nu gått över till att vara ett vänsterextremt parti utan koppling till verkligheten. Man kan också notera att partiet underförstått enligt Utas också saknar långsiktighet och visioner, samt inte står för demokrati. Allt handlar bara om att skrika högst och mest kränkt i allt.

Förhoppningsvis är Utas bara en av många som lämnar partiet, även om det förstås inte finns så många vettiga människor kvar som förstår att det är bäst att lämna. Avhopp ter sig naturligt om man är för jämställdhet (=lika respekt och rättigheter för både kvinnor och män), sund ansvarsfull migrationspolitik och demokrati.

Utas är sedan tidigare med i min blogglista nedan, så nu behöver jag någon annan vettig Miljöpartist i  den politiska listan. Vilket är när omöjligt. Utas blogg finns här.

Riksbanken sänker reporäntan till -0.50%

$
0
0
Riksbanken toksänker sin styrränta reporäntan med 0.15 procentenheter till -0.50%. Detta för att man ska uppnå 2.0000% i KPI-inflation år 2017 genom att elda på de svenska kredit- och skuldbubblorna samt den svenska bostadsbubblan. Maximera alla variabler som det heter, hela vägen rakt in i kaklet.
Stefan Ingves
Foto: Sverige Riksbank

Det duger enligt riksbankens teorier inte att vi har en god konjunktur trots obefintlig inflation. Enda sättet att få en god ekonomi är att ha 2.0000% i KPI-inflation och det är bara ett eko av egots vibrationer att vi trots obefintlig KPI-inflation är inne i en högkonjunktur och överhettad ekonomi.

I övrigt säger man sig vara beredda att göra mer och varnar för hushållens skuldbubbla, men konstaterar alltså att det inte är deras problem. Det enda man bryr sig om är 2.0000% i KPI-inflation.

Om bankerna mot förmodan sänker sina bolåneräntor på grund av dagens beslut kommer KPI-inflationen sjunka ytterligare.
Idioti. [id-io-ti] Upprepa något och förvänta sig ett annat resultat. Se även Sveriges Riksbank och sänka räntan vid högkonjunktur.
Vid mättillfället trodde 32% av bloggens responderande läsare på en sänkning. 3% trodde på en höjning, resten på oförändrat.

När högkonjunkturen dör ut och vi sitter med lågkonjunktur mot slutet av 2017, eventuellt recession 2018, hur hade Riksbanken tänkt hantera räntan då? -5.0%?

På annat håll faller börsen och OMXS30 med 2.80% i redigerande stund. Dock inleddes fallet långt innan räntebeskedet. Det går bra nu...

Gästinlägg: Amorteringskravet och bostadsrättsföreningarna

$
0
0
Nedanstående är ett gästinlägg från läsaren Per.

Nu har regeringen kommit med ett lagförslag om hur snabbt man ska amortera på sina bostadslån. Förslaget är relaterat till värdet på bostaden. Ibland används ordet belåningsgrad som förhållandet mellan lånen och marknadsvärdet. Poängen är att begränsa hushållens känslighet för högre räntor.

Bostäder kan innehas huvudsakligen på två sätt: som äganderätt och som bostadsrätt. Om man äger bostaden tar man lån på den som säkerhet. Eventuella gemensamma anläggningar sköts av en samfällighet, som inte får låna själv, utan som finansieras genom avgifter. För en bostad upplåten med bostadsrätt, oftast en lägenhet men ibland ett radhus, äger man inte bostaden, utan det gör bostadsrättsföreningen, som innehavaren är i medlem till en omfattning som ges av lägenhetens andelstal. Både bostadsrättsinnehavaren och bostadsrättsföreningen kan ta upp lån med bostaden respektive fastigheten som säkerhet.

Den stora skillnaden mellan en bostad med bostadsrätt och en med äganderätt är att i fallet med bostadsrätten har den boende också lån indirekt, som betalas via avgiften till bostadsrättsföreningen utifrån hur stor andel av bostadsrättsföreningen bostaden har. Det finns en stor variation i hur stora lån olika bostadsrättsföreningar har, om man jämför per kvadratmeter, som har visats av UC, tidigare Upplysningscentralen, som gör bedömningar av hur personer och företag kan betala tillbaka lån.

I artikeln UC ser tickande bomb i bostadsrättsföreningar framgår det att bostadsrättsföreningar från åren 2011-2013 har ett medianlån på runt 10 000 kronor per kvadratmeter medan äldre föreningar från 1930 till 2000 har ett medianlån på cirka 3000 kronor per kvadratmeter. (Med medianen menas att hälften av föreningarna har lägre lån och hälften högre lån. Ett medianvärde är inte så känsligt för vissa extrema värden som ett medelvärde.) För en genomsnittlig trea på 72 kvadratmeter blir det runt 500 000 kronor extra i indirekt lån för de nya bostadsföreningarna.

Jag har tagit uppgifter från hemnet.se bestående av 100 bostadsrättslägenheter på mellan 35 och 50 kvadratmeter på Kungholmen i Stockholm som såldes från november till januari. Fördelningen av månadsavgiften delat ytan visas i figur 1.

Figur 1: Histogram över månadsavgiften genom ytan för 100 lägenheter på Kungsholmen i Stockholm. På x-axeln är månadsavgifterna grupperade i intervaller om 5 kr/kvm. Man behöver multiplicera talen med 5 för att få den övre intervallgränsen. Y-axeln visar antalet inom intervallet.

Figur 1 visar att spridningen av månadsavgiften per yta är från 40 till 80 kr/kvm med några få låga avgifter, som kan bero på hyror från lokaler. Runt en tredjedel av lägenheterna ligger på över 60 kr/kvm. Nivån på 40 kr/kvm motsvarar driftkostnaderna (uppvärmning, vatten, sophämtning etc) liksom avskrivningar på fastigheten. Bostadsrättsföreningens lån kommer ovanpå det och ger en räntekostnad per kvadratmeter och månad på upp till 40 kr. Lånekostnaderna kommer att stiga om räntorna går upp och därför kommer vissa bostadsrättsföreningars avgifter att höjas mer än andras.

För att hantera denna stora spridning i lån som bostadsrättsföreningarna har, behöver man beräkna andelen av bostadsrättsföreningens lån som motsvarar den aktuella bostaden genom att använda andelstalen. Summan av den boendes egna lån och den boendes andel av föreningens lån bör då användas som det totala beloppet av de lån som lämnats mot säkerhet i samma bostad. Då behöver också marknadsvärdet utökas med bostadens andel av bostadsrättsföreningens lån. Då blir det frågan om det skuldfria marknadsvärdet, vilket är bättre för att jämföra med en bostad med äganderätt.

Mitt förslag är att räkna belåningsgraden i stället som "det totala beloppet av de krediter som lämnats mot säkerhet i form av pant i samma bostad i förhållande till det skuldfria marknadsvärdet". För en bostad med äganderätt blir det samma sak, medan för en bostad upplåten med bostadsrätt, beskrivs det bäst med följande formel:

belåningsgraden för en bostad upplåten med bostadsrätt = (den boendes egna lån + bostadens andel av bostadsrättsföreningens lån ) /( marknadsvärdet + bostadens andel av bostadsrättsföreningens lån )

Belåningsgraden är den storhet som skall användas i lagarna och föreskrifterna och som avgör amorteringskraven. I bostadsrättsföreningens årsredovisning står det hur stora lån den har. Andelstalet för en bostad i en bostadsrättsförening står i mäklarens information och ska kunna uppges av bostadsrättsföreningen. Därför borde det vara lätt att beräkna bostadens andel av bostadsrättsföreningens lån.

Poängen med detta sätt att räkna är att reglerna slår lika för bostäder med bostadsrätt som för bostäder med äganderätt. Dessutom finns det ingen möjlighet att kringgå reglerna genom att lägga mera av lån på bostadsrättsföreningen vid nybygge. Då kräver ju banken ränta av bostadsrättsföreningen som i sin tur behöver ta in dessa pengar från de boende i enlighet med andelstalen, så räntekostnaderna hamnar ändå på de boende. Om bostadsrättsföreningens lån inte skulle räknas med, vore det bra för byggbolagen att bilda bostadsrättsföreningar med stora lån, för att bostadsköparna skulle kunna komma undan amorteringskraven.

Likaså blir det ingen idé att ändra på insatserna för existerande föreningar. Det är ofta möjligt enligt stadgarna att betala ut pengar till medlemmarna eller att låta dem bidra med mera pengar. Dessutom tydliggör denna regel att även bostadsrättsföreningens lån bör räknas med vid amortering. Med tanke på att bostadsrättsföreningar inte har något ränteavdrag, bör det vara attraktivt att minska föreningens lån snabbare än de enskilda bostadsrättsinnehavarnas lån.

/Per

Byggare offererar nybygge utifrån m2-priset i villaområde

$
0
0
En läsare ska bygga en stor villa i en mellanstor svensk stad. Byggare har lämnat in offerter på hutlösa byggkostnader och motiverat det med att det är kvadratmeterpriset på befintliga hus i området.
Inte läsarens hus, utan något större.
Läsaren ska bygga en villa på 240 m2 plus hel källare om 130 m2. Ett rejält stort hus av 60- eller 70-talsmodell, komplett med en mycket användbar källare.

Generellt gäller att ju större villa man bygger, desto lägre bör kvadratmeterpriset bli på bygget, eftersom det som drar upp priserna är saker som kök och badrum, medan vanliga rum och golvyta inte kostar speciellt mycket alls. Kök har man generellt bara ett, även om antalet badrum eller toaletter förstås kan vara fler än det numera normala två.

Läsaren fick en offert på 5.5 MSEK på bygget, vilket var två miljoner över vad det borde kosta.

Den offererande parten svarade då med "ja, men kvadratmeterpriset är ju si och så högt i det området". Timpenningen för hantverkarna låg på IT-konsultnivå. Tydligen ska man inte betala vad det kostar att bygga, utan vad grannarnas hus är värderade till...

I sammanhanget bör nämnas att bygga ett hus är inte raketforskning, utan något man kan göra själv - speciellt om man är läskunnig - dock lämpligen undantaget grunden och el- och VVS-arbeten. Blir grunden fel får man allt större följdfel upp i hela konstruktionen, så min rekommendation är alltid att se till att proffs fixar grunden. Resten är inte svårare än att bygga med Lego, komplett med ritningar. Dessutom finns det byggsatshus, vilket inte är svårare än att följa en IKEA-instruktion, även om det tar tid och man lämpligen inte glömmer bort att mäta och kontrollera med vattenpass. Och kosta på er en riktig verktygspark med proffsmaskiner (och en inbrottssäker container att förvara dem i). De betalar sig snabbt och ni kan sälja på Blocket efteråt.

En sämre insatt byggherre än läsaren kanske hade svalt 5.5 MSEK, men bygget kommer nu genomföras för 3.5 MSEK eller ca 9 500:- SEK per m2, inklusive källaren...

Ett stort grattis till läsaren och lycka till med bygget. Jag vet att många i våra föräldragenerationer har byggt sina hus själva. Det borgar för kvalitet och noggrannhet. Jag sitter själv här i mitt bibliotek, en utbyggnad som förra ägaren (en civilingenjör inom mekanik) byggde själv. Dessutom med egensågad senvuxen tall (=täta årsringar, dvs högkvalitativt virke av en typ man inte får i dagens massavedskogar, som är snabbväxande) fälld på den egna fastigheten...

Ungdomsarbetslösheten ett totalt misslyckande för regeringen.

$
0
0
Praktikantministern Ylva Johansson slår sig för regeringens bröst över att ungdomsarbetslösheten minskat. Men dels är det på alliansens politik och dels har det enbart med den demografiska utvecklingen att göra. Istället för arbetslösa ungdomar har vi fått arbetslösa 25-åringar och regeringen har totalt misslyckats med arbetslösheten bland ungdomar under omständigheterna.
Sveriges riksdagshus.
Jag skrev redan 2013 att den regering som vinner valet 2014 kommer "lyckas" minska ungdomsarbetslösheten, helt enkelt därför att svenskarna inte kopulerade tillräckligt under senare delen av 90-talet, eller använde preventivmedel (och färre var i åldern där man gärna vill rekombinera varandras DNA). 

Kort sagt har antalet ungdomar minskat och kommer fortsätta minska ett tag till - då faller förstås även arbetslösheten bland ungdomar.

"Den som vinner valet 2014 kommer kunna slå sig för bröstet att de fick bort ungdomsarbetslösheten. Helt utan att lyfta ett finger. Dock kommer man förstås låtsas ta några åtgärder så man kan påstå att det var politiken som ordnade det hela."
Media är inte dummare än Ylva Johansson utan BLT uppmärksammar att det handlar om statistisk skönmålning:
"2015 fanns 19 000 färre 15-24-åringar än året dessförinnan. Antalet ungdomar i arbetskraften hade minskat med 15 000, antalet ej i arbetskraften med 4 000. De arbetslösa hade under detta tidsintervall blivit 21 000 färre, men i den gruppen ingår förvirrande nog även heltidsstuderande - som även de hade blivit 8 000 färre.
Det är helt enkelt inte så mycket jobben som har blivit fler som antalet ungdomar som har minskat. De sysselsatta ungdomarna har förvisso blivit fler, 5 000 närmare bestämt. Men av dem är det bara 1 000 som är i arbete. Resterande 4 000 tillhör kategorin "frånvarande hela veckan"."
Så var det med den saken.

Trots överhettad ekonomi och högkonjunktur har man bara lyckats få 1 000 ungdomar till i arbete. Det är en bedrift att lyckats så uselt i detta konjunkturklimat, men så sitter det nästan bara praktikanter i regeringen. Ännu ett totalt misslyckande från regeringen.

Statliga franska France 24 kallar Sveriges kung för "horkarl"

$
0
0
Statliga franska TV-kanalen France 24 kallade idag Sveriges kung för "horkarl". Detta genom att publicera ett foto på det förfalskade horkarlkronan som illustration till Riksbankens räntebesked idag.

Bilden har sedermera tagits bort från Twitter och på deras hemsida, men ligger t ex kvar i Facebooks cache, då man inte har uppdaterat Facebooks OpenGraph-data.

Om man delar denna länk på Facebook dyker "horkarl"-myntet fortfarande upp som bild.

Att statliga TV-kanalen France24 lägger ut "horkarl"-myntet har naturligtvis ingenting med att Sverige efter en månads betänketid ställde upp med tre stabsofficerare och några flygtimmar när Frankrike begärde hjälp militär hjälp med alla till buds stående medel enligt Lissabonfördragets 42.7-paragraf efter terrordåden i Paris, utan är ett rent misstag.

Precis som flaggan ovan.

OMXS30 åter vid stödet

$
0
0
Efter onsdagens upprekyl är nu Stockholmsbörsens storbolagsindex åter vid stödnivån runt 1250. Antagligen vänder det åtminstone initialt här vid stödet, baserat på utvecklingen hos S&P-500 efter de europeiska börsernas stängning, även om börserna i Asien faller tungt på morgonen.

Att börserna i Asien går ner under morgonen är inte en ledande indikator, utan eftersläpande. Man går helt enkelt ikapp nedgången i väst under torsdagen. Istället pekar S&P 500-terminen uppåt relativt amerikansk stängning, som i sin tur stängde upp relativt europeisk.

Min gissning är alltså att OMXS30 öppnar uppåt om några minuter. Med reservation för att SSAB:s katastrofresultat sänker hela börsen - men att råvarucykeln är över och att råvarumarknaderna nu präglas av överkapacitet kan inte vara en överraskning för någon. Annat än svenska staten, när Magdalena Andersson framöver får titta djupt i relaterade LKAB:s koffert efter utdelningar...

En titt på stödet runt 1250 i veckochart och dagschart nedan. Jag pratar om stödområden och anger 1250, inte som en absolut sanning, utan som en ungefärlig nivå att bevaka.
Veckochart OMXS30
Dagschart OMXS30
Oavsett utvecklingen idag är trenden nedåt och det kan sammantaget anses osannolikt att 1250 är annat än ett tillfälligt hinder på väg mot börsens botten, som vi kanske når inom några år, eller snabbare om vi får en börskrasch på vägen.

Podcast: Tre vita medelålders heterosexuella (?) vita män i bokbranschen blåljuger

$
0
0
Datumet var den 17:e december då fyra män samlades i en mörk källare på Södermalm, för att blåljuga i en podcast. Det var dels en studiotekniker, som för personens säkerhets skull får förbli anonym, och dels författarna Anders Fager, Leffe Grimwalker (fd Delo) och Lars Wilderäng, samtliga tre vita medelålders heterosexuella (antar jag utifrån sängpartners) vita män.
Anders Fager till vänster och programledaren Leffe Grimwalker till höger. Själv har jag för mycket hår på huvudet för att synas på bild.
Resultatet av detta möte finns nu att lyssna på hos podden Boktorsk.

Bland annat får vi reda på att Anders Fager kommer bli Kungsholmens svar på Walking Deads "The Governor" när zombieapokalypsen kommer.

Boktorsk har taggat upp det förhoppningvis hårt censurerade innehållet med följande taggar: Amazon, Anders Fager, apokalyps, bli en prepper, cornucopia, Craigslist, den digitala revolutionen, Lars Wilderäng, Leffe Grimwalker, skräck och sci-fi.

Hela en timme och tio minuter med tre vita medelålders heterosexuella vita män (dvs en sorts anti-Aftonbladet eller anti-Sveriges Radio, där man aldrig skulle kunna ha en panel med 100% män, speciellt inte sådana som blivit så gamla att de behöver ta testosterontillskott för att orka öppna ögonen), som t ex diskuterar hur man vid 40+ blir föremål för nostalgimarknadsföring (t ex Äventyrspels antologi med omslag till sina gamla rollspel) till zombieapokalypsen eller att "hotet från Amazon"är våldsamt överdrivet. Jag säger säkert något om arbetet med TV-serieversionen av Stjärnklart också. Det sades mycket, mycket som kanske helst bör stanna kvar nere i en mörk, djup, källare.
Viewing all 12885 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>