Gården är sedan typ en vecka självförsörjande ekonomiskt på el. Även dagar med nettoinköp av el så får vi nettobetalt för elen, på grund av att inköpen sker till lågt pris nattetid, men överproduktionen säljs till högt timpris dagtid. Detta kommer fortsätta hela sommaren. Däremot har den utbyggda anläggningen orsakat att vi som sist på kraftledningen och långt till transformatorstationen får höga spänningar och solkraften stängs av när säkerhetsgränsen nås. Ellevio har varit här och mätt och de är skyldiga att ordna detta då spänningar över 253 Volt inte är god kvalitet i elleveranserna.

Elen är som bekant billigare nattetid, och ofta kostar den bara en tiondel av de fortfarande skyhöga dagpriserna. Vi kör timdebitiering av elen och betalar alltså timpriserna och laddar elbilen nattetid. Med 10 310 Wp solkraft igång och i princip själförsörjning dagtid så här års även vid mulet eller regnigt väder så köper vi alltså nu bara el till nattpriser, möjligen undantaget små toppar dagtid.
Istället säljs elen till dagtida priser.
Just idag laddades elbilen t ex för 13 öre per kWh medan vi just nu matar ut ca 3000 W på elnätet och får betalt 165 öre per kWh för detta. Detta oräknat moms. Exempel från i förrgår nedan.

Enheterna är fel, det står euro för priset, men ska vara ören. Trots att vi igår alltså köpte in netto nästan 14 kWh, mestadels via elbilsladdningen nattetid, så fick vi 44:- SEK betalt netto för de 36 kWh av 53 kWh producerade som vi matade ut på elnätet.
Igår var siffrorna 45 kWh producerat, 6 kWh inköpt netto och 31 kWh utmatat på elnätet. För det fick vi 23:- SEK betalt. Dagen innan dess fick vi betalt 11:- SEK, fast då nettosålde vi 23 kWh och elpriset var väldigt lågt, samt att vi inte laddade bilen.
Dock var produktionen sämre igår, trots mer sol. Anledningen till det är att sedan i slutet av mars gör den nya anläggningen att vi får för höga spänningar i elnätet. Växelriktarna höjer spänningen för att mata ut energin på elnätet, och det finns flera solenergianläggningar på vår transformator. Vi sitter längst bort och drabbas således av höga spänningar. Detta trots att vi har en kabel till gården som skulle stödja 63 Ampere per fas (vi har 25 A huvudsäkringar och matar som mest ut cirka 15 A – 10310/3/230=14.94).

Lagkraven (eller förordningen från EI iaf) stipulerar att 10% avvikelse av spänning är okej, dvs 253 V från 230 V standard.
Växelriktarna bryter som de ska av säkerhetskäl vid 255 Volt, och stänger då ner i fem minuter innan de långsamt börjar starta upp igen. Således ser nya anläggningens produktion ut som följer där dipparna ner till noll alltså sker pga att 255 V uppnåddes under bråkdelen av en sekund.

Elnätbolaget Ellevio har än så länge varit väldigt professionella och skickade ut för att göra en mätning. Återstår att se om professionalismen består eller om man måste ta ärendet till Energimarknadsinspektionen. Antagligen behövs en ny transformator på vår vägförening, vilket tidigare nätägaren Fortum hade tänkt göra, men som sedan inte gjordes.
Problemen var mindre när folk fortfarande körde uppvärmning, men från slutet av mars har antagligen allt färre kört värme samtidigt som solkraftanläggningarna ger allt mer.
Detta är exempel på hur elnäten kan bli dyrare pga solkraft – de är helt enkelt inte byggda för att det ska finnas många producenter på konsumenttransformatorer. Det är dock ett övergående problem, och antagligen inte ett problem annat än på landsbygden – i tätorter är det betydligt tätare mellan transformatorerna och kortare överföringssträckor.
Jag har lagt in programmering i Home Assistant så att olika stora förbrukare ska dras igång om spänningen går över 253 Volt, t ex slås varmvattenberedaren på om den var avstängd pga prisregleringen. Tidigare körde jag även igång värme, men nu är det för varmt så de delarna är borttagna för stunden. Kanske borde jag skaffa en enorm 2000- 3000 W doppvärmare till spabadet som man kan använda för spänningsreglering, men jag har inte hittat någon sådan för svenskt bruk än. Spabadet värms ju ändå upp, det blir bara en flytt av när det sker, plus kanske lite varmare temperatur i badet än annars …
En variant är att slå på AC:n tidigare än den normala 24 grader, men AC drar inte särskilt mycket energi och gör inte så stor skillnad. Kanske ett 2500 W värmeelement i den ouppvärmda källaren, som slår av och på runt 253 Volt? Eller i ladan? Känns lite trist dock, men det vore den enklaste regleringen och går att köpa direkt över disk.
Problemet bör vara övergående, men frågan är väl mest när Ellevio kommer åtgärda. Eller om de tänker bråka.

Ironiskt nog får vi således lite bättre solkraftproduktion om det är lite molnigt eftersom vi då inte når 255 Volt lika fota. Igår gav den gamla 4760 Wp-anläggningen 29 kWh och den nua 5550 Wp-anläggningen 16 kWh pga avbrotten. Produktionen borde varit typ 15 kWh bättre annars. Den sextonde blev produktionen 27 respektive 26 kWh pga färre avbrott pga viss molnighet.
Trots dessa ständiga avstängningar av solelen går vi ändå plus ekonomiskt just nu och få alltså nettobetalt dagligen även om vi laddar elbilen nattetid.
Sedan blir det inte fullt ut timpriserna då Södra El säljer två tredjedelar av elen till vinterterminpriser. Sedan de ändrade sitt kontrakt har de ännu inte fått ordning på fakturorna, så jag kan inte ge ett faktiskt facit förrän bedömt juni. Sett till vad bundet elpris i SE3 är enligt Compricers annons nedan bör det fortfarande vara runt 100 öre.
Oavsett är det rätt gott att just nu alltså inte betala ett öre för elen per dygn, utan tvärt om få betalt, netto.
Angående batterier så ser jag främst nytta med dem ur preppingsynpunkt vid strömavbrott – med timdebitering så behöver man inte spara solelen i batterier dagtid till ett pris på 150 öre för att förbruka elen nattetid till ett pris på 15 öre. Bättre sälja svindyrt och köpa svinbilligt och skippa batterierna.