Aritkeln innehåller annonslänkar till Compricer.
De svenska populära rörliga bolåneräntorna, som står för den absoluta majoriteten av alla bolån, toppade hos SBAB i november och trenden är sedan dess redan nedåt trots att Riksbanken ännu inte börjat sänka sin styrränta. Med alla bostadsrättsföreningar som höjde sina avgifter vid årsskiftet eller senare under året bör den värsta punkten för den svenska skuldsatta bostadsmarknaden vara över.

Datat ovan är hämtat från Compricer (annonslänk) och visar snitträntorna, alltså de räntor som faktiskt nya kunder betalar, till skillnad mot listräntorna, som är en sorts omvända lockpriser. SBAB brukar hävda att de ger sina räntor färdigprutade, men för att få se de färdigprutade räntorna måste man faktiskt ansöka om ett bolånelöfte.
Oavsett har Compricer alltså statistiken via sina förmedlade bolån och där ser man att de rörliga bolåneräntorna tippade på 4.90% i november. Med veckans nya sänkning på 0.05 procentenheter kan man anta att mars landar ännu lägre. Jag har ponduspostulerat 4.72% för mars, men det kanske blir 4.73% eller 4.74% eller något sådant. Principen kvarstår att trenden för bolåneräntorna nu har vänt ner.
Många (de flesta?) bostadsrättsföreningar höjde sina avgifter vid årsskiftet, vilket förstås fortsätter pressa bostadsmarknaden, men då inflationen nu faller tillbaka liksom räntorna bör även de värsta och bredaste avgiftshöjningarna för väladministrerade föreningar vara över. Med vad som alla nu väntar sig sänkta styrräntor från Riksbanken under året kommer de fallande bolåneräntorna få lite mer än styrfart nedåt.
Även inflationen faller tillbaka, vilket gör att de stora höjningarna av avgifterna och driftskostnader på grund av övriga ökade utgifter bör ha passerat.
Därmed bör den värsta situationen på bostadsmarknaden vara över. Kvarstår effekter av den svenska kronan samt sysselsättningen. Den senare har inte drabbats särskilt hårt trots skenande inflation och trots att alla högavlönade och högutbildade ekonomer i decennier har svurit att hög inflation skulle krossa svensk ekonomi och till varje pris måste bekämpas.
Så var det med den saken. Är man i behov av ett bostadsbyte är det antagligen en optimal tidpunkt så här runt årsskiftet 2023 – 2024 på de sedvanliga tio årens sikt man behöver ha på bostadsmarknaden, men den här bloggen har alltid fel om bostadsmarknaden så att …