I förra veckan klubbade Tidölagets regering ett beslut om hårdare miljökrav för statliga myndigheters bilar och bilresor, inklusive hyrbilar och taxi. Från 2026 får endast elbilar och fordonsgasbilar användas och från 2030 endast elbilar. Redan i juni förbjuds allt annat än miljöbilar. Frågan är hur detta ska hanteras av blåljusmyndigheterna och Försvarsmakten?

Infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlsson (kd) säger:
“Beslutet ger statliga myndigheter och företag tydliga och långsiktiga förutsättningar när det gäller omställningen av den statliga fordonsflottan mot nollutsläpp.”
Det är enbart miljöbilar som gäller med start första juni i år, och de får då endast släppa ut högst 50 g CO2/km eller drivas med fordonsgas. Det gäller “personbilar och lätta lastbilar samt vid upphandling av bilhyra och taxiresor” och omfattar alla statliga myndigheter, inklusive således Polismyndihgeten, Regeringskansliet själva och Försvarsmakten.
Från första januari 2025 måste utsläppen vara 0 g/km (=elbil) eller drivas med fordonsgas och från första januari 2030 försvinner även gasbilarna. Kvar blir bara rena elbilar.

Polisen omfattas alltså också av detta, vilket är intressant, liksom Försvarsmakten. Den senare har ett antal personbilar och lätta lastbilar i bruk som arbetshästar även i fredstid.
Däremot är ambulans en fråga för regionerna och inte staten, medan räddningstjänsten tillhör kommunerna, så de omfattas inte av detta. Inte heller de privata företag som är underleverantörer till region och kommun i frågan. En del ambulanser är dessutom nog tyngre än 3.5 ton och är alltså inte lätta lastbilar, utan kräver C-körkort.
Återstår nu att se vad för elbilar polisen och försvaret kommer skaffa framöver. Tunga fordon omfattas inte.
För taxi- och hyrbilsbolag med statliga avtal blir det nu till att fixa fram miljöfordon.
Beslutet kan läsas här på regeringens hemsida.