Denna artikel innehåller reklamlänkar för Lysa, min huvudsakliga tjänst för sparande, både privat (reklamlänk) och för företaget (reklamlänk).
Börserna inleder veckan positivt i de asiatiska tidszonerna, men kronan faller. Svensk BNP rapporterats backat i mars och konsumenternas detaljhandel minskade. Nordeas chefsekonom fortsätter ränteoffensiven och varnar för besvikelse om framtida sänkta räntor för de som är under 40 och levt hela sitt tidigare bolåneliv med nollräntor.

Stockholmsbörsen steg förra veckan efter fyra veckors nedrekyl och slutade på nytt årshögsta för OMXS30 efter veckans uppgång på +2.22%. OMXSPI gick +1.61%. Den svenska kronan stärktes mot dollarn och försvagades mot euron, inklusive morgonens utveckling till 10:90 SEK för dollarn och 11:69 SEK för euron. Mot euron är nu kronan som svagast för 2024. Guldpriset hittas på 817:- SEK per gram.
I USA steg också börserna och S&P-500 gick på veckan +2.67% mot Nasdaq 100 med +3.99%. Bäst inom FANANGST var Nvidia med +15.14%, men i tät konkurrens med Tesla på +14.44% och Google på +11.59%. Facebook var enda aktien i familjen som backade och gick -7.85%.
Trots allt prat om att USA inte ska sänka räntorna som planerat backade de längsta amerikanska räntorna några tiondelars promille från sina årshögstanivåer.
Mina portföljer hos privat (reklamlänk) och företaget via kapitalförsärking(reklamlänk) gick 0.00% men det är nog som vanligt inte medräknat fredagens uppgångar pga eftersläpningar i fondrapporteringen.

I de asiatiska tidszonerna är det uppåt under morgonen, undantaget Straits Times som i skrivande stund är oförändrad på -0.08%. ASX 200 går +0.77%, HAng Seng +0.95%, KOSPI +1.12% och Nikkei 225 +0.81.

SCB rapporterar att Sveriges BNP backade i mars, som vanligt i reala termer. BNP minskade med 0.3% säsongsrensat på en månad och på hela första kvartalet gick ekonomin back 0.1%, och detta är sämre än förra året, så Riksbanken kan slå sig för bröstet med att fått svensk ekonomi att backa via sina räntehöjningar. Bra jobbat av Riksbanken!
Med fjärde kvaratlet i följd med negativ tillväxt så kan man prata om recession, vilket uppstår redan efter två kvartal med backande BNP.
Detta är dock BNP-indikatorn, som är preliminär.
Passande nog backade även detaljhandeln i mars. Försäljningsvolymen minskade med 0.4% kalenderkorrigerat och säsongsrensat jämfört med februari. Även dagligvaruhandeln, dvs livsmedel, minskade och föll 0.3%. Handeln är dock upp jämfört med mars 2023.

Nordeas chefsekonom fortsätter sin charoffensiv med syfte att få bolånekunderna att binda räntan. Denna gång hos SvD, där chefsekonomen säger:
“Även om styrräntan sänks till 2,50 så är det betydligt dyrare för hushållen att finansiera sig än det var innan Riksbanken började höja räntan. Jag är inte säker på att de har tagit in det än.”
Det menas att de mest skuldsatta hushållen med storstadsbor i åldern 30 – 45 år helt enkelt inte har förstått vad pratet om att räntorna ska sänkas innebär. Nordea tror på sex räntesänkningar oom totalt 1.5 procentenheter, men det ger fortfarande en styrränta på 2.5% och 2.5 procentenheter högre räntor än före den fullskaliga ryska invasionen av Ukraina.
Bankens prognos på rörliga bolåneräntor är 4.65% i slutet av 2025 mot 5.99% idag. Således vill förstås banken att kunderna ska låsa in sig hos den sämsta svenska storbanken Nordea genom att binda sina lån, då bundna räntor ligger lägre än 4.65%.
Går man dock in på Nordeas listade snitträntor så är det inga 5.99%, utan 4.90% i realiteten. Så med samma skillnad bör snarare bolåneräntan i verkligheten landa på 3.56% eftter sänkningarna och samtliga snitträntor på bundan lån hos Nordea ligger högre än det. Nordea vill alltså både att du ska låsa din ränta för högt och att du ska fastna hos banken i åtminstone två, gärna fem och helst åtta år.
Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.