Det senaste dryga decenniet har som bekant riskkapital tagit över de svenska veterinärklinikerna, chockhöjt priserna och infört extra testning och behandling av allt om Ludde eller Misse fått minsta åkomma eller skada. Detta har fått försäkringspremierna att skena och försäkringsbolaget Länsförsäkringars djurförsäkringsbolag Agria börjar nu med gratis telefonrådgivning med legitimerad veterinär, och uppmanar sina kunder att kontakta Agria före en veterinärklinik.

Svensk veterinärvård visar hur utmärkt tillgänglighet och service man får vid helt privatiserad och kommersiell vård. Antalet dygnet runt-öppna djursjukhus ökar och det är aldrig något problem att få en akuttid omedelbart, eller för den delen en mindre akut tid inom någon timme. Inte ens vid den normala tidpunkten som alla sällskapsdjur skadar sig, dvs ca 19:00 på fredag kväll är det något problem, särskilt inte som det efter 18:00 är jourtid med multipelt mycket högre avgifter för veterinärvården.
Sedan finns det förstås olikheter mot vård av människor. Är patienten för sjuk eller för skadad så låter man den somna in snabbt och smärtfritt, vilket inte är acceptabelt med sjukvård av människor, vilket gör att de allra dyraste fallen inte behöver täckas av vare sig vård eller försäkringar.
Sedan kanske 15-20 år har riskkapital med klinikkedjor som t ex Evidensia eller Anicura sopat upp marknaden på små oberoende veterinärkliniker eller småkedjor och satsat på volym, samt att skapa en oligopolmarknad. Där har man sedan höjt servicenivån till att ta alla tänkbara tester om Ludde brutit en klo, och priserna på allt har skenat. Som djurägare gäller det att stå på sig och vara kunnig, ifrågasätta tester och behandlingar (“om ni gör detta testet, vad kan det visa, och vad innebär det för förändrad behandling?”), samt initialt säga “nej, vi har ingen försäkring”. För har du försäkring så blir det extra allt.
Således har försäkringarna blivit allt dyrare och allt oftare slår man dessutom i taket. Förr kunde ett brutet ben på en katt gå på 10 000:-, och efter försäkring och självrisker kanske 2000:-. Idag kostar ett brutet ben upp till säg 60 000:- (draget ur hatten som illustrativt exempel) och många försäkringar maxar ut på 20 000 – 30 000:- SEK, så resten blir ur egen ficka.
Som exempel har Anicuras Djursjukhus Stockholm gått i omsättning från 368 MSEK 2019 till 449 MSEK 2022. Man har sedan lyft ut 20 – 30 MSEK i koncernbidrag årligen uppåt i organisationen.
Det kundägda ömsesidiga Länsförsäkringas djurförsäkringsbolag Agria har nu tröttnat och börjat med gratis veterinärrådgivning innan man kontaktar klinikerna.
Agria skriver:
- Kontakta oss om ditt djur mår dåligt
- Få råd av våra legitimerade djursjukskötare eller djurvårdare
- Vid behov bokar vi en veterinär i Agria-appen eller hos en klinik
Vid behov. Kort sagt, man behöver inte nödvändigtvis åka till veterinären när Sillstryparen haltar efter att ha gått holmgång mot grannens katt. Ibland kan det räcka att vänta lite och se hur det utvecklar sig. Dessutom kan nog Agria ge rådet “såret ska dräneras och sedan ska katten ha antibiotika och katten behöver inte läggas in en vecka för observation och dropp” om ett bett sväller upp och blir infekterat.
Man kan nog konstatera att pendeln svänger tillbaka och veterinärklinikernas priser och väldigt ambitiösa behandlingsrutiner slår tillbaka och nu blir veterinär rådgivning alltså gratis för Agrias kunder.

Själv har jag varit med om hur min tidigare utmärkta (och fortfarande utmärkta) småföretagande lokala veterinärklinikkedja köptes upp och blev riskkapital. Dock använder jag istället en lokal ensamarbetande veterinär för rutinsaker som vaccination, inklusive hembesök för det. Även den tidigare tredje redaktionsmedlemmen fick somna in i hemmet på det viset, pga cancerböld. Storklinikerna erbjuder vad jag vet inte hemservice. Inte ens mot betalning.