En socialdemokratisk arbetsgrupp föreslår förkortad arbetstid, vilket innebär att man upphäver Den Svenska Modellen (TM), där löner och arbetstider avgörs i förhandlingar och samförstånd mellan arbetsmarknadens parter arbetsgivare och fack. Arbetstidsförkortningarna har varit en del i dessa förhandlingar där man bytt lönehöjningar mot kortare arbetstid, men nu menar Socialdemokraterna att Partiet Vet Bäst (TM) och ska bestämma åt fack och arbetsgivare.

Det handlar om en arbetsgrupp som leds av Annika Strandhäll (S), som ska lägga fram förslaget om tvingande arbetstidsförkortningar, förstås utan att arbetstgivaren ska minska lönen och därmed kunna anställd andra som ska genomföra de uppgifter som därmed inte kommer bli gjorda.
Verkligheten har visat att forcerad arbetstidsförkortning innebär kraftigt höjda kostnader. Ett test inom äldreomsorgen i Göteborg med 25% lägre arbetstid gav ingen minskad sjukskrivning, men 33% höjda kostnader för arbetstgivaren när man istället behövde mer personal för samma arbetsuppgifter. Bara för att man förkortar arbetstiden blir inte omsorgsbehovet lägre.
Det samma kommer gälla alla andra jobb också.
En del naiva vill hävda att man kommer jobba effektivare, men så är det förstås inte. T ex kommer fikraster och onödiga möten förbli lika många som tidigare, rent av fler samordningsmöten för att reda ut hur i helvete man ska kunna lösa alla arbetsuppgifter på kortare tid, så det blir 25% lägre produktiv arbetstid, medan administration, byråkrati och möten består.
Själv ska jag förstås lägga ner bloggen när detta blir lagkrav, då mina 100 timmars arbetstid i veckan alltså blir olagligt. Nöjer mig med att vara författare i så fall.
Svenskt Näringsliv protesterar förstås, vilket är rimligt med tanke på att lönekostnaderna ökar med 33% över en natt, men drabbas egentligen inte så hårt – det är bara att flytta jobben utomlands. Värre är det för offentlig sektor rättsväsende-vård-skola-omsorg, som behöver ske i Sverige.

Hur kommunernas och regionernas ekonomi ska stärkas av 33% höjda lönekostnader är oklart, liksom bristen på t ex behöriga lärare, legitimerade sjuksköterskor och legitimerade undersköterskor etc. Barnen får väl helt enkelt lära sig läsa 33% snabbare.
Och förstås byggsektorn, som behöver bygga på plats i Sverige. Hur det ska bli billigare att bygga när lönekostnaderna ökar med 33% lämnas som en övning till Socialdemokraterna.