Denna artikel innehåller reklamlänkar för Hemsol och Lysa, min huvudsakliga tjänst för sparande, både privat (reklamlänk) och för företaget (reklamlänk).
Börsveckan inleds positivt i de asiatiska tidszonerna efter ännu ett förmodat kinesiskt stödpaket. Guldpriset stiger ordentligt och når rekordpris i dollar. Smålägenheter uppges enligt Hemnet vara mer svårsålda än större lägenheter och har inte riktigt kommit igång än. Vår solkraftanläggning slog rekord förra veckan efter att Ellevio skruvat lite på transformatorstationen och vi ligger fortfarande plus med mer såld än köpt el i maj.

Stockholmsbörsen tvekade förra veckan och storbolagsindex OMXS30 gick -0.98% medan breda indexet OMXSPI gick +0.18%, trots nedgångar i fredags. Den svenska kronan förblir rätt stabil på 11:64 SEK för euron och 10:70 SEK för dollarn.
Däremot sticker guldpriset iväg och hittas just nu på 841:- SEK per gram. Med just nu 2445 USD per troy ounce är det nytt prisrekord i dollar och nära det svenska rekordet från april på 845:- SEK per gram. Även silverpriset fortsätter upp och ligger nu på 11:09 SEK per gram.
I USA steg S&P-500 på veckan med +1.54% och Nasdaq 100 med +2.12%. Bäst inom FANANGST gick Tesla med +5.34% och sämst Amazon med -1.48%. De långa amerikanska räntorna steg i fredags,m en är fortfarande ner marginellt på veckan.
Mina portföljer hos Lysa privat via ISK (reklamlänk) och för företaget via KF (reklamlänk) gick +0.88% senaste veckan och ligger nu på sin högsta nivå någonsin.

I de asiatiska tidszonerna stiger börserna på vad som sägs vara ett kinesiskt stödpaket. ASX 200 går +0.67%, Hang Seng +0.49%, KOSPI +0.50%, Nikei +0.65% och Straits Times mot strömmen på -0.02% i skrivande stung.
Jag är förstås skeptisk. Snack om kinesiska stödpaket går det tretton på dussinet, men å andra sidan är det en enorm bubbla i Kinaekonomin.

Dagens Industri skriver att smålägenheter är svårsålda även om bostadsmarknaden sägs rusa igen. Senaste året har antalet sålda ettor minskat med 29%, mot tvåor 23%, treor 18% och fyra rum eller fler 16%. Mindre än 15% av sålda bostäder har varit enrummare, men det är oklart om det bara avser lägenheter i flerfamiljshus trots formuleringen bostäder.
En orsak sägs vara att det är svårare att ordna lånen till dagens prisnivåer när man är singelhushåll. Inlåsningseffekter nämns också som orsak till färre sålda smålägenheter, dvs att man nu sitter fastlåsta i sina små lägenheter, där stora delar av det egna kapitalet i form av 15%+ insats utplånats på prisnedgångarna. Därmed finns inte eget kapital för att köpa en annan lägenhet, och smålägenheterna kommer inte ut på marknaden.
Överlag menar jag att man inte ska köpa tillfälliga boenden, utan en köpt bostad ska vara en bostad man avser och kan bo länge i. Vilket förstås missgynnar smålägenheter eftersom de är mindre lämpade för parbildning eller familjebildning.
En annan faktor kan vara att sämre tider samt ökade möjligheter till distansarbete har minskat efterfrågan på övernattningslägenheter. men den nämns inte i Dagens Industris artikel utan det är återigen en egen spekulation kring det hela, och bloggen har som bekant alltid fel om svensk bostadsmarknad.
Sedan är ju definitionen av etta något som ändrats över åren. Numera kallas ju en etta med kök för en tvåa genom att man förlägger vardagsrummet till köket, medan en etta förr var ett separat rum och ett separat kök. Det som kallas ettor idag är egentligen nollor, dvs lägenheter med bara ett kök och inget rum. Tvåor kan vara att man satt upp en vägg i den tidigare ettans kök, som därmed blivit fönsterlöst, och kallar den tidigare matplatsen för sovrum.

Förra veckan innebar solkraftrekord för våra anläggningar med en produktion på 692 kWh efter att Ellevio åtgärdat fel med illegala överspänningar på 253 Volt, vilket man ser på hackigheten i solkraftproduktionen den första halvan av grafen ovan. Hackigheten ger mycket lägre produktion och trots full sol producerades därmed bara 60 – 80 kWh per dag.
Spänningen i elnätet får inte överstiga stipulerade 230 V +10%, dvs 253 V. Solkraft matas ut genom att spänningen höjs och fungerande solkraftanläggningar ska av säkerhetsskäl stänga av om spänningen blir 253 V, vilket sänker produktionen. Sådana fel ska anmälas till nätbolaget, och man ska hänvisa till Energimarknadsinspektionens regelverk. Nu åtgärdades felet av min nätoperatör Ellevio och som ni ser är solkraftproduktionen jämn den senaste veckan utan återkommande avbrott.
Detta gav därmed 692 kWh i produktion, eller nästan 100 kWh per dag i snitt, med 108 kWh som mest i fredags. Detta är i linje med mina tidigare prognoser här på bloggen att solkraften bör ge ca 100 kWh per dag bra dagar under sommarhalvåret, och nu är vi alltså där. Veckan innan producerades bara 333 kWh pga överspänningarna, samt två mulna dagar.
Vi låg förstås plus förra veckan med 692 kWh producerat, 412 kWh konsumerat, inklusive elbilsladdning för flera långa resor, bland annat till vänners bokrelease i Malmö, och inköpt el landade på 220 kWh medan vi sålde 500 kWh el.
Även på månaden ligger vi fortfarande plus med 1 387 kWh producerat, 1 095 kWh konsumerat, 662 kWh inköpt och 954 kWh sålt.
Ekonomiskt har Home Assistant räknat ut att vi ligger ganska exakt på noll kronor i elhandelskostnad netto för maj än så länge, dvs värdet på det sålda är lika stort som det köpta – elpriset har varit högre dagar med dålig sol. Dock tillkommer moms på inköpt el och sedan elnätavgifter och skatt, vilket dock bör täckas av skattereduktionen om 60 öre per såld kWh.
Sedan får vi som vi klarar av att ligga på plus fram till och med augusti, men som bekant börjar sommarregnen med start midsommar, och därefter kan det bli större variationer i solen än vi sett senaste veckan. För övrigt hade vi 30.4 grader i skuggan här hemma igår klockan 11:39.
Vill du ta in offerter till villan, företaget, lantbruket eller bostadsrättsföreningen, kontakta Hemsol så ska du få en eller flera offerter från leverantörer specialiserade på din typ av anläggning.
I övrigt verkar solstormen dödat vår arton år gamla inbyggnadsugn samt fyra stycken Shelly Plug S, men det får bli en separat artikel om det. Detta trots dubbla överspänningsskydd på gård och hus, men det kan förstås vara en ren slump i tiden.
Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.