Artikeln innehåller annonslänkar för Tibber och Hemsol.
De breda börsnedgångarna från igår fortsätter i de asiatiska tidszonerna, samtidigt som amerikanska räntor stiger och svenska kronan försvagas. Svensk BNP steg under första kvartalet. En analys menar att elhandelsområde SE3 och SE4, dvs ca 90% av svenskarna, kommer få tyska elpriser om några år när de stora norrländska industriprojekten dragit igång produktionen och norra Sverige slutar exportera vattenkraft söderut.

Stockholmsbörsen föll ordentligt igår med -1.49% för OMXSPI och -1.25% för storbolagen på OMXS30. Breda börsnedgångar drar förstås ner svenska kronan när kapital säljs av och lämnar landet och kronan ligger nu på 10:69 SEK mot USD och 11:53 SEK mot EUR. Guldpriset hittas på 799:- SEK.
I USA föll S&P-500 -0.74% och Nasdaq 100 -070%. Sämst inom FANANGST gick Facebook på -1.16% och bäst gick Netflix på +0.87%. De långa amerikanska räntorna fortsatte uppåt med ordentliga kliv och tioåringen gick från 4.54% till 4.61% medan tvååringen klev lite måttligare till 4.96%. Nivåerna är från första maj.

Breda börsfall fortsätter nu under morgonen i de asiatiska tidszonerna och det lyser illrött med ASX 200 på -0.60%, Hang Seng -1.51%, KOSPI -1.25%, Nikkei 225 -1.30% och Straits Times -0.36%. För övrigt snackar alla mönstersökare om Hindenburg Omen som ska förebåda börskrasch, men bara stämmer i ca 25% av fallen. Alltid roar det dock någon.

Svensk BNP steg under första kvartalet rapporterar SCB. Ökningen jämfört med fjärde kvartalet 2023 var säsongsrensat 0.7% och kalenderkorrigerat jämfört med första kvartalet 2023 var ökningen 0.7%.
Det som drog upp BNP var framför allt lagerinvesteringar och fasta bruttoinvesteringar, medan hushållens konsumtion minskade med 0.3%, vilket dock är upp 0.5% jämfört med för ett år sedan. Det väsentliga är kanske dock inte att jämföra med för ett år sedan utan med föregående kvartal och sett från produktionsssidan så steg såväl varuproduktion, tillverkningsindustri, tjänsteproduktion och offentlig produktion trots att antalet arbetade timmar minskade med 0.1%, dvs ekonomin effektiviserades och mindre producerade mer.
Det väsentliga är att svensk ekonomi håller på att återhämta sig och ljusare tider är på väg. Detta var även innan räntesänkningen från Riksbanken.

En analys menar att 90% av svenskarna, dvs de som bor i elhandelsområden SE3 och SE4, kommer få tyska elpriser om några år när de stora industriprojekten i norra rikshalvan är i full produktion. Detta delgavs mig i ett samtal i samband med gårdagens framträdande för Sveriges tionde största banks private bankingkunder. Slutsatsen är naturligtvis något förenklad, men gavs av en aktör som investerar mycket stora belopp i reala investeringar utifrån denna analys.
Det handlar framför allt om dels H2GS kolfria stål, dels LKAB:s, SSAB:s och Vattenfalls motsvarande hybritprojekt, samt den fulla och fortsatte utbyggnaden av Northvolt. Och ja, både Northvolt och iaf H2GS blir av.
Resultatet kommer bli att inom några år kommer SE1 och SE2 sluta exportera elkraft till södra Sverige och det som förenklat kallas Norrland slutar vara en energikoloni för Stockholm. Därmed kommer de tyska elpriser som allt mer letar sig in i SE4 och Skåne även etablera sig mer eller mindre permanent i kraftunderskottets SE3 med Stockholm.
Utan exakt kontext så pratades det om elpriser på 3:50 SEK per kWh, men det är förstås inte så att man alla dagar får uppleva de elpriserna och inte hela året.
Vi befinner oss alltså just nu under en lugn period med bara höga elpriser. Snarare kommer utifrån denna analys från någon som faktiskt har skin in the game elpriserna att återvända till 2022 års nivåer, fast värre. Elpriserna kommer också fluktuera rejält. Detta ligger några år framåt.
För privatpersoner som inte investerar i företagande relaterat till detta återstår bara energieffektiviseringar. Att skifta bort från eluppvärmning hjälper som vi såg på ved- och pelletspriserna 2022 inte, då det inte kommer existera något energiarbritrage utan alternativen stiger i pris för att matcha elpriserna. Effektiviseringar och solkraft är väl det som ligger närmast till hands. Och förstås intelligent styrning där Tibber (reklamlänk) är en variant som kan hjälpa de som inte vill gräva ner sig i hemautomationsträsket allt för mycket.
Har man redan gjort effektiviseringarna återstår solkraften. Vill du installera solkraft kontakta Hemsol för att få en eller flera offerter anpassade till villan, bostadsrättsföreningen, företaget eller lantbruket (reklamlänk). Förmodligen är det även bra att skaffa hushbatteri om man har kapitalet och på så sätt kunna öka möjligheten till att förskjuta konsumtion till lågpristillfällen.
Analysen var förstås mycket förenklad som den muntligt levererades, men är en påminnelse om det tillfälliga lugnet som råder för elpriserna för stunden. Vi har ju fortfarande lågkonjunktur också, med lägre konsumtion.
Igår framkom också via Ny Teknik att det inte blir något buffrande vätgaslager för Hybrit i Gällivare, utan produktionen kommer pågå dygnet runt och inte bara när det blåser, vilket kommer ge ännu mer brutala variationer i elpriset för oss här nere i södra Sverige. Annars var hoppet att vätgasproduktionen skulle agera regulator av vinden.
Släng på lite fler serverhallar också.
Sedan är förstås kolfritt stål helt rätt sett ur klimatomställningsperspektiv, och kan göra mer för de globala CO2-utsläppen än all annan självspäkning, och eftersom så många i SE3 och SE4 anser att klimatet är den viktigaste politiska frågan har de förstås inga problem med att betala elpriser för detta också.