Så vart även ugnen utbytt efter 18 år sedan installationen, och den enda vitvaran som fortfarande inte gett upp är spisen. Ugnen dog under solstormen härom veckan, men det kan förstås vara en ren slump.

Vi har varit ute och farit så mycket att det var någon vecka utan fungerande ugn, då den utlöste jordfelsbrytaren så fort elementen i den drog igång, och det var först igår jag hann förbi Skene Järn och beställde en ny.
18 år är ändå att betrakta som bra livslängd på en vitvara.

Vi sätter av 2 500:- SEK per månad i underhålls- och reparationsfond för att kunna hantera just sådant här. En boendekostnad som de flesta inte låtsas om, utan stoppar huvudet i sanden kring när man räknar på sitt boende. Jag menar att en villa behöver minst 2 500:- SEK i månaden för att ackumulera fonderade medel nog att hantera sådant som går sönder, samt nödvändiga renoveringar. Förmodligen egentligen det dubbla om man ska räkna in takbyte och fasad tids nog.
Många säljer dock innan de behöver fixa fasad, tak eller fönster, men jag har nu bott här i 18 år. Tvättmaskin, torktumlare, kyl- och frys (kylskåpet specifikt, gamla frysen tuggar på än som extrafrys i ladan), diskmaskin och köksfläkt har alla dött av ålder. Någonstans över 15 år är det inte någon vits att reparera längre, och t ex har det varit bättre kvalitet på t ex de nya Miele som torktumlaren och tvättmaskinen, som inte behövt reparationer. Särskilt den gamla torktumlaren blev återkommande överhettad och utlöste ett överhettningsskydd som krävde reparation varje gång. Har inte hänt en enda gång med den nya, som dock vägrar köra om dess sensorer detekterar att man inte öppnat vissa luckor och gjort rent regelbundet.
Det blev en ny Siemens, då den gamla med sina 18 år har fungerat väl och levererat mycken trevlig matupplevelse. Till min förvåning passar faktiskt de gamla plåtarna i den nya, så i ett slag har vi väldigt många plåtar.
Ska nu bara fundera ut var stektermometern som ingick ska kopplas in, vilket inte framgår av manualen. Därtill är stektermometerns sladd täckt med plast, vilket jag finner lite … underligt. Men det är väl jag som inte förstår.

Så hur sätter man upp en underhållsfond?
Det är bara att ange vad något kostar, hur länge det lever, och dividera med antalet månader.
Exempelvis kan man räkna med 15 år på bra vitvaror. Säg priser på en höft (ni får kolla själva):
Diskmaskin 5000:-
Tvättmaskin 10 000:-
Torktumlare 10 000:-
Ugn 15 000:-
Spis 10 000:-
Fläkt 5 000:-
Summa: 55 000:-
Kostnad per månad: 55 000/(12*15)= 306:- SEK
Sedan kan vi fortsätta med lite större grejer
Badrum, 20 år 250 000:-, dvs 1042: per månad
Tak, 50 år 200 000:-, dvs 333:- per månad
Fasad, målning, 10 år, 100 000:-, dvs 833:- per månad
Sedan ska du byta köksinredning, måla om, byta slitna golv, t ex när barn flyttar ut osv. Siffrorna ovan avser att du låter något proffs göra jobbet, vilket beror på dina finansiella muskler, din kompetens och om du har ditt hus eller lägenhet som din hobby och alltså värderar din tid så att du gärna gör jobbet själv.
Men bara siffrorna ovan landar på 306+1042+333+833=2514:- SEK, eller vad vi lägger. Sedan kan antal och storlek på badrum och hus etc förstås påverka. Då sparhorisonten som man ser är rätt lång, upp till 50 år, så rekommenderas att man placerar i aktiefonder, men det är bra att ha en buffert på 10 000 – 20 000:- på bankkonto för de där akuta grejerna, beroende på vad man brukar ha för buffert eller inkomst. Generellt är det ju så att ju lägre inkomst, desto större buffert behöver man.
Enklast är förstås att blunda, hålla för öronen och sjunga lalala-laaaa och inte låtsas om underhållskostnaden för ägt boende. I hyresrätter ingår det i hyran, så bäst att man inte jämför totalkostnaden …
En ugn kan man givet muskelstyrka installera själv. Det är bara att sätta i kontakten, typ. I övrigt som vanligt tack till Skene Järn för utmärkt service som vanligt.
Andra gången ugnen utlöste jordfelsbrytaren dog även fyra stycken Shelly Plug S, så det var väl någon form av strömspik på den berörda fasen.
Jag har även börjat rensa ut förrådsgrejer ur ladan. Det är sjukt vad saker man sparar för att aldrig använda igen. T ex kurslitteratur från 1992 – 1996 och rent av … gymnasieböcker från 1986 – 1990. Energiåtervinning på dem. Kanske värt en separat artikel dock.