Tisdagen inleds blandat i de asiatiska tidszonerna. Kronan stärks medan det rapporterades från SCB om minskad hushållskonsumtion och backande svensk BNP för april. Church of S:t Jobs (NASDAQ: AAPL) lanserade igår en inbyggd version av ChatPGT:s AI på iPhone, iPad och Mac, som bland annat integreras med Siri, men marknaden svarade med fallande börskurser och huruvida svenska kommer stödjas är frågan.

Stockholmsbörsen backade ordentligt igår med -0.87% för OMXS30 och -0.74% för OMXSPI. Trots att börsen backade så stärktes faktiskt den svenska kronan, vilket var lite udda. USD kostar 10:48 SEK och EUR 11:28 SEK. Guldpriset dras med ner till 775:- SEK per gram och den lägsta nivån sedan i mars.
I USA steg börserna med måttliga +0.26% för S&P-500 och +0.39% för Nasdaq 100. Långa amerikanska räntor tvekade men de längsta löptiderna steg något.
Bäst inom FANANGST blev Facebook med +1.96%, medan Apple gick sämst med -1.91%.
Det senare kom trots att Apple på sitt väckelsemöte i Church of S:t Jobs lanserade att nästa version av operativsystemen iOS, iPadOS och MacOS kommer ha inbyggt och lokalt AI-stöd baserat på ChatGPT:s statistiska generativa AI. AI-hypen räckte alltså inte till att dra upp aktiekursen, utan tvärt om så rasade aktien. Vilket iofs kan bero på AI-algoritmer hos börsrobotarna i ett utfall av ironi och satir.
Det hela kallas Apple Intelligence.
Integreringen kommer ske i bland annat Siri och en lång rad av Apples appar kommer få integrerat stöd, där Apple utlovar att all processande kommer ske lokalt. I vissa fall kan det krävas processorkraft från ChatGPT:s serverhallar, men då ska man dels ge sitt medgivande, och dels ska inget sparas. Vatniken Felon Muskovitj ska sagt att han därmed förbjuder alla Apple-prylar på Teslas arbetsplatser, eftersom det kan laddas upp företagshemligheter till molnet. Han borde förstås veta, eftersom han själv jobbat med ett eget AI-bolag, och därmed avslöjade vad deras affärsidé ska bli. Förmodligen att skicka över all data till Moskva.
Invändningen är dock relevant rent principiellt. Då jag t ex hanterar källor för bloggen kan jag inte godkänna att något laddas upp till ChatGPT:s moln och där kan röjas. Inte heller kan jag acceptera att mina bokmanus laddas upp för att processas på något vis, men lokalt processande är förstås acceptabelt.
AI-stödet hos Apples produkter ska bara omfatta Mn-chip på iPad och Mac, så de äldsta iPad och Macar som kommer stödja de nya versionerna får inte AI, t ex iPad Air 2019 som har ett A-chip eller Apples sista Intelmacar. M-chippen har inbyggt AI-stöd.
Annars kanske faktiskt AI kommer bli användbart när det integreras med programvaror sömlöst lokalt på datorn, och t ex ska kunna summera innehållet i e-post eller transkribera telefonsamtal. Det senare kan göras, då Apple nu (äntligen) inför möjligheten att spela in telefonsamtal, även om motparten då kommer informeras om det, och sedan transkribera dessa. Transkriberingen stöder dock inte svenska språket, men jäklar vad skönt det ska bli att trycka på spela in varje gång ett företag informerar om att “detta telefonsamtal kan spelas in för din säkerhet och i utbildningssyfte”. Två kan leka den leken och som bekant har alltid företag tappat bort sina inspelningar när man har något att klaga på.
Vi får se hur Apple Intelligence blir när det väl släpps. Som medlem i Church of S:t Jobs är jag förstås försiktigt positiv, men frågan är vad som kommer klaras av lokalt och hur mycket fast- och arbetsminne som kommer ätas upp av modellerna.

I de asiatiska tidszonerna går börserna blandat i skrivande stund. ASX 200 -1.35%, Hang Seng -1.52%, KOSPI +0.27%, Nikkei 225 +0.30% och Straits Times -0.27%.

Svensk BNP och hushållens konsumtion backade i april vilket ledde till glädje och gamman då alla överbelånade experter och ekonomijournalister direkt utropade att räntorna nu kommer sänkas ännu snabbare. SCB skriver att BNP backade med 0.7% i april enligt den preliminära BNP-indikatorn. Orsaken sägs vara minskad produktion i näringslivet och kanske framför allt minskad konsumtion hos hushållen. Kom ihåg att detta var före räntesänkningen i maj (som för övrigt inte slår igenom på tremånaders bolån förrän i värsta fall efter tre månader, beroende på brytpunkten för respektive lån).
SCB skriver också att hushållskonsumtionen minskade med -0.4% i april jämfört med mars och med -0.7% jämfört med april för ett år sedan. På tre månader ökade konsumtionen dock med +0.2% jämfört med samma period förra året, men april var alltså inget vidare för de som är beroende av hushållskonsumtionen.
En liten motgång i en svensk ekonomi som annars var på väg åt rätt håll.