Nybyggandet av bostäder i Uppsala tog bara en kort paus i samband med fallet i bostadspriserna, och har återigen tagit fart som om några problem inte existerar. Detta trots att det inte finns några tecken på att priserna ska återhämta sig i kommunen.
![]() |
Uppsala Domkyrka tornar upp sig över Fyrisån. |
Husmask rapporterar att lägenhetspriserna låg på 36 082 SEK/m2 i maj, baserat på Boolis data. Det är ner 24% sedan toppen på 47 569:- SEK i juli 2017 och lika mycket sedan toppen i juli 2015. Tittar man på säsongsmässigheten i maj är priserna ner 12% från 40 813:- SEK i maj 2017 till maj 2019. Man kan förmoda att den återkommande säsongsmässigheten i juli i mycket drivs av föräldrar som köper studentbostäder till sina telningar inför terminsstarten 12%. Juli 2017 till juli 2018 var priserna ner 16%.
Nybyggnationen i Uppsala har likt på många andra orter rusat i höjden de senaste åren och det finns en stor buffert med byggstarter, som fortfarande inte jobbats ikapp, även om man på glidande helår nu har en balans mellan byggstarter och färdigställanden.
![]() |
Nybyggandet i Uppsala. |
Bufferöverskottet med byggstarter 2014 - 2018 är dock inte ikapp när det gäller färdigställandet.
Byggstarterna i Uppsala är också på enskilda kvartal tillbaka på de ungefär de nivåer som rådde innan kraschen, även om det på grund av tre mycket svaga kvartal inte syns i de glidande medelvärdena.
Uppsala verkar alltså fortsätta bygga sig rakt in i kaklet. Sett till överproduktionen finns det en allvarlig risk för en ordentlig krasch i priserna hos kommunen. Bara det senaste halvåret har det byggstartats hela 2 464 bostäder i Uppsala kommun, varav 1 567 lägenheter i flerbostadshus. Småhusbyggandet är alltså också brutalt på orten, med hela 897 påbörjade villor och radhus på bara ett halvår. Här kan vi antagligen prata om villamattor.
Men vem är det som ska köpa? Och bygger Uppsala ut sin service motsvarande? Villor och radhus köps eller byggs i stor utsträckning av barnfamiljer. Med nästan 1000 villor på ett halvår, så kan det handla om 2000 barn som inom kort behöver skolor och förskolor. Inte bara behöver dessa byggas, man behöver också rekrytera personal. Till detta kommer vatten- och avlopp, samt övrig samhällsservice, som kollektivtrafik, vägar med mera.
Att Uppsala har en plan ska man nog inte utgå från. Finns det någon plan så är den väl större är bättre, trots att det sällan eller aldrig är på det viset.
Staden är landets fjärde största med 225 164 invånare 2018.
2018 ökade Uppsalas befolkning med 5 250 personer, varav 1 436 var 19 år eller yngre, och behöver förskolor, skolor eller gymnasieplatser. Samtidigt färdigställdes 1 628 bostäder, eller ungefär 3.22 invånare per bostad. 2017 färdigställdes 3 399 bostäder och befolkningen ökade med 5 355 personer, eller 1.57 personer per ny bostad. Sett till aktuell takt är man tillbaka på detta höga byggande det senaste halvåret och 2018 var bara en tillfällig paus i byggandet.
Visionen för Uppsala är väl att gå runt Malmö i invånarantal, eftersom det är någon form av tävling om att vara störst. Exakt varför lämnas som en övning åt politikerna, som säkert kan trolla fram åsikter som stödjer detta, till skillnad från fakta.
Att det är för att bevara centrum verkar uteslutet. Bilfritt ska det vara, och vintertid med spontana fällor av dubbdäcksförbud. Funderar på att ta bil med dubbdäck till Uppsala i rusningstid, utrustad med extra däck, och däckbytesutrustning och helt enkelt parkera mig i en korsning där man inte får fortsätta köra utan att först byta däck. Fungerar säkert bra för lokalbefolkningen, som vet var man inte får köra, även om jag killgissar att dessa skiter fullkomligt i förbudet. Någon som hört talas om någon som bötfällts av polisen för att använt dubb på dubbfri väg i Uppsala?
Men köpladorna utanför centrum vill väl ha större befolkning får man förmoda?