Quantcast
Channel: Cornucopia?
Viewing all 12856 articles
Browse latest View live

Hur mycket energi och el gör en normal villa av med?

$
0
0
Så hur mycket energi gör en normal villa av med numera? Gamla schabloner gäller inte längre, på grund av teknikutvecklingen och energieffektiviseringar. Från forna 25 000 kWh el kan man idag säga att en normalvilla gör av med mellan 10 000 och 15 000 kWh om man inte har fjärrvärme eller biobränsleuppvärmning.
Numera normala villor.
Den gamla schablonen är att en villa gör av med 25 000 kWh energi. Elförbrukningen är en annan sak, då man via andra uppvärmningskällor eller värmepumpar kan ha en avsevärt lägre elkonsumtion.

Av den gamla schablonen var 5 000 kWh sk hushållsel, dvs belysning, matlagning, tvätt, kyl och frys, disk, teve och andra apparater. 5 000 kWh gick till varmvatten och slutligen stod 15 000 kWh för uppvärmningen. 

Idag är siffrorna lägre egentligen på samtliga punkter. De gamla siffrorna för hushållsel baserade sig på betydligt mindre energieffektiv utrustning än vi har idag, inklusive att man med de siffrorna förutsätter glödlampor där dagens lågenergilampor istället har kanske en femtedel av förbrukningen. Kyl och frys har också blivit effektivare, liksom teveapparater där forna tiders 300 - 400 W för en tjockteve idag är nere på under 100 W för platteven. Dock är det så att under uppvärmningssäsongen så innebär energieffektivare elapparater att det blir mindre spillvärme - all el i apparaterna blir i slutändan värmeenergi - så hela besparingen slår inte igenom.

Oavsett så är hushållselförbrukningen lägre idag. Vi kan killgissa på 4 000 kWh för ett normalt villahushåll.

Varmvattnet är svårare att spara energi på, då det är en faktisk fysisk konstant energi som krävs för att värma upp en viss mängd vatten till önskad temperatur. Däremot har vi idag i större utsträckning snålspolande kranar och snålare duschmunstycken, och väldigt få badar, vilket sparar stora mängder energi. 

Fast det som påverkar varmvattenförbrukningens slutliga energiåtgång är samma som för den stora posten, uppvärmningen

Har man t ex en luft-vattenvärmepump, eller de populära bergvärmepumparna kan man direkt halvera elförbrukningen. Energiåtgången är den samma, men energin utvinns av värmepumpen ur miljön, så varmvattnet drar bara 2 500 kWh. I princip alla nybyggda villor har om inte annat frånluftsvärmepump, som drar värmen ur utventilerad luft och uppvärmningen av villan används två gånger - först till luften och sedan till vattnet.

Via isolerglasfönster och bättre isolerade dörrar har isoleringen även i gamla hus kraftigt förbättrats. Vi kan anta att det gått från ett behov på 15 000 kWh till kanske 13 000 kWh även i ett renoverat hus, som bytt fönster. Nya hus har generellt även bättre isolering och värmebehovet kan vara nere till 10 000 kWh.

Dessa 10 000 kWh halveras sedan via värmepumpar, och vi får en summa på 4 000 + 2 500 + 5 000 = 11 500 kWh elkonsumtion.

Om man använder pellets, ved eller det vanligaste alternativet fjärrvärme, så blir i själva verket elkonsumtionen 4 000 kWh.

Slutsatsen är oavsett att en normalvilla idag gör av med mellan 10 000 och 15 000 kWh och inte alls forna tiders 25 000 kWh. Energibehovet kan kvarstå på 25 000 kWh, men kan fås gratis via värmepumpar och bör också reducerats via energieffektivisering.

Personligen gör mitt hushåll av med ca 11 000  kWh. 5 000 kWh av det är vanlig elbaserad varmvattenberedare. Då jag jobbar hemma dras hushållselen antagligen upp och ligger rimligtvis kvar på 5 000 kWh trots snålare lampor och annat, plus att elförbrukningen inkluderar gårdens förbrukning samt egen brunn med tillhörande pump vilket normala villor inte har. De sista 1 000 kWh kan skyllas på att trots att jag värmer huset med ved så är det el på i badrummen, samt när man är bortrest under vinterhalvåret och hus- och djurpassaren inte eldar.

Till det kommer ca 10 m3s (stjälpt ved) för uppvärmningen, vilket schablonmässigt kan sägas innehålla 10 000 kWh värmeenergi, netto efter förluster efter kamin och murstock gjort sitt. Total energiförbrukning alltså 21 000 kWh, varav 11 000 är el. Med solkraften kommer elen i princip gå ner till 7 000 kWh. Nästa steg är att när varvmattenberedaren ger upp (eller tidigare) skaffa solvarmvatten under sommarhalvåret. Jag installerade det på mitt förra hus och sommarhalvåret satt man med 300 liter 95-gradigt vatten att göra av med per dygn... Redan i mars gav solvärmen i princip allt varmvatten och den började värma i februari. En sådan lösning drar ner varmvattenelen med åtminstone 2 000 kWh och hushållet landar då på 5 000 kWh. 

I övrigt är ett hushålls (ej bostaden alltså) största energipost maten. Vi äter i praktiken fossil energi och det går åt ca 10x så mycket energi i processen från åker till matbord, som själva maten innehåller (som är solenergi). Det sätter också fingret på att det allra mest miljöslitande som finns kallas en människa. Mer om ett hushålls totala energiförbrukning, inklusive arbetsplatser och samhällsservice i ett senare inlägg.

Hur mycket gör din villa av med per år i el respektive andra energikällor?

Uppdatering om kommentarer - antispam fördröjer vissa kommentarer

$
0
0
En liten kort uppdatering så här på lördagskvällen. Som många märkt fungerar kommentarer lite annorlunda numera. I grunden handlar det om tidigare åtgärder mot spam och att även Google nu fått ordning på sin spamteknik. En mindre mängd kommentarer kan därför dyka upp med fördröjning tills jag kunnat göra handpåläggning.
Sedan några år är kommentarer på äldre inlägg modererade, och brytgränsen ligger på 48 timmar. 95% av kommentarerna på äldre inlägg är spam och efter två dygn har i princip alltid diskussionen ebbat ut.

Jag går oregelbundet - flera gånger dagligen - in och kontrollerar kommentarer på äldre inlägg, men det kan alltså ta upp till kanske 12 timmar (främst nattetid - någon timme annars) innan kommentarer på äldre inlägg dyker upp.

Därtill har Google sedan många år ett spamfilter, som inte har fungerat.

Det har börjat fungera nu, men dessvärre är ca 90% av kommentarerna som fångas inte spam. Det kan handla om korta kommentarer, kommentarer med mycket stora bokstäver (ofta förkortningar) mm. Dessa måste godkännas av mig och det kan alltså ta upp till 12 timmar innan de publiceras likt förrän de dyker upp.

Kommentarer som inte dyker upp har med all sannolikhet hamnat i spamfiltret och dyker upp senare.

Slutligen har Google samtidigt som spamfiltret nu börjat fungera lagt in någon form av spamskydd i själva kommenterandet. Det dröjer numera ca 10-15 sekunder efter ni klickat på posta kommentar innan något händer. Så ha lite tålamod.

Era kommentarer publiceras oftast omedelbart, men har ni otur eller kommenterar gamla inlägg kan det ta några timmar. 

Personal riskerar sluta om Försvarsmakten ska göra polisens uppgifter

$
0
0
Om de socialdemokratiska partierna Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna går vidare med att Försvarsmaktens personal ska utföra polisens uppgifter finns det en stor risk att personal säger upp sig om försvarets rekryteringsproblem blir ännu större. Man har helt enkelt inte tagit värvning för att utföra polisens sysslor i fredstid, dessutom på heltid. Det är en stor skillnad mot att vid enskilda händelser stödja samhället, inklusive polisen. Återinför istället beredskapspolisen för att avlasta ordinarie poliser vid stora evenemang. Att föra över resurser från försvaret till polisen är nedrustning och försvarsfientligt från Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna.
Sätt stopp för dränering av försvarsbudgeten. Höj polisens anslag istället.
Försvarsmaktens personal bistår hela tiden samhället vid tillfälliga nödbehov, och detta är det knappast någon som har några större invändningar mot. Undantaget vid terroristdåd eller terrorhot så handlar det dock inte om att stå med vapen i hand i samhället (undantaget högvakten) och inte heller uppgifter som man behöver flera års utbildning på polishögskolan för att normalt lösa.

Försvarsmakten har stora problem med rekrytering och behöver öva mer för att återta förmågan att försvara landet. Att då kallas in på långa kommenderingar där man ska ta över polisens uppgifter är knappast anledningen till att man sökt sig till Försvarsmakten. 

Risken är alltså överhängande att personal kommer säga upp sig om de kommenderas ut att utföra polisens uppgifter - det är inte det jobb man sökte sig till. Om de två socialdemokratiska partierna vill gå vidare med detta visar de sig alltså vara direkt försvarsfientliga och villiga att sänka svensk försvarsförmåga.

Ett mer seriöst förslag vore att återinföra beredskapspolisen. Det finns absolut människor som skulle vilja tjänstgöra som beredskapspoliser och intresset skulle vara stort. Och till skillnad mot tidigare ska beredskapspolisen också användas. Detta sker förslagsvis vid stora evenemang som fotbollsmatcher eller EU-toppmöten. 

Istället för att ordinarie polisers övertid ska ätas upp av att dadda EU-politruker som inte vågar umgås med folket som valt dem, skulle detta vara en utmärkt uppgift för beredskapspolisen - spärra av vägar så politrukerna kan bli skjutsade ostört. Andra kommenderingar skulle kunna vara fotbollsmatcher och liknande.

Beredskapspolisen skulle också kunna användas vid terrordåd eller höjd terrorhotnivå för att också avlasta ordinarie polis.

Beredskapspolisen skulle friställa övertid och ordinarie arbetstid åt polisen att ägna sig åt brottsbekämpning, och skulle specifikt ha sökt sig till tjänsten för detta. Till skillnad mot Försvarsmaktens personal.

Problemet med sosserierna är att de vill lösa ett problem utan att skjuta till medel och ser Försvarsmaktens personal som "gratis", när vad som egentligen behövs är större anslag till polisen, inklusive höjda löner för att behålla, återrekrytera och nyrekrytera personal. 

Att använda "gratis" militär är att överföra pengar från försvarsbudgeten till rättsväsendets budget och en de-facto nedrustning av svensk försvarsförmåga. De partier som föreslår eller kan tänka sig detta, dvs sosserierna Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna, är försvarsfientliga partier.

Gästinlägg: Jurist ett överskottsyrke - ung ambitiös jurist söker jobb

$
0
0
Nedanstående är ett gästinlägg från en läsare tillika nyexaminerad jurist, som även söker jobb. Bloggens egen kommentar kommer i ett separat inlägg.

Akademiker som har svårt att få jobb är inget nytt problem. Jag har ansett under en tid att flera högskolor i landet borde stängas ner och antalet platser till vissa utbildningar begränsas, för att det finns ett överskott av akademiker. Alla människor behöver inte ha en högskoleutbildning, vilket idag tycks vara någon slags "norm" för att man ska anses som lyckad. Tvärtom kan förespeglingarna om att högre utbildning leder till ett gott liv lura in människor i arbetslöshet, depression och elände, där man anses överkvalificerad för vanliga jobb och således inte får något jobb alls, med studieskulder därtill att oroa sig för.
Den ljusnande framtid är vår!


När jag började läsa till jurist kunde jag inte ana att jurist var ett överskottsyrke i stil med statsvetare, ekonomer och andra liknande yrken. Så borde det inte vara, jag anser att jurister har mycket att tillföra och borde ha lätt att få jobb, särskilt på myndigheter där det är viktigt att rättssäkerheten kan upprätthållas och att kunskapen om lagar och regler är god.

Juristutbildningen är ganska välansedd. Jag tog examen från utbildningen sommaren 2017. Mina betyg är goda skulle de flesta anse - jag har i snitt BA i betyg (motsvarar väl godkänt). Jag är nog en av få som har ett stort och genuint intresse för själva juridiken, och inte läste böckerna enbart som ett nödvändigt ont för att klara utbildningen. Att jag för några dagar sedan läste om 1922 års sovjetryska strafflag och 1968 års östtyska strafflag - båda sedan länge upphävda - kanske kan visa på mitt intresse för juridiken som ämne. Jag tycker mig dessutom vara en skicklig jurist med fallenhet för ämnet. Ändå har jag svårt att få ett jobb.

Slutsatsen kan bara bli en: flera av juristprogrammen i landet borde stängas ner, eller så borde antalet platser på juristutbildningarna minskas. Det gäller nog ganska många universitetsutbildningar egentligen. Vilken politiker vågar driva den frågan?

Det är beklämmande de gånger jag har haft kontakt med myndigheter och stött på handläggare som inte vet ett dugg om förvaltningslagen, offentlighets- och sekretesslagen, tryckfrihetsförordningen, avgiftsförordningen eller andra regelverk som alla myndighetsanställda bör ha viss koll på. Jag vet med säkerhet att jag skulle ha skött jobbet bättre än dem. Jag har sökt handläggarjobb på myndigheter som inte kräver juristkompetens och flera myndighetsjobb som endast kräver gymnasiekompetens - jag är inte speciellt kräsen när det gäller ett jobb - men ändå går jobbet till någon med längre arbetslivserfarenhet, trots att min juristutbildning skulle ha underlättat väldigt mycket på dessa jobb, och nästan helt gjort det överflödigt med en introduktionsutbildning eftersom jag redan känner till de regelverk som myndigheten har att tillämpa. Begreppet "förtjänst och skicklighet", som skall vara vägledande vid statliga anställningar, tycker jag tolkas på helt fel sätt.

Just nu begrundar jag långsamt att en flytt från Göteborg till en annan stad kan vara nödvändig. Det räcker uppenbarligen inte att dagpendla till Borås, Vänersborg eller en liknande stad i närheten, utan jag måste söka mig längre bort. Det vore synd om en påtvingad flytt innebär en osäker bostadssituation i en annan stad, när jag redan har bostadsfrågan löst i Göteborg. En lägenhet som jag är väldigt nöjd med, förstahandskontrakt, hyresrätt, endast 15 minuter från centrala staden, som jag har fått genom Boplats Göteborg efter inte så många års kötid som man skulle kunna tro. Jobbigt läge när man inte kan få både arbete och bostad att klaffa samtidigt i dagens värld.

Ett nyligen annonserat domstolsjobb här i Göteborg, särskilt riktat till nyutexaminerade jurister som ej har haft något juridiskt arbete tidigare, hade 101 sökande till de tio platserna. Liknande siffror brukar man stöta på. Jag drar därför slutsatsen på anekdotisk väg att det finns uppemot hundra arbetslösa jurister i staden, med förbehåll för att en del precis har tagit examen och kommer få ett annat arbete under våren.

Till sist några allmänna funderingar, som inte nödvändigtvis gäller juristyrket. Jag anser att det finns både logiska, praktiska och samhällsekonomiska skäl till att den som är ung och ny borde få tjänsten istället för någon äldre med längre arbetslivserfarenhet:

Den som är ung och arbetslös har sällan kvalificerat sig till a-kassan och kan således ha ett stort behov av arbete, för att överleva. Den som är lite äldre och medlem i a-kassan behöver inte bekymra sig om inkomst lika mycket. Den som är äldre kan få ett välkommet avbrott från arbetet och spendera mer tid med familjen under den arbetslösa perioden. Den som är yngre har i många fall ingen egen familj och gör ingen nytta alls som arbetslös, men kan i gengäld lägga mer tid på arbete om han eller hon får jobbet pga avsaknad av familj. Den som är ung kan vara väldigt angelägen om att komma in på arbetsmarknaden och kommer därför att göra ett gott arbete och anstränga sig ordentligt, till en lägre lön än den äldre dessutom. Ju äldre man blir, desto bekvämare blir man i arbetslivet är den bild jag har fått (undantag finns såklart) och dessutom kostar det mer att anställa en äldre person som kräver högre lön. Den yngre riskerar att hamna i en lång arbetslöshet om den inte får in foten på arbetsmarknaden medan den äldre antagligen inte löper samma risk. Jag upplever också att yngre personer är mer effektiva och mer datorvana, och kan därför utföra samma arbete snabbare. Sammantaget anser jag att fördelarna med en ung person mycket väl kan uppväga nackdelen med viss inskolning och upplärning av den yngre, om det är första jobbet. Med detta vill jag uttrycka att dagens situation - där den äldre med längre arbetslivserfarenhet nästan alltid ges företräde till ett arbete - känns ganska stelbent och märklig.

Någon kanske tycker det är fräckt av mig att uttrycka detta, men det är min subjektiva uppfattning. Jag förstår att det finns många undantag och att alla inte håller med. Vore kul att höra vad bloggens läsare tycker i alla fall.

Om någon i Göteborgsområdet vill anställa mig - en jurist som är väldigt intresserad av sitt ämnesområde och som har känt länge att han har valt rätt utbildning och rätt yrkesväg - så kanske de vill höra av sig! Bloggägaren kan säkert förmedla era kontaktuppgifter till mig.

/Nyutexaminerad jurist med goda betyg

Hur länge har du bott i din nuvarande bostad?

$
0
0
I det moderna Sverige flyttar man historiskt sett ofta, eftersom dynamiska familjesituationer och det faktum att man sällan kan jobba på samma arbetsplats livet ut, tvingar fram flytt. Så hur ser det ut för dig som läsare? Hur länge har du bott i din nuvarande bostad?
Även om man bor så här kan flytt uppstå.
Svara på enkäten nedan, så får vi se hur längre läsarna bott i nuvarande bostad. Likt förra enkäten, som ställde frågan varför man flyttade så kommer förstås svaren avspegla läsekretsens demografiska profil, inklusive ålder och utbildningsnivå.
Själv har jag snart bott 12 år på samma plats, vilket är mitt längsta hittills då mitt liv varit 10+6+2+4+5+9+12 år i respektive bostad. 

Lysa - min främsta tjänst för månadssparande och indexinvestering

$
0
0
Detta inlägg är publicerat i samarbete med Lysa.

Marknadens billigaste riskjusterade investeringstjänst Lysa har blivit min primära tjänst för långsiktigt månadssparande och enda tjänst för indexinvestering. I sin exemplariska enkelhet erbjuder den i princip allt jag vill ha. På grund av riskjusteringen tillsammans med de marknadsledande låga avgifterna är det faktiskt en tjänst jag kan rekommendera.
Utvecklingen för min defensiva Lysa-portfölj med 77% räntor och 23% aktier.
Så fort jag skriver något om någon investering är jag väl medveten om att jag alltid kommer få skit, eftersom det alltid kommer finnas tidsintervall jag har fel på. Men framför allt ger jag helst inga rekommendationer om investeringar alls, utan talar i generella ordalag. Den som förlitar sig på vad någon skriver på Internet för sina investeringar ska inte investera alls och ska ej heller ta några risker. 

Dessutom vet jag inget om en persons riskprofil - vilket som Lysa mäter den inkluderar exempelvis totala bruttotillgångar i olika kategorier som likvida tillgångar eller bostaden, skulder, inkomster, riskvilja och placeringshorisont. Utan detta kan man faktiskt inte rekommendera något, så jag säger i princip alltid nej, speciellt till högriskspekulation som kryptovalutor eller att spekulationsköpa bostad med belåning.

Så därför kan jag t ex aldrig rekommendera något, utan kommer alltid säga nej. Möjligen skriva något generellt om något.

Undantag gäller dock för Lysa, för tjänstens investeringsprofil är individuellt riskjusterad. Oavsett hur utfallet blir är det en investering som matchar den riskprofil du som kund önskar ha. 

För egen del är Lysa numera mitt största enskilda månadssparande, undantaget korttidsbuffert och bostadens renoverings- och reparationsfond, som bägge hålls som likvida medel med minimal risk (Spiltan Räntefond för bostadsbufferten, vilken för övrigt som bästa fondvalet ingår i den svenska i räntedelen av Lysas portfölj). 

I övrigt är Lysas fondval best of breed och de indexfonder och ETF:er som ger absolut lägst förvalningsavgift och därtill återinvesterar kickbacken åt kunderna istället för att ta dessa som intäkt åt förvaltaren. 

Jag ser ingen anledning att välja något annat för indexkapitalet, speciellt som man dessutom får en bra global spridning, inklusive tillväxtmarknader. Aktieportföljen, till vilken jag också månadssparar likvider att ha investera i nästa konjunkturnedgång, kommer istället helt fokusera på riskabla investeringar. För att balansera index och riskinvesteringar kommer jag när konjunkturen bottnar även sätta in en del av det som sparas för aktieportföljen i Lysa och ändra riskprofilen till högre risk när börsen väl följt med konjunkturen ner. 

Oavsett utfallet av utvecklingen i portföljen så matchar den trots allt riskprofilen och därmed finns egentligen inget att klaga på oavsett varthän det går.

För min del med 23% aktier och 77% ränta ligger utvecklingen ganska exakt mitt i prognosintervallet än så länge. På grund av löpande insättningar i klump och månadssparandet är det dock svårt få fram exakt tidsjusterad avkastning. Lysa anger 2.2% avkastning, vilket jag förmodar är på insatt kapital. Men hela kapitalet har inte suttit inne sedan jag började investera hos tjänsten den 3:e maj, så frågan är vad tidsjusterad avkastning egentligen är. Jag får en känsla av att avkastningen egentligen är högre än 2.2% omräknat även till 3.3% utifrån åtta månaders löptid. Eventuellt ligger avkastningen än så länge i övre delen av prognosintervallet och med fixerat och inte ökande kapital kan det kanske landa uppåt 4-5% på ett helår. Inte så illa för så mycket ränteplaceringar.

Lysa som modern tjänst utan dåliga arv är föredömligt enkelt utformad och levererar allt jag vill ha, utom möjligtvis att kunna ladda ner historiken som Excelark just för att kunna titta på detaljer kring tidsjusterad avkastning.

Om du är Lysakund, vad tycker du själv om tjänsten? Är du inte kund hittar du tjänsten här.

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Lysa.

Påminnelse boksignering Umeå tisdag 23:e januari

$
0
0
En kort påminnelse. I morgon tisdagen den 23:e januari 2017 klockan 17 - 18 signerar jag böcker hos Akademibokhandeln MVG i Umeå. Ja, Umeå. Så nu har ni chansen att komma förbi, få en signatur i en bok eller bara säga hej.
Ska försöka fylla på med bättre foton från norra rikshalvan.
Akademibokhandeln MVG ligger centralt i Umeå, på Kungsgatan 54.

Jag finns där mellan klockan 17:00 och 18:00.

Kom gärna förbi, vem vet när jag släpps ut i friheten norr om Dalälven härnäst - okej, ca en gånge om året - har ju framträtt offentligt i Ljusdal, Gävle, Härnösand, Älvsbyn och Ockelbo sedan 2012. Nu är det Umeås tur.

Sveriges akademiska överutbildning missgynnar arbetstagarna

$
0
0
Den svenska arbetsmarknadspolitiska åtgärden att alla ska läsa på högskolan, skuldsätta sig med studielån och sedan upptäcka att det högskoleutbildas långt fler än nödvändigt är ett slöseri med skattepengar och gynnar framför allt arbetsgivarna. Studenter och arbetstagare tjänar inte på att arbetsmarknaden översvämmas av överutbildade. Kanske inte så konstigt att löneläget i Sverige för högutbildade är så dåligt som det är.
Ekonomikum vid Uppsala Universitet
När 90-talskrisen slog mot Sverige behövde arbetslöshetssiffrorna friseras. Detta åtgärdades genom att kräva högskoleutbildning för enkla administrativa jobb och svenska folket skickades in till universitet och högskolor för att CSN-skuldsätta sig. Sedan har det bara fortsatt av bara farten, trots att något egentligt behov av dagens utbildningsvolymer egentligen finns i de flesta yrken.

Igår läste vi alla ett gästinlägg från en nyutexaminerad jurist, som konstaterade att det var tio sökande per tjänst avsedd specifikt för nyutexaminerade jurister. Trots påstådd högkonjunktur är det alltså svårt att få jobb.

Överutbudet av högutbildad arbetskraft är förstås ett utmärkt sätt för arbetsgivarna att via statligt finansierad utbildning få låga löner subventionerade. Ju fler överutbildade, desto sämre löner.

Man kan hårddraget dela in svensk arbetsmarknad för högutbildade i tre kategorier.

1.  Hög efterfrågan, för få utbildade.

Detta gäller egentligen bara läkare. Detta då läkarutbildningarna inte släpps fria likt alla andra utbildningar. Det beror på att man behöver ha samverkan med sjukhus och arbetande läkare. Som kollektivt medvetande är dessa inte intresserade av att det blir för många nya läkare, då deras löner - de högsta i Sverige - därmed skulle drabbas. Därtill är läkarutbildningen relativt elitistisk och krävande, vilket gör att endast högpresterare, alternativt särbegåvade, klarar av utbildningen. Då man håller nere antalet utbildningsplatser gör det att platserna tillfaller högpresterarna på grund av antagningsbetygskraven, varav en mindre andel också är särbegåvade. Nu utsätts läkaryrken för allt mer konkurrens över gränserna, men likväl håller man fast vid att hålla en reglerad låg utbildningsvolym i Sverige. 

Det andra fallet är konjunkturberoende och handlar om det som slarvigt benämns "civilingenjörer", men egentligen är bredare än så. Kort sagt personer utbildade inom utvecklingsdrivande och jobbskapande teknologi och naturvetenskap, inklusive IT. Där den verkliga utvecklingen och innovationsförmågan hittas. Här finns stora mängder utbildningsplatser, men fortfarande till viss del för få i vissa sektorer. Utbildningarna är inte nödvändigtvis mindre krävande än läkare, men skillnaden är att det går att t ex programmera hemma på fritiden, medan det är svårare att vara hobbykirurg, rent av inte lagligt.

2. Hög efterfrågan, för många utbildade

Här hittas yrken inom välfärden - vård (ej läkare se 1. ovan), skola och omsorg, samt inom det offentliga som exempelvis poliser. Efterfrågan på lärare är exempelvis skyhög och det har aldrig funnits så många lärare som idag. Alla vill undervisa, men ingen vill jobba som lärare

Här har det offentliga ett egenintresse i att det utbildas så många som möjligt, eftersom det offentliga erbjuder så usla anställningsvillkor och arbetsmiljö att personalen inte stannar. Istället för att erbjuda bra löner (även om sjuksköterskor och lärare får allt bättre löner numera) och goda arbetsförhållanden så gör den stora volymen utbildade att man kan behandla personalen uselt.

Man kunde tycka att det vore billigare och framför allt effektivare att behålla personalen istället för att hålla nere lönerna, med tanke på vad det kostar att utbilda ny personal, och sedan piska in dem i deras anställning.

3. Låg efterfrågan, för många utbildade.

Punkt tre är målbilden för staten och arbetsgivarna. Lönerna kan pressas maximalt, då CSN-skuldsatta hittas tretton på dussinet.

Den fjärde varianten att det både skulle vara låg efterfrågan och få utbildade hittar man i princip inte. Ge gärna något motexempel.

I slutändan ägnar sig staten åt enorm kapitalförstöring genom fri etableringsrätt för utbildningar utan efterfrågan. Folk kastar bort två till fem år av sin livsinkomst för att skuldsatta gå ut i ett arbetsliv som inte efterfrågar dem.

Vi får se hur länge det här kan hålla på. Ett införande av en studieavgift per termin är en lågt hängande frukt när Sveriges ekonomi drabbas av allvarlig kris. Det skulle göra att man skulle tänka sig för rätt ordentligt innan man väljer utbildning.

Kanske har någon räknat på detta ekonomiskt och överutbildningen är lönsam - den håller nere lönerna och ökar svensk konkurrenskraft via en sorts intern lönedevalvering, samt minskar kostnaderna för staten att anställa pappersvändare. Sparar staten årligen mer pengar på lägre löner än vad utbildningarna kostar?

Privata arbetsgivare står oavsett som vinnare - det kollektiva (iofs även arbetsgivarna via skatten på företagande) finansierar lägre löner åt dem.

Så utbilda dig gärna till något med låg efterfrågan, så du håller nere löneläget i Sverige. Tack för att du stärker svensk konkurrenskraft via låga löner!

Starka scener på Östermalm - Sida flyttas till Botkyrka

$
0
0
Som ett led i regeringens utflyttande av Stockholms ca 130 myndigheter (landets näst största stad Göteborg har fem) utspelar sig just nu starka scener på Östermalm. Den svenska biståndsmyndigheten Sida ska nämligen flyttas billigare lokaler och glesbygden i Botkyrka, vilket tydligen upprör.
Östermalm.

Dagens besked är att biståndsmyndigheten Sida alltså flyttas från Östermalm till billigare lokaler i Botkyrka - en flytt som antagligen betalar sig rätt fort. I bästa fall säger Östermalmsborna upp sig, trots både pendeltåg och tunnelbana till Botkyrka, och man kan anställa yngre, hungrigare personal till lägre löner än de gamla skyttegravskrigarna på myndigheten. Ännu bättre så kanske myndigheten under en övergångsperiod upphör att skicka biståndspengar utomlands och sparar miljardbelopp åt svenska staten?

Det borde knappast vara några problem för Sidas biståndsbyråkrater att jobba i Botkyrka istället för på Östermalm och om de inte klarar denna flytt så kanske de inte var så engagerade i sitt jobb från början?

Sedan kunde man förstås önskat en flytt till något ännu mer glesbygd än Botkyrka. Kanske Nykvarn? Eller varför inte Järfälla? Det är ju viktigt att vi flyttar ut myndigheterna från Stockholm...

Starka scener utspelar sig nu på Östermalm. Uppgifter till bloggen gör gällande att Gunvor, 62, spillde ut lite av sin Krug på till lunchens störkaviar. Och Fifi skällde en extra gång på eftermiddagspromenaden, alldeles utanför Svenskt Tenn.

MÖP-måndag: H&K 416/417 och H&K MP7 nu officiellt i Försvarsmakten

$
0
0
Dags för MÖP-måndag. Sedan tidigare har det på foton och filmer framgått att k-pisten H&K MP 7 respektive automatkarbinerna H&K 416 och 417 finns i försvarsmakten. Sedan härom veckan är det även officiellt så tillvida att manualerna för dessa vapen nu publicerats.
Från framsidan på Försvarsmaktens manual för kulsprutepistol MP 7 


Den kompakta k-pisten H&K MP7 dök upp på samma film från Soggen, som bekräftade bloggens uppgifter om att specialförbandet hade fått en ny automatkarbin, LWRCI IC M6. Något år tidigare hade även en ledamot i försvarsutskottet publicerat foton på när vederbörande besökte Försvarsmakten och provsköt med just detta vapen.

MP7 kategorieras av Heckler & Koch som ett personligt själförsvarsvapen och är ursprungligen tänkt för dolt bärande av personskydd. Med en udda 4.6x30 mm kaliber, som ska vara pansarbrytande mot kroppskydd har H&K tänkt lite utanför ramen.

Exakt vad tillämpningen av vapnet är hos Försvarsmakten är förstås en annan fråga. Enda dokumenterade uppträdandet är vad jag vet via Soggens film, men att vapnet hittas hos andra förband än manöverbataljonerna ter sig rätt självklart - rimligtvis militärpolisen, inklusive personskyddskompaniet, kanske hos säkerhetsbataljonen, specialförband som underrättelsebataljonen och absolut hos särskilda förband som Särskilda operationsgruppen.
Från framsidan på Försvarsmaktens manual för automatkarbin 416/417
Automatkarbinerna H&K 416 och 417 har också varit kända en tid hos Försvarsmakten. Den 7.62-kalibriga H&K 417 dök upp på Soggens foton från Gotland sommaren 2016, då i en skarpskytte/prickskytteversion med extra lång pipa. H&K 416 dök upp på foton med överbefälhavaren under Aurora, då högsta chefens personskydd från personskyddskompaniet var beväpnade med denna automatkarbin. 

Varför AK-5 inte duger är en annan fråga. Budgeten för olika förband är lite olika. Att HK 417 skulle införas som skarpskyttevapen på skyttegrupperna hos manöverförbanden är dock osannolikt, då den nya Spuhr-moddade AK-4D rullas ut som skarpskyttevapen på bredden just nu. I princip alla skyttegrupper kommer framöver ha en AK-4D för att kunna leverera stora handhjärtan på långa avstånd med hög precision och med kraft nog att komma igenom det mest cyniska kroppskydd.

Uppenbarligen ligger Heckler & Koch än så länge väl till hos Försvarsmakten med inte mindre än minst tre nya vapen i officiellt bruk, förutom tidigare G36 hos Soggen.

Man kan killgissa att nya HK 433 alltså kan ligga gott till som ersättare för AK-5 längre fram, alternativt den dyrare 416. Bägge automatkarbinerna finns med olika piplängd, vilket gör att samma utbildning och handhavande kan nyttjas även om sedan själva förbanden har olika piplängd beroende på olika uppgifter.

Gästinlägg: LCP - low carb prepping

$
0
0
Nedanstående är ett gästinlägg signerat Lena Padukova, adrenalena.se.

Jag ser hur allt fler som tar medvetna val vad gäller maten. En del följer specifika dieter, andra avstår kött eller socker generellt.


I händelse av kris är det onödigt att bryta de vanliga matmönstren, då en orolig mage påverkar både moralen och arbetsförmågan – och i värsta fall kan leda till ett försämrat hälsotillstånd som kräver extra resurser.
Low carb preps.


Jag undviker själv socker då det inte är hälsosamt, och pga att det bidrar till att jag blir hungrig snabbare och tappar koncentrationen. Jag äter endast sötsaker och snabba kolhydrater på insatser där det inte går att få tag på något annat, alltså när alternativet är att inte äta något alls. Med god framförhållning går det att undvika att den situationen uppstår överhuvudtaget. Jag har tex bestigit berg endast med raw food som kost. Det funkar!

Samma gäller prepping. Med god framförhållning går det att fortsätta med medvetna val även under kristid. Det gäller att maten är god och varierad, och det går absolut att uppnå - kanske inte lika billigt som att preppa skräpmat, men lätt värt det.

Fördelen med att välja bort kolhydrater och kompensera med fett är att maten mättar längre.

Kom ihåg bara att det inte är någon bra idé att lägga om till sockerfri kost i kristid. Gör det i god tid innan, så du får möjlighet att hantera övergångsperiodens fallgropar. Ingen vill ha en sockerabstinent granne i skyddsrummet.

Här är några tips på preppbar och framför allt god mat för dem som undviker socker, mjöl, eller kolhydrater generellt.

- Gulaschsoppa (kolhydratnivån varierar, den på bild har lägst av dem jag sett på hyllorna)
- Burkkorv (dito)
- Dijonsenap till korven
- Rökt brisling i olja
- Patéer på burk
- Pesto
- Torkad algsallad (ersätter grönsallad, och ger fibrer, jod, vitaminer, mineraler. Tillagning: 5 min i kallt vatten)
- Krispiga fläsksvålar (Istället för chips. Imponerande kalloriinnehåll på 578 kcal/100 gr)
- Makrill i tomatsås
- Ölkorv
- Skaldjurskonserver, tex bläckfisk, musslor mm
- Tonfisk
- Skinka på burk (till grytor)
- Kyckling på burk (till grytor)
- Lax på burk (till grytor)
- Majonnäs, tex för att blanda med tonfisk
- Krossade tomater, som bas till soppa/gryta
- Kokosmjölk som bas till soppa/gryta
- Sojadryck
- UHT-behandlad grädde
- Äggpulver. 100 gr motsvarar 8 ägg, blandas 1:1,25 med vatten
- Olja (eller kokosfett på burk), salt, extra kryddor för att variera maten.

Frukost alt 1: Äggröra på 3 ägg och 0,5 dl grädde, samt en burk makrill i tomatsås: 630 kcal

Frukost alt 2: Lyxkaffe på 0,5 dl vatten, 1,5 dl grädde. Serveras ev. med kanel. 510 kcal

Lunch alt 1: En hel burk varm gulaschsoppa, 560 gr serveras med en klick (0,5 dl) grädde = 610 kcal

Lunch alt 2: Tonfisksallad på 200 gr tonfisk, 2 msk majo, 1 skvätt tabasco, 1 msk olivolja, salt, svart peppar = 610 kcal

Middag alt 1: Fiskgryta på 0,5 burk kokosmjölk + 120 gr tonfisk (går att byta ut mot kyckling, lax, skinka etc) + en skvätt krossade tomater, lite röd currypasta, 1 msk olivolja = 600 kcal

Middag alt 2: 1 burk korv, 240 gr + 2 msk dijonnaise (50% senap, 50% majo) = 590 kcal

Fyll upp med snacks till den kalorinivån du behöver. Glöm inte vatten till maten!

Lena Padukova, adrenalena.se

Vindkraftutbyggnaden går mot noll i Sverige

$
0
0
Vindkraftsutbyggnaden går mot noll i Sverige, sannolikt på grund av låga elpriser. En enkel trendanalys av ökningstakten talar för detta, och inom tio år kommer befintliga kraftverk behöva börja bytas ut.
Installerad effekt vindkraft i Sverige 1997 - 2016, Megawatt. Källa: BP Statistical Review of World Energy


Under dagen har jag varit i vackra Umeå för att delta i en trendworkshop och hålla en föreläsning om trender åt ett energibolag. Därav lite glest med blogginlägg.

Trots till synes kraftig ökning av vindkraftskapaciteten i Sverige går faktiskt utbyggnadstrenden mot noll, i en typisk multipel S-trend. Att utbyggnadstakten är på väg ner mot noll syns tydligt när man analyserar förändringstakten, derivatan, på utbyggd kapacitet.
Procentuell ökning per år av installerad vindkraft i Sverige. I en S-trend faller förändringstakten mot noll, och en multipel S-trend har detta beteende upprepade gånger.
Vindkraftsutbyggnaden håller alltså på att stanna upp. Rimligtvis beror det på de låga elpriserna.

Då livslängden på vindkraftverk är begränsad, i kontrast mot t ex vattenkraftverksdammar givet underhåll, till cirka 20-25 år, och utbyggnaden av vindkraft tog fart på allvar i Sverige 2007, så kan vi vänta oss att i perioden 2027 - 2032 kommer befintliga verk skrotas. Nyproduktionskapaciteten av vindkraftverk kommer gå åt till att ersätta befintliga verk. 

Detta gäller även globalt och kommer göra att den globala utbyggnaden av vindkraft planar ut och nästan avtar helt i ungefär samma tidsintervall. 

Men redan nu upphör utbyggnaden och anpassningsbehovet av svensk kraftförsörjning till intermittent kraft kommer avta. Det fungerar idag och väldigt lite talar alltså för att vindkraftskapaciteten skulle vara ett problem för elsystemet.

I verkligheten växer inget till himlen, ej heller utbyggnaden av vindkraft vilket innebär att för svensk (och nordisk del) så är farhågorna om ett obalanserat kraftsystem överdrivna. Vi har gott om reglerkraft i form av vattenkraft i Norden, samt en stabil bas av baskraft via kärnkraften i Sverige och Finland. Vi kan alltså hantera nuvarande nivåer av vindkraft.

Anskaffningen av Patriot mycket omfattande - priset okänt

$
0
0
Det framkommer nu mer uppgifter i den mediala förvirringen som stavas anskaffningen av medelräckviddigt luftvärn (mrlv) av typen Patriot. Det finns dock anledningar till det höga priset, men kan finnas annat som pågår bakom kulisserna som pressar ner den faktiska anskaffningskostnaden.
Svenska spaningsradarn UndE23. Godkänt foto.

Nytt mrlv kommer behöva ny radar för full kapacitet och nuvarande UndE23 räcker inte till eftersom Patriot ska kunna verka upp till 30 km höjd och 160 km i sida. Det innebär att det inte bara är eldledningsradar och lavetter som ska anskaffas, utan även spaningsradar och andra sensorer, samt därtill ledningssystem som kommer kunna integreras rakt in i inte bara svenska system utan också i Natos system via länk 16.

Robotarna det ser ut att bli aktuellt att anskaffa är PAC3 MSE och eventuellt även GEM-T.

Sveriges Radio Halland spekulerar kring att prislappen kan landa på upp till 25 GSEK, men det förutsätter full anskaffning av 200 PAC3 MSE-robotar och 100 GEM-T. Det skulle handla om 15 GSEK för enbart robotarna, dvs ett snitt på 50 MSEK per robot, plus 10 miljarder för själva systemen.

Dock är det inte nödvändigt att från början anskaffa 300 robotar. Det är en mycket ambitiös siffra, som förvisso innebär att samtliga lavetter skulle vara fulladdade en gång. En rent PAC3 MSE-lavett kan ta 16 robotar och om det blir tre lavetter per eldenhet och tre eldenheter landar man då på 3*3*16=144 robotar.

Istället kan man tänka sig att anskaffning av ytterligare robotar är något som finansieras med beredskapskrediten om regeringen beslutar att aktivera denna i ett skymningsläge eller vid dålig stämning. Detta givet att det råkar finnas lager av robotar i närheten att köpa in. En annan variant är att man kan tänka sig att man samverkar med EU-allierade eller USA kring ammunitionen i skymningsläge. T ex att amerikanska eller tyska försvaret förser det svenska med robotar när det riskerar smälla och man har de väntat gemensamma intressena kring Östersjön. Rent formellt handlar det förstås om ett köp, även om det är en fördelning av resurser runt Östersjön.

Det kan finnas sådan dold planering bakom kulisserna kring Patriotanskaffningen - och just sådant kan vara den verkliga anledningen till att man väljer Patriot. Anskaffning av SAMP-T Aster innebär att inga andra länder i vår närhet kan fördela ut sina egna robotlager till Sverige, medan Patriot hittas i grannländerna Tyskland och Polen, samt förstås hos USA som inte skulle hålla sig utanför angrepp mot dess Natoallierade runt södra Östersjön.

I praktiken kan svensk Patriotanskaffning handla om att etablera en plattform för att fördela EU:s och Natos Patriotrobotar runt Östersjön. Vi kommer ha eldenheterna och den utbildade personalen redo, men inte en full uppsättning robotar. Sedan handlar det bara om att i gemensamt intresse fördela robotarna när så behövs.

Grön Ungdoms ordförande: Okej att flyga för rika män bestämmer

$
0
0
Miljöpartiets ordförande Grön Ungdom berättar för Kit att det är okej att flyga bäst man har lust, eftersom vi har ett ekonomiskt system där rika män bestämmer. Själv pendlar hon till pojkvännen i London och flög på solsemester till Kap Verde.
Fortsätt flyg är beskedet från Miljpartiets Grön Ungdom.
Det är onlinetidningen Kit som rapporterar om Grön Ungdoms ordförande Hanna Lindström. Hon har sin pojkvän i London och de flyger fram och tillbaka till varandra. Därtill flög de till Kap Verde på solsemester.

Men det är okej att flyga precis hur mycket man vill enligt Grön Ungdom:
"Ja, jag tänkte på det, sen kom jag på att det här handlar inte om Hanna Lidströms liv utan ett stort ekonomiskt system som mäktiga och rika män bestämmer över. Sen vilade jag en vecka i solen."
Så nu vet vi alla det. Det är helt okej att flyga bäst man vill, fram och tillbaka. För mäktiga och rika män bestämmer.

En flygtur Stockholm - Kap Verde tur och retur släpper ut 0,87 ton CO2. Alltså 870 kg. En flygtur tur och retur Stockholm - London släpper ut 0,24 ton CO2 eller 240 kg.

Själv fortsätter jag läsa Omgiven av psykopater.

Finansminister Bolund: Nya reglerna sänker bopriserna 1 - 7%

$
0
0
Finansminister Bolund säger nu att regeringens analys är att de skärpta amorteringskraven leder till sänkta bopriser på mellan 1 - 7%. Effekten blir störst där priserna är högst, dvs Stockholm. Samtidigt lägger Swedbank prognosen om ytterligare 5% boprisfall i Sveriges storstäder. Därmed kommer de som fullbelånade sig till 85% förra våren att i princip blivit av med hela sin kontantinsats och är nu inlåsta i sitt boende.
Lägenheter i Solna.

Införandet av det hårdare amorteringskravet förväntas beröra ca 15% av alla nya bolåntagare och ska enligt analysen från regeringskansliet sänka bostadspriserna mellan 1% och 7%, med störst nedgång där priserna är som högst, dvs Stockholm, men också på en del gräddhyllor runt om i landet. Man förväntar sig dock ingen påverkan på nyproducerade bostäder, eftersom man har fem års undantag vid lån till nyproduktion.

Det senare är rätt vettigt. Ska det lånas pengar så är det just för att skapa något realt. Att låna för att bjuda högst på en befintlig lägenhet skapar inget. Att låna för att faktiskt bygga nytt skapar något och leder till ett bättre samhälle med fler bostäder.

Swedbank skriver att den globala ekonomin kommer fortsätta stärkas, men att främst lägenhetspriserna i våra storstäder ska fortsätta nedåt med 5% under året.
"Den senaste tidens osäkerhet på bostadsmarknaden väntas fortsätta, även om det är skillnad mellan storstäder och övriga landet. Ett högt utbud av nybyggda bostäder under 2018 och nya amorteringskrav påverkar främst storstadsregionerna. Där kan priserna falla ytterligare fem procent, framför allt på bostadsrätter, samtidigt som en svag prisuppgång på villor utanför storstadsregionerna är att vänta."
För svensk del justerar Swedbank ner årets BNP-prognos något och nästa år är högkonjunkturen över.

Husmasken rapporterar att lägenhetspriserna för månadsdata i Stor-Stockholm är ner 9% senaste året. Det samma gäller för Stockholm innanför tullarna, liksom Stor-Stockholm. De är ner 13% sedan halvårsmax för Stor-Göteborg.

Slänger man på ytterligare 5% i nedgång så är i princip hela kontantinsatsen borta för den som köpt en lägenhet senaste året i Stockholm. I praktiken innebär det att man är inlåst i lägenheten och inte kan flytta till annat ägt boende om man inte har ytterligare 15% att stoppa in som kontantinsats.

Om du exempelvis stoppade in 750 000:- SEK i kontantinsats på en lägenhet för 5 MSEK, så kommer den vid 14% nedgång säljas för 4,3 MSEK. Dina lån var 4 250 000:- MSEK. Kvar har du nu 50 000:- SEK, vilket bara räcker till 15% på en lägenhet med ett pris på blott 333 333:- SEK.

Lägenhetspriserna rekylerar dock upp innanför tullarna i Stockholm just nu, om än marginellt. Vi får se om stressen att köpa innan nya amorteringskravet slår till håller i sig.

Nya funktioner hos Husmasken

$
0
0
Bopristjänsten Husmasken har nu ett antal nya funktioner. Bland annat kan man filtrera på storlek på objekten eller få en graf med löpande 12-månaders förändring. Det visar sig att upprekylen för lägenheter i Stockholm bara gäller små lägenheter under 50 m2 och har antagligen mycket med terminsstart för studier att göra. Större lägenheter faller alltjämt i pris.
Årlig prisförändring enligt Husmasken/Booli för lägenheter i Stockholm 100 - 500 m2 i storlek. Priserna har nu gått ner 16% på ett år, baserat på 33 affärer innevarande månaden. Källa: Husmasken
Det går nu alltså att använda tjänsten Husmasken, som hämtar sina boprisdata från Booli, till att filtrera på storlek på objekten och även visualisera tolvmånaders förändring.

I själva verket är upprekylen det pratas om främst för lägenheter mindre än 50 m2. Dessa är högt efterfrågade av välbesuttna föräldrar som vill köpa en bostad åt sin telning som ska börja studera så här runt terminsstart.

I Stockholms kommun har lägenheter i olika storleksklasser gått som följer senaste tolv månaderna:

1 - 50 m2: -11% 80 969:- SEK per m2 (322 affärer) 
51 - 99 m2: -7% 59 756:- SEK per m2 (178 affärer) 
100 - 500 m2: -16% 63 467:- SEK per m2 (33 affärer innevarande månad)

Av dessa tre intervall är det bara 1 - 50 m2 som stiger i pris under januari.

Husmasken erbjuder nu också priser för olika delområden av Stockholm innanför tullarna, men som vanligt är förstås resultaten mer osäkra ju snävare urval man gör. Likväl kan det vara en mycket bra grund för värdering av en lägenhet.

T ex går en lägenhet på 70 - 80 m2 på Södermalm just nu på 73 501:- SEK per m2 och har fallit 15% på ett år, eller hela kontantinsatsen vid maximal belåning, vilket låser in den nyinflyttade fullbelånade södermalmaren i lägenheten, om man inte har handpenning för 15% på en annan lägenhet.

Det är fortfarande ca 5.5 MSEK för en lägenhet på 75 m2. Detta före de skärpta amorteringskraven införts, som regeringen menar kan sänka priserna ytterligare upp till 7%.

Min vanliga rekommendation tål att upprepas. För tillfälliga lösningar ska man inte köpa en lägenhet. Då ska man hyra, om det så är i andra hand. Ett köp ska man kunna bo kvar i över 10 år, för att kunna övervintra krascher i bostadspriserna.

Betalväggarna har förändrat mitt beteende

$
0
0
Det har kommit krypande, men den senaste månaden har jag insett att betalväggarna slutligen har förändrat mitt beteende. Jag går helt enkelt inte in på sajter som SvD, DN eller Dagens Industri längre. De har helt enkelt segrat och får nöja sig med betalande läsare, och klara sig utan mig.
Sorry, Svenska Dagbladet, men nu får ni inte ens 10 öre via reklamen för mina besök.
Det finns sätt att komma runt betalväggarna hos traditionella media, åtminstone de som beror på att man läst för många artiklar en given månad. Man kan radera cookies, köra i anonymt läge, avbryta inladdningen och klicka på läsarläge mm. Men i längden blir det för omständligt och tar bort all vilja att faktiskt läsa innehållet.

Samtidigt läggs allt mer av innehållet, inklusive debattartiklar, rent av ledartexter, in bakom betalväggar som endast betalande prenumeranter kan läsa. Kanske 50% av allt som är intressant ligger numera bakom en hård betalvägg

Jag har de senaste månaderna upptäckt att jag helt enkelt slutat besöka SvD, DN och Dagens Industri ens för att läsa rubrikerna och söka efter något att uppmärksamma.

Istället använder jag fyra olika kuratorer. Dels mina RSS-flöden, som hela tiden rullar upp som rubriker längst till vänster på skärmen. Dels Omni, dels Bubb.la och dels de jag har i mitt Twitter-flöde. Bubb.la sammanfattar de länkade artiklarna i en lång rubrik, och länkar om möjligt till ursprungskällan och inte till refererande artiklar. Delvis gör även Omni detta, dvs länk till pressmeddelandet istället för till ett artikelreferat.

I slutändan leder detta till att jag "kurator" här på bloggen allt mer länkar till ursprungskällan istället för till en refererande artikel i traditionella medier. Undantagsvis har medierna faktiskt ägnat sig åt journalistik och gjort något eget och då kanske det fortfarande länkas.

I slutändan har traditionella medier blivit av med mina reklamintäkter, och mycket av bloggens länkar till deras artiklar. Och det fungerar tillfredsställande för min del. Möjligt att det delvis ändrat tonen på bloggen.

Att betala för prenumerationer på både SvD, DN och Dagens Industri är för mig uteslutet. 

Har du slutligen påverkats av betalväggarna? Har du gett upp och börjat betala, försöker du tekniskt kommer runt dem, eller har du också slutat besöka betalsajterna?

Sveriges "största" sajter redovisar inte längre sin trafik

$
0
0
Schibsted, Bonnier och Metro har lämnat den tidigare svenska Internettrafikstandarden KIA Index och redovisar inte längre sina trafiksiffror. En uppföljande artikel som skulle bekräftat att trafiken för betalväggsmedia som DI, SvD och DN är fallande är alltså inte möjlig.
Redovisar inte längre sina sajters trafik.
KIA Index har länge varit en standard i Sverige för att ladda upp trafiksiffror från godkända analysverktyg som Google Analytics. Själv använder jag gratisvarianten SIS Index
Tidigare trafiksiffror för Svenska Dagbladet under 2014 och 2015 enligt KIA Index.
Gårdagens artikel om att jag inte ens besöker betalväggssajterna längre hade jag tänkt följa upp med redovisning av deras fallande trafiksiffror.

Döm om min förvåning när det visar sig att Sveriges tidigare största sajter har lämnat KIA Index och redovisar inte längre sina trafiksiffror. Metro, Schibsted och Bonnier har lämnat och sajter som Aftonbladet, Expressen, Metro, DN, SvD, Sydsvenskan, Dagens Industri mm har numera hemliga trafiksiffror.

Schibsted lämnade redan under slutet 2016 och menar att trafiksiffror inte är relevant längre. Som ni ser på en tidigare graf ovan så kan ni killgissa varför man lämnade. Resumé skriver:
"Som huvudargument framför Schibsted Sverige att unika webbläsare har tappat i betydelse och att det mer handlar om att hitta "skräddarsydda" lösningar till annonsörerna."
Jomensåatt. Floskeltoppen slår till.

I våras följde Bonnier efter. Tomas Mattsson på Expressen säger till Dagens Media:
"Men jag tror att alla förstår det orimliga att bara den aktör som vinner marknadsandelar ska släppa sina siffror men inte den som successivt har tappat. Det går ju inte."
Metro lämnade nu i november.

Mattsson hintar alltså om att de andra lämnade på grund av allt lägre trafik och att man vill dölja utvecklingstrenden.

Nu verkar man finnas kvar på Ocast, men där redovisas inga historiska siffror. Men låt oss anteckna vad som står för några sajter där just nu, så kan vi återkomma senare.

Expressen 7.61 miljoner unika webläsare per vecka
Aftonbladet 5.54 miljoner individer per vecka
Dagens Nyheter 2.35 miljoner unika webläsare per vecka
Svenska Dagbladet 1.63 miljoner individer per vecka
Dagens Industri 1.01 miljoner unika webläsare per vecka
Metro 0.657 miljoner unika webläsare per vecka

Notera alltså att Aftonbladet inte längre är Sveriges största sajt, utan det är Expressen. Det väsentliga är att man genom att lämna KIA Index kan undvika granskning av trafikutvecklingen sedan betalväggarna införts. Att utvärdera hur stor effekt betalväggarna haft är alltså inte möjligt för de största sajterna i Sverige.

För egen del ligger jag på ungefär en tiondel av Metros trafiksiffror, med 61 455 unika läsare senaste veckan och trenden kan beskådas på SIS-Index. Sidvisningar sedan start enligt nedan. Spiken är en bugg som fick en frame att laddas om hela tiden och kan bortses från.
Generellt en linjär utveckling i bloggens trafik med lite pendlande siffror runt utvecklingen. Källa: Google Analytics, så läsare med Adblock och liknande lösningar finns inte med.

När allt är betalväggar är det endast propaganda och fake news som är gratis

$
0
0
Sverige går mot valår och vi kan vara redo för massiv propaganda och fake news för att så maximal splittring i valet. Samtidigt lägger "seriösa nyhetstjänster" sina nyheter, rent av debattartiklar, ledarsidor och krönikor, bakom betalväggar och kan alltså inte nå fram till de som matas med propagandan och falska nyheter.
SVT och Sveriges Radio är "gratis" (=tvångsfinansierat) och inte bakom betalvägg.
Vi kan räkna med en mycket, mycket ful valrörelse där desinformation ("fake news") och propaganda kommer dominera. Samtidigt säger sig "seriösa nyhetstjänster" vilja bekämpa fake news, men har lagt sitt innehåll bakom betalväggar.

Så medan desinformation, hårdvinklingar och propaganda blir viral i sociala medier, gömmer sig motelden bakom betalväggar och kommer aldrig få samma spridning

Noterar på svaren i tidigare inlägg att många svarar med att de bara läser, rent av betalar för, rena desinformations- och propagandasajter - uteslutande på extremhögerkanten och foliehattssfären. Filterbubblan är alltså total även utanför sociala medier, samtidigt som de undviker betalsajternas mer nyanserade information. Naturligtvis ser dessa "Svärjevänner" sig som de enda som sitter på sanningen, men i verkligheten så diar de alltså ren politisk propaganda och hårdvinklingar.

Så i slutändan dör sanningen bakom betalväggar samtidigt som vi går in i en mycket ful valrörelse. Redan har Socialdemokraterna stängt av två medarbetare som nu utreds för att ha startat anonyma trollkonton (SVT). Synden var att de blev påkomna.

Samtidigt rasar förtroendet för Public Service, som fortfarande är fri att läsa (=finansierad med tvång), och flera starka namn har slutat, inklusive senast Uppdrag Gransknings Janne Josefssons eller Studio Etts Jörgen Huitfeldt. SVT och SR leverar fortfarande ibland, främst lokalt, bra relevanta ovinklade nyheter, men på riksplanet är man allt mer uppenbart extremvänstervinklade, alternativt går "främmande makts"ärenden, eller bara ägnar sig åt ren okunskap och dumheter. Det är förstås mycket synd, då Public Service annars hade varit sista bastionen mot desinformationen, men istället blivit en aktör inom det samma. Oberoende Public Service betyder att de inte ska styras av riksdag och regering, inte att de är objektiva.

Kom ihåg att 20% av dina beslut baserar sig på fakta och rationalitet och 80% på känslor och påverkan. Det är mycket svårt att med fakta övertyga människor, speciellt när desinformationen ägnar sig åt att påverka känslorna, gärna inblandade med körsbärsplockade fakta som inte ger en korrekt helhetsbild.

När allt är betalväggar är det endast propaganda och fake news som är gratis1.. Vi säger lycka till, Sverige. Lycka till.

För övrigt innebär just att personer inte är intresserade av fakta att jag alltid kommer ha en begränsad läsekrets. De flesta vill läsa något som vänder sig till deras hjärta, inte deras hjärna. Tack för att ni fortfarande läser. Myzkramizar!

Tillägg: Fredrik Antonssons sajt Nyhetsbyrån rapporterar att Aftonbladet är i kris och kanske rent av kommer sluta med papperstidningen helt. Skandalerna kring de manliga medarbetarnas verkliga syn på kvinnor har starkt bidragit på slutet.

1. Notera att den här sajten är gratis.

Ordna lägre ränta med MittBolån innan nya amorteringskravet

$
0
0
Detta inlägg är reklam för MittBolån.

Det nya skärpta amorteringskravet börjar gälla den första mars i år. Vill du slippa det skärpa amorteringskravet kan det vara lämpligt att ordna ett nytt bolån eller förhandla om ditt lån till ett med lägre ränta nu. Efter första mars kan de med en hög belåning i relation till sin inkomst riskera att drabbas av det nya kravet om de vill lägga om lånen. De riskerar att bli inlåsta hos sin bank eftersom ett bankbyte kan betyda högre amortering. Compricers tjänst MittBolån hjälper dig att förhandla om ditt nuvarande lån eller att teckna ett nytt lån med den bank som ger dig bäst ränta.

Tjänsten MittBolån är gratis för dig och allt du behöver göra är att fylla i dina uppgifter och skicka in din ansökan, så kontaktar en personlig handläggare dig.

Efter en kreditförfrågan kontaktar vi bankerna och tar fram det bästa erbjudandet för dig.
Det är helt kostnadsfritt för dig och ansökan är inte bindande.

Även om du inte riskerar att drabbas av det nya amorteringskravet finns det ingen nedsida med att testa tjänsten. Är du inte nöjd med de ränteerbjudanden du får är det bara att tacka nej.

Du anmäler dig här.

Detta inlägg är reklam för MittBolån.
Viewing all 12856 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>