Quantcast
Channel: Cornucopia?
Viewing all 12897 articles
Browse latest View live

Arkadij Babtjenko mördad

$
0
0
"Jag är en av de som ska misshandlas till döds." - Arkadij Babtjenko
Den ryske krigsveteranen, journalisten och författaren Arkadij Babtjenko har mördats i exil. Han avrättades med skott bakifrån i sitt eget hem i Kiev.
Diktatorn Putins inrikestrupper Omon.
Arkadij Babtjenko, kanske mest känd som författaren bakom boken Krigets färger, som exponerar våldet, pennalismen, morden och våldtäkterna inom det ryska försvaret, mördades idag i sitt hem i exil i Ukraina.

Babtjenko hade flytt diktaturen Ryssland i februari förra året efter att hoten mot honom blivit för stora, efter att ha rapporterat om en militär flygolycka, och flyttade först till Prag och sedan till Kiev. Han avrättades idag genom skott bakifrån i sitt eget hem.

Diktaturen i Kreml fortsätter alltså att avrätta ryssar utomlands, för att statuera exempel på vad som händer med de som kritiserar diktaturen. Ingenstans ska man vara säker, inte ens utomlands, inte ens i Storbritannien, som i fallet Skripal. Kremls mördare kommer hitta dig vad du än gör.

Ukrainska myndigheter har bekräftat mordet, även om man inte namnger Babtjenko. Sveriges Radio skriver nu också om det. Meduza har mer detaljer.

Kvalificerade varningar om bostadskrasch

$
0
0
Igår dök det upp två kvalificerade varningar om förestående bostadskrasch. Dels varnar Finansinspektionen och EU:s ESRB för fortsatt fallande bostadspriser i sin stabilitetsrapport och dels varar giganter som Swedbanks tidigare ordförande Göran Collert för kraschen i en debattartikel i SvD.
Krediter.
Det är alltså en skarp varning som utfärdas från tidigare Swedbanktoppar, med fd ordförande Göran Collert, tidigare VD:n i sfärens fd fastighetsbolag Tornet, samt den tidigare ansvarige för invester relations.

Man drar likheter med siutationen innan 90-talskraschen och menar att faktisk efterfrågan på bostäder är hälften av det prognosticerade sk "behovet".
"Produktionskostnaden för hyresrätter skulle behöva minska med omkring 20 procent och priserna för bostadsrätter skulle behöva minska med omkring 40 procent för att vi i Sverige skall ha en långsiktigt uthållig bostadsmarknad."
Man sågar helt Riksbankens penningpolitik och hur ansvaret för det finansiella systemets stabilitet fördelats om.
"Riksbankens enda uppgift är nu att jaga inflation via penningpolitiken, vilket är helt utsiktslöst.
Dagens penningpolitik med negativ ränta leder till stora negativa realräntor som i sin tur leder till att det finansiella systemets vara, nämligen pengarna, blir fel prissatt och detta skapar:
Felaktiga investeringar.Hög risknivå i allas jakt på avkastning.Så kallade bubblor på fastighets- och aktiemarknaderna.Vidare saboteras hela pensionsidén då premierna erhåller negativ avkastning.Sammantaget förstärker detta förmögenhetssegregationen och skapar på sikt stora politiska sprickor och därmed också risker."
Man avslutar dock hoppfullt med att kraschen inte kommer på allvar under 2018, om det inte sker någon stor geopolitisk chock eller massivt cyberangrepp. Men sedan ...

En fördel med att tillhöra det äldre gardet är att man kan säga som det är utan att behöva fjäska. Ni hittar fd topparnas debattartikel här.

Även Finansinspektionen varnar för bopriskrasch, om än i lite mer förtäckta ordalag:
"Ett bostadsbyggande som är beroende av kraftigt stigande fastighetspriser och snabbt stigande skulder i hushållssektorn riskerar att leda till växande finansiella och makroekonomiska risker. Det är inte en hållbar utveckling – det är snarare ett uttryck för en bostadsmarknad som brottas med stora strukturproblem. [...] På kort sikt kan den nuvarande stora mängden färdigställda bostäder fortsätta att dämpa prisutvecklingen. Hushållens ekonomiska förutsätt- ningar kan också förändras, till exempel om sysselsättningen minskar till följd av en kraftig konjunkturnedgång. Det kan leda till att bostads- priserna sjunker ytterligare. Sammantaget bedömer FI att risken för en större nedgång i bostadspriserna är fortsatt förhöjd."
Man redovisar ett scenario där bostadspriserna faller med 49%, kontra 19% på 90-talet, vilket skulle ge -10% i utveckling för svensk BNP. Storleken på nedgången baserar sig på EU:s stabilitetsmyndighet ESRB:s bedömning av överprissättningen av svenska bostäder, som är värst i EU.

En krasch i BNP med 10% skulle ge viss dålig stämning i Sverige och nog klassas som en utmaning för samhället. Allt annat lika så innebär 10% minskad ekonomisk aktivitet att 10% blir av med jobben och svensk arbetslöshet skulle förenklat landa runt 17%.

Påminnelse: Preppingföreläsning i Mölndal ikväll 18:00

$
0
0
En kort påminnelse. Jag håller en preppingföreläsning i Mölndals kommunhus ikväll 18:00. Tar även med mig lite böcker om någon vill köpa en signerad bok, alternativt ta med tidigare köpta böcker för signering.
Lars Wilderäng tillsammans med Storfors kommuns och Filipstads kommuns beredskapssamordnare. Lars Wilderäng till höger.
Blir mycket med föreläsningar så här under krisberedskapsveckan.

Ikväll hittar ni mig i Mölndals kommunhus enligt inbjudan. Det blir ungefär samma föreläsning som i Storfors i måndags. 

Vi ses där!

Putin: "Ryssland har inte dödstraff, men ibland - ja, ni förstår"

$
0
0
Angående morden på journalister och oppositionspolitiker i diktaturens Ryssland och morden och mordförsöken på ryska dissidenter utomlands - senast Skripal med dotter och igår avrättningen av journalisten och författaren Arkadij Babtjenko - så medgav den ryske diktatorn Vladimir Putin förra året att Kremldiktaturen tillämpar utomrättsliga avrättningar. Se film nedan 1:27 - 1:35. Tillägg: Enligt AP är Babtjenko i själva verket i livet och visades just upp av den ukrainska säkerhetstjänsten SBU på en presskonferens.
I teveintervjun ovan medger alltså Vladimir Putin att Kreml tillämpar utomrättsliga avrättningar.

Exakt ordalydelse är följande:
"Hos oss tillämpas inte dödsstraff, som ni vet, fast [slickar sig om läpparna och tittar bort] ibland [slår på bordet två gånger] nåväl, ni förstår vad jag menar." - filmen ovan ca 1:27 - 1:35
Igår avrättades den exilryska journalisten och författaren Arkadij Babtjenko i sitt hem i Kiev. Tidigare i vintras minns vi alla försöket att med massförstörelsevapen mörda avhopparen Skripal och dennes dotter. Sedan har vi alla mord på regimkritiska journalister inom Ryssland, och morden på oppositionspolitiker.

Eftersom dödsstraff inte finns i Ryska Federationen i fredstid, så är alla regimens avrättningar utomrättsliga. Ingen är förstås förvånad, men för oss västerlänningar kan det de sig lite spektakulärt att Kremldiktatorn erkänner detta öppet. Det ska förstås ses som signalpolitik, som sedan följs upp med faktiska mord för att understryka vad det yttersta priset för kritik mot Kreml och Putin får för resultat.

Än så länge verkar man dock hålla sig till att avrätta ryska eller fd ryska medborgare, fast det kan bero på att morden på icke-ryssar inte lika tydligt kan kopplas till diktaturen.

Tillägg: Babtjenko lever tydligen och har nu visats upp av säkerhetstjänsten SBU på en presskonferens.
 

Så här gick Babtjenko-låtsasmordet till - syfte och mål

$
0
0
Uppgifterna finns nu efter dagens presskonferens om hur låtsasmordet på Babtjenko, i regi Ukrainas säkerhetstjänst SBU gick till och dess syfte och mål. I slutändan har man gripit den ryska statens agent och organisatör av mordet med otvetydiga bevis eftersom han efter utfört mord betalat SBU:s agent för uppdraget, vilket också hamnat på film.
Ukrainas flagga.
Händelseföljden är som följer.

SBU identifierade en rysk agent (organisatör) som letade efter någon som kunde utföra mordet på Babtjenko. Man inledde därmed en insats för att sätta dit agenten och detta är hela låtsasmordets syfte och mål.

Man lyckades få den ryske organistören att rekrytera en SBU-agent för uppdraget att mörda Babtjenko. 

Detta räcker dock inte som bevis, utan SBU fingerade sedan mordet tillsammans med Babtjenko, komplett med lösa skott, att hustrun ringde efter ambulans, ambulandshämtning och officiella bekräftelser att Babtjenko mördats.

Därefter gick SBU:s agent till den ryske agenten och fick betalt för utfört mord. Det hela filmades som otvetydiga bevis. Organisatören försökte sedan fly till Ryssland och greps.

När väl den ryske agenten och eventuella ytterligare medhjälpare var gripen höll man dagens presskonferens och visade att Babtjenko levde.

I slutändan knäppte alltså SBU Rysslands underrättelsetjänst och agenter i Ukraina på näsan och satte antingen den civila utlandsunderrättelsetjänsten SVR eller den militära underrättelsetjänsten GRU, eller dessas kontrakterade underleverantörer på plats.

Ukraina - Ryssland: 1-0.

Babtjenko skulle alltså mördas på ryskt uppdrag, men SBU kom emellan. Beställningen av mordet var äkta, vilket i slutändan bevisades av utbetalningen av pengarna för genomfört dåd.

I Sverige skulle den ryske agenten åtalas för stämpling till mord.


Börsen ner sju dagar på raken

$
0
0
Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 har nu fallit sju dagar på raken. Återstår att se hur man hanterar ryktet att USA idag ska införa kol- och ståltullar (SSAB!) mot EU. Och bostadsutvecklaren Tobin vinstvarnar.
Dagschart OMXS30
Innan börsöppningen idag hade nu OMXS30 fallit sju dagar på raken. Den fallande långsiktiga trenden håller i sig och vi har absolut för stunden även en fallande kortsiktig trend. Det kan utan större problem fortsätta en bit till ner, till stödområdet ca 4% ner runt 1500 där börsen vänt två gånger tidigare de senaste månaderna. Ett eventuellt utbrott nedåt från 1500-nivån blir intressant.

Det ryktas nu om att USA och Donald Trump idag ska införa kol- och ståltullar mot EU, vilket förstås lär få en del påverkan på marknaden. För svensk del kan man t ex tänka sig att SSAB påverkas. Å andra sidan kan detta sänka priset på europeiskt stål och gynna andra svenska exportbolag. Om man förädlar stålet till en produkt, t ex en bil, och säljer till USA blir det ju ingen ståltull.

Oavsett är sju dagars rak börsnedgång rätt ovanligt och kanske är det dags för en liten rekyl?

Bostadsutvecklaren Tobin vinstvarnar idag, dvs "sänker resultatprognosen för 2018", vilket innebär att deras bokföringsmässiga rörelseresultat nu ska bli 75 - 125 MSEK mot tidigare 150 - 200 MSEK. "Revideringen" beror på "förändrade marknadsförutsättningar". Överlag optimistiskt, eftersom man fortfarande tror att rörelsen kommer ge positivt resultat. Förvisso bokföringsmässigt och inte nödvändigtvis alltså verklighetsbaserat.
Dagschart Tobin Properties.
Tobin Properties aktie är smått unik. Inte för att den fallit ca 82% sedan allt time high, utan för att aktien konstant varit i en fallande trende sedan börsintroduktionen den 28:e oktober 2016. Så att säga det går bra nu är inte ens möjligt ironiskt. Då var ändå bostadsrättsmarknaden positiv 2016 till början av 2017. Mest fascinerande är att det finns någon som köper aktierna alls. Kanske handlar det om förlustaversion och buy the dip, för inte kan det finnas särskilt mycket orealiserade vinster hos aktieägarna, undantaget grundarna.

Nedsidan i Tobin förblir begränsad, och aktien kan som mest bara falla ytterligare 100%.

Om några minuter öppnar börsen, så får vi se hur ryktet om tullarna tas emot respektive om Tobin-aktien faller. Det senare skulle innebära att aktieägarna på något sätt är överraskade av att det är lite motigt på bostadsmarknaden just nu.

Fortfarande inte betalat för elbilsladdning - trots fyra veckor med elbil

$
0
0
Det har blivit en del tjänsteresor den senaste veckan - både till Åmål i lördags och sedan Karlstad-Storfors och hem igen. Allt utan att än så länge betalat för elbilsladdning och med fortsatt noll räckviddsångest.
Helt gratis, men onödig, laddning i Åmål. Tack, Åmåls kommun.
Överlag imponerar räckvidden på min Tesla 100 D stort. Räckviddsångesten är helt obefintlig, och laddar man när möjlighet till gratis laddning finns behöver man aldrig ens nå 50% i batteri.

Det har blivit en hel del tjänstemil redan, och bilen är ju mycket riktigt en tjänstebil just på förekommen anledning. Än så länge i år har jag exempelvis haft 17 stycken föreläsningar. Till detta kommer researchresor, resor för möten mm. Nu är inte allt med bil, men det blir en del resande.

I lördags höll jag en föreläsning i Åmål. Med 90% laddning av möjliga 100 kWh var det enligt prognosen inga som helst problem att köra Sätila-Åmål-Sätila utan att ladda på vägen. Dock fanns det två gratis typ 2-laddare på torget i Åmål. Den ena var sönder, men den andra gick att koppla in sig på när väl den Nissan Leaf som först laddade från det uttaget kopplade ur sig. Så det blev några kWh gratis laddat på gratis parkering bara för sakens skull. Fick väl ut runt 16 kW i laddstyrka, men stod inte så länge.

Oavsett inga problem att ladda fullt.
Gratis laddning i P-hus City i Göteborg ("NK"). Kostar bara ordinarie parkering, laddning på köpet. Även här en typ 2-laddare.
 I samband med AI-seminariet stod jag parkerad på Teslas destinationsladdare på Lindholmen. Även den kostade endast parkeringen.

I söndags var det så dags för den lite större resan ett varv runt Vänern. Sätila-Karlstad för övernattning inför föreläsning åt länsstyrelsen, där jag öppnade Krisberedskapsveckan i Värmland. Därefter vidare till Storfors för ännu en föreläsning och sedan till Kristinehamn för övernattning innan resan hem.

Model S 100 D klarar Sätila-Karlstad helt utan laddning och med så pass mycket kvar i batteriet, att vi bara parkerade på en vanlig gatuparkering. Då hade vi ändå tagit en omväg via vänner i Kullavik på vägen.
Siffror inför laddning på Teslas Supercharger vid Max i Karlstad.
Efter föreläsningen tog vi lunch på Max i Karlstad, där Tesla har en superchargerstation och laddade upp lite. Egentligen kunde vi klarat oss både till Storfors och sedan Kristinehamn utan att ladda, men hade då bara haft några procent kvar i batteriet. Även om landsväg drar väldigt lite, så kändes det onödigt. Vi skulle ändå äta lunch.

I Storfors fanns ingen laddare, men det var alltså inget problem efter 30 minuter lunch i Karlstad.
Laddningen drar igång i Kristinehamn.
Till slut nådde vi vackra Kristinehamn, där kommunen har dubbla gratis typ 2-laddare på två ställen, varav den ena mitt på torget. Samtliga laddare inom gångavstånd från flera hotell, och från stadshotellet inom krypavstånd. Batteriet var här nere på 47% och laddades upp till 90% helt gratis. Tack, Kristinehamns kommun, som i utbyte fick en hotelövernattning och en middag till det lokala näringslivet.
Torget i Kristinehamn. Laddstationen syns mellan de två gula bodarna, där aktern på bilen skymtar.
Resan från Kristinehamn till Sätila gick att göra utan att ladda, men vi stoppade vid Teslas supercharger i Jung för en bensträckare och kort lunch.
Vid laddningen i Jung fanns det 353 km kvar i batteriet, så det var också rätt onödigt. Bra kräm dock, laddar 492 km per timme vid 93 kW effekt. Skärmdump från Teslas app.
Detta var samtidigt som temperaturerna dagtid låg i intervallet 27 - 30 grader. AC:n körde för fullt, och att låta klimatsystemet stå på under laddning (eller på batteri om man har gott omladdning), alternativt slå på kylningen via appen en stund innan man sätter sig i bilen.
Keep climate on.
Turen runt Vänern och hem igen gjordes alltså helt utan att betala för laddning. Jag har över huvud taget ännu inte behövt parkera vid en betalladdare. Egentligen är det bara laddningen i hemmet som än så länge kostat något.

I takt med att man kört olika sträckor en gång kommer det inte ens krävas någon planering eller kartkontroll innan i takt med att man lär sig var laddare finns och hur lite energi bilen förbrukar - på landsväg ligger förbrukningen runt 150-170 Wh per km, dvs uppåt 600 km vid 90% laddning, 666 km vid 100% laddning. Rekommendationen är dock att inte ladda över 90% i onödan och de här resorna har än så länge inte krävt full laddning. Till vardags kör jag med 80% laddning hemma, 90% vid planerade längre resor. I praktiken har man varje morgon en fulltankad bil, då jag laddar nattetid.

Tesla Model S 100 D är intressant, då räckvidden för massmarknadsmodellen Model 3 Long Range är i princip den samma. Model 3 får dock inte gratis superchargerladdning, inte ens via länken nedan.

Med dessa räckvidder i praktiken även vid höga temperaturer med full sol och kylbehov så ser jag inga som helst problem med att äga en elbil. Bara naturliga stopp för lunch eller bensträckare behöver göras. I själva verket blir det mer körtid då det faktiskt tar längre tid att tanka fossilbilen plus äta lunch, än att bara äta lunch. För övrigt har jag avbeställt min förhandsbokning av Model 3. Fick inom två bankdagar tillbakabetalt depositionen om 10 000:- SEK, fast det sades kunna ta upp till tolv dagar.

I övrigt är det nu fyra veckor sedan jag sist tankade en bil på en bensinstation. Hur ser bensin- eller dieselpriset ut numera? Ladda elbil utanför hemmet verkar kosta 0:- SEK per liter än så länge.

Ska du köpa eller leasa en Model S eller Model X? Använd denna länk vid beställningen - om via säljare kan du ange länken manuellt - så får du gratis superchargerladdning för din X eller S, vilket annars inte ingår numera.

Sosseriets skattehöjningar på drivmedel

$
0
0
Sosseriet försöker skylla de höga bensin- och dieselpriserna på Donald Trump, men i verkligheten är större delen av prishöjningen vid pumpen sosseriets skattehöjningar på bränslen.
Skatt på drivmedel 2014 och 2018, inklusive moms på skatten.
Sosseriet har med stöd av Miljöpartiet kraftigt höjt skatten på drivmedel sedan man tog över regeringen 2014.

Detta är den stora anledningen till att bränslepriserna stiger även om sosseriet gärna vill skylla på svagare krona och förstås Donald Trump. Nu är det förstås inte Donald Trump som försvagar den svenska kronan, utan om det är någon politik som ligger bakom svagare svensk krona så är det den svenska regeringen och därmed sosseriet själva.

Skatten på drivmedel är belagd med moms, så de faktiska ökningarna är 25% större än siffrorna utan moms. Det är förstås även moms på det riktiga bränslepriset, men skatt plus moms på skatten ligger nu på 8:425 SEK enligt SPBI. Av resten av priset vid pumpen är förstås 20% moms, så betalar du 16:- SEK per liter är (16-8.425)*0.2+8.425=9.94 SEK eller 62% av priset skatt som går rakt ner i Magdalena Anderssons fickor att spendera på sosseriets och Miljöpartiets hobbyprojekt.

Prismekanismen fungerar förstås delvis och tvingar fram snålare bilar eller helt bensinfria bilar som elbilar, vilket ur ett peak oil förstås är välkommet.

Fast det väsentliga är att det är Magdalena Andersson som ligger bakom större delen av de höjda bränslepriserna och ingen annan. Fortsätt för all del att tanka, så sponsrar du regeringens ekonomiska utlägg med 62% av det du betalar vid pumpen.

Fossilskatterna går inte till att bekämpa klimatförändringar eller förbättra miljön, utan till direkt miljöförstörande åtgärder som att öka Sveriges befolkning via exempelvis höjda barnbidrag, eller för den delen till statens egen konsumtion av fossila bränslen. Den dagen för många slutat köra fossilt kommer kilometerskatt att införas, förslagsvis i storleksordningen 5:- SEK per mil, eller vad man nu betalar i skatt för en bensinbil vid 0.5 liter per mil i förbrukning. Degen måste in.

"Så få som två" robotar köps in till Patriot-luftvärnet

$
0
0
"Pang! Pang! Pang! Öhn-öhn-öhn-ööööhn! Drrr-drrr-drrr! Skott kommer! Klart bakåt! Boom! Swoosh! Poof!"- Svenska soldater försvarar Sverige utan ammunition
Dagens Industri rapporterar att inköpet av det medelräckviddiga luftvärnssystemet Patriot ska skrivas på i augusti. Prislappen blir endast 10 GSEK, men det beror på att man inte köper in några robotar att tala om. Dagens Industri uppger att det kan bli så få som två robotar till anskaffningen av 12 robotlavetter med upp till 192 robottuber. Två skott alltså. Snacka om att fejka försvarspolitiken och återanskaffa forna tiders pappersförsvar.
Nuvarande luftvärn EldE97 HAWK härstammar från tidigt 60-tal.
Prislappen på Patriotaffären blir 10 miljarder, men det extremt låga priset beror på att man inte köper in någon ammunition. Dagens Industri skriver (papperstidning, låst artikel på nätet, ordagrann avskrift inklusive felaktiga kommateringar, särskrivningar av idag och istället, felstavning av Eurosam etc):
"FMV vill alltså inte svar apå antalet missiler som ska levereras med eldenheterna men det kan handla om så få som två, i stället för 300. Di kan i dag avslöja att det var exakt där som ribban låg när FMV förhandlade med Euosam om ett köp av SAMP/T Aster-30."
Bland annat citeras en handling där det står "Flygvapnets representant bekräftade at även två missiler kunde vara tillräckligt i första fasen."

Det handlar då om en av vardera robot MIM-104E (GEM-T) respektive PAC-3.

En enskild robotlavett Patriot kan ha upp till 16 tuber och maximalt skulle Sverige kunna ha 192 robotar laddade. Men skaffar eventuellt bara två.

Kort sagt genomförs för 10 miljarder ett pappersförsvarsförvärv, där politikerna på pappret kan skryta över att vi har Patriot, men i verkligheten alltså saknar ammunition och bara betalar 10 GSEK för väldigt dyra skenmål.

Som jag dock påtalat tidigare så kan man vid höjd beredskap och aktivering av beredskapskrediten mycket snabbt införskaffa robotar från amerikanska, polska eller tyska lager i vår omedelbara närhet - i fallet USA antagligen i bergrummen i Tröndelagen. Alternativt kan vi låna robotar av USA som en del av gemensamma försvarsansträngningar kring Östersjön. En rimligt stor anledning till valet av Patriot är just möjligheten att använda samma ammunition som grannar och som USA, som väntas gruppera i Sverige vid skarpt läge runt Östersjön. Allmänheten har inte hela bilden.

Oavsett - regeringen visar med anskaffningen av system utan ammunition och oviljan att anslå medel för att uppfylla aktuella försvarsbeslut att faktisk försvarsförmåga är underordnad att låtsas rusta upp Sverige. Låt er alltså inte luras, utan Sverige behöver en verklig försvarspolitik. Genom att inte anskaffa ammunition kommer finansieringen belasta kommande regeringar, där sosseriet i opposition kan anklaga regeringen för att prioritera vapen över välfärd när kanske 20 miljarder måste fram för att bestycka Sveriges Patriot-skenmål.

Icke-inflationen slår till: E.On höjer elnätspriserna med 10%

$
0
0
Det lokala naturliga monopolet E.On firar den svenska låga icke-inflationen med att höja sina elnätpriser med 10% för den fasta avgiften. Åtminstone i Stockholm.
E.Ons gamla och nya prislista för elnät i prisområde Stockholm.
Elnät är sk naturliga och lokala monopol, där kort sagt elnätägaren kan ta ut vad de har lust med av kunderna. Alternativet är att klara sig utan elnät alls, för det är inte en bättre affär att dra dit ledningar från en annan leverantör långt bort.

Hur mycket man får ta ut regleras dock i någon slags förordning och baserar sig på någon form av satsat eller eget kapital i verksamheten. Om man t ex låtsas göra investeringar i elnätet så får man höja elnätsavgifterna, men jag killgissar också att uppskrivningar av elnätets värde gör att man får höja avgiften. Trots allt ökar en uppskrivning det egna kapitalet och därmed ges utrymme för ökad nominell avkastning via högre elnätavgifter.

E.On ovan höjer i alla fall de fasta elnätspriserna med ca 10% i Stockholm, medan den rörliga elöverföringsavgiften höjs mellan 2% och 5%. Till detta kommer förstås elhandelspriset på el.

Samtidigt har Sverige en officiell inflation runt 2%, så E.Ons kostnader för att driva ett existerande och elnät kan knappast ökat med 10%.

Ovanstående prishöjningar gäller Stockholms prisområde. Hur det ser ut för E.Ons kunder i resten av landet är okänt.

Fredagsmys: Flyghjärta över Linköping

$
0
0
Dags för lite fredagsmys. Hade efter en vända i Stockholm skriva om hipsterkulturens förestående död, fullmatad med ytterligare erfarenheter kring detta, men upptäckte till min förskräckelse att jag redan skrivit exakt det inlägget. Fast på vägen hem möttes jag av ett hjärta målat av Gripen-plan över Linköping.
Foto taget från passagerarsätet, förstås.
Så flyghjärtat över Linköping får bli dagens fredagsmys.

Det hade börjat luckras upp, men jag killgissar att det inte bara var ett hjärta, utan ett hjärta med en pil genom. 

Av en slump råkade det synas ur perfekt vinkel när vi närmade oss Linköping, men började lösas upp innan fotografering tilltog. Det blev åtminstone med perfekt fototiming att få med Viggen och Draken nere i hörnet.

Antar att det var Saabs provflygare som var i farten med Gripen-plan.

Fast flygkonst är kanske vanligt förekommande i Linköping på fredagar klockan 14:15?

Oavsett, ha en fortsatt underbar och übermüsigt fredagsmys i högsommarvärmen! Här är 30+ grader som varmast numera daglig rutin sedan någon vecka. Och nu är det juni ... 

Icke-inflationen: C More höjer priset med 40%

$
0
0
Icke-inflationen har slagit till igen och läsare rapporterar att det sk C More har höjt priset med 40% från 99:- SEK till 139:- SEK i månaden. Det kallas enklare för dig som kund.
Från C Mores kundutskick. Gratulerar! Det har nu blivit enklare genom att du betalar 139:- SEK istället för 99:- SEK i månaden.


BreakIt har en artikel om det hela, där chefen för företagskommunikation på Bonnier Broadcasting förklarar det hela som rättvisande:
”Vi bedömer att det är ett mer rättvisande pris i förhållande till innehållet”
Bolaget förnekar att det hela skulle ha med fotbolls-VM att göra, där man tillsammans med SVT äger rättigheterna. Vill man få analys och halvtidssnack under VM får man betala 199:- SEK i månadne.

C More gjorde ett resultat på -483 MSEK efter finansnetto 2016 men +155 MSEK på sista raden. Årsredovisning för 2017 finns inte tillgänglig ännu.

E.On försökte åtminstone inte floskla på kring enklare när de höjde sina elnätpriser med 10%.

Enligt substiutionsprincipen i inflationsberäkningarna ska man nu sluta prenumerera på C More och istället gå på Operan, så inflationen påverkas inte av prishöjningen. Om nu alls modern konsumtion av t ex onlinetjänster ingår i inflationsberäkningarna.

EU-förslag krossar Internettjänster

$
0
0
"Det finns ingen lagstiftning som är så dålig att inte EU kan göra den ännu sämre, och sedan svensk tillämpning göra den om möjligt ännu värre." - Lars Wilderäng
Knappt har branden runt GDPR börjat, så arbetar EU med en ny lagstiftning. I praktiken innebär den stopp för alla former av Internettjänster med användargenererat innehåll, undantaget stora etablerade tjänster med miljarder på fickan. I princip måste allt användargenererat innehåll - text, video, musik etc - kontrolleras att det inte bryter mot någon upphovsrätt. Det hela blir om inte annat ett effektivt stopp för många former av startups.
Google har säkert råd att ha automatiserade system som granskar användarnas innehåll.
Alla tjänster på Internet där användare kan skapa innehåll, t ex sociala medier, kommer i en kommande EU-lagstiftning tvingas automatiskt kontrollera att innehållet ej bryter mot någon upphovsrätt. Detta oavsett om det är musik, text, foton eller video.

Tjänster som Googles YouTube har redan detta till viss del, men allt ska i framtiden omfattas, vilket också inkluderar vidarebearbetarningar på innehåll, som satir, parodier, fanhyllningar, citat eller memes. Eller dela nyhetsartiklar. Om det inte finns tillstånd från upphovsrättsinnehavaren så ska det vara förbjudet ens för privat bruk.

Kort sagt måste alla Internettjänster med användargenererat innehåll ha en databas över allt upphovsrättsligt skyddat innehåll som någonsin skapats, inklusive alla texter och foton, för att kunna identifiera att användarinnehåll inte bryter mot upphovsrätt. De flesta inser det orimliga i detta, samt kostnaderna. Utom EU.

I praktiken kommer man krossa alla former av sociala medier, utom giganter som Facebook, som har de finansiella musklerna att ordna detta. Innovationsförmågan stoppar upp, och inte ens Facebook kommer vara sig likt i framtiden. Glöm memes, parodier etc.

Sajten Changecopyright.org sammanfattar på förstasidan:
"How will this impact me?
Technologist
The proposal would make sharing and accessing news online more difficult. It would force most online platforms to monitor all content you post — like YouTube videos, Facebook comments, and DeviantArt submissions.

Creator / Innovator
Everyone in Europe should have the right to remix, create parodies, and share their ideas online — all the forms of expression that make the internet wonderful. The current proposal doesn’t include an exception for everyday user generated content

Scientist / Librarian
The proposal only allows scientific research institutions to mine text and datasets, but we think more people — like librarians, journalists, and independent scientists — should be able to access the information they need to discover innovative solutions for Europe. "
Alla inser sedan hur den svenska tillämpningen av lagen förstås kommer ta lagstiftningen flera steg längre i den svenska Bror Duktig-attityden att alltid vara bäst i EU-klassen till vår egen nackdel.

Jag kan se hur molntjänster omöjliggörs, t ex Dropbox, där man trots allt kan dela sitt innehåll. Och hur ska en tjänst ha koll på att jag faktiskt har upphovsrätten på det jag postar?

Det enda vi kan vara säkra på är förändring, och all förändring är inte till det bättre. Går EU-lagstifningen igenom i nuvarande form kan vi räkna med att undantaget giganterna så kommer Internet förvandlas till en modern dum tevekanal, där fårket endast passivt ska konsumera mediajättarnas innehåll, och inte skapa något eget. Det var kul så länge det varade.

Läs mer på Changecopyright.org.

Som en del av er har observerat har bloggen en egen bildbank, något jag byggt upp sedan ett beslut någon gång 2011. Men hur ska en tjänst vara säker på att det är jag som har upphovsrätten till dessa bilder när jag laddar upp dem någonstans? 

Stora tråden om kränktheten över Om krisen eller kriget kommer

$
0
0
Inte bara har broschyren Om krisen eller kriget kommer nått meme-nivå, utan kränktheten över broschyren har rapporterats in från sociala medier. Hur ser det ut för er del? Vad har ni att rapportera?
Kränktometern för Om krisen eller kriget kommer.
Om krisen eller kriget kommer har nått meme-nivå med exempelvis ovanstående Om posten eller tåget kommer, och flera andra alternativ, t ex Om ölen blir varm i solen osv.
Samtidigt har jag fått in läsarrapporter om personer som i privata sociala media som Facebook agerat enormt kränkta av den lilla foldern. Inget jag kan återge här pga frånvaro av medgivande från de som skrivit. Är det privat är det privat.


Men kränkthetsmätaren går alltså nästan i taket på sina håll. De flesta verkar ta det med ro, men du som läsare kanske har några exempel att rapportera i frågan?

Nej, det är inte hushållen som orsakar vattenbrist

$
0
0
Återigen är det föga överraskande tal om vattenbrist och kommuner uppmanar hushållen att spara på vattnet eller införa bevattningsförbud. Men verkligheten är att hushållen konsumerar långt mycket mindre vatten än vad som sägs, medan den bistra sanningen är att det är industrier och företag som förbrukar mest vatten. Och att kommunerna inte byggt ut VA i takt med växande befolkning.
Mikrolokal anekdot från min Netatmo-väderstation. 18.3 mm regn i maj 2018. Enligt SMHI var nederbörden i maj 2017 27 mm i Borås och medel 58 mm. Torrast var 1955 med noll mm nederbörd i maj.
Det hävdas att svenskarna konsumerar 180 liter per person och dygn, men mina egna experiment visar på långt mycket lägre vattenförbrukning. I mitt hushåll låg förbrukningen på 70 liter per person och dygn, vilket är avsevärt mer rimliga siffror.

Så varifrån kommer de där höga siffrorna egentligen? 

Kanske räknar man in industrins och företagens vattenförbrukning och slänger det ansvaret på hushållen? Kanske är det korrekt - det är arbetsplatser där hushållens arbetande jobbar som förbrukar vattnet.

Industrin förbrukar enorma mängder vatten i sina processer - vatten man får i princip gratis. Den utskällda VD:n för Nestlé höll ett anförande om detta i en intervju för några år sedan, där han menade att vatten som mänsklig rättighet ska vara gratis, dvs ett antal liter per dygn och person, men konsumtionen över detta - speciellt hos företagen - ska kosta. Och det rejält.

Så är det inte idag. Idag betalar företag mänskliga rättigheter-priser för vattnet. En del företag får rent av vattnet i princip gratis i Sverige via vattendomar.

Så uppmaningar om att spara på vattnet bör riktas mot storförbrukarna inom industrin - och det är inte hushållen med sina snålspolande toaletter och duschar. Men eftersom vattnet är i princip gratis för industrin finns förstås inga incitament att spara på vatten.

SMHI:s och SGU:s tjänst grundvatten.nu rapporterar om normalt eller över normalt grundvatten för sk stora magasin i större delen av landet. Det inkluderar Göteborgsområdet där kommunen nu fått för sig att gå ut med en varning om att vattnet kan ta slut, trots att det är mer grundvatten än normalt. Ska man gissa att det är politik för att skrämma folk inför valet, för med verkligheten har det inte att göra?

Sk små magasin kan ligga dåligt till, men som mest kritiskt är det inte i Göteborgsområdet, men väl i Halland-Småland-Skåne. Göteborg får för övrigt sitt dricksvatten från Göta Älv. Vi får väl se om den älven torkar upp i sommar vilket kommunen verkar tro ...

Göteborgs problem verkar inte vara att det är brist på vatten i lagren, utan att konsumtionen gått upp pga värmen och frånvaron av den annars i Göteborg allerstädes närvarande dagliga nederbörden.

Bloggens läsare har förstås redan vattenberedskap och vatten lagrat för när kommunens vatten inte längre kommer ur kranen och klarar åtminstone dricksvattnet.

Att det kan bli brist på vatten har inte nödvändigtvis med klimatförändringar att göra. I grunden finns det ekonomiska system världen använder, i form av evig ekonomisk tillväxt i en ändlig värld. När svensk BNP (=ekonomisk aktivitet) ökar år efter år och Sverige beslutat att snabbt expandera befolkningen, så förbrukas det helt enkelt mer vatten, utan att de kommunala VA-näten byggts ut och utan att vattendomarna expanderats för att kunna dränera mer av våra vattenreservoarer. I politikernas naiva värld tror de att samhället kan expandera volymmässigt och ekonomiskt utan att det ska dra mer resurser. Exempelvis har Göteborgs kommuns befolkning ökat med 10% sedan 2010. Det innebär också åtminstone 10% ökad vattenkonsumtion för hushållen. 

Verkligheten är att svensk infrastruktur har levt på arvet från DDR-Sveriges överbyggnation, men att verkligheten nu kommit ikapp och vi faktiskt måste betala för en expansion av samhället och inte bara kan luta oss mot gammal infrastruktur. 

Problemet är alltså att kommunerna snålat och inte byggt ut vattenförsörjningen i takt med expanderande befolkning och ekonomi. Vatten finns det gott om, liksom inkompetenta naiva politiker.

Och Göteborgs kommun - bevattningsförbud? Jag ser fram emot att ni slutar bevattna kommunens gröna ytor, blomplanteringar, samt i synnerhet det enormt vattenslukande Liseberg. Sluta också att spola rent Avenyn. Sedan kan ni väl återkomma i frågan. Nähä, har Lisbergs växter kostat miljontals kronor och är inget ni vill förstöra genom att sluta vattna? Fundera då på hur många miljoner alla villaägare lagt på sina växter i trädgårdarna.

Läser du bloggen privat eller som en del av ditt yrke?

$
0
0
Nedan finner du en undersökning med frågan huruvida du läser bloggen privat eller som en del av ditt yrke. Svara nedan.
Internetmolijox.
En del av er läser bloggen strikt privat, om än från arbetsplatsen på arbetstid, när trafiken är som högst dagtid vardagar. Men en del av er följer bloggen pga ert yrke - kanske för att jag delvis skriver om ämnen relaterade till era yrken, kanske för att ni omvärldsbevakar, kanske rent av för att bloggen specifikt ingår i de sajter ni ska bevaka i jobbet.

Svara nedan så får vi se hur fördelningen ser ut.
Ja, det är söndag kväll, men folk kommer också svara på måndag.

ODI: EU-länder subventionerar fossila bränslen med 112 GEUD årligen

$
0
0
Reuters uppmärksammar att världens industriella demokratier subventionerar fossila bränslen med åtminstone 100 miljarder dollar om året i syfte. Det hela ska basera sig på en rapport från den brittiska tankesmedjan ODI. Enligt dem subventionerade enbart elva av EU:s medlemsländer EU fossila bränslen med 112 miljarder euro om året år 2014 - 2016. Sveriges regering ger ca 20 miljarder SEK i stöd till fossila bränslen om året.
Elva EU-länders stöd till konsumtion och utvinning av fossila bränslen, årligt medel 2014 - 2016. Källa: ODI
Reutersartikeln pratar om en rapport från ODI, men senaste publicerade rapporten i ämnet verkar vara från september 2017, så jag antar att det är den som avses. Reuters artikel hittas här.

I ODI-rapporten från september framkommer det att elva av EU:s länder subventionerade fossila bränslena med 112 miljarder euro, varav 4 miljarder kom direkt från själva EU.

Största enskilda bidragen går till transportsektorn som fick 44% av stödet för att fortsätta använda fossila bränslen.

Värt att notera är att dessa 112 miljarder euro i stöd till fossila bränslen om året inom elva EU var det man kunde hitta i den begränsade studien. Det kan finnas ytterligare ej identifierade stöd.
"Where information was available, our research shows that governments across the region are falling behind in meeting their 2020 phase-out commitment, by continuing to provide subsidies to fossil fuels. For the period between 2014 to 2016, we identified 997 fossil fuel subsidies, provided through fiscal support, public finance, and investment by state-owned enterprises (SOEs). Of these subsidies, however, 153 (15%) could not be quantified. In total, 11 European countries and the EU provided at least €112 billion in subsidies per year between 2014 and 2016 towards the production and consumption of fossil fuels. €4 billion of these subsidies came from the EU itself (see table overleaf)."
Dessa elva länder inkluderade Sverige. Siffrorna inkluderar att statliga bolag investerar i fossila bränslen, även om detta var en mindre del av summan.

Svenska staten (=främst regeringen S+MP) subventionerade fossila bränslen med ca 15 miljarder kronor och gjorde investeringar i fossila bränslen om ca 5 miljarder SEK (PDF, sidan 24) årligen 2014 - 2016.

Samtidigt hävdas det förstås att det saknas pengar för att göra investeringar eller ge stöd till förnyelsebar energi.

Detta handlar alltså endast elva EU-länder. De faktiska globala stöden till fossila bränslen är förstås enormt mycket större.

Orimliga vattenförbrukningssiffror - vad förbrukar ditt hushåll per person?

$
0
0
Siffrorna över hushållens vattenförbrukning om 160 liter per person är orimliga och kan misstänkas vara missvisande propaganda eller gamla siffror, som oavsett inte visar hushållets egen vattenkonsumtion. Vad förbrukar ditt hushåll per person?
Vatten.
Det sägs att svenska hushåll förbrukar 160 liter vatten per person och dygn. Siffrorna är helt orimliga, och är antingen gamla eller så tar det med annan konsumtion än den som faktiskt sker i hushållet. 

Låt oss ta ett räkneexempel för en person.

Gå på toaletten sex gånger om dagen och spola med "stora knappen": 6*4=24 liter vatten
Tvätta händerna tio gånger: 10*0.5=5 liter vatten
Duscha en gång: 60 liter vatten. 

Jag är mycket tveksam till att en modern snålspolande dusch drar så mycket vatten. Möjligen en gammal dusch från 80-talet. Sagt och gjort tog jag och drog på min egen dusch (installerad 2015) på max och tappade upp vattnet i en hink. Det blev ganska exakt fem liter på en minut, inte det som påstås på av SVT på Internet med 12 liter per minut.

Dusha en gång: 25 liter vatten
Koka pasta åt en person två gånger: 2x2=4 liter vatten
Dricka tre liter vatten: 3 liter vatten

En tvättmaskin per vecka: 50/7=7 liter vatten per dygn
En diskmaskin var fjärde dag per person: 8/4=2 liter vatten per dygn

Vattna krukväxter inomhus: 1 liter vatten (för villan med fyra personer innebär detta fyra liter vatten, och det är ärligt talat skitmycket växter sett till när jag vattnar åt personer som är bortresta)
Vattna växter utomhus med två vattenkannor: 2x10=20 liter vatten

För fyrapersonershushållet innebär det åtta vattenkannor. Det är mer än vad vi gör åt med odlingarna, växthus, nyplanterade fruktträd och diverse blommor som vattnas varje dag. För det går det åt sju kannor vatten.

Summa: 24+5+25+4+3+7+2+1+20=91 liter vatten. Om man inte vattnar i trädgården går detta ner till 71 liter vatten. Mitt eget hushålls uppmätta förbrukning är just 70 liter per person och dygn. Inte 140 liter som lobbyorganisationen Svenskt Vatten påstår.

De anger följande:
"60 liter för personlig hygien.30 liter för toalettspolning.15 liter för disk.15 liter för tvätt.10 liter för mat och dryck.
10 liter övrigt."
15 liter för disk är alltså två diskmaskiner per person och dygn. 15 liter tvätt är en tvättmaskin var tredje dag per person (dvs mer än en maskin om dagen för fyra personer). 30 liter för toalettspolning innebär tio toalettbesök om man spolar 2 liter varannan gång och 4 liter varannan. Tio liter för mat och dryck är också helt orimligt. Kokar man pasta, som är det mest vattenslukande och lägger två liter per person enligt mitt exempel landar man på 2+2+3=7 liter för mat och dryck. Då blir det ändå åtta liter vatten i den där pastakastrullen för fyrapersonershushållet. Så stora kastruller har inte de flesta hem, där kastrullerna sträcker sig till 4-5 liter i storlek.

Ska vi killgissa varifrån siffran kommer? Läckande rör i de kommunala VA-näten kanske? Säg att 50% läcker bort på vägen? Då dubblar Svenskt Vatten sina siffror... Eller att man kör gamla 80-talsmaskiner som förbrukar kopiösa mängder vatten?

Frågan är vem som gynnas av att förbrukningssiffrorna överdrivs? Kan det rent av vara så att mätarna i hushållen är felkalibrerade och hushållen betalar för mer vatten än de faktiskt förbrukar? Eller är det för att motivera att inte bygga ut vattenkapaciteten - istället är det hushållens fel och hushållen måste spara?

Men hur mycket förbrukar ditt hushåll? Siffran hittar du på senaste räkningen som du har online någonstans. Dividera med antal dagar och antal personer i hushållet och svara nedan.

Regeringen vill ta 622.5 miljarder av skattebetalarnas pengar

$
0
0
Regeringen med sosseriet och Miljöpartiet meddelade idag att man vill konfiskera 622.5 miljarder kronor av skattebetalarnas pengar. Därtill ska man dra in ytterligare 90 miljarder kronor från skattebetalarna på andra sätt.
Vill ta 622.5 miljarder kronor från Sveriges skattebetalare.
Regeringen gjorde idag ett utspel om en sk historisk satsning på att ta ca 700 miljarder kronor från de som producerar något av värde i Sverige, dvs privatpersoner och företag. Se pressmeddelande.

Man kallar att ta pengarna från svenska folket för att "nu gör vi den största järnvägssatsningen i mordern tid". Vad nu vi betyder från regeringens sida, när det är folket och företagen som betalar?

Pengarna ska gå till fyra spår mellan Stockholm och Uppsala, samt järnväg mellan Skelelfteå och Umeå, samt mellan Älmhult och väster om Karlshamn och dubbla spår mellan Gävle och Kringlan.

90 miljarder ska dras in genom ytterligare trängselskatter, avgifter och sk medfinansieringar, dvs privata projekt.

Verkligheten är dock att det bara handlar om 32% ökade anslag till järnvägen till 148 miljarder kronor av dessa ca 700 miljarder. Faktiskt höjning av anslagen till järnvägen är alltså bara 35 miljarder under en tioårsperiod och inget annat.

Man räknar alltså in tidigare nivåer i den framtida satsningen för att få den att låta större än vad den egentligen är. I själva verket är 289 miljarder kronor bara drift och underhåll, dvs vanlig daglig skötsel, och resterande satsningar är redan tidigare utannonserade. Rätt patetiskt att kalla drift och underhåll för satsning, men det är ju bra att regeringen på detta vis medger att man struntat i drift och underhåll under sina fyra år i regering.

För att summera gör alltså regeringen utspel om satsningar inför valrörelsen, satsningar de ignorerat att göra under fyra år i regeringsmakten. Men dels är det egentligen mycket mindre satsningar än angivet och dels är det inte regeringen, utan du själv som betalar för detta.

På något vis får man det också till att Sverige ska bli världens första fossilfria land, när man avser att t ex bygga fler motorvägar och ett antal broprojekt. 

Hur mycket fick du tillbaka på skatten?

$
0
0
I morgon ska utbetalningarna på skatteåterbäringen dra igång i de fall man gjort ändringar i sin elektroniska deklaration, och får skatt tillbaka. Hur ser det ut för din del?
Mmm. Skattepengar ...
Den 5:e och 6:e juni betalas skatteåterbäringen ut för de som ändrat i sina elektroniska deklarationer och ska få tillbaka skatt. Återstår i princip egna företagare som deklarerat på papper. De som betalar kvarskatt får förstås inte tillbaka något nu och får inte heller som jag förstått det något slutskattebesked än.

För egen del ska jag betala kvarskatt i år, då jag t ex återfört uppskovsbeloppet vid tidigare bostadsförsäljning, vilket ger en ränta motsvarande 3.25%. 

Men hur ser det ut för din del? Pengar tillbaka (en del av er har redan fått) eller kvarskatt?
Generellt är ju pengar tillbaka ett misslyckande, då det innebär att man lånat ut pengar till Magdalena Andersson (s) och sosseriet utan ränta. 

Optimalt är att lämna in preliminära inkomstdeklarationer (vilket man kanske bara kan göra som egen företagare, men jag har varit det sedan skogsköpet 2004 och har glömt bort hur det fungerar för löneslavar) så att kvarskatten blir så nära noll som möjligt, alternativt att man redan har exakt rätt belopp på skattekontot och i teorin inte ska få någon straffränta på kvarskatten.

Sedan är pengar tillbaka grovt missvisande. Skattepengarna är dina pengar. Pengar tillbaka innebär bara att staten stulit mindre än du trodde, det är alltså ingen gåva från staten, lika lite som saliven en rånare spottar i ansiktet på dig är en present.
Viewing all 12897 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>