Återigen är det föga överraskande tal om vattenbrist och kommuner uppmanar
hushållen att spara på vattnet eller införa bevattningsförbud. Men verkligheten är att hushållen konsumerar långt mycket mindre vatten än vad som sägs, medan den bistra sanningen är att det är
industrier och företag som förbrukar mest vatten. Och att kommunerna inte byggt ut VA i takt med växande befolkning.
![]() |
Mikrolokal anekdot från min Netatmo-väderstation. 18.3 mm regn i maj 2018. Enligt SMHI var nederbörden i maj 2017 27 mm i Borås och medel 58 mm. Torrast var 1955 med noll mm nederbörd i maj. |
Så varifrån kommer de där höga siffrorna egentligen?
Kanske räknar man in industrins och företagens vattenförbrukning och slänger det ansvaret på hushållen? Kanske är det korrekt - det är arbetsplatser där hushållens arbetande jobbar som förbrukar vattnet.
Så är det inte idag. Idag betalar företag mänskliga rättigheter-priser för vattnet. En del företag får rent av vattnet i princip gratis i Sverige via vattendomar.
Så uppmaningar om att spara på vattnet bör riktas mot storförbrukarna inom industrin - och det är inte hushållen med sina snålspolande toaletter och duschar. Men eftersom vattnet är i princip gratis för industrin finns förstås inga incitament att spara på vatten.
SMHI:s och SGU:s tjänst grundvatten.nu rapporterar om normalt eller över normalt grundvatten för sk stora magasin i större delen av landet. Det inkluderar Göteborgsområdet där kommunen nu fått för sig att gå ut med en varning om att vattnet kan ta slut, trots att det är mer grundvatten än normalt. Ska man gissa att det är politik för att skrämma folk inför valet, för med verkligheten har det inte att göra?
Sk små magasin kan ligga dåligt till, men som mest kritiskt är det inte i Göteborgsområdet, men väl i Halland-Småland-Skåne. Göteborg får för övrigt sitt dricksvatten från Göta Älv. Vi får väl se om den älven torkar upp i sommar vilket kommunen verkar tro ...
Göteborgs problem verkar inte vara att det är brist på vatten i lagren, utan att konsumtionen gått upp pga värmen och frånvaron av den annars i Göteborg allerstädes närvarande dagliga nederbörden.
Bloggens läsare har förstås redan vattenberedskap och vatten lagrat för när kommunens vatten inte längre kommer ur kranen och klarar åtminstone dricksvattnet.
Att det kan bli brist på vatten har inte nödvändigtvis med klimatförändringar att göra. I grunden finns det ekonomiska system världen använder, i form av evig ekonomisk tillväxt i en ändlig värld. När svensk BNP (=ekonomisk aktivitet) ökar år efter år och Sverige beslutat att snabbt expandera befolkningen, så förbrukas det helt enkelt mer vatten, utan att de kommunala VA-näten byggts ut och utan att vattendomarna expanderats för att kunna dränera mer av våra vattenreservoarer. I politikernas naiva värld tror de att samhället kan expandera volymmässigt och ekonomiskt utan att det ska dra mer resurser. Exempelvis har Göteborgs kommuns befolkning ökat med 10% sedan 2010. Det innebär också åtminstone 10% ökad vattenkonsumtion för hushållen.
Verkligheten är att svensk infrastruktur har levt på arvet från DDR-Sveriges överbyggnation, men att verkligheten nu kommit ikapp och vi faktiskt måste betala för en expansion av samhället och inte bara kan luta oss mot gammal infrastruktur.
Problemet är alltså att kommunerna snålat och inte byggt ut vattenförsörjningen i takt med expanderande befolkning och ekonomi. Vatten finns det gott om, liksom inkompetenta naiva politiker.
Och Göteborgs kommun - bevattningsförbud? Jag ser fram emot att ni slutar bevattna kommunens gröna ytor, blomplanteringar, samt i synnerhet det enormt vattenslukande Liseberg. Sluta också att spola rent Avenyn. Sedan kan ni väl återkomma i frågan. Nähä, har Lisbergs växter kostat miljontals kronor och är inget ni vill förstöra genom att sluta vattna? Fundera då på hur många miljoner alla villaägare lagt på sina växter i trädgårdarna.