Quantcast
Channel: Cornucopia?
Viewing all 12909 articles
Browse latest View live

Väder är inte klimat

$
0
0
Åt alla håll används anekdoten väder som något slags argument för eller emot klimatförändringar. Sluta vara överutmanad och sluta använda anekdoter. För väder varierar stort både lokalt och regionalt år till år. Innevarande torka och värme ska inte användas som ett argument kring klimatförändringar.
Global medeltemperaturavvikelse från 1961 - 1990. Källa: Nasa
Klimat kan enklast beskrivas som ett medel i olika väderparametrar över tiden - nederbörd, temperatur, vind, luftfuktighet, molntäcke, soldagar, temperatur i vatten och mark etc. Förenklat ett glidande medelvärde över ett antal år.

Väder är det anekdotiska uppmätta värdet lokalt vid en given tidpunkt. Det är alltså inte samma sak som klimat.

Innevarande torka och värmebölja (även om det faktiskt regnar hemma just nu) är alltså väder och inget annat.

Konkret exempel är att temperaturavvikelsen från normal medeltemperatur 1961 - 1990 var runt +6 grader i större delen av Sverige nu i maj 2018. Det bevisar inte ett dugg om något. 2017 var exempelivs den globala avvikelsen jämfört med det intervallet +1.12 på land. Den globala temperaturen har alltså ökat, men ingalunda med sex grader likt den har i Sverige just i år. Utfallet regionalt och lokalt i Sverige beror snarare på väderfenomen som var högtryck landar, varifrån det blåser etc. Förenklat innebär värmen i Sverige att det är kallare än normalt någon annanstans - mängden energi som solen pumpar in till jorden är rätt konstant.

Om man så vill kan den röda linjen i grafen ovan kallas klimatet, medan de enskilda svarta mätpunkterna för varje år kan ses som väder. Ännu mer gäller detta när man inte tittar globalt, utan bara på Sverige. Enskilda mätpunkter lokalt, regionalt eller för ett visst år säger ingenting. 

Den lokale moderate riksdagsmannen Jan Ericsson postade på Twitter om hur det minsann varit varmast i Europa i Borås 1968 och en temperatur på 29 grader, och att det var någon slags motbevis mot klimatförändringar. Fast i år var det väl 32 grader som varmast i området, så utifrån det har temperaturen i så fall ökat med tre grader från 1968. Men det är inte bevis för någotdera i klimatfrågan.
Jan Ericsson (m) gör valrörelse på marknaden i byn.
På samma sätt försöker Miljöpartiet och exempelvis miljöminister Isabella Lövin ta innevarande väder som klimatförändring. Det är det inte. Det är bara en anekdot. Eller menar Lövin att den globala uppvärmningen nu är sex grader? Då är hon seriöst överutmanad, vilket iofs inte är en överraskning för någon.

Anekdoter är dock vanliga inom politiken. Man använder enskilda exempel som ett bevis på något, när de inte alls är det. Annars kan man bevisa vad som helst om det räcker med en anekdot. T ex att alla Miljöpartister tuggar narkotiska svampar, eftersom en ertappats göra just detta.

I slutändan kommer alltid olika sidor använda anekdoter när det passar dem, oavsett ämne. Det är inte seriöst. Man ska vara seriös. Om man inte uttryckligen påtalar att det är en anekdot.

Även byggandet av villor faller

$
0
0
Även nybuggnationen av villor ser ut att ha drabbats av de fallande bostadspriserna. I Stor-Stockholm föll byggstarterna med 57% första kvartalet 2018 jämfört med första kvartalet 2017, medan det i Sverige som helhet bara gick ner med 9%. Detta bör få konsekvenser för exempelvis börsnoterade Götenehus Group.
Nybyggnationen av villor i Sverige 1976K1 - 2018K1, fyra kvartals glidande medelvärde. Data: SCB
Vad som var särskilt utmärkande för miljonprogrammet under 60- och 70-talet var egentligen inte de bostadsområden vi idag tänker på med flerfamiljshus i ofta utsatta lägen, men också ofta betydligt mer centralt. Istället var det utrullandet av villamattor som kanske gjorde det största avtrycket, även om dessa områden generellt inte blivit problemområden. 

Idag är lägenhetsbyggandet i flerbostadshus tillbaka på miljonprogramsnivåer, men villor rullas inte längre ut i gigantiska villaområden, även om det finns undantag som Gäddeholm utanför Västerås.

Fokus kring det senaste årets fallande bostadspriser har i mycket varit kring lägenheter, bland annat pga den avslöjade spekulationen i ny ännu ej färdigställda lägenheter och överbyggnationen i våra större städer. Samtidigt har även villapriserna fallit, och det visar sig att nybyggnationen nu faller även säsongsjusterat. Villabyggandet har alltså stannat upp och minskar det med.

Nedgången i landet som helhet är måttliga ca 9%, även om det intressanta är en trendvändning. Graferna i inlägget är fyra kvartals glidande medelvärden för att justera säsongseffekterna.

För Stor-Stockholm är nedgången dramatisk. Nybyggnationen av villor har fallit 57% kvartal till kvartal på ett år.
Nybyggnationen av villor i Stor-Stockholm 1976K1 - 2018K1, fyra kvartals glidande medelvärde. Data: SCB
Färdigställandet släpar som vanligt efter och har inte drabbats speciellt mycket ännu.

Men villaägarna har dragit öronen åt sig. Det finns en ej försumbar risk att vi kommer få se en upprepning av det tvärstopp man såg efter den akuta finanskrisen 2008 - 2009. Villabolagen är renodlade och drabbas hårt då de inte kan gå över till att bygga kontor eller hyreshus istället för bostadsrätter.
Veckochart Götenehus Group AB.
Tidigare fanns BWG Homes med t ex Myresjöhus och Smålandsvillan noterade på Oslobörsen, men har köpts ut sedan dess. Kvar börsnoterat är åtminstone Götenehus Group, vars aktiekurs ännu inte drabbats i närheten av vad de sk bostadsutvecklarna renodlade mot bostadsrätter har.

Götenehus börskurs kan delvis matchas mot nybyggnationen i landet. Jämför inledande graf med veckocharten för aktien. Om den rätt dramatiska inbromsningen i Stor-Stockholm sprider sig till resten av landet sitter man här med en aktie som kan ta sig en rejält djupdykning framöver. Kan vara värt att titta på, eller åtminstone ta vinsterna om man fortfarande har aktien.

Den stora nedgången i villabyggnadet har dock inte börjat än i landet generellt och småhusföretagen verkar över hela landet och inte likt de börsnoterade bostadsrättsutvecklarna bara i det överprissata luckrativa Stockholm. Men det gäller att sälja av innan fallet.

Boende i villa eller radhus är alltjämt den vanligaste boendeformen i Sverige sett till antalet personer. Detta beror förstås på benägenheten för barnfamiljer att oftare bo i villa eller radhus och är inte samma sak som antalet hushåll.

Icke-inflationen: Microsoft höjer priserna med 11-12% pga svaga kronan

$
0
0
Icke-inflationen fortsätter sina segrar. På grund av den av Riksbanken försvagade kronan höjer nu mjukvarujätten Microsoft sina svenska priser med 11 - 12%.
Jag hade inget foto på Microsoft. Lev med det. Snart höjer nog Google också priserna om det inte redan skett.
IDG rapporterar om att Microsoft nu alltså höjer sina svenska priser rejält för att kompensera för prisfallet. På plats-installerad mjukvara (=nedladdad programvara som Officepaketet) höjs med 12% i pris och online- och molntjänster höjs med 11%.

Formuleringar "för att anpassas närmare euro och globala nivåer [...] ibland utvärderar den lokala prissättningen av produkter och tjänster för att säkerställa en i hela regionen"ska översättas till försvagad svensk krona.

Priserna kallas fortsatt "mycket konkurrenskraftiga".

Så icke-inflationen skördar vidare segrar när kronan snabbt försvagats.

Några effekter på SCB:s KPI blir det förstås inte ens för de som låst in sig i Microsofts så kallade ekosystem, utan med substitutionsmetoden kommer prishöjningarna jämföras med att gå tillbaka till manuellt arbete med penna, papper, miniräknare och skrivmaskin. Och oavsett så tänker Riksbanken bortse från sk importerad inflation när man inte höjer räntan.

MÖP-måndag: Vård, skola, eldöverfall

$
0
0
Dags för lite MÖP-måndag i all enkelhet. Vad sägs om vård, skola, eldöverfall som politisk slogan?
Vård, skola, eldöverfall.
Idén är förstås inte min detta valår 2018, utan kom från Andreas "Kapten Sverige"1. Braw på Twitter.
Kapten Sverige säger: Vård, skola, eldöverfall.
Och nej, Israel har knappast flugit med F-35 över Teheran. Räckvidd och lufttankning, någon?

Ha en fortsatt trevlig MÖP-måndag.

1. Kapten Sverige kommer förstås av Andreas Braw fotogeniska likhet i anlete och kroppsbyggnad med Chris Evans, som spelar Captain America i MCU-filmerna. Fast Braw är förstås på riktigt istället.

Fredspris till Kim Jong Un och Trump - eller meningslöst avtal?

$
0
0
"den som har verkat mest eller best för folkens förbrödrande och afskaffande eller minskning af stående arméer samt bildande och spridande af fredskongresser"- Alfred Nobels testamente, som ligger till grund för fredspriset
"The Art of the Deal" - Donald Trump
Något slags avtal har träffats mellan USA:s president Donald Trump och Nordkoreas diktator Kim Jong-Un. Nu återstår att se om avtalet egentligen innebär något i verkligheten och hur Nobelfredspriskommittén i Oslo ska resonera. Trots allt gav man fredspris till Barack Obama, bara för att han blev vald till president.
Oslo.

Formuleringarna på avtalet är lagom luddiga och behöver inte betyda ett dugg.

Det centrala är att USA och Trump backar från tidigare uttalanden om "fire and fury", vilket fick Kim Jong-Un att kalla Trump för en mentalt efterbliven senil amerikan. Således kan man knappast säga att USA fått genom sin linje eller att Trump vunnit.

SvT har avläst (eller läst en amerikansk avläsning) tre av puntkerna från fotot på avtalet, men den fjärde går tydligen att läsa. Deras övesättning är att USA och Nordkorea ska etablera nya relationer enligt folkens önskemål för frd och välstånd. Man ska enas i en ansträngning att skapa långvarig och stabil fred på Koreahalvön. Och Nordkorea lovar att arbeta för en total känrvapennedrustning på Koreahalvön.

Sedan är frågan vad detta innebär i praktiken. Kanske åker Kim Jong-Un hem igen med avsevärd mer internationell respekt än tidigare. Det samma gäller förstås även Trump. En bra uppgörelse är när bägge känner att de blåst den andre ...

Tydligt är att det är en propagandaseger bägge sidor kommer använda.

Barack Obama fick fredspriset på prestationen att bli vald till USA:s president. Vad ska Trump få för ett nedrustningsavtal med Nordkorea? Kan bli jobbigt i Oslo nu.

Ändrad senaste kommentars-widget

$
0
0
Jag har bytt ut den tidigare widgeten för senaste kommentarer mot en sämre. Detta då widgeten hängde hela bloggen, inklusive gjorde att man behövde vänta rätt länge på möjligheten att kommentera.  Ny enklare feedwidget hittas nere till vänster.
Mitt tangentbord.
Som många har anmärkt på har bloggen varit långsam med att ladda in de senaste veckorna. Det beror på att widgeten Senaste kommentarer har hängt. Pga GDPR ska också Google Blogger sluta stödja externa widgets, och det kan ha med detta att göra.

Ny widget för senaste kommentarer hittas nere till vänster, och är en enkel feed-widget från Blogger, som dessvärre bara kan visa de senaste fem kommentarerna och det utan rubrik eller speciellt mycket innehåll.

Stör ni er på den sämre widgeten kan ni alltid prenumerera direkt på kommentarsfeeden som Atom-feed här via din RSS-läsare: https://cornucopia.cornubot.se/feeds/comments/default

Sammantaget anser jag att en snabbare blogg och snabbare möjlighet att kommentera eller nå övriga funktioner är värt att byta ut widgeten för.

I och med GDPR så går det inte heller att använda OpenID för att kommentera, om ni undrar varför vissa kommentatorer försvunnit. För att kommentera måste man numera nämligen slutit avtal med Google, och det går bara med Google- och Blogger-konton.

PEAB varslar 180 personer i Stockholm - säljs inga bostadsrätter

$
0
0
Det börsnoterade byggbolaget PEAB varslar nu 180 personer i Stockholm, varav hälften tjänstemän. Till DN anges orsaken vara att försäljningen av nya bostadsrätter i princip har upphört i Stockholm.
Dagschart PEAB-aktien.

Bolaget varslar alltså 90 hantverkare och 90 tjänstemän, även om fackliga förhandlingar örstås pågår.

DN uppger att det inte längre säljs nya bostadsrätter i Stockholm och att en del bolag rear ut lägenheter för att alls lyckas sälja dem. PEAB säger till tidningen:
"Det finns ett fortsatt behov av bostäder i Stockholm, men mer prisvänliga bostäder. Vi behöver anpassa vår produktionsapparat för att kunna möta den efterfrågan."
Det är ju ett fint medgivande att bostäderna man bygger inte är prisvänliga.

PEAB:s varsel lär knappast vara det första vi ser på tidigare överhettade lokala eller regionala bostadsmarknader.

På annat håll har säljstart av sk Bostadsrätt 2.0, i praktiken ett förtäckt sätt att köpa ett hyreskontrakt, påbörjats av Well Fastigheter. Man betalar en "insats" på 12 250:- SEK per m2 och sedan en hyra på 6000:- SEK i månaden för en etta på 20 m2. Alltså 245 000:- SEK för ett hyreskontrakt på en hyra om otroliga 3 600:- SEK per m2 och år. Dock ska tydligen bostadsrättsföreningen faktiskt amortera så avgiften påstås falla över tiden. Man ska också komma ihåg att amorteringarna i bostadsrättsföreningen är avdragsgilla vid försäljning av hyreskontraktet bostadsrätten. Om man lyckas sälja bostaden med vinst får man alltså rejäla avdrag mot vinsten, alternativt stora förlustavdrag att kvitta mot inkomst av tjänst.

Dessvärre finns inga ekonomiska planer publicerade online, så detaljerna kring amorteringen är höjda i dunkel. Föreningen ska tydligen inte beröras av ränteutvecklingen, eftersom "du slipper ångest över ränteläget oavsett vad som händer i världen". Föreningen ska nämligen ha låst räntan på 2.5% (utan avdragsrätt för klubbmedlemmarna) i 20 år.

Norge erbjuder dubblad amerikansk närvaro i Nordnorge

$
0
0
Norge erbjuder upp till 700 amerikanska marinkårssoldater kontinuerlig närvaro i Nordnorge för träning i ytterligare upp till fem år. Nuvarande storlek på styrkan är ca 330 personer och det är alltså en dubblad närvaro av Marinkåren i Norge.
USA.
Idag övar och underhåller 330 marinkårssoldater de amerikanska förplacerade förråden åt en marinkårsbrigad i norska Tröndelagen. Norge erbjuder nu USA en femårig förlängning av avtalet och en utökning av styrkan till 700 man. Dessa kommer inte bara förläggas till Vaernes utan även Setermoens övningsfält utanför Tromsö rapporterar Barnets Observer.
"The Defense Minister says there are no objective reasons for Russia to react to such rotations with allied training.
«That we are training to defend Norway should not worry anyone, in the same way as we accept other countries training on their defense,» Minister Bakke-Jensen says and assures that a prolongation of the deal with the U.S. Marine Corps is in line with Norway policy on not having permanent foreign bases in the country."
Det amerikanska försvaret av Norge (och även övriga Norden inklusive eventuellt Sverige) har sedan länge varit en uppgift för amerikanska marinkåren. Därav finns de förplacerade förråden i Tröndelagen, varifrån de också går att transportera relativt snabbt med tåg till t ex Gävle hamn för överskeppning till Baltikum.

Amerikansk trupp i Nordnorge kommer likt Natos stridsgrupper i Baltium effektivt agera snubbeltråd mot rysk aggression, som därmed inte kan ske utan att blanda in Natotrupp från andra än de angripna länderna. Utökad amerikansk närvaro ska absolut ses som ett besked till Ryssland att man inte tolererar den ryska diktaturens planer på aggression i Nordnorge eller Nordkalotten, men utgör med sina 700 man inget som helst hot mot de skattningsvis ca 100 000 ryska officerare, soldater och sjömän som är utgångsgrupperade på Kolahalvön och angränsande områden.

Setermoen och Tromsö är för övrigt inom räckvidd för Iskanderrobotar på Kola-halvön och angränsande områden Sovjetunionen tog från Finland under andra världskriget.

Breaking: Kraftigt ras för fastighetsmäklarbranschen

$
0
0
Antalet nyregistrerade fastighetsmäklare rasar skarpt och lönsamheten i branschen är fallande. Detta talar för att de goda åren är över för mäklarkåren. Lönsamheten viker också för entreprenörer för bostadshus och andra byggnader.
Registrerade fastighetsförmedlare per år. Källa: Bisnis Analys

Siffror från analysföretaget Bisnis Analys, som bloggen har fått ta del av visar på kraftigt fallande nyregistreringar av unika nystartade organisationsnummer med branschkoden fastighetsförmedlare, efter toppåret 2016. Siffrorna för 2018 inkluderar nästan hela första halvåret, men även om man dubblar detta så fortsätter nedgången. Antalet nyregistrerade bolag är inte heller samma som antalet anställda, men är ändå en bra indikator.

Att siffrorna historiskt är så låga beror på att likviderade (avvecklade) eller konkursade bolag inte syns som nyregistrerade i historiken längre. I princip finns inga bolag registrerade före 1970 kvar längre.
Nettomarginal fastighetsmäklare. Källa: Bisnis Analys
Utifrån bokslutsrapporter för de registrerade fastighetsmäklarföretagen är också nettomarginalen fallande efter toppåret 2016. Nuvarande bokslut gäller förstås för 2017, och baserat på 40% inrapporterade än så länge, så viker lönsamheten.

2017 visar även på vikande lönsamhet för kategorin entreprenörer för bostadshus och andra byggnader jämfört med toppåret 2016.
Nettomarginal för entreprenörer för bostadshus och andra byggnader. Källa: Bisnis Analys
Det ser ut på liknande sätt på fler branscher kopplat till byggbranschen och bostadsbyggandet. Och detta var alltså redan 2017. Konjunkturen håller alltså definitivt på att vika och det redan 2017.

Detta inlägg är ej betald reklam för Bisnis Analys, utan bloggen har fått ta del av intressanta siffror från företagets analysverktyg. Läs mer om bolagets tjänster här.

Svensk Fastighetsförmedling: "Aldrig varit mer förmånligt att köpa lägenhet"

$
0
0
Minnet är kort, eller så är man inte i mäklarbranschen särskilt länge. Svensk Fastighetsförmedling hävdar nu i ett adresserat utskick att "Vi ska vara helt ärliga. Det har aldrig varit mer förmånligt att köpa lägenhet" och gör reklam för nya ej färdigställda bostadsrätter som prissänkts med 500 000:- SEK.
Mäklare från Husman Hagberg försöker ragga köpare och säljare på Jakobsbergs pendeltågstation. Läsarfoto.
Texten i det onönskade med adresserade utskicket, som landat i folks brevlådor via IDM Adress som källa lyder som följer (Svensk Fastighetsförmedlings fetstil och versaler)
"Spara pengar på lägenheten. Slösa dem på dig själv och det du älskar. VI SKA VARA HELT ÄRLIGA. Det har aldrig varit mer förmånligt att köpa lägenhet. Marknaden har förändrats det senaste året och priserna har sjunkit rejält. Vi vill att så många som möjligt ska kunna investera i sin framtid och ett eget boende. Därför sänker vi nu priserna med upp till 500 000 kr/lägenhet."
Hur nu en utgift kan vara sparande. Fast det är klart att i det självcentrerade Sverige ska man slösa pengarna på sig själv istället. Och det (inte dem) man älskar.

Undrar vad priserna före 2016 kallas? Som det är nu har priserna i Stockholm fallit tillbaka till 2016 års nivåer, så det känns som det var mer förmånligt så sent som 2015. Men aldrig kanske definieras som efter 2015? Trots allt är ju Svensk Fastighetsförmedling helt ärliga.

De är så ärliga så att det är de ("vi") som sänkt priserna, inte den säljande bostadsutvecklaren.

Projektet man menar att "vi" har sänkt priserna på ligger i Hässelby, men existerar inte än annat som datorrenderingar och foton på glada coola människor som sitter i någon godtycklig säng och äter torkade bananer och filmjölk eller leker med sin dotter och en gitarr. I etapp ett är 14 av 56 lägenheter sålda. I andra etappen är endast fyra lägenheter sålda.

De aldrig tidigare så förmånliga prissänkningarna verkar vara på cirka 5 000:- till 6 000:-  SEK per m2. Det är uppenbart att Svensk Fastighetsförmedling anser att kunderna är dumma i huvudet.

Jag hittar inte någon ekonomisk plan för de två föreningarna. Bostadsutvecklaren Hökerum Bygg säger sig köpa alla osålda lägenheter för att hyra ut dem tills de kan säljas. Som det ser ut just nu blir det mellan tummen och pekfingret en utgift på 270 MSEK om man inte säljer fler lägenheter. 2016 hade man tillgångar på 499 MSEK och skulder på 270 MSEK, med en vinstmarginal på 5.82%. Bokslut för 2017 är inte inne än, så det är inte möjligt att avgöra hur realistiskt det är att bostadsutvecklaren har muskler att köpa för tillfället ca 90 lägenheter ...

Sänkt pensionsprognos - trots höjd lön

$
0
0
Jag har fått min statliga pensionsprognos sänkt med drygt 3% sedan 2017, trots att jag höjt min lön och tjänar över brytgränsen för statliga pensionspoäng. Samtidigt ingår inte längre någon pensionsprognos i det sk orange kuvertet, åtminstone inte i det senaste kuvertet jag fått utskickat 2018. Fortsätter utvecklingen kommer jag trots maximal intjäning bara få lite drygt garantipensionen.
Utskicket för 2017, där jag fick en prognos om 15 200:- SEK per år i (inflationsjusterad) framtida pension. Pga 1.5% i inflation sedan 2017 motsvarar detta en prognos på 15 400:- SEK år 2018.
I årets utskick av det ökända sk orange kuvertet finns för mig inte längre någon pensionsprognos. Diskutera i små grupper varför prognosen inte längre skickas med.

Efter att under åren 2009 till ca 2011 egentligen inte tjänat några pengar alls under bloggens och författandes uppstartsperiod har förstås min pensionsprognos sänkts. Tyvärr har jag återvunnit de orange kuverten sedan 2010 och så åren 2010 - 2016 saknas för min del.

2009 låg min pensionsprognos på 11 100:- SEK per månad vid 65 års ålder. Det är ner från 2008, då jag första halvan av året var föräldraledig och fortfarande hade intjäning eftersläpande från åren som IT-konsult, där prognosen var 16 300:- SEK per månad vid 65 års ålder. Viktigt att tänka på är att siffrorna för 2008 var i 2008 års penningvärde, då prognoserna är inflationsjusterade. Justerat för inflation sedan dess motsvarar en prognos på 16 300:- SEK år 2008 en prognos på 17 800:- SEK idag.

Jag började få lön igen runt 2012 (undantaget som jag minns det 18000:- SEK om året, vilket var skattefritt, även om man fick betala egenavgifter) och sedan 2015 kan jag återigen ta ut en full lön, även om den egentligen är halv eftersom jag jobbar 80 timmar i veckan, i praktiken två jobb - författare och bloggare. Lönen ligger över brytgränsen för statlig pension, dvs arbetsgivaravgifterna eller egenavgifterna på lönen över den nivån ger mig inga pensionspoäng.

2017 års prognos hade stigit från 11 100:- SEK år 2009 (Motsvarar en prognos på 12 100:- i dagens köpkraft) till 15 200:- SEK enligt skärmdumpen initialt. På grund av 1.5% inflation sedan 2017 motsvarar detta 15 400:- SEK i prognosen för 2018.

Döm om min förvåning när jag trots höjd lön, och maximal intjäning av pensionspoäng, fått sänkt pensionsprognos för 2018. Prognosen skickas inte längre med det orange kuvertet, men finns att få på Pensionsmyndighetens Mina sidor. Och där är den nu sänkt till 14 900:- SEK eller inflationsjusterade 500:- SEK per månad.
Aktuell prognos på Mina sidor för 2018 är sänkt till 14 900:- SEK. 
Att jag ännu inte återhämtat mig till IT-konsultnivåerna i den allmänna pensionen är inte konstigt - antagligen kommer jag aldrig göra det efter att inte dragit in någon pension 2009 - 2011. Men vad som är fascinerande är att jag trots fulla pensionspoäng alltså fått den statliga pensionsprognosen sänkt med drygt 3%.

Fortsätter detta med 3% sänkt pensionsprognos om året i ytterligare 17 år till 65 års ålder kommer jag trots maximala pensionspoäng få en statlig pension på 8 900:- SEK i dagens köpkraft mätt, strax över garantipensionen 8 076:- SEK. Tjänstepension och privat pension kommer vara större än den statliga pensionen.

Prognoserna bygger också på en evig ekonomisk tillväxt i en ändlig värld. Kanske är det just sänkta tillväxtprognoser som ligger bakom sänkta prognoser? Eller dålig börsutveckling, då detta kanske spelar in i hur pensionskapitalet förväntas stiga? Tänkbara parametrar i beräkningen förutom den egna lönen är ränteläget, börsutvecklingen, ekonomisk tillväxt och löneutveckling och med det arbetsgivaravgifternas inbetalande del till pensionerna, samt antal pensionärer, medellivslängd och antalet personer i arbetslivet. Att  pensionärer ökar i antal är inget som helst nyhet, utan helt förutsägbart undantaget globalt kärnvapenkrig eller en omfattande pandemi.

Som jag skrivit här på bloggen sedan 2008 - för oss 70-talister och yngre är pensionen bara en hägring för att hålla oss glada, kåta och tacksamma över nästan världens högsta skatter på arbete. I verkligheten kommer vi inte få någon pension värd namnet, om vi nu får pensionera oss så tidigt som vid 65 års ålder om 17 år. Enda sättet att trygga sin egen ålderdom är att göra det på egen hand, eller jobba tills de får bryta loss tangentbordet från mina likstela fingrar.

Undrar vad sosseriet tycker om detta - sänkningen av prognosen sker medan sosseriet är i regeringsställning. Vore kul att få se det i en valdebatt.

Om du går in hos Pensionsmyndigheten kan du själv se åtminstone 2017 och 2018 års orange kuvert, och kan sedan under "Se hela din pension" se aktuell pensionsprognos för 2018 om du anger lön och tjänstepensionsavtal. Du behöver (mobilt) bank-id. Har du fått höjd eller sänkt pensionsprognos? Kommentera gärna, speciellt ni som har en lön som ger maximala pensionspoäng. Kom ihåg att med inflationen ska det vara en höjning på 1.5%, avrunda till närmaste hundratal, annars har du fått sänkt även om det ökat nominellt.

Vi får göra detta till ett återkommande årligt inslag på bloggen fram tills jag går i pension eller de får bryta loss tangentbordet från mina kalla likstela händer.

Region Gotland motsätter sig försvaret av ön - vill avslå ökad militär aktivitet

$
0
0
"Pew! Pew! Pew! Öhhn-ööhn-öhhhn! Ra-ta-a-ta-ta-ta-ta!" - Försvarsmakten övar på Gotland om Region Gotland får välja
Region Gotland motsätter sig försvaret av Sveriges största ö. Politikerna i region Gotland (som är både länsstyrelsen och kommunen) avslår Försvarsmaktens ansökan om miljötillstånd för Tofta skjutfält i anslutning till nya Gotlands regemente.
Gotlands enda försvar om Region Gotland får välja.


Region Gotland (dvs kommunen plus landstinget på ön) har tidigare tagit emot ryska pengar vid byggnationen av Nordstream I, och vill nu säga nej till Försvarsmaktens ansökan om utökat miljötillstånd för Tofta skjutfält.

Skjut- och övningsfältet är perfekt placerat direkt ut från grindarna på Gotlands regemente, vilket ger mycket goda möjligheter till övning.
Tofta skjutfält.
Region Gotland vill dock inte se utökad  militär verksamhet för försvaret av ön, och föreslår att hela Försvarsmaktens ansökan avslås. Bland annat vill man hellre att det byggs bostäder i anslutning till övningsfältet. Man vill också att det högst ska få bullra i 90 dB, ej skjutas nattetid, endast skjutas ett fåtal dagar om året, förbjuda eldgivning med blyammunition, samt förbjuda skjutning med indirekt eld från avfyrningsplatser längre bort.

Mer hos Hela Gotlands tidningar.

Enda partiet som var emot avslaget var Moderaterna.
Här uppförs just nu Gotlands regemente. Som inte ska få öva om Region Gotland får bestämma. Godkänt foto.
Region Gotland har alltså låtit Gotlands regemente etableras och börja byggas, för att nu sedan sätta stopp för att regementet ska kunna öva. Man kan på allvar fundera på vems intressen som Region Gotland sätter först.

Under tiden har hela ryska Norra flottan mobiliserats, inklusive amfibiefartygen och 61:a marininfanteribrigaden, och har lagt ut till havs. En del av fartygen kommer i sommar gå in i Östersjön, likt förra året. Alla likheter med fiktionens värld är förstås helt slumpmässiga.

I Visby bygger däremot Region Gotland en ny kaj för ytterligare RoRo-kapacitet, och man ville även ta emot mer pengar från Ryssland för byggandet av Nordstream II, men backade till slut på den punkten, vilket inte Karlshamn gjorde.

Tesla upp 36% sedan tjatet om konkurs

$
0
0
Tesla fortsätter leverera medan blankarna blöder ur alla kroppsöppningar. Sedan försöken att genom media prata ner den blankade aktien toppade i april har aktien stigit med 36%. Bland annat har beskedet om att man kommer gå med vinst någon gång under andra halvåret upprepats, vinstmarginalen per såld Model 3 ser enligt tysk analys ut att vara 75%, produktionsmålet på 5 000 Model 3 i veckan till sista juni ser ut att nås och man sparkar nu 9% överflödig personal sedan den till 95% automatiserade produktionslinan nu är igång hela vägen.
Dagschart Tesla.
Blankarna blöder alltså kapital ur alla kroppöppningar i USA:s mest blankade aktie, Tesla. Strategin att försöka prata ner aktien genom planterade artiklar i media ser ut att ha misslyckats åtminstone de senaste två månader.

Istället har Tesla gått från klarhet till klarhet.

En tysk firma, som plockat isär Model 3 konstaterar att materialkostnaden för en Model 3 Long Range är 18 000 USD. Lägger man till 10 000 USD i arbetskostnad i den till 95% automatiserade produktionslinan landar tillverkningskostnaden på 28 000 USD. Baspriset för en Model 3 med standardräckvidd, vilket inte är den som den tyska firman plockat isär, är 35 000 USD, utan snarare 49 000 USD. Det ger 75% i vinstmarginal per såld Model 3 Long Range.

Tesla och Musk har tänkt radikalt annorlunda än de gamla bilbolagen och produktionslinan för Model 3 är till 95% helt automatiserad. Inkörningen av de två första produktionslinorna är nu färdig och en ny har börjat byggas, som ensam ska kunna producera de 5 000 bilar per dygn som de två befintliga klarar av. Målet är 10 000 Model 3 till slutet av året. Med intrimmad och debuggad automatisk lina kan man relativt förutsägbart nu skala upp produktionen. Development hell var förutspått av Musk, men strategin att satsa på robottillverkning ser nu ut att ha levererat.

Detta gör också att man enkelt kan starta fabriker i Kina eller Europa. Det är bara att kopiera den robotiserade linan från USA, samt förstås anställa personal.

Med produktionslinan färdig sparkar nu Tesla 9% av personalen, främst tjänstemän som deltagit i finslipandet av automatiseringen, vilket är nödvändigt för lönsamhet enligt Musk.

På aktieägarträffen nyligen upprepade Musk att bolaget någon gång under andra halvåret 2018 kommer nå lönsamt. Det blir alltså inte lönsamhet på helåret, och inte heller på andra halvåret. Men brytpunkten sker i höst och därefter kommer man alltså visa full bokföringsmässig vinst senast första kvartalet 2019. Musk upprepade också att man kommer klara produktionsmålet om 5 000 Model 3 per vecka till slutet av juni.

Musk själv köpte mer aktier för 10 MSEK som insiderköp när klagosången var på topp och han idiotförklarade media. Igår köpte han ytterligare aktier för 25 MUSD efter att ha gett beskedet om att man sparkar 9% av personalen, som nu alltså är onödiga pga automatiseringen. En ny köprek från Berenberg sätter ett målpris på aktien till 500 USD mot nuvarande 344.

Men störst av allt är Jante. Svenskar avskyr när någon tänker utanför lådan och dessutom får det att fungera.

Försvarsmakten har inte råd att närvara i Almedalen

$
0
0
Försvarsmaktens pengar är i princip slut. I år har man inte råd att närvara med flottan i Almedalen.
Försvarsmakten under Almedalsveckan 2017.
Försvarsmakten har tidigare haft en hög närvaro under Almedalsveckan, inklusive anordnat seminarium ombord på främst HMS Carlskrona. Det är slut på det nu rapporterar Hela Hälsingland.

Pengarna är som bekant slut, samtidigt som gökungar likt det ammunitionslösa Patriotsystemet ska anskaffas. De medel politikerna anslår till svenskt försvar täcker inte kostnaderna för det av politikerna beslutade försvaret.

Kostnaden för Försvarsmaktens deltagande i Almedalen brukar landa på 1-2 miljoner skriver Patrik Oksanen och hänvisar till pressavdelningen. Men det är pengar svenskt försvar inte har idag.

Kom ihåg att de partier som står bakom försvarsuppgörelsen i praktiken ljuger - man satsar bara på svenskt försvar på pappret och vägrar finansiera de pappersbeslut man tagit. Försvaret saknar minst 10 miljarder kronor fram till 2020, enbart för att tillämpa tagna politiska beslut.

Intressant bieffekt är att Försvarsmaktens frånvaro kommer försämra säkerheten i beredskap under Almedalsveckan mitt i valrörelsen. De resurser man haft omedelbart gripbara på plats för att kunna förstärka polisen uteblir därmed, och istället hamnar den notan på en annan budgetpost i statsbudgeten, nämligen den svältfödda polisen.

Krigsplacerad 20 år efter värnpliktsutbildningen

$
0
0
Som hämtat ur min roman Höstsol har en läsare nu blivit krigsplacerad som värnpliktig. Vederbörande gjorde sin värnpliktsutbildning för 20 år sedan på fordon som inte längre finns inom försvarsmakten.
Pansarbandvagn 401, i Ryssland känd som MT-LB.

I min roman Höstsol finns det en värnpliktsplacerad man i medelåldern, som är krigsplacerad som ställföreträdande plutonchef på ett stridsvagnskompani med stridsvagn 122. Han var utbildad som värnpliktig sista året på stridsvagn S, men hade ändå använts för att fylla ut rollorna på ett tidvis tjänstgörande kompani.

Detta kanske låter som fiktion, men det är mycket nära verkligheten.

En läsare meddelar nu att vederbörande 20 år efter sin värnpliktsutbildning 1998 blivit krigsplacerad igen. För tjugo år sedan utbildades han till ställföreträdande plutonchef på mekskytte utrustade med pansarbandvagn 401, och har värnpliktig fänriks rang efter dåtida 15 månaders värnpliktsutbildning och kadettskola, allt med den tidens slavlöner och arbetstider dygnet runt utan extra ersättning.

Läsaren nämner förstås inte som vad, var eller med vilken beredskap och mobiliseringskoder vederbörande är krigsplacerad som, utan det får man gissa själv. Man kan dock konstatera att den olycksdrabbade pansarbandvagn 401 inte finns i Försvarsmakten längre. Mekskytte/pansarskytte använder idag stridsfordon 9040 och att mekskyttes strid idag i mycket ser helt annorlunda ut än på pansarbandvagn 401:s och pansarbandvagn 302:s tid, förutom de enorma tekniska skillnaderna mot stridsfordon 9040.
Stridsfordon 9040
Personen känner sig måttligt motiverad efter hörselskador1. och köldskador i en utbildning där hot om fängelse var alternativet och avlöningen var ett skämt, förutom att utbildningen och träningen uppenbarligen är grovt inaktuell, för att inte tala om åldern.

Det är också enormt godtyckligt vilka för länge sedan värnpliktsutbildade som till synes slumpvis nu krigsplaceras. Det handlar om kanske procent eller rent av promille av tidigare värnpliktiga som väljs ut, vilket gör det rejält orättvist. Ska man dessutom vara befäl, ledare, chef och föregångsman i en pluton kanske man också vill vara bäst på den utrustning man är krigsplacerad på?

Men nu är det alltså hot om fängelse om vederbörande i egenskap av förälder inte inställer sig på kommande repövningar. Trots allt repövar vi nu. Ett antal fall har gått till åtal med fängelse som straff efter bland annat Aurora, pga brist på inställelse.

2016 nämnde jag ett annat exempel där en 47-åring utbildad tidigt 90-tal krigsplacerats.

Man kan gissa att krigsplaceringen av värnpliktiga fänrikar som inte varit klädda i grönt på 20+ år beror på den allt mer akuta officersbristen. Nyrekryteringen av officerare räcker helt enkelt inte till, utan istället tar man till otränade 40-åringar från det gamla invasionsförsvarets sista år. Därmed är inte sagt att dessa inte när det smäller kan göra ett mycket bra jobb - det är först när skrotet börjar flyga som man får facit - men är detta det bästa alternativet Pliktverket kan hitta för att fylla rullorna på pappret så står det inget vidare till.

Ja, det är lätt för dig som inte är krigsplacerad mot din vilja i familjeåldern 40+ att säga "gör din plikt och sluta gnäll". Kom ihåg att man inte får full ersättning för inkomstbortfallet heller, för att inte tala om vilka familjeproblem repövningar kan orsaka.

Sveriges yrkesbaserade GSS/K och även GSS/T-försvar har de vassaste och mest dugliga, bäst utbildade och kompetenta svenska soldaterna någonsin. Hur tror du det känns att placeras som chef över dessa utan att ha hållit i ett vapen på 20 år?
Pbv 401 visar rumpan.
1. På 90-talet fanns inga aktiva hörselkåpor åt värnpliktiga, åtminstone inte 1991-92 när jag gjorde lumpen. För min del blev min hörsel aldrig den samma igen och jag har även en återkommande nervskada efter baskerprovets åtta mil, som gör att armarna domnar bort vid tung packning utan avbärarbälte (fanns inga avbärarbälten i tilldelad personlig materiel på den tiden). Då hade jag ändå varit försiktig med hörselskydd under hela utbildningen. Men det krävs bara ett misstag. Mitt kom näst sista veckan på slutövningens skarpskjutningsmoment, där jag fick befäl över både pansarskyttekompaniets och stridsvagnskompaniets stab- och trossplutoner och stridstrossar. Av någon anledning kände inte någon av yrkesofficerarna för att leda sina plutoner i skarpskjutning, utan dumpade det på mig som värnpliktig ställföreträdande plutonchef. Kanske ett sätt att kunna ducka ansvar om något gick åt helvete? Verkar rimligt med tanke på att vi nog inte hade ens fått fyra timmars sömn den natten. Jag hade upprättat sambandsplats för bataljons vägmarsch och sovit cirka en timme och anmälde avvikande åsikt att jag skulle leda skarpskjutningen med de två plutonerna till kompanichefen, som drog kortet "vägrar du order och att lyfta vapen?". Så det var bara att skita i säkerheten och gilla läget.  Iaf så hade jag av mig hörselskydden under ordergivning och gruppering, för att uppfatta alla klartecken och övriga återkopplingar från underställda 50+ man. Sedan dök fiendens pappfigurer upp i sina fjärrstyrda Saab-mål och jag beordrade samtidigt eldöppnande. Vilket skedde med ca 50+ automatkarbiner och två kulsprutor (en vi lånat på pansarskyttes stridstross, samt kulsprutan på stridsvagnskompaniets bärgningsbandvagn), med mig själv som befäl ganska exakt i mitten av stridsställningen. Fast jag hade inte på mig hörselskydden. Smärtan sitter i länge kan jag säga, men jag ska vara tacksam, för jag fick iaf inte tinnitus. Och inga permanenta köldskador, då vi inte hamnade i Norrland.

Socialdemokraterna ljuger - vill sänka skatten

$
0
0
Om det inte vore så att sänkt skatt skapar fler jobb, ökar tillväxten och därmed höjer skatteintäkterna, samt minskar statens utgifter för arbetslösa mm, varför vill då socialdemokraterna sänka bolagsskatten? Men i valrörelsen talar de om höjda skatter för att lura folk att rösta på dem.
Degen ska in.
Som bekant leder sänkta skatter till ökade skatteintäkter eftersom fler jobb skapas, tillväxten ökar och färre behöver leva på bidrag när pengar används effektivt av folk och företag istället för att förslösas av staten.

Socialdemokraterna och regeringen vet om detta, och föreslår därför en sänkning av bolagsskatten från 21.4% till 20.6%. Helst hade man velat sänka skatten för företagen, inklusive det internationella storkapitalet, till 20% från dagens 22%.

Denna skattesänkning tiger dock sosseriet om nu i valrörelsen, där man pratar om höjda skatter för att skapa trygghet. Fast det är klart, det är höjda skatter för svenska hushåll och privatpersoner, eftersom man tjatar om fördelningspolitiska rättviseeffekter. Alltså att alla blir lyckligare och tryggare om de får högre skatt. 

Utom företag och företagare, som alltså ska få sänkt skatt.

I utbyte ska möjligheten till ränteavdrag för företag begränsas, men Magdalena Andersson hävdar att bara 1% av företagen drabbas. Men 100% av företagen får en skattesänkning.

Personligen tackar jag för sänkt bolagsskatt framöver, men sosseriet går alltså till val på att pungslå privatpersoner på ännu högre skatter, medan man sänker skatten för storkapitalet och småföretagare. Åtminstone ett rätt av två från det hycklande sosseriet.

Myresjöhus varslar

$
0
0
Småhustillverkaren Myresjöhus varslar 25 tjänstemän på bolagets huvudkontor. Anledningen uppges vara vikande försäljning på 20%. Marknaden i Stockholm har gått ner 60-70%, men kompenseras av övriga landet
Myresjöhus? Vem vet? Hus iaf.
Enligt Myresjöhus viker marknaden på flera håll i Sverige vilket gett till totalt sett 20% minskad försäljning. Enligt Smålands-Tidningen uppger bolaget att marknaden i Stockholm rasat med 60-70%, och att även norra Sverige är "tuff marknad just nu". Andra delar går bättre, som Jönköping och södra Sverige.

Man varslar nu ca 2.5% av personalstyrkan eller 25 personer. Bara tjänstemän får gå än så länge, eftersom man har full fabrik året ut. Myresjöhus avrundar hos Smålands-Tidningen:
"Ja, fortsätter nedgången så, men vi har full fabrik hela året ut så det blir inga nedtrappningar nu, men får vi inte in order förrän nästa år så måste vi minska även där. Det tråkiga är att det saknas en långsiktig bostadspolitik idag. Det finns inte på agendan vilket är synd när det samtidigt råder otrolig bostadsbrist i Sverige."
Redan i höstas fick personal från bemanningsföretag gå från företaget, men nu handlar det om egna anställda.

För fyra dagar sedan bloggade jag om att villabyggandet nu faller. Nedgången i landet som helhet har varit 9%, medan Stockholm fallit med 57%. Tillägg: Dessa siffror var glidande medelvärden, återkommer med blogginlägg om faktiska värden. Det inkluderar dock bara första kvartalet och utvecklingen har gissningsvis fortsatt, baserat på Myresjöhus minskade försäljning i Stockholm med 60-70%.

Myresjöhus var tidigare del av Oslobörsnoterade BWG Homes, men koncernen köptes ut från börsen och heter numera OBOS.

Villabyggandet har fallit 19% i landet - Anebyhus varslar

$
0
0
I linje med Myresjöhus minskade försäljning med 20% föll nybyggnationen av villor (småhus) med 19% under årets första kvartal. I främst Stor-Göteborg ökar dock byggandet av småhus. Även Anebyhus varslar nu.
Förändring påbörjade småhus första kvartalet 2017 mot första kvartalet 2018. Data: SCB
Småhusbyggandet föll alltså med 19% under första kvartalet 2018 jämfört med första kvartalet 2017. Det innebär en minskning på 617 byggstarter av småhus.

Regionalt har dock byggandet ökat, främst i Stor-Göteborg, men också i mindre omfattning i Södermanlands län. Justerar man för byggandet i Stor-Göteborg faller dock byggandet i Västra Götalands län.

Småhusleverantören Anebyghus varslar nu 34 anställda och sällar sig därmed till Myresjöhus. Uppsägningarna sker dock i produktionen och inte tjänstemän på huvudkontoret.
"Idag, den 14 juni, varslar Anebyhusgruppen 34 kollektivanställda i produktionen i Ruda och Åseda om uppsägning på grund av arbetsbrist. Varslet är en följd av en vikande marknad, framförallt inom grupphus, och ett led i arbetet med att effektivisera organisationen."
Likt Myresjöhus har man expanderat kraftigt de senaste åren, men evig tillväxt gäller som bekant inte.

Vi kan nog utgå från att vi bara sett början av varslen i branschen, särskilt som konjunkturen bara börjat vika och vi inte är i lågkonjunktur än. Tänker vi oss att själva småhuset går på ca 1.5 MSEK, så motsvarar det schablonmässigt ett och ett halvt heltidsårsarbete. Ett minskat byggande med 617 hus på ett kvartal innebär alltså att ca 925 ska bli av med jobbet. Minskar byggandet lika mycket resten av årets kvartal klättrar det minskade behovet av arbetskraft upp mot 3700 personer.

Gästinlägg: Politisk rationalitet

$
0
0
Nedanstående är ett gästinlägg av läsaren och bloggkommentatorn Kuckeliku.

En politisk rationalitet förutsätter kunskap om individers fundamentala önskningar samt om de yttre förutsättningarna för bästa tillfredsställelse av dessa.
Hur illustrera? Kanske lite rosor som växer på Solovetskieöarnas  fd Gulag-läger? /Bloggredaktören


Det finns en del problem redan med att ange individers fundamentala önskningar. Vissa tror att individen önskar "lycka", medan även framstående lyckoforskare som Martin Seligman beskriver detta som simplistiskt. Vissa tar Abramham Maslows behovstrappa på stort allvar medan andra hoppas på Deci och Ryans "self-determination theory" eller talar om "flow" som den optimala upplevelsen.

Det är min övertygelse att människor bör sträva efter hållbara, intressanta, roliga och angenäma liv och att viss betoning behöver läggas vid att livet skall te sig intellektuellt intressant. Det är i hög grad nyfikenheten som driver världens utveckling.

De yttre förutsättningarna för goda liv är i jämförelse ett enklare problem. Vissa kan kanske inbilla sig att de yttre förutsättningarna bäst sammanfattas med liberalistiskt babbel om frihet, med konservativt babbel om stabilitet eller socialistiskt babbel om jämlikhet, men alla dessa svar är förvisso simplistiska.

Det är också gröna idéer om att folk bara behöver en god, naturlig levnadsmiljö. Det stämmer förvisso att en välmående planet är den första förutsättningen för goda liv. Att leva på en giftig soptipp är inte särskilt livsberikande, hur mycket prylar man än har. Det främjar inte heller kommande generationers välmående.

Människor behöver dock också ett rimligt välfungerande socioekonomiskt system som försörjer dem med lite mer än mat för dagen. Människor behöver lag och ordning. Människor behöver demokrati, frihet och social omsorg.

Människor behöver också teknisk utveckling. Visst skulle vi fortfarande kunna leva som för 12 000 år sedan, men det innebar ofta hårda och korta liv och människosläktets överlevnad var på intet sätt garanterad. Människor kunde också förstöra sin levnadsmiljö redan för 12 000 år sedan, eller redan för en miljon år sedan när våra förfäder började begagna sig av elden.

Det finns således åtskilligt människor behöver för att kunna leva goda liv inte bara någon gång ibland, utan kontinuerligt och för all framtid. Kraven blir ännu större när vi befolkar världen med åtskilliga miljarder människor, vilket planeten verkligen inte utan vidare fördrar och bär. De blir också ännu större när globaliserad ekonomi, artificiell intelligens, digitalisering, automatisering och robotisering hotar individens försörjning. Vi behöver kretsloppsekonomi, förnyelsebar energi och medborgarinkomst.

Därtill behöver vi sund ideologi och goda värderingar. Politisk rationalitet är inte alldeles enkel att sammanfatta i några få begrepp, men jag lutar åt att det bäst görs med formuleringarna "Hållbar värld, hållbar demokrati, hållbar livskvalitet" samt "Hållbarhet, Demokrati, Frihet, Omsorg och Framsteg".

Livets första plikt är att bevara det som byggts upp. Över tid kan dock delar av det som byggts upp med fördel ratas för ännu mer avancerade byggen. Som ger hållbarare, intressantare, roligare och angenämare liv.

En fungerande värld kräver en monorationalistisk multirationalism. Vilket innebär att individer och organisationer funderar på sitt individuella goda men också på det kollektivt goda och därefter ofta väljer det kollektivt goda framför det individuellt goda.

//Kuckeliku

Fredagsmys: Glöm bilen till Volvo Ocean Race

$
0
0
Dags för lite fredagsmys i sommarsolens Göteborg. Volvo Ocean Races deletapp har nått Göteborg och maxiklassens tävlingsbåtar finns att beskåda i Frihamnen i Göteborg, som i sedvanlig ordning förvandlats till ett festivalområde. Men glöm att som utomsocknes ta bilen - i sann Volvo-anda har man spärrat av alla parkeringsmöjligheter.
De sju tävlande båtarna.
Festivalområdet ska verka för någon form av miljövänligt tema och då är inte ens elbilar välkomna. De hundratals, eller rent av tusentals parkeringsplatser som finns i anslutning till Frihamnens evenemangsområde, har prompt spärrats av och vaktas av ambitiösa vakter som hindrar infart för obehöriga.
Hundratals (tusentals?) tomma parkeringsplatser avspärrade intill Frihamnen.
Kort sagt kan man som utomsocknes inte åka hit med bil. Man får väl ta spårvagnen.

Volvo vill förstås slå på trumman kring elbussar, av vilket en trafikerar sträckan Centralstationen/Nordstan till Volvo Ocean Race. Fast inte gratis, man får betala ordinarie Västtrafiktaxa.
Det var ju snällt.
Så man kan parkera i Nordstans överfulla parkeringshus och ta bussen till entrén för Volvo Ocean race. Tydligen ska denna elbuss bli linje EL16 och trafikera delar av linje 16 i Göteborg framöver.
Lena konstaterar att det fungerar utmärkt att göra chinups ombord på elbussen.
Trots att även Volvo Car är med på ett hörn av mässan är alltså inte utomstående bilar och bilister välkomna. Kanske proaktivt och bra för att undvika trafikkaos.

Försvarsmakten fanns förstås på plats.
Lite mytobild fick jag till.
 I Försvarsmaktens separata monter gjorde en massa barn Försvarsmaktens utmaning. När jag upptäckte att de som klarade av utmaningen fick möjlighet att välja en M90-buff, så var det bara att kasta in handduken och köra utmaningen själv.
Upptäck Försvarsmakten.
Sagt och gjort så klarade jag faktiskt av det, vilket uteslutande handlade om olika benövningar med varierande grader av smärta och koordinationsförmåga.
Bytte smärtan mot en buff.
Så besök gärna Volvo Ocean Race, men glöm bilen. Inga löften om att det finns buffar kvar hos Försvarsmakten, för vi plockade hem de sista. Annars kan man byta smärta mot nyckelband eller kåsor.

Ha ett fortsatt trevligt fredagsmys.
Viewing all 12909 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>