Quantcast
Channel: Cornucopia?
Viewing all 12913 articles
Browse latest View live

EU går vidare med handelskriget mot USA

$
0
0
EU-kommissionen gick igår vidare med att sälla sig till USA och Donald Trump med att kasta grus i det ekonomiska maskineriet, genom att införa "balanserande åtgärder", dvs strafftullar mot USA. Handelskriget går alltså vidare och politikerna gör sitt bästa för att skynda på lågkonjunkturens ankomst.
EU-kommissionär Cecilia Malmström (L).


Handelskriget mellan EU och USA trappas alltså upp och EU-kommissionen inför strafftullar mot USA som svar på Trumps stål- och aluminiumtullar.

Det pratas mycket om det skulle vara tull på Harley Davidson-motorcyklar, jeans och whiskey, men listan med varor som drabbas är mycket längre än så (PDF). Det de flesta kommer drabbas av är antagligen tullarna på ris (tänk Uncle Ben's), majs, och apelsinjuice.
Freedom Tower i World Trade Center i New York.

Åtgärderna kallas för balanserande. Sveriges EU-kommissionär Cecilia Malmström, som ansvarar för handelsfrågor säger:
"Vi ville inte hamna i detta läge.. Men USA:s ensidiga och omotiverade beslut att införa tullar på stål och aluminium från EU innebär att vi inte har något annat val. Reglerna för den internationella handeln, som vi har utvecklat under årens lopp hand i hand med våra amerikanska partner, kan inte överträdas utan ett svar från vår sida. Vår reaktion är måttfull, proportionerlig och i full överensstämmelse med WTO:s regler. Det säger sig självt att om USA avlägsnar sina tullar kommer våra åtgärder också att tas bort."
Gott och väl att man spinner loss i sandlådan, men konsekvenserna i praktiken för världsekonomin blir inte balansering utan obalanser när handelshinder gör att ekonomins kugghjul snurrar långsammare. Kort sagt kommer handelskriget att skynda på lågkonjunkturen, så alla blir förlorare.

USA kommer trappa upp sina handelshinder, och EU kommer svara och så fortsätter det rakt ner i lågkonjunktur. Nu ska man inte skylla konjunkturavmattningen på detta, då den hade kommit oavsett, men det kommer gå snabbare och svackan kommer bli djupare än annars.

Ännu ett skäl att kliva bort från börsen, om man nu inte redan har gjort det utifrån konjunkturmodellen eller dödskorset.

Sju av tio svenskar anser att staten inte jobbar för medborgarnas väl

$
0
0
Organisationen Alliance of Democracies har presenterat sitt demokratiuppfattningsindex, Democracy Perception Index för 2018. Svenska staten och regeringen hamnar i absolut stryk-klass där 70% av svenskarna anser att staten inte agerar för medborgarnas bästa. Endast Portugal, Österrike och Kenya har sämre siffror.
Känner du att staten arbetar för dig? Andelen som svarar aldrig eller sällan. Källa: Dalia Research
Alliance of Democracies är en icke vinstdrivande organisation grundad 2017 av Natos fd ordförande Anders Fogh Rasmussen (nu drabbas svärjevännerna av kognitiv dissonans). Man arbetar för demokrati och fria marknader.

Organisationen har nu publicerat ett demokratiuppfattningsindex, Democracy Perceptions Index (DPI), utifrån enkätundersökningar med 125 000 respondenter i 50 länder, som representerar 75% av världens befolkning och 75% av världens BNP.

Undersökningen visar att man i demokratier svarar mer kritiskt mot stat och regering, än i diktaturer. Huruvida man faktiskt är nöjda i diktaturerna, eller inte vågar svara annorlunda är en annan fråga. Oavsett är uppfattningen relevant.

Detta knyter an till analysen om Sverigedemokraternas framgångar - man lyckas få folk att tro att man lyssnar på dem och bryr sig om dem, vilket väljarna inte tycker att övriga partier gör.

Nico Jaspers, VD för Dalia Research kommenterar studien:
“Political systems around the world are currently changing with a speed that we haven't seen in almost 30 years. [...] Right now the biggest risk for democracies is that the public no longer sees them as democratic.”

Nina Schick på Rasmussen Global:
"This groundbreaking global public opinion survey sheds light on the huge challenge faced by democracies around the world today. Democratic systems of governance are under severe threat, not only from foreign interference and the rise of autocratic regimes, but also from the huge crisis of confidence amongst the electorate. Democracies cannot afford to be complacent if they are to survive and prosper, and we are gathering at the Copenhagen Democracy Summit to begin to address these challenges."
Svenska staten och Sveriges regering ("the government") är fjärde sämst i världen, och otroliga 70% av svenskarna anser att staten aldrig eller sällan agerar för medborgarnas väl. Endast Portugal, Österrike och Kenya är sämre. Bäst är en av världens allra hårdaste diktaturer, Saudi-Arabien, följt av andra diktaturer som Egypten, Turkiet och Kina.

Känner du att staten arbetar för dig? Andelen som svarar aldrig eller sällan. Källa: Dalia Research
Färgen på raderna anger om man är demokrati eller inte.
Vidare anser 55% av svenskarna att deras röst aldrig eller sällan spelar någon roll i svensk politik.

Undersökningen bekräftar att svenska folket tappat förtroendet för svenska politiker och för svenska staten, och inte anser att den sätter medborgarna främst. Det är just detta som gör att extremhögern går starkt framåt, då man säger sig på pappret leverara enkla lösningar där de egna medborgarna alltid ska prioriteras.

Övriga svenska partier bör ta sig en rejäl och djup funderare på hur de ska kunna återupprätta känslan av att svenska staten och regeringen finns till för folket. Annars blir Sverige bara en administrativ enhet där vissa lagar gäller och någon nation finns inte. Det behövs en idé om vad Sverige ska vara - en idé som svenska folket ställer upp på.

Alliance of Democracies pressrelease och data hittas här.

Trevlig midsommar!

$
0
0
Då är det väl dags att önska bloggens fåtal läsare så här årets minst bloggbesökta dag en trevlig midsommar!
Vid rodret.
Midsommarafton är tillsammans med nyårsafton den dag på året med lägst trafik på bloggen. I skrivande stund är det endast 31 339 sidvisningar på bloggen idag trots att klockan är 17:00, att jämföra med 62 254 sidvisningar igår, trots att trafiken dök efter lunch när folk slutar tidigt inför helgen. Onsdagen hade mer normala 71 736 sidvisningar.

Det är till och med mer trafik på självaste julafton, vilket visar att midsommarafton antagligen är vår käraste högtid i Sverige. Eller så beror trafikskillnaden på att vädret åtminstone är över nollan på de flesta platser i Sverige och alltså inbjuder till att inte sitta och knappa på telefonen, plus att sällskapet man umgås med på midsommar ofta kan vara av mer frivillig natur än på julafton.

Oavsett, trevlig midsommar på er, ni som inte likt mig jobbar.
Midsommartrafik. Någon hade lyckats volta upp en bil i ett träd bredvid vägen utanför Nyköping, vilket påkallade en viss räddningsinsats med tillhörande konsekvenser.

Bostadsutvecklaren Axxonen i konkurs

$
0
0
Bostadsutvecklaren Axxonen har gått i konkurs. Tidigare har man lagt ner hela sin verksamhet, men det räckte alltså inte. Uppåt 120 MSEK går förlorade för de som lånat ut pengar via Tessin eller preferensaktier.
Det blåser i Stockholm.
Axxonen har alltså gått i konkurs.

Konkursförvaltaren uppger till E55 (ej möjligt att länka pga nyhetssajt och EU) att i princip alla 70 MSEK lånade via Tessin går förlorade, även om det kan finnas pengar i koncernens olika projektbolag. Preferensaktierna döms ut som totalförlust.

Intressant är ju också att detta kan dra med sig Oscar Properties i någon form, eftersom Axxonen köpt ett projekt för 125 MSEK, vilket bokförts av Oscar fast Axxonen aldrig betalat några pengar.

Det tål återigen att noteras att denna konkurs kommer redan efter 10-15% nedgång i lägenhetspriserna i Stor-Stockholm. Diskutera i små grupper vad som händer med övriga bostadsutvecklare när marknaden fortsätter nedåt.

Gästinlägg: "Redan i krig"

$
0
0
Nedanstående är ett gästinlägg från Lena Padukova, adrenalena.se, från förra årets resa i arktiska Ryssland och delar av Nordostpassagen.

Jag är äntligen på väg till Arktis igen, den här gången för att segla från Arkhangelsk mot norra Ishavet och vidare längs med Rysslands kust. Här är ett inlägg jag skrev senast gången jag var i arktiska Ryssland, när jag utforskade Barentshavet och Vita Havet under förra sommaren.

Nuvarande resan kommer kunna följas på adrenalena.se, samt på instagram (@adrenalenaadventures) och Twitter (@thewicked), från och med måndagen 25/6 2018. Risk för radioskugga under själva seglatsen.

Varje gång jag reser i Ryssland så får jag nya kulturkrockupplevelser. Det är inte utan att jag njuter av det, det är väldigt charmigt för det mesta. Ibland blir det dock mer hotfullt, tex när jag agerade personlig guide för en kvinnlig författare i Kaliningrad.
Rysk järnvägsstation. Inga militärer på bild för att undvika problem som utländsk turist.
Eller när jag får se nya sidor av utvecklingen.

Jag skrev om militarisering här – det kändes numera av överallt. Tågstationen på vägen hem, till exempel. Klassisk rysk sommar. Korpulent tant går längs perrongen framför tåget som har gjort uppehåll på en mindre station. Skriker: ”Glass, godis, dryck, tidningar!” Bakom henne går en uttråkad polis och promenerar. Skiter i svart försäljning, kanske till och med tjänar en hacka för att skydda henne.

Allt är som vanligt.

Eller nej, jag ser något som är nytt. En digifloraklädd vakt går runt och frågar tågvärdar om huruvida det finns utlänningar i vagnarna. ”Några ickeryssar?” Det blir dock ganska dålig stämning då tågvärdinnorna är ”ickeryssar” själva, de väser ett giftigt ”njet” till vakten och börjar prata ett centralasiatiskt språk mellan varandra. Digifloran rycker på axlarna och går vidare. Okej om de jobbar här, men att resa med tåget från A till B får inga utlänningar göra annars oannonserat, och jag blir haffad och noga genomkollad i egenskap av svensk turist.
En tågstation i Ryssland. Inga militärer på bild för att undvika trubbel.
Solbrända barn gallskriker efter glass, trötta morsor drar i barnen, männen spatserar runt uteslutande med bar överkropp.

Luktar vodka, röker.

Fast nu är det åter igen skillnad. Jag ser några grabbar i 20 - 30-års åldern. De ser pigga ut, så vältränade att jag får lust att själv dra hem och lyfta lite skrot. Inga cigaretter, ingen vodkadoft. Raka ryggar, kort hår. Det här är inga bodybuilders. Det här är militärer.

Jag börjar bli van vid att folk är stolta över militariseringen. Men det är skrämmande hur noga inriktad attityden är mot väst. Radio och TV som ständigt flimrar i bakgrunden klumpar ihop alla länder väster om Belarus till ”NATO”, och Ryssland ”ska minsann visa dem”.
Fotot som nästan fick mig att träffa flera nya och oväntade människor.
På vägen över järnvägsspåret passerar jag öppna vagnar med kol. Långa tågset i vackert böjda spårkurvor. Kan bli en schysst bildbanksbild, hashtag fossila bränslen eller något.

Jag tar ett par foton, folk går förbi. En prydligt klädd medelålders kvinna vänder sig och börjar utan förvarning ropa argt. För jag ska minsann inte gå runt här och ta bilder hur som helst. Amerikaner (sic!) köper sedan bilderna, och använder mot Ryssland för att sabotera och förstöra. De betalar väldigt gott, det vet hon minsann. Men det ska inte få ske! Ge fan i att plåta, annars anmäler hon!

Jag lät bli att berätta att jag plåtade vid Kolahalvöns kust och att det fanns mer spännande saker där jämfört med fullständigt ointressanta helt öppna tågvagnar med kol. Jag stoppade ner kameran, bad om ursäkt, och gick vidare.

Stackars kvinna. Hon är redan i krig.


Sovjetisk propagandaposter från andra världskriget.

USA fortsätter visa militärt stöd för Norge

$
0
0
USA fortsätter att visa sitt militära stöd för Norge inom ramen för de västerländska demokratiernas ömsesidiga försvarsallians Nato. USS Bainbridge, en Arleigh Burke-klassens robotjagare, är just nu på flottbesök i vårt västra grannland. Några foton nedan.
USS Bainbridge vid kaj i Oslo.


Amerikanska marinkåren ska dubbla sin övningsverksamhet i Nordnorge, som tidigare rapporterat här på bloggen. Detta är ett led USA:s bekräftelse att den demokratiska ömsesidiga försvarsaliansen Nato, inklusive USA, kommer försvara sina allierade grannar med diktaturen och krigsförbrytarlandet Ryssland - Norge, Estland, Lettland, Litauen och Polen.

Men övningsverksamhet är inte allt.
Förskeppet på USS Bainbridge.
Robotjagaren USS Bainbridge, en Arleigh Burke-klassens jagare och systerfartyg till USS Ross, som förekommer i min roman Höstsol, är just nu på flottbesök i Oslo. Hon har tidigare deltagit i Baltops, för att sedan gå till Kiel. I princip utan förvarning och officiella förklaringar dök hon sedan upp i Oslo, men ska inte delta i ubåtsjaktövningen Dynamic Mongoose. Istället skriver den amerikanska ambassadören till norska TV2 att fartygets besök ingår i USA:s förpliktelse till maritim säkerhet och regional stabilitet i denna viktiga region.
Bryggan på USS Bainbridge.
Ryssland genomför just nu en massiv flottövning med hela Norra flottan, och har också flyttat in delar av Norra flottan i Östersjön igen.

En Arleigh Burke-klassens robotjagare har 96 laddade robotar ombord, i en kombination av anti-ballistiska robotar, luftvärnsrobotar, kryssningsrobotar och ubåtsjaktrobotar. En enda jagare av den här klassen kan sägas ha större luftvärnsförmåga än hela det svenska försvaret, snygg paketerat i en självgående enhet.

Övrig beväpning är främst för närskydd i form av en Phalanx CIWS på akterdäck, en 25 mm Bushmaster automatkanon på varje sida, samt en 130 mm kanon på fördäck. Till detta kommer fyra manuella tunga 12.7 mm kulsprutor för skydd mot småbåtar.
Mellanskeppet på USS Bainbridge.
USS Bainbridge är ett enormt örlogsfartyg, 155 meter långt och 9 600 ton tungt. Besättningen vid flottbesöket uppges vara 380 man, mot normala 270 man, vilket talar för att man också tryckt in ett kompani med marinkårssoldater ombord vid tillfället.
En av två SH-60 Seahawk framme på däck. Den andre hittas i hangaren.
Från nuvarande position i Oslo kan hon inom ett dygn nå Nordatlanten eller Östersjön.

Centralbankerna: Handelskriget har redan börjat påverka konjunkturen

$
0
0
Centralbankernas samarbetsorganisation Bank of International Settlements (BIS) konstaterar i sin nya årliga ekonomiska rapport att det eskalerande handelskriget redan har påverkat konjunkturen.
Konjunkturen har börjat bli trumpen.
BIS skriver (min fetstil):
"One possible trigger of an economic slowdown or downturn could be an escalation of protectionist measures. Its impact could be very significant, if such escalation was seen as threatening the open multilateral trading system. Indeed, there are signs that the rise in uncertainty associated with the first protectionist steps and the ratcheting-up of rhetoric have already been inhibiting investment. Moreover, were the recent reversal in the US dollar depreciation to continue, trade negotiations would become more complicated."
Detta är förstås inget som helt överraskande. Handelshinder får världsekonomin att gå långsammare, skapar obalanser och motverkar effektiv allokering av resurser. Men när konjunkturen är på topp ser alltid politiker möjligheter att i sin övertro på den egna förmågan göra saker ännu bättre.

Andra risker som kan stjälpa världsekonomin är om obligationsbubblan spricker och räntorna börjar dra iväg, respektive minskad riskvillighet hos investerare (i mycket samma sak som att obligationsbubblan spricker när man kräver adekvat betalning för risktagande). BIS menar att detta redan har börjat hända med åtminstone Turkiet och Argentina.

Nu blir ingen överraskad, då högkonjunkturer alltid viker. Så även denna gång.

Oslos lösning för tunnelbanan - inga spärrvakter

$
0
0
I Norge har man löst problematiken kring svindyra IT-system för kollektivtrafiken, genom att helt enkelt struntat i spärrvakterna i deras sk "tunnelbana". Istället kör man enbart med väldigt frekventa kontrollanter i kollektivtrafiken.
Spärrvakter i Oslos "tunnelbana".
När man införde en slags tunnelbana (likt i Stockholm finns det sektioner där den går under mark) i Oslo, så monterades det upp spärrvakter man skulle använda sina biljetter i. Men tydligen blev det någon kombination av för dyrt eller en tvist om vilken leverantör av mjukvara man skulle välja.

Så med lite #ruter i norrmännen struntade man helt enkelt att använda de installerade spärrvakterna. Istället har man frekventa kontroller ombord. Tror jag ungefär vid 50% av alla tillfällen jag åkt kollektivt i Oslo råkat ut för kontrollanter. Allt från unga tjejer i 18-årsåldern (buss), till senast 4-5 vältränade muskelberg (tunnelbana) och något däremellan (spårvagn).
Vintertid hittar man ofta folk med skidor på tunnelbanan i Oslo. Eller terrängcyklar. Så här års inga skidor.
Kanske har norrmännen räknat på vad IT-system kostar, inte bara i anskaffande, utan också i drift, och konstaterar att en integration mellan nuvarande system och spärrvakterna kostar mer än vad en bunt med muskelberg till kontrollanter kostar?

Söndagsenkät: Hur tar du dig till jobbet?

$
0
0
Dags för en söndagsenkät. Hur tar du dig till jobbet? Svara nedan.
Teslas Supercharger-station nära Rygge flygplats/flygbas. Totalt finns det numera inte mindre än fem superchargerstationer på sträckan Oslo - Göteborg. Dock kan man köra Göteborg - Oslo utan att behöva ladda om man har en Tesla Model S 85 eller större batteri.
Så hur tar du dig till jobbet? Svara enligt nedan, så här lagom till sommaren anlänt med kyla och regn, och många av er gått på semester.

Största bankinsättningarna från hushållen sedan 2007

$
0
0
Hushållens insättningar på rena bankkonton undre första kvartalet var i år de högsta sedan 2007 och innan finanskrisen drog igång sommaren 2007 med Bear Sterns krasch. Kanske säger något om var vi befinner oss i konjunkturcykeln?
Hushållens nettoinsättningar på bankkonton första kvartalet 1999 - 2018. Data: SCB
Det finns en konjunkturkoppling i bankkontosparandet. När konjunkturen är god har man förstås mer pengar att spara, och när börsen upplevs som dyr blir förstås bankkontot mer attraktivt. Hellre noll procent i ränta än 20% i förlust.

Första kvartalet uppvisar normalt svagt bankkontosparande relativt övriga kvartal, vilket kanske beror på att skuldsatta hushåll återhämtar sig efter julens konsumism, eller sparar pengar inför sommarens semester. Kontosparandet är dock normalt som svagast fjärde kvartalet där man ofta minskar sina kontobalanser, antagligen pga julens konsumism.

Hushållen finner nu att bankkonton med nollränta är rekordintressant, och har inte varit intressantare under första kvartalet sedan 2007. Det bör tolkas som att konjunkturcykeln har toppat, men det är ingen överraskning för bloggens läsare.

Värt att notera är dock att trenden i sparandet är nedåt om man tittar på det stora sparkvartalet andra kvartalet.
Hushållens nettoinsättningar på bankkonton andra kvartalet 1999 - 2017. Data: SCB
Återstår alltså att se hur andra kvartalet ser ut 2018, men det får vi inte facit på förrän efter sommaren. Att vi är tillbaka till goda tider likt innan finanskrisen är dock uppenbart. Och då vet vi vad som är på gång.

Ja, det är bättre att få 0% på bankkontot än -20-30-40-50% på börsen, och nej man förlorar inte pengar på bankkontot. Uteblivna vinster är inte förluster, och om man tror att en missad vinst är en förlust är man per definition den fattigaste i världen vid det här laget med tanke på alla affärer man aldrig gjorde. Det är dock ett vanligt feltänk hos folk.

Elbilsladdning mycket större utmaning för elnätet än egenproducerad el

$
0
0
Det sprids diverse felaktigheter kring att solenergi skulle innebära problem för elnätet. Vanlig konsumtion som matlagning eller tvätt, för att inte tala om värmepumpar, har betydligt större påverkan. Snarare kommer elbilar vara ett rejält problem för elnätet, där problemet snarare minskas av allt mer mikrolokal elproduktion.
Elförbrukning och försäljning av el den 6:e juni 2018.
Ivrigt påhejade av elnätsbolagen, som skyller på mikroproduktion av el (solenergi) för att höja elnätspriserna, sprids myten att solel skulle belasta elnätet på något vis. Många som sprider de här uppgifterna hittas i sk klimatförändringshaveristers sällskap, dvs sådana som är så irriterade på beskattningar och subventioner att de väljer att sprida felaktigheter istället för att angripa politiken. Det enda som får haveristerna att bli mer upprörda än solkraft är möjligen elbilar och i synnerhet Tesla.

I sden mån elnätet belastas av snabba förändringar i konsumtion hittas detta hos vanlig elkonsumtion i ett hushåll - slå på ugnen, eller tvättmaskinen, eller kanske varmvattenberedarens igångkickande efter morgonduschen? För att inte tala om de riktigt stora förbrukarna av energi - värmepumparna. När hushåll bytt ut gamla vedpannor och oljepannor mot bergvärme, så blir det en avsevärt större belastning på nätet när bergvärmen kickar igång.
UAV-foto på solkraftanläggningen.
En rätt normal mikroproduktionanläggning för solkraft ligger runt 4-5 kW(p), dvs i potentiell energiproduktion. Min egen anläggning ligger t ex på 4.76 kW(p). Då alla paneler inte är optimalt riktade mot söder, utan tvärt om i två olika väderstreck är högsta loggade effekten ca 4.3 kW, och en normal effekt vid full sol så här års ligger runt 3.0 - 4.0 kW mellan klockan åtta och fjorton och lägre före och efter detta.

Effekten av att varmvattenberedaren går igång är 3 kW, torktumlare eller tvättmaskin likaså. Ugn i ungefär samma storleksordning, och ovanpå det är hushållets vattenpump på 1.3 kW och kickar gärna igång vid matlagning, dusch eller tvätt. Effekten av dessa banala hushållsrobotar är i storleksordningen solkraft, rent av mer. För att inte tala om den där 11 kW bergvärmepumpen ...

Solkraften minskar snarare belastningen på nätet dagtid då hushållets förbrukning under högförbrukningstimmarna är mycket låg. Snarare är såld el dagtid nätnytta, så till den grad att elnätbolaget vill betala pengar för den nytta elproduktionen ger lokalt i mindre belastning på knutpunkter. Som ni ser i grafen ovan syns inte lagandet av lunch i princip alls i grafen - solkraften tog ut den effekten, men man kan se att det blev lite nettokonsumtion mellan klockan 12 och 13 när det lagades lunch.

Ska man kasta ut ett köttstycke åt haveristerna och de avundsjuka jantarna är det snarare elbilar. Som ni ser ovan är belastningen på elnätet betydligt större vid laddning av elbilen. Då körde jag ändå inte maximal laddningstakt på 11 kW, utan låg runt 7-8 kW i effekt.

Vi kan dock fortsätta räkna med att elbolagen hävdar att mikroproduktion drar upp kostnaderna, ivrigt påhejade av haveristerna och jantarna. Men varför betalar de då för nätnytta? Verkligheten är alltså en annan. Snarare har de allt mer frekventa värmepumparna skapat utmaningar och energirådgivare brukar förorda pellets som samhällsekonomiskt bättre, då det inte belastar elnätet, i synnerhet vintertid vid köldknäppar.

Novellen Valet nu också på iBooks

$
0
0
Min nya säkerhetspolitiska novell Valet finns nu också på iBooks, för er som enkelt vill ladda ner novellen till era iPrylar. Jag deltar i en relaterad paneldebatt i Almedalen nästa vecka.
Valet av Lars Wilderäng
Novellen valet är delvis ett testskott, som introducerar en del personer i en möjlig framtida bok- eller novellserie. Är intresset stort nog kan det bli en romanserie där man kan få återse några av personerna i novellen.

Du hittar valet som e-bok på iBooks, Bokus, Adlibris och Bokon, som också kan leverera boken direkt till din Kindle-läsare. Du kan också med fördel köpa den via bloggens egen novellshop för att minimera mellanhänderna.

Valet finns nu tillsammans med de tidigare novellerna Oscar och Berget som ljudnovell hos Nextory och Storytel. Ska du använda provabonnemang uppskattar jag som författare om man använder Nextory pga anledningar.

Jag kommer på måndag den 2:e juli framträda i en paneldebatt i Almedalen i regi av Capgemini, där jag inleder med ett specialskrivet scenario och sedan deltar i en debatt med fd försvarsminister Karin Enström (m), Karin Stjernfeldt Jammeh (s) och Mikael Tofvesson från MSB kring påverkansoperationer. Platsen är Digidalen och tiden är klockan 15:30 - 16:30 och vi ses där.
v

Ska skåningar, hallänningar, blekingebor och bohuslänningar ha ursprungsbefolkningsrättigheter?

$
0
0
Nu när vi i dagarna lärt oss att man inte är svensk bara för att man bott i generationer i landet och fötts i landet, så väcker det här frågan om alla skåningar, hallänningar, blekingebor och bohuslänningar ska erhålla ursprungsbefolkningsrättigheter eller på annat sätt särbehandlas som minoriteter. Trots allt har de varit en del av landet kortare tid än judar och samer. Till och med finnar är mer svenska än ursprungsbefolkningen ifrån dessa sydvästliga delar av Sverige.
Tingsplats på Eriksberg där ursprungsbefolkningen i Blekinge höll ting.
Enligt riksdagens andre vice talman är man inte svensk om man är jude eller same, trots flera generationers, rent av hundratals år av närvaro i landet. En sportbollspelare skulle tydligen inte heller vara svensk eftersom han försökt hindra en tysk att göra poäng i sportboll, och dessutom är född i Örebro.

Samernas Lappland har skattats av Sverige sedan 1520-talet och fick 1560 sitt landskapssigill och landskapsvapen. Vid freden i Teusina blev även Lappland erkänt som svenskt av Ryssland och internationellt. Finland, eller om vi så vill forna Östsverige har varit en del av Sverige sedan 1360. Sedan har vi fått tvätta historieböckerna lite efter förlusten av den östra rikshalvan till Ryssland 1809 efter 449 år som svenskt (längre än vad de sydvästliga delarna av Sverige varit svenska), och stöpt om den till Finland istället, men det är en annan fråga.

Oavsett, så verkar det alltså enligt andre vice talmannen i riksdagen inte räcka att varit en del av Sverige sedan 1520 - 1595 för att få kalla sig svensk, trots att man kan spåra sin släkts närvaro i landet tillbaka tills dess.

Om 1520 inte räcker för att vara svensk, så är uppenbarligen inte skåningar, blekingebor, hallänningar eller bohuslänningar heller svenska, då dessa sydvästliga delar av landet med sin danska ursprungsbefolkning först tillföll de tre kronorna år 1658 med freden i Roskilde. 

Särskilt i Skåne ska Sverige sedan ägnat sig åt etnisk rensning, så frågan är hur många som egentligen kan spåra sin släkt tillbaka till den danska ursprungsbefolkningen och inte är ett utfall av etnisk rensning eller våldtäkter utförda av svenska soldater? Själv är dock min släkt spårbar tillbaka hela vägen till 1100-talet, då de flyttade till danska Tjörn, och sedermera på 1700-talet till då svenska Orust. Finns någon dansk präst från Roskilde innan freden i Roskilde där i släktträdet också (samt förstås de gamla vikingakungaätterna från Danmark, Norge och i Österled, men dit hittar i princip all släktforskning förr eller senare).

Om man nu kan påvisa att man härstammar från den danska ursprungsbefolkningen i dessa sydvästliga delar av riket - är man egentligen svensk? Är man inte egentligen etniskt dansk? Borde inte denna minoritet av äkta bohuslänningar, äkta hallänningar, äkta skåningar och äkta blekingebor åtnjuta ursprungsbefolkningsrättigheter, eller åtminstone särbehandling som en från huvudstaden åsidosatt icke-svensk minoritet?

Det bör åtminstone utgå miljontals kronor i stöd för minoriteternas kultur, och särpräglade kulturella maträtter som t ex äggost och spettekaka ska förstås serveras dagligen i skolan, samt separat undervisning i utdöende språk som bohusländska. För att inte tala om stöd för skånskans bevarande, liksom traditionell klädsel i de olika av Sverige långtida ockuperade landsändarna (dock, eftersom danske frivilligt skrivit under att delarna blev svenska så är det inte egentligen en ockupation - det ändrar dock inte det faktum att skåningar och blekingebor med andre vice talmannens argumentation inte kan betraktas som svenskar).

Relaterat kanske det bör diskuteras om det bör upprättas lokala självstyrande ting för dessa landsändars minoritetsbefolkning och huruvida de som icke-svenskar har rätt att sitta i Sveriges riksdag?

Att vi bohuslänningar (och hallänningar, blekingebor och framför allt skåningar) egentligen är danskar kan ju förklara så mycket - både varför vi sugs ut av svenskarna i Stockholm, och vår allmänna inställning till den stockholmska överheten och suget vi känner när vi tänker på Danmark, hemlandet på andra sidan havet som vi miste.

Kanske är det i denna progressiva tid dags för Sverige att släppa dessa gamla ockuperade landsändar, men jag är inte säker på att Danmark vill ha oss tillbaka. Risken är att det blir som med "Palestina", där det riktiga landet Jordanien vägrar ta hand om sitt eget tidigare territorium och befolkning. Så kanske bäst att landsändarna förblir kvar i Sverige, och själv bor jag ju på svenska sidan gränsen om Halland, även om det bara är några kilometer dit och jag kan se mitt forna danska hemlands vackra skogar och nejder om jag klättrar upp högst upp på berget.

Egentligen är det väl bara svear som kan betraktas som svenskar, medan vi göter absolut inte är svenskar

Tillägg: Även Gotland har varit svenskt kortare än Lappland och blev slutligen svenskt först med freden i Brömsebro 1645. Gotlänningar bör nog också erhålla ursprungsbefolkningsrättigheter och minoritetsstöd i egenskap av icke-svenskar.

OMXS30 ner genom stödet

$
0
0
OMXS30 verkar nu fått ett utbrott, fast nedåt, och gick ner ur det stödområde som fanns runt 1550.
Dagschart OMXS30.
Vi kanske har fått ett utbrott nedåt och nedgången fortsätter alltså i OMXS30 efter några vändningar vid ett stödområde runt 1550. Därmed hittas nästa stödområde runt 1500 ca 2.2% ner från gårdagens stängning.

Några triggers på uppsidan för Stockholmsbörsen är svåra att se i det här läget i konjunkturen, och därtill med en mycket stor osäkerhet kring den valrörelse och det val Sverige nu går in i på allvar med start Almedalsveckan till helgen.

Åker även 1500-nivån är vi tillbaka på 2016 års börsnivåer och nästa stödområde ser då ut att ligga ytterligare 7% ner runt 1400. Men vi får väl se.

Climeon dubblar isländsk order efter första installationen - 672 MSEK

$
0
0
Det svenska energiteknikbolaget Climeon har dubblat sin order för geotermisk energi på Island från tidigare 30 MEUR till 65 MEUR (idag 672 MSEK) efter att ha levererat den första enskilda installationen på Island. Det kan bara ses som ett mycket starkt kvitto på bolagets teknik i geotermiska sammanhang.
Geotermisk anläggning vid Myvàtn på nordöstra Island.
Tidigare i juni levererade Climeon de första fyra av tidigare 97 beställda moduler till en av de anläggningar man fått en order på om 30 MEUR förra året. Idag släppte man ett pressmeddelande om att ordern nu mer än dubblas till 65 MEUR och nu kommer omfatta 197 moduler på 20 platser, om 2 - 15 moduler styck.
Badförbud, om du inte vill tappa huden.
Den isländska ordern är enbart för leverans och installation. Mjukvarulicenser och underhåll tillkommer.

Climeon har också tidigare en mindre order till en geotermisk anläggning i Kanada (1 MEUR), Tyskland (5 MEUR) och USA (okänd summa, men utifrån Kanadaordern ca 1 MEUR).
Det finns uppenbarligen spillvärme för Climeons utrustning att ta hand om.
Den i särklass största ordern i segmentet på Island har alltså dubblat upp efter att ha fått den första anläggningen i drift. Detta är ett extremt starkt kvitto på bolagets teknik.
Dagschart Climeon.
Aktien stiger på börsen och har handlats till högsta kursen sedan i november. Aktien har stigit under juni, så det kan förstås bli ett fall av buy the rumour, sell the news

Ordern bör ha höjt orderstocken till 765 MSEK. Då den isländska ordern ska levereras på totalt tre år kommer enbart dessa 672 MSEK ge en omsättning på 224 MSEK om året. Under första kvartalet brände man av 20 MSEK, hade en omsättning på 0 MSEK pga att inga leveranser enligt plan skedde under kvartalet. Man hade 170 MSEK i likvida medel. 

Det kan finnas goda möjligheter för vinst i bolaget under de kommande åren enbart på den isländska ordern. Börsvärdet är enligt Avanza 2375 MSEK, vilket förstås förutsätter att man kommer plocka fler order.

Jag äger aktier i Climeon. Ja, skriver jag om ett bolag jag äger så anger jag det. Anger jag det inte äger jag alltså inte aktier i bolaget.

Novellen Valet på plats #1 på iBooks

$
0
0
Min säkerhetspolitiska novell Valet har nu tagit topplaceringen på Apple iBooks, alla kategorier. iBooks är kanske de största kanalerna för försäljning av e-böcker i Sverige tillsammans med Adlibris, och brukar stå för runt 40% av min e-boksförsäljning.
De sju högsta placeringarna på iBooks, alla kategorier.
Du hittar valet som e-bok på iBooksBokusAdlibris och Bokon, som också kan leverera boken direkt till din Kindle-läsare. Du kan också med fördel köpa den via bloggens egen novellshop för att minimera mellanhänderna.

Valet finns nu tillsammans med de tidigare novellerna Oscar och Berget som ljudnovell hos Nextory och Storytel. Ska du använda provabonnemang uppskattar jag som författare om man använder Nextory pga anledningar.

Novellen valet är delvis ett testskott, som introducerar en del personer i en möjlig framtida bok- eller novellserie. Är intresset stort nog kan det bli en romanserie där man kan få återse några av personerna i novellen.

Riksrevisionen: ISK har ökat hushållens sparkapital med 23 miljarder

$
0
0
En dagsfärsk rapport från Riksrevisionen visar att den nya skattemässiga sparformen investeringssparkonto (ISK) har ökat hushållens sparkapital, och därmed frihet och oberoende, med 23 miljarder kronor. Orsaken är främst att börsen gått bättre än väntat, och myndigheten väntar sig att detta jämnar ut sig när marknaden vänder då sparformen riskjusterat inte är gynnsam för hushållen. Dessutom missar Riksrevisionen att privat pensionssparande avskaffats och ersatts med ISK.
Riksrevisionen
På grund av att börsen gått bättre än väntat sedan ISK infördes 2012 har hushållens sparkapital och med det frihet och oberoende ökat med 23 miljarder kronor. Hade en väntad avkastning på en kombination av ränte- och börssparande om 7% istället uppnåtts hade det inte varit någon skillnad mot tidigare beskattningsform.

Sparkapitalet för hushållen har alltså på sex år kunnat öka med i snitt knappt fyra miljarder om året. Risken i sparandet har dock helt flyttats från staten till hushållen konstaterar Riksrevisionen.
"Vid konventionell beskattning beskattas faktiska inkomster (utdelning och kapitalvinster) medan kapitalförluster får dras av. Därmed bär spararen inte hela portföljens risk, utan den delas med staten. I ISK beskattas en schablonberäknad avkastning, oavsett om tillgångarna ökar eller minskar i värde. I ISK bär spararen därför hela portföljens risk. Detta innebär att en jämförelse mellan ISK och konventionell beskattning även måste beakta skillnaden i spararens risk, om syftet med jämförelsen är att avgöra vilken sparform som ex ante kan anses förmånlig."
Så som tack för att ta hela risken har hushållen alltså ökat sin frihet via högre relativt sparkapital under perioden. Rapporten kan därmed inte dra slutsatsen att sparformen är gynnsam för hushållen.
"I investeringssparkonto bär dock spararen hela den risk som är förknippad med aktiesparande, eftersom skatten schablonberäknas och ska betalas oavsett om tillgångarna ökar eller minskar i värde. Vid konventionell beskattning beskattas faktiska inkomster (utdelning och kapitalvinster) och kapitalförluster får dras av. Spararen bär därför inte hela risken, utan den delas med staten. När denna skillnad i fördelningen av risk beaktas är det inte uppenbart vid vilken schablonränta som investeringssparkonto kan betraktas som en skattemässigt förmånlig sparform. Det är av det skälet inte heller tydligt huruvida investeringssparkonto är en skattemässigt förmånlig sparform för aktier och aktiefonder. "
Börsen har gått osedvanligt bra under åren med ISK, så Riksrevisionen konstaterar att deras rapport egentligen är intetsägande.
"Under perioden 2012–2017 har avkastningen på aktier och aktiefonder varit ovanligt hög. Det finns inget som säger att avkastningen kommer bli lika hög kommande år. Riksrevisionens uppskattning av reformens effekter på skatteintäkterna ger därför ingen information om effektens storlek kommande år."
Riksrevisionen missar också att avdragsgillt privat pensionssparande avskaffats under perioden. Det betyder att pengar som tidigare sparades skattefritt till pensionen nu gått in i ISK, och svarar för en del av dessa pengar.

För att bedöma vem som egentligen gynnas anser jag att Riksrevisionen därför göra en ny rapport som även tar skatteeffekterna på pensionerna i beaktning. Bakläxa således.

Oavsett har Riksrevisionen helt rätt i att vid verkligt långsiktigt sparande så är traditionell beskattning mer gynnsamt för hushållen. Vilket t ex kan gälla för pensionssparande om man har 15-20 år1. kvar till pensionen.

Rapporten finns som PDF här.

SVT skriver en del felaktigheter om rapporten, som att den skulle gett "skattebortfall på 42 miljarder". Nej, det har den inte. Summan är 23 miljarder på sex år, de övriga 19 miljarderna förutsätter att alla övriga tillgångar säljs till nuvarande kurser, vilket det finns absolut ingenting som talar för. Eftersom det är tillgångar som inte sålts har inte heller staten gått miste om någon reavinstsskatt och de 19 miljarderna utplånas snabbt vid ett börsras. SVT:s vinkling är förstås som vanligt vänster, där alla pengar tillhör staten och allt som inte tas in i skatt är en förlust.

1. Alla pengar tas ju inte ut på pensionsdagen.

Är köpcenterdöden här än?

$
0
0
"Om du bygger kommer de."
Jag har tidigare skrivit om överetableringen av köpcenter, men den nu passerade högkonjunkturen sköt upp harmageddon ett tag till. Hur ser det ut runt om i landet - har köpcenter börjat slås ut än?
Mitt lokala köpcenter Kungsmässan har grävt upp halva parkeringen (inklusive delen från Stjärnfall), pålar och ska bygga ut för att kunna konkurrera storleksmässigt, men ...


Överetablering av lokaler följer alltid en högkonjunktur, och något som verkligen är överetablerat är köpcentrum, som byggts i mängder de senaste åren. Exempelvis Mall of Scandinavia utanför Stockholm eller Emporia i Malmö.

Enligt en artikel i DI ska visserligen kontors- och industrifastighetsbolagen gått bra på börserna, men fastighetsbolag inriktade på köpcenter ska gått förhållandevis uselt. Kanske ett tecken på att marknaden är mättad och överetablerad?
... här låg Siba i Kungsmässan. Butiken stängdes innan Siba ombildades helt till Netonnet, och lokalen är fortfarande tom. Bådar ju gott inför utbyggnaden.
Störst, bäst, nyast och vackrast är det som gäller om man ska kunna locka till sig de där särskilda butikerna och inte bara H&M och Kapp-Ahl, samt den obligatorisk Espresso House (Kungsmässan har två Espresso House ...). Så det är bara att investera rakt in i kaklet.
Kungsmässan har nu åtminstone tre dedikerade Tesla Destination Chargers, även om de vanliga elbilsladdarna rivits när parkeringen bröts upp. Alltid irriterar separata laddare för Tesla, närmast ingången någon, speciellt bloggläsarna.
Nu visar det ju sig dock att inhemsk konsumtion faktiskt gynnas av lågkonjunktur, då det främst är utlandssemster och nya bilar man drar ner på när det blir knapert. Tvärt om unnar man sig snarare lite extra konsumism i dåliga tider för att kompensera att det inte blev en resa för 70 000:- SEK med familjen till Thailand. 

Så kanske kommer köpcentrena gynnas av lågkonjunkturen? Eller så blir det bara ännu mer e-handel, hur nu köpcentrena ska kunna konkurrera där?

Men hur ser det ut hos dig där ute i landet. Bygger köpcentren ut och/eller gapar lokaler tomma i konsumtionstemplen? Har något nybyggt köpcenter floppat, eller är det de gamla som slås ut?

Inte så enkelt för Enkla att låna enkla pengar - försenas

$
0
0
Russinen-i-kakan-bolåneinstutitutet Enkla blir försenade. De har helt enkelt inte hittat någon som vill låna ut en miljard kronor till dem, trots att de bara ska ha de allra bästa bolånekunderna. Så mycket för låga räntor.
Går solen ner över låga räntor?

SvD rapporterar att bolåneinstitutet Enkla inte kommit igång än, då de inte hittat någon som ville låna ut en miljard kronor till dem för absurt låg ränta. Man behöver som bekant ha en upplåning som matchar utlåningen, men har nu inte lyckats med detta. Så det finns inga pengar att låna ut till de högkvalitativa bolånekunder man har tecknat.

Till tidningen säger VD:n:
"Vi har dialog med en rad välrenommerade aktörer som ger kontinuerlig feedback. Det är svårt att veta hur lång tid det tar att hitta investerare som vill köpa obligationen."
Målet var att inom 18 månader kunna låna ut 100 miljarder till kunder som uppfyller kraven, men man har alltså än så länge inte lyckats ens med den första miljarden.

Tanken var att erbjuda 0.95% i rörlig bolåneränta, för att efter tre år höja den till 1.7%. Kunderna fick ha maximalt 5 MSEK i skuld och 50% i belåningsgrad, och redan ha ett bolån hos en annan bank, så Enkla kunde skippa hela kreditprövningen.

Men för att kunna låna ut måste man också låna in (bankkonto) eller låna upp (obligationer). Och det har Enkla än så länge misslyckats med.

Frågan är om detta är en indikation på att räntor på marknaden för bolåneobligationer har bottnat?

Stefan Löfven undviker Almedalsveckan

$
0
0
Trots att det är valår minimerar statsminister Stefan Löfvén (s) sin närvaro i Almedalsveckan. Han kommer endast göra två intervjuer i regeringsvänliga statskontrollerade vänstermedia, samt sitt partiledarframträdande på Almedalsscenen. Frågan är om det handlar att minimera mediaexponeringen utanför tillrättalagt manus, eller om det är av säkerhetsskäl?
Uppträder ej utanför manus.
Operation Rädda Stefan Löfven (tm) pågår alltså fortfarande. Statsministern kommer alltså minimera sitt deltagande under Almedalsveckan trots att det är valår. 

I Almedalen på sosseriets dag den 5:e juli blir det endast två direktsända intervjuer hos det statskontrollerade vänstervridna Sveriges Radio, en klockan 08:00 - 09:00 och en 13:20 - 14:00. Därmed garanteras han slippa svåra frågor eller ämnen som man ej kommit överens om förut, och framför allt inga frågor eller interaktioner med populasen.

Slutligen håller han också sitt manusframträdande på Stora Scenen i själva Almedalen klockan 19:00 - 20:00.

Att det går åt helvete för Löfven så fort han måste avvika från manus är välkänt och sosseriets strategi bör lämpligtvis vara att inte låta Löfven uppträda där sosseriet inte stämt av agendan och ämnesvalen i förväg, t ex de officiella partiledarebatterna i statskontrollerad vänstervriden sk public service. Man kan och bör fråga sig om det rent av är så att Löfvens presstjänst får alla frågor i förväg för att kunna förbereda ministern på detta.

Ett alternativ kan ju vara att man är oroliga över Löfvens säkerhet, men istället ska han resa land och rike runt under Almedalsveckan. Det blir dock den form av slutna besök på arbetsplatser som gör att man både kan begränsa mediaexponeringen och Säpos personskydd också kan kontrollera miljön fullt ut, samt begränsa volymerna av populas.

Eventuellt kan det förstås vara bägge faktorerna - både hindra Löfven från att uttala sig utanför manus, samt värna om hans säkerhet. 

Den konspiratoriske drar sig till minnes hur Transportstyrelseläckan blev offentlig i juli förra året, och kan fundera på vad för mer skelett det döljer sig i sosseriets garderob, som riskerar explodera i ansiktet på Löfven utanför manus om han uppträder inför en okontrollerad publik eller kontra ej regeringsvänliga journalister.

Mediestrategin att hålla Löfven borta från media i den brinnande valrörelsen säger väldigt mycket om sosseriets situation just nu. Man lämnar hellre fältet fritt för oppositionen än låter Löfven få feeling och gå utanför manus.
Viewing all 12913 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>