Quantcast
Channel: Cornucopia?
Viewing all 12873 articles
Browse latest View live

Sveriges ekonomi överhettad sedan december - dags att gå ur börsen

$
0
0
Sedan decembers konjunkturbarometerindikator från Konjunkturinstitutetär nu Sveriges ekonomi överhettad. Det börjar därmed blir dags att gå ur börsen, om man inte redan gjort det.
Konjunkturbarometerindikatorn i grönt, OMXS30 i rött.
Barometerindikatorn nådde 110.1, dvs över gränsnivån för överhettning om 110.

Jag ber om ursäkt för att inte uppmärksammat detta tidigare, men runt jul var jag i skrivarläge.

Investeringsmodellen, som förstås inte är exakt, visar att när barometerindikatorn varit på eller över 110 i tre månader är det dags att sälja. Sedan köper man inte tillbaka förrän konjunkturläget är i botten, tre månader på 90 eller lägre.

Det är alltså dags att helt eller successivt gå ur börsen, eller åtminstone förbereda en exit inom några månader. Ska man strikt följa tremånadersregeln blir det på februaribeskedet, dvs innan slutet av februari man ska sälja.

Tanken bakom detta är förstås att börsen ligger före konjunkturen och konjunkturcyklerna (eng business cycle) består alltid, trots allt snack om superkonjunktur. Återkommer för övrigt längre fram med ett litet reportage från en bransch som tydligt indikerar överhettning och därmed att konjunkturtoppen ligger nära.

Alla branscher utom privata tjänstenäringar är nu överhettade. Hushållen är fortfarande svagt negativa och deras inställning fortsätter avvika rejält mot hur ekonomin faktiskt uppför sig. Svenskarna saknar framtidstro, vilket också syns i flera opinionsundersökningar.

Samtidigt kommer själva högkonjunkturen i den reala ekonomin nu kanske pågå runt ett år, men det betyder inte att börsen har mer att ge. I det här läget ska man absolut inte stoppa in mer pengar på börsen, då man nu tar hög risk för liten potentiell avkastning. Börsen kan naturligtvis gå upp, men det blir tillfälligt och lätt att missa att gå ur i tid.

SEB: Hushållen ännu mer negativa till bostadsprisernas utveckling

$
0
0
Enligt SEB:s boprisindikator fortsätter hushållen bli allt mer negativa till bostadsprisernas utveckling framöver. Hushållen är alltså negativa till ekonomin och svenska framtidsutsikter enligt opinionsundersökningar, och även allt mer negativa till bostadsmarknaden, samtidigt som ekonomin är överhettad.
SEB boprisindikator för december 2015. Nationellt kvalitetsjusterat bostadsprisindex HOXSWE från Valueguard.

Fortfarande anser en majoritet av hushållen, hela 61%, att bostadspriserna ska stiga. Även om det är en minskning från förra månadens 67% så har också de som tror att priserna ska fall ökat från 13% till 18%. Sammanlagt ger detta ett index på 43, vilket är det lägsta sedan 2013.

Vi är ännu inte inne på faktiskt negativt territorium, som vi sist såg under nedgången 2011, men det kan mycket väl komma under våren. När boprisindex faller går det fort, och indexet har befunnit sig på toppnivåer. 

Samtidigt finns det inte direkt någon prognosförmåga i index, utan som man ser följer det bostadsprisernas faktiska utveckling historiskt. Faller priserna faller även förväntningarna på stigande bostadspriser. Hushållen följer alltså strömmen i någon mån, åtminstone rörelserna i förväntningarna följer den faktiska utvecklingen.

Vad som är tydligt är att man inte varit så här negativ på många år, även om allt är relativt. De flesta ser ändå att priserna ska stiga.

Man kan diskutera varför flera opinionsundersökningar rapporterar om att hushållen ser negativt på framtiden, trots högkonjunktur. Vad som tydligt har ändrat sig är att vi bytt regering och den nya regeringen förmedlar inte direkt goda framtidsutsikter för svenska folket, alternativt har om och om igen bevisat att de saknar trovärdighet i sina optimistiska uttalanden.


Göteborgare kan inte köra bil (i snö heller)

$
0
0
Idag var det SNÖKAOS i Göteborg. Det föll 10 - 20 cm snö och då kollapsade både Värsttrafik och bilstaden Göteborgs göteborgares förmåga att köra bil blev om möjligt sämre än normalt.
SNÖKAOS!
SMHI har sedan några dagar haft en korrekt prognos om att det skulle falla lite snö idag. Trots detta klarade inte vare sig väghållningen i Göteborg eller Värsttrafik av att planera för det hela, så många i Stor-Göteborg kunde inte komma till jobbet alls, alternativt väldigt sent.

För när det snöar i Göteborg upphör göteborgarnas redan svaga förmåga att köra bil.

Något snökaos att tala om förelåg inte heller. SJ:s regionaltåg från Västerås blev försenat hela två minuter på hela sträckan, och om självaste SJ klarar av att hålla tiden med två minuter föreligger inga väderproblem värda att nämna.

Värre var det väl framme i Göteborg. Redan från början var buss 300 försenad med 20 minuter, så jag hann med lätthet med bussen utan att behöva vänta då tåget annars alltid missar bussen.

Jag bor åt rätt håll, dvs riksväg 40. Eftersom man inte har stormar, saltvatten, stinkande tång, skrikande fiskmåsar och brännmaneter inåt landet vill ingen bo däråt vilket ger halva priset och inga köer.

På riksväg 40 är det i princip aldrig köer utan trafiken flyter i 90 - 110 även i rusningstid. Fast inte idag. När det hade kommit lite snö föll hastigheten på plogade riksväg 40 till 20 - 40 km/h. Det märks var göteborgare bor. Avfarten till Mölnlycke påverkade inte hastigheten, men den höjdes till åtminstone 70 km/h i höjd med Landvetter samhälle. Istället blev det dock stillastående kö inåt stan när bilister från Landvetter flygplats skulle hemåt från flyget.
Inga köer på väg 156. Men så bor det inte göteborgare här heller utan lantisar.
Efter flygplatsen försvann göteborgarna och hastigheten för bussen gick upp till 90. Väl in på väg 156, längs vilken det bara bor lantisar, åkte hastigheten upp till lagstadgade 80 km/h och inga köer. På landet klarar man, till skillnad mot Göteborg, av att köra i normal hastighet även när det fallit några decimeter snö.

Värsttrafik visade sig sedan från sin bästa sidan när jag skulle byta från 300 till 330. 330 var också försenad eftersom den utgick från göteborgarnas Landvetter samhälle, så pass försenad att nästa buss 300 kom 20 sekunder efter. Så alldeles bakom 330 stoppade 300. Medan jag gick på klev fem personer av 300 och rusade mot 330. Vars chaufför prompt stängde dörrarna och körde iväg, så de som skulle byta blev kvar på hållplatsen. 

Själv blev jag därför ensam på buss 330, medan de andra fick vänta. Det finns ju inget avtal på att man ska vänta in varandra, ens om man står på samma hållplats samtidigt. Hög servicenivå på Värsttrafik.

Väl hemma har vi fortfarande något som heter bönder, så där var det skottat och fint. Vad som händer med snöröjningen på privata vägar på landsbygden när den siste bonden tvingas lägga ner sin verksamhet av Miljöpartiet lämnas som en tankeövning.
Hemma!

Nedåt i Asien - sämre läge i världsekonomin än 2007

$
0
0
I de asiatiska tidszonerna faller börserna nu på morgonen. Samtidigt återpublicerar Nyhetsbyrån Direkt en domedagsprognos som talar för att läget nu är värre än 2007 och att den kommande recessionen kommer få se 2008 - 2009 att se ut som en mild västanfläkt.

Nikkei faller i skrivande stund 3.71%, Hang Seng faller 3.52%, SSE Composite faller 1.14% och All Ordinaries går ner 1.17%.

Toppekonomen William White vid OECD varnar för att läget nu är värre än 2007. Den gången fanns tillväxtländerna som BRICS att rädda ekonomin, men nu är dessa länder en del av problemet. 
"Han sade att skulder har fortsatt att byggas upp under de senaste åtta åren och nu i alla delar av världen har nått sådana nivåer att de kan orsaka skada. Han menade att det kommer att bli uppenbart i nästa recession att många av dessa skulder inte kommer att återbetalas, vilket kommer att bli otrevligt för många människor som tror att de äger tillgångar som är värda något."
Vi har något år av högkonjunktur kvar innan konjunkturcykeln viker. Sedan sitter man där med skuldbergen, som nu är ännu värre än de var 2007. Domedagsdoktorn Marc Faber, som flyttat till Asien tror inte att Kinas ekonomi kommer orka med mer än 4% i tillväxt framöver, vilket kommer bli ett rejält globalt sänke.

För svensk del har vi nu våra egna skuldberg hos främst hushållen och företagen att ta hand om och vi lär inte bli så förskonade denna gången om vi får en krasch 2017 - 2018. Nu har vi börsbubbla, skuldbubbla och obligationsbubbla, vilket vi inte hade 2007. Och förstås även bostadsbubblan, även om den existerade redan då, men nu är ännu värre. Och ju högre man flyger desto hårdare blir fallet...
Månadschart OMXS30. Allt är så bra, så bra...
Varningarna ligger förstås i linje med konjunkturbarometermodellen för börsinvesteringar, dvs att det ungefär nu är dags att gå ur börsen, precis som det var rätt att gå ur 2007.

Läsare vet förstås vad som gäller - gå likvid, sprid tillgångarna på flera lokala sparbanker som inte omfattas av bail in likt storbankerna, lös skulder, se om privatekonomin inklusive jobbsituationen inom hushållet, köp delvis hedgade tillgångar gärna utanför bankssytemet. Samtidigt kommer inte kraschen i morgon, så man har tid och behöver inte göra något i panik. Titta tillbaka till 2007.

Missa inte Berättelsen om Sovjet på Axess

$
0
0
Axess Television har sänt dokumentären Berättelsen om Sovjet, som handlar om det av vänstern och Åsa Linderborgs så hyllade Sovjetunionens folkmord. Första delen finns fortfarande att se på Axess Play till och med i morgon. Den sänds även i natt 01:00.

Från beskrivningen av denna viktiga dokumentär:
"Del 1 av 2. I denna dokumentär berättas bland annat hur den sovjetiska regimen inspirerade nazisterna till folkmord och om partnerskapet mellan regimerna under upptakten till och början av andra världskriget.
Med hjälp av tidigare gömd dokumentation avslöjas vidden av Sovjetunionens skräckregim i denna film som här visas i två delar. Bland annat behandlas den stora svälten i Ukraina, Katynmassakern, tvångsförflyttningarna och koncentrationslägren."
I original heter dokumentären The Soviet Story. Avsnittet "Berättelsen om Sovjet - Del 1 av 2: En skola i folkmord" sänds även klockan 01:00 i natt för er som har Axess livestreamat via radiovågor. Del två sänds bland annat på torsdag 21:00. Stark rekommendation. Sätt dig gärna och titta på den tillsammans med en vänsterväljande bekant.

Trailer nedan. Varning för känsliga tittare. Dokumentären går även att köpa på DVD och är en lämplig present till varje varje vänsterväljare. Glöm inte att Kanada byggt ett monument över kommunismens 100 miljoner dödsoffer.

SAS genomförde räd mot IS i Raqqa - iklädda burka

$
0
0
Brittiska operatörer från specialförbandet SAS - Special Air Service - har genomfört en räd inne i IS huvudstad Raqqa och dödade en högt uppsatt IS-ledare. Detta genom att samtliga operatörer var förklädda med heltäckande burkas. Så kallad feministisk uppdragstaktik.

SAS-operatörerna tog sig rakt igenom Raqqa förklädda i burkas, under vilket de hade sin utrustning och sina vapen. Med hjälp av lokalbefolkning tog man sig fram till en bunker och ledningscentral för IS och kunde efter att ha bekräftat platsen kalla in en drönarattack mot ledningscentralen.
Efter attacken stormade beväpnade IS-anhängare ut runt de burkaklädda operatörerna, som prompt sköt ner våldstäktsmännen, folkmördarna och slavdrivarna och sedan exfiltrerade ut ur Raqqa.

Ni läser mer på Special Ops.
"The dangerous operation, involving eight-man SAS squad was able to pass through ISIS Syrian stronghold of Raqqa undetected and an ISIS commander in his own home, all while wearing burqas.
The elite warriors, who posed as the wives of Islamic State chiefs managed to forge their way through to the ISIS’s headquarters."
Ett lyckat genomförande av feministisk uppdragstaktik. Nu återstår att se hur IS ska hantera att personer klädda i burkas mitt inne i huvudstaden Raqqa kan vara beväpnade fiender...

Om någon undrar varför man inte bara bombade ledningscentralen rakt av, så gör NATO:s demokratiska länder alla ansträngningar för att undvika civila förluster, en lärdom man fått från Afghanistan. Det gällde redan i Libyen 2011, där man t ex använde bomber utan sprängladdningar, utan med betongstridsspets, för att slå ut stridsfordon om det var i närheten av bebyggelse. Naturligtvis kan misstag ske ändå, men för att undvika sk överskottsförluster (eng collateral damage) vill man ha ögon på målet för att bekräfta att det är rätt.

Moldaviens parlament stormat?

$
0
0
Moldaviens parlament har nyligen stormats av pro-ryssar i Moldavien, sedan det bildats en ny EU-vänlig regering, som säger sig vilja gå med i EU på sikt.

Livesändning nedan.
Det återstår nu att se om situationen eskalerar, som led i den ryska hybridkrigföringen om att återupprätta Sovjetunionens forna gränser. Delar av Moldavien, Transnistrien, är redan ockuperat av rysk trupp.

En engelskspråkig artikel hittar ni här.

Järnmalmspriset och bubblan

$
0
0
"Det luktar pengar." - Stefan Löfven om Northland Resources 2013
Vi lägger väl ut den klassiska bubbelgrafen och järnmalmspriset så här på morgonkvisten?
Järnmalmspriset i USD per ton Källa: Indexmundi


Marknadsbubblans anatomi.
Även järnmalmspriset visar upp den klassiska bubbelgrafens beteende.

Det är i sammanhanget knappast förvånande att Northland Resources och Dannemora Mineral har gått i konkurs. När man inte längre befinner sig på den uppåtgående fasen i bubblan, så blir det svårt att dels få lönsamhet och dels få tag på villiga finansiärer, hur mycket man än tror att priset ska stå stilla på en hög nivå för evigt.

Återstår då svenska statens kassako LKAB med sin Kirunaflytt.

Väldigt lite talar för någon som helst återhämtning i järnmalmspriset de närmaste 15 - 20 åren. Snarare är järnmalmspriset ännu ett utmärkt exempel på Jim Rogers råvarucykler. Man kan behöva titta tillbaka rätt många år när man ska se på LKAB:s lönsamhet framöver, justerat för utvinningsvolymerna förstås.


Med nedlagda reaktorer hade Sverige släckts ner nu

$
0
0
Mikrolokalt är det vinterns kallaste dag just nu. Sverige importerar ca 2.5x vindkraften i el och när planerade nedläggningar av kärnkraftreaktorer genomförts hade Sverige nu delvis fått släckas ner.
Bra att ha hemma i källaren framöver.
I skrivande stund ger kärnkraften 8 263 MW och vindkraften 550 MW. Samtidigt nettoimporterar Sverige 1 321 MW elkraft från främst Norge.

Svenska kraftnät anger i sin nätutvecklingsplan att idag har kärnkraften en produktionspotential på 9 100 MW, men en reaktor verkar alltså nere just nu. När de redan planerade nedläggningarna skett till 2020 kommer kärnkraften bara kunna ge 6 900 MW, dvs 2 200 MW försvinner.

Även om importkapaciteten kommer byggas ut med enligt plan 100 MW till dess, så är det orealistiskt att tro att våra grannländer kommer kunna exportera mer bara för att vi lagt ner kärnkraftverk - kylan känner inga gränser och råkar omfatta mer än bara Sverige.

Svenska kraftnäts upphandlade effektreserv ligger på 1 000 MW. Även om den kördes igång heltid för att ersätta kärnkraften på vintern, vilket inkluderar att flera stora svenska industrier stänger ner sin verksamhet, så skulle det år 2020 vid samma väderförhållanden och förbrukning i grannländerna det saknas elkraft just nu.

Under rådande omständigheter skulle minst 1 100 MW, eller 4.2% av Sveriges elförbrukning, behöva släckas ner i kontrollerade strömavbrott även om Karlshamns oljekraftverk kör till 100% och både Stora Enso och Holmen stänger ner sina verksamheter. Värt att notera är att Karlshamns oljekraftverk börjar bli till åren och inte helt driftsäkert.

En tjugofemtedel av landet skulle alltså bli utan elkraft på ett rullande prioritetsschema år 2020. Detta oräknat att Sveriges befolkning nu ökar snabbt i antal och med det även förbrukningen av el till hushåll, arbetsplatser och samhällsservice.

Nu har dock Vattenfall flaggat för att man kan lägga ner samtliga kärnkraftverk. Därtill ska upp till 10% av vattenkraften läggas ner, med potentiellt 1 620 MW, för att blidka särintresset sportfiskarna.

I en opinionsundersökning fick idag Miljöpartiet 4.2% av opinionen. Partiet var överrepresenterat i samtliga opinionsundersökningar närmast valdagen och 4.2% innebär sannolikt verkligt väljarstöd under 4%. Varför ska ett parti som inte kommer sitta i riksdagen efter 2018 få förstöra Sveriges energiförsörjning och med det välstånd och arbetstillfällen för lång tid framöver, till förmån för att köra på oljekraftverk och importerad kolkraft?

Har du inte nödströmförsörjning och/eller en eloberoende värmekälla i din bostad (=kamin eller ved/pelletspanna med nödström) är det dags att skaffa det - år 2020 kan det bli mycket kallt när strömmen stängs av.

Krönika om lantbrukarna och snöröjning på landet

$
0
0
Som en del av er vet skriver jag krönikor åt Jordbruksaktuellt (JA) och Skogsaktuellt (SA), som står att finna på ja.se. Den senast publicerade krönikan handlar om landsbygden och vem som ska skotta snön när sista bonden kastar in handduken.

"Exakt hur regering och riksdag tänker sig att landsbygdens folk ska få sina enskilda vägar plogade när den siste bonden på bygden kastar in handduken får vi inget svar på. Är det tänkt att den argentinske kofösaren på Pampas slätter ska komma upp hit och skotta snö? Eller ska den danske grisbonden åka till Sverige för att skotta? Den franske mjölkbonden - är det han som ska ploga fram till Agdas hus, eller hur är det tänkt?"
I sammanhanget ska man inte glömma att mycket av även städernas snösväng hanteras av just bönder. En sak är ganska säker - att priset på snöröjning kommer sticka mot himlen när de enda snöröjarna som blir kvar är de som ska betala sina maskiner endast på vinterns snöröjning. Och hur man ska få någon stadsbaserad entreprenör att ta traktorn 2 - 10 mil ut på landsbygden för att röja snö till ett acceptabelt pris vet jag inte.

Affärsidé för framtiden är snöskor och skidor, samt anläggande av parkeringsplatser nere vid allmän väg. Om någon ska bo kvar på landet alls när bonden släcker ljuset.

Samtliga (?) mina krönikor hos JA/SA kanske kan hittas via denna Google-sökning.

Amorteringsfrihet en "bomb" för nybyggda bostadsrätter

$
0
0
De kommande amorteringskraven ska inte omfatta nyproducerade bostäder. Detta innebär en "privatekonomisk bomb" i nyproduktionen om bostadspriserna inte stiger skriver Schibsted/SvD.

Privatpersoner ser inte amorteringar som sparande, även om de vet att det är det. Istället ser man det i praktiken som en månadsutgift, vilket gör att amorteringsutgiften påverkar försäljningspriset på en bostad.

Vid nyproduktion kommer man alltså köpa amorteringsfritt och därmed slippa dessa extra tusenlappar. Fast när man sedan ska flytta är det inte längre köp av nyproduktion, utan den nya köparen får amorteringskrav på sig.

Detta fungerar förstås ändå så länge bostadsbubblan fortsätter pumpas upp. Fast när det inte sker riskerar köpare av nybyggen inte få tillbaka sina pengar när de säljer till personer som måste amortera.

SvD skriver:
"Tillämpat på en nyproducerad bostad, belånad till 85 procent med 4 miljoner kronor, skulle prisfallet bli 660 000 kronor när den säljs vidare på en marknad utan prisuppgångar.
Tumregeln utgår från normalt ränteläge, 5 procent. Med dagens lägre kalkylräntor kan priseffekten bli dubbelt så stor – 1,3 miljoner kronor i prisfall för samma lägenhet."
Mycket talar för att bostadspriserna nu stoppar upp eller faller, även om det är för tidigt att säga något med säkerhet än. Det kan i det läget bli en mycket dålig affär att köpa nyproduktion med amorteringsfrihet, förutom att bostadsrättsföreningarnas ekonomiska planer helt saknar realism.



Uppåt i Asien - eller samling runt flaggan?

$
0
0
Börserna stiger i varierande omfattning i Asien, men det handlar antagligen mer om en samling runt flaggan (eng rally).

Nikkei går i skrivande stunde +5.88%, Hang Seng +3.06%, SSE Composite +1.25% och All Ordinaries +1.06%.

Som man ser är det spretigt, men allt talar för att börsen även går upp i Europa, men då mer runt 1% till eventuellt vändning. Framför allt talar S&P 500-terminen för uppgång även i Europa, men inte lika våldsamt som för Nikkei.

OMXS30 har nu gått -9.28% sedan årsskiftet, S&P-500 har gått -8.56% (i USD, dvs ej justerat för valutakursändringen) och guldet har gått +4.80% (i svenska kronor).

Det psykologiska försvarets ena hand vet inte vad den andra gör

$
0
0
Sverige vill ansluta sig till StratCom för att kontra det ryska desinformations- och propagandakriget mot Sverige. Samtidigt lägger istället Sveriges Radio ner sina ryska Radio Sweden-sändningar och Sveriges enda offensiva förmåga försvinner därmed.

Ryssland bedriver ett aktivt informationskrig mot Sverige, där man inte bara har troll på Internet, utan också ljuger rakt av i rysk statlig media om Sverige. Sveriges enda motförmåga har varit Radio Swedens ryska sändningar, som sänder faktiska objektiva nyheter om Sverige. Den läggs nu ner av SR.

Detta besked kommer samtidigt som Sverige vill ansluta sig till den frivilliga organisationen StratCom, för att kontra det ryska informationskriget.

Den ena handen av det psykologiska försvaret vet inte vad den andre gör.


Inom totalförsvaret har MSB:s GD Helena Lindborg bekräftat att man nu förstört alla de skyddsmasker som lagrats för den svenska civilbefolkningens bruk, vilket skrevs om här på bloggen för ett år sedan. Den nya totalförsvarsdevisen är:
"Hellre inget skydd än skydd som kanske fungerar."
Att köpa in nya skyddsmasker är inte aktuellt.

Avslutningsvis verkar Ryssland ha lite problem med sitt strategiska bombflyg när man nu höjt sin aktivitet rejält. Nedan en Tu-95 Bear.
Alltid en tröst.

Kraftig ökning av kortbedrägerier mot Swedbank i december

$
0
0
Foto: Swedbank
Swedbanks kunder har drabbats av en kraftig ökning av kortbedrägerier i december månad. Handläggningstiderna har ökat kraftigt.

Normalt har Swedbank fjorton dagars handläggningstid för kortbedrägerier. Man har dock drabbats av en ökning av ärenden sedan december och handläggningstiderna har därför ökat.

Ärenden från december har nu passerat 30 dagars handläggningstid och kan ha upp över 45 dagars ledtider utan att ens börjat behandlas.

Jag har sökt Swedbanks presstjänst för en kommentar, men inte fått något svar.

Nordea: 10% bostadsprisfall kan ge 1% BNP-fall under 2016 - recession 2017

$
0
0
Nordea har citerats av nyhetsbyrån SIX News för att påtala risker med stillastående eller fallande bostadspriser under 2016. Hushållens älskade konsumtion är hårt kopplat till bostadspriserna och en analys av Nordeas resonemang visar på 1% tapp i BNP vid 10% tapp i bostadspriserna under 2016.

Nordeas ursprungliga och korta analys hittas i nyhetsbrevet Strategy Sweden, och i PDF:en hittar man de grafer som ska illustrera resonemanget på sidan två och sex. För enkelhets skull har jag återskapat en motsvarande graf, kompletterad med en prognos för utvecklingen av hushållens konsumtion vid 10% bostadsprisfall.
Villapriser och hushållens konsumtion. Data: SCB
Det finns några småskillnader mot Nordeas graf här. Jag har bara gått tillbaka till 1998 och har därmed bara med helårsförändringar sedan första kvartalet 1999, mot 1996 för Nordea. Nordea anger "house prices" istället för "housing", så jag använder här villaprisernas utveckling. För 1999-2015 får jag ett medel på +7.1% mot Nordeas 6.5%. Tillväxten i hushållens konsumtion (fasta priser 2014 och säsongsjusterad BNP-siffra) får jag till 2.4% mot Nordeas ca 2.5%, pga olika tidsperioder.

Principen kvarstår dock. Korrelation mellan villapriser och hushållens konsumtion är 0.52, dvs stark korrelation

Nordea gör här ett implicit antagande om kausalitet, att den ena ger den andra, och implicerar därefter att om villapriserna står still eller faller, så kommer konsumtionen påverkas.

Kvoten mellan de exakta värdena för konsumtion och villapriser blir 0.333 och jag har då räknat på BNP-effekten av 10% nedgång i bostadspriserna under 2016.

Enligt detta resonemang kommer 10% nedgång i villapriserna (mörk streckad linje ovan) leda till ca -1% (-0.931%) i relativ BNP-tillväxt under 2016 på grund av 37.5 miljarder SEK lägre hushållskonsumtion under 2016.

Nordea har alltså upptäckt att bostadsbubblans fall är tillväxthotande för svensk del. Vi pratar dock om en relativ BNP-påverkan. Inte att hela BNP kommer gå ner 0.931%. Att det inte blir -3.33% i BNP-fall beror på att priserna först når -10% mot slutet av året.

Däremot kommer fallet bli betydligt större 2017 om inte priserna återhämtar sig och hela Sveriges ekonomi riskerar därmed att gå in i recession 2017 om bostadspriserna faller 10% under 2016, givet antagandena.

Fortsätter dessutom prisnedgången 2017, vilket inte är orimligt ser det ännu mörkare ut för svensk ekonomi.

Allt detta bygger förstås på antaganden, men är ändå ett intressant scenario.

Kanske relaterat så uppmanar nu Nordeas privatekonom Ingela Gabrielsson hushållen att sluta ha buffertsparande och festa upp pengarna istället. Tydligen säger sig 23% av svenskarna nästan ha uppnått ett Wibblekonto med hela nio månadslöner i sparande.  Eller som det heter, göra "något trevlig och roligt" med pengarna istället för att spara dem.
"Ett allmänt sparande kan man gott och väl lyfta ut från buffertsparandet och hantera på ett bättre sätt. Dels genom att faktiskt använda sitt sparande till något trevligt och roligt, och dels genom att placera en del på lite längre sikt, det vill säga med lite större risk och chans till bättre avkastning."
Dock saknar 8% av svenskarna helt sparbuffert.

Med tanke på hushållens svarta tro på framtiden så är det inte konstigt att ganska många ligger med en buffert på banken. En annan anledning kan vara att man ser vart börsen är på väg och gått likvida under året.

Och med en möjlig krasch i bostadsbubblan så lär många behöva den där sparbufferten. Sedan är det trevligaste och roligaste här i livet gratis.

Fredagsmys: Boktipsartråd

$
0
0
Dags för lite extra härligt icke-ironiskt fredagsmys. Och vad är väl härligare än att lägga sig i soffan, skafötters (eller en annan position beroende på soffanatomin) med #handendär eller #hondendär och läsa var sin god bok. Så här följer en öppen tråd för boktips.

Själv har jag gett mig i kast med kungen av hård SF, Kim Stanley Robinson, och hans Aurora om ett generationsskepp, som i en tiondel av ljusets hastighet satt kurs mot Tau Ceti, en resa på ca 170 år.

Börjar bra och är stor litteratur, då den är berättad av skeppets allt mer självmedvetna AI, som också utforskar olika stilar och metoder i hur man kondenserar ett skeende i skriftlig form. Första halvan är bra, rent av mycket bra. Sedan kommer en rejält omvälvande vändpunkt i romanen, och därefter blir den än så länge mindre intressant. Likväl hård SF och en studie i gruppdynamik och ö-problematik när generationsskeppet bara kan försörja drygt 2 000 människor i sina artificiella biotoper.

Inte lika hård och lika bra som Neal Stephensons hårda SF-opus Seveneves, men ändå bättre skriven än Robinsons vid det här laget klassiska Mars-svit. 


Andra böcker på listan är förstås Singer/Coles Ghost Fleet eller för den delen författarduopseudonymen Coreys Leviathan Wakes i Expanse-serien, som nu även blivit en vid första anblick mycket tung hård TV-serie.

Fast nu är det dags för era egna litteraturtips. 

Kör hårt och riktigt härligt fredagsmüs på er!

Expressens Jenny Strömstedt visar varför värnpliktsdebatten är helt fel ute

$
0
0
Bonnier/Expressens Jenny Strömstedt visar varför hela värnpliktsdebatten och alla opinionsundersökningar kring värnplikten är helt fel ute. Okunskapen och missuppfattningarna Strömstedt visar upp är enorma, men återspeglar antagligen de samma hos allmänheten. Journalister borde nämligen vara pålästa - det borde vara deras jobb.

Strömstedt tror dels att vi ska värnpliktsutbilda 100 000 ungdomar om året och tror dels att värnplikten löser alla problem. Då tänker hon inte på svensk försvarsförmåga, utan egentligen vad som helst.
Basse säger NEJ!
Till en början, Strömstedt, är utbildningsbehovet idag 4 000 personer om året, och kapaciteten att utbilda är sannolikt lägre än så. Inte ens under invasionsförsvarets glansdagar utbildades mer än 40 000 - 45 000 om året, inklusive vapenfri tjänst till det civila försvaret. Av dessa var dessutom ca en sjundedel grå arbetskraft i form av depå- och bevakningsvärnpliktiga ("malajer"). Att utbilda 100 000 om året skulle kräva ett försvar dubbelt så starkt som under kalla kriget.

Även om vi skulle genomföra en kraftig upprustning från dagens mycket låga nivå och öka det svenska försvaret med 50%, från dagens två brigader till tre brigader genom att ta i anspråk den förbandsreserv med utrustning i depå och malpåse, som vi har kvar, så skulle man bara behöva 6 000 om året.

För det krävs också att vi anlägger 3-4 nya regementsorter och utbildar befäl för att skapa en organisation för att kunna skala upp till 6 000 om året. Det tar gissningsvis 5 - 10 år, fast då har man nästa flaskhals, nämligen övnings- och skjutfält vilka saknas för de volymerna, speciellt som man inte får miljötillstånd eller hamnar i långbänkar kring detta.

Nej, opinionsundersökningarna bör formuleras "om endast en på tjugofem ska kallas in till värnpliktsutbildning, vill du då åter införa värnpliktsutbildning i Sverige?"Allt annat leder till missuppfattningar som Strömstedts ovan.

Efter att Strömstedt hävt ut sig att man ska tvångsinkalla 100 000 ungdomar om året börjar hon med den verkliga anledningen till att hon vill införa värnplikt. Ungdomarna ska lära sig plocka upp från golvet och bädda sängen.

Ja, ni läste rätt:
"Värnplikten ger också en möjlighet till utbildning, till diskussioner om normer, värderingar, etik och moral vilket är vad opinionsbildarna skriker om i tider av rädsla och förvirring. Samt för en tonårsmamma extremt attraktiva kurser i ämnen som att bädda sin säng, komma i tid, gå till bussen i tid, plocka upp blöta handdukar från golvet, diska och gå ut med soporna, respektera andras behov av till exempel sömn, utföra hushållssolidariska handlingar utan att få ekonomisk kompensation samt avgiftning från modehets."
Strömstedt hamnar alltså i facket "det var bättre förr och ungdomen av idag är det ingen ordning på". Möjligt att hon ovan talar av egen erfarenhet om hon har egna barn.

Så bristande uppfostran (nja - jag har ännu inte träffat en vuxen som inte kan bädda sängen eller plocka upp från golvet - att tonåringar inte gör detta beror på att de är tonåringar och protesterar mot sina föräldrar eftersom de inte hittar något annat sätt att uttrycka att de vill vara oberoende av mamma) ska kompenseras med statliga utbildningsinstitutioner?

Vad Strömstedt alltså säger är att dagis, skola och framför allt föräldrar i Sverige är usla och det enda som kan ordna detta är en statlig uppfostringsanstalt för vuxna.

En ledtråd till Strömstedt från oss som faktiskt gjort värnplikten. Nej, "bassarna" uppförde sig fortfarande som tonåringar, utom vid morgoninspektionen. Sedan förvandlades luckorna återigen till tonårsrum. Något bättre var det kanske på kb/pb-logementet, där man åtminstone som ledare försökte vara föregångsmän och höll lite puts och studs. Vad värnplikten lär ut är ögontjäneri.

Det hade förstås Strömstedt känt till om hon hade gjort värnplikten. Avslutningsvis beklagar hon sig över att hon inte får denna ynnest.
"Det enda orättvisa är väl att det bara är ungdomen som får en chans till räddning om de så önskar. Vi övriga får framleva resten av våra liv som de degiga, slarviga och moraliskt flytande individer vi möjligen redan är."
Nej, Jenny Strömstedt, du kan redan idag anmäla dig till hemvärnet och få en tremånaders GMU, som är i princip exakt den karaktärsdanande gröntjänst du efterfrågar. Vem vet, du kanske lär dig något också. Det behövs.

Ska värnpliktsfrågan debatteras måste nog allmänheten och "journalister" som Jenny Strömstedt först upplysas om vad en återinförd värnplikt är och inte är. Den är 4% av en årskull, där i princip de mest välartade, intelligenta och kompetenspotentialt attraktiva med ett fläckfritt förflutet kommer handplockas. Personer som redan plockar upp från golvet. Övriga 96% kommer inte lära sig plocka upp från golvet. Är du då fortfarande för värnplikt, och menar du att vi ska tiofaldiga svensk försvarsbudget till 400 miljarder kronor och tjugofaldiga till kanske 40 brigader mot kalla krigets 20? Vet du ens hur många decennier en sådan upprustning tar innan vi kan kalla in dina önskade 100 000 19-åringar, vars föräldrar inte lärt dem plocka upp från golvet?

Kraftiga ökningar av kortbedrägerier mot Handelsbanken och Nordea - resesajter misstänkta?

$
0
0
Efter gårdagens uppgifter om kraftigt ökade kortbedrägerier mot Swedbank, har jag fått in uppgifter om att det samma gäller hos Handelsbanken och Nordea. Gemensam nämnare för de drabbade jag varit i kontakt med verkar vara någon resesajt.

Enligt uppgift ska Nordea sagt att de hade ovanligt mycket bedrägerier just nu.

Uppgifter från en drabbad kund till Handelsbanken gjorde gällande att "[banken] hade spärrat ett stort antal kort sedan de fått uppgifter om att kortuppgifter kommit i fel händer". Några officiella uppgifter om detta har dock inte kommit ut. Jag har sökt Handelsbanken för kommentar.

Drabbade kort har uteslutande använts för att köpa resor eller hotellbokningar.

En av möjliga gemensamma sajter är Expedia, vilket även för användaren ibland kan se ut som Hotels.com medan hotellägaren ser det som Expedia. Man kan också boka flyg via Expedia. Det behöver inte vara just Expedia som har blivit hackat, utan kan förstås även vara deras kortbetalningsleverantör.

Har du blivit utsatt för kortbedrägerier sedan december, och har du i så fall använt de drabbade korten till resetjänster som hotell eller flyg?

HBL: Ryska underrättelsetjänsten FSB "smugglar" asylsökande till Finland

$
0
0
Finska Hufvudstadsbladet (HBL) rapporterar att den ryska underrättelsetjänsten FSB organiserar rutter för asylsökande genom Ryssland fram till Finland. Putins gamla arbetsgivare hanterar planering och logistik i denna destabiliserande insats mot EU.

HBL skriver:
"Enligt gränsbevakaren är FSB med och bestämmer vilka personer som ska starta när och vilka bilar som tillåts komma fram till gränsen."
Sveriges flagga om "Sverigevännerna" får bestämma.
FSB prioriterar särskilt resurskrävande fall, som medför extra kostnader för Finland. Dit räknas barnfamiljer och i artikeln finns ett konkret exempel på en asylsökande som flyr till Finland för att han behöver kirurgi.

Det ryska "smugglandet" av asylsökande från bland annat Afghanistan, Indien, Nepal, Iran och Irak ska ses som en del i det ryska hybridkriget man för just nu mot EU. Strömmarna av asylsökande har effektivt helt flyttat bort fokus från Rysslands krig i Ukraina, när EU:s makthavare i stigande panik måste hantera strömmarna av asylsökande.

Ovanpå detta bombar både Assadregimen och nu även Ryssland civilbefolkningen i Syrien och driver på ytterligare strömmar av flyende.

Sköter man sina kort rätt har man snart fått hela EU på fall. Operationen att skjutsa asylsökande i FSB:s regi rakt genom Ryssland ska ses ur det perspektivet, speciellt som Finland via Sveriges stängda gränser annars inte skulle få några asylsökande.

Samtidigt hyllar sk "Sverigevänner" Ryssland och Putin, om inte annat för att Putinregimen finansierar de europeiska högerextremisterna, som är de stora politiska vinnarna på de strömmar av flyende som Assad och Ryssland ordnar i Syrien. Nej, majoriteten av civilbefolkningen flyr från Assads härjningar i de tätbefolkade delarna av Syrien, och inte från de mycket glest befolkade delarna av före detta Syrien som IS behärskar. Notera hur "Sverigevännerna" i kommentarsfältet likväl hyllar Putin, trots att hans regim alltså aktivt slussar asylsökande till EU.

Svd/Sifo: (M) största parti - (s) lägsta siffror någonsin

$
0
0
SvD och Sifo har precis presenterat en ny opinionsundersökning. Moderaterna går framåt kraftigt medan Socialdemokraterna får de lägsta siffrorna någonsin och har aldrig varit svagare i opinionen sedan undersökningar började 1967, dvs någonsin.
Störst.

(mp) 5.9% (-0.2)
(v) 8.1% (+0.2)
(s) 23.2% (-2.8)
(sd) 18.2% (-0.8)
(kd) 4.4% (+0.9)
(c) 6.8% (+0.2)
(fp) 6.0% (-0.6)
(m) 25.6% (+3.5)

Den borgerliga oppositionen har nu mer väljarstöd än både regeringen och dess stöd från kommunisterna i Vänsterpartiet. Även de nationella betongsocialisterna i Putins stödparti Sverigedemokraterna backar. Regeringen får 29.1% i stöd och med kommunisterna får man 37.2% mot de borgerligas 42.8%.

Stefan Löfven (s) har alltså lyckats med konststycket att få lägre opinionsstöd än både Mona Sahlin (s) fick på sin tid och rent av sämre än Håkan Juholt (s). En bedrift utan motstycke i socialdemokraternas historia. Endast minoritetsregeringen Ullsten har väl någonsin visat upp lägre stöd från opinionen än regeringen Löfven/Romson?

När det gäller vilket opinionsinstitut som har rätt så spelar det mindre roll. Facit får man vart fjärde år i allmänna val, eller mot förmodan vid nyval. Vad man får titta på sammanlagt är vilka trender som syns, som kraftigt försvagat stöd för regeringen och en stagnation för de nationella betongsocialisterna när de borgerliga börjat skärpa sin migrationspolitik. Sedan finns etablerade sanningar som att (mp) alltid ligger högre i opinionen än i valresultat och att de nationella betongsocialisterna ligger högre än opinionen i de samma.

Nej, jag kommer naturligtvis fortsätta kalla Folkpartiet för Folkpartiet. Det nya namnet är falsk varudeklaration och bör inte nyttjas i samma sammanhang som det partiet.
Viewing all 12873 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>