Detta inlägg är publicerat i samarbete med Solkraft Sverige, som installerat våra två solkraftanläggningar på totalentreprenad .
Igår kopplades våra nya 5 550 Wp solkraft in efter installationen förra veckan. Gården drog därmed i morsen 50 W nätel, trots att det var halvmulet utomhus och mitten av februari, och när solen tittar fram i skrivande stund säljs över 2000 W ut på elnätet.

Effekten av att gå från tidigare 4 760 Wp till 10 310 Wp är tydlig och helt avgörande så här års.
Det var mulet i morse, men det räckte för att göra gården nästan neutral elmässigt.

Då elpriset är högt är värmepumpen i huset avstängd och varmvattenberedaren likaså och vi betalar alltså inte höga dagspriser för varmvattnet från morgonens duschar, men värmepumpen i maskinhallen är fortfarande igång.
Ändå förbrukades bara 50 W. Notera att solkraften på huset bara uppdateras far femtonde minut, medan den nya växelriktaren rapporterar i någorlunda realtid.
Huset värms med ved för stunden, vilket generellt görs om dagspriset på el är över 100 öre. Veden är dock lönsam redan runt 50 öre för den oskattade elen, men det är också en bekvämlighetsfråga.

December – januari kommer det nog fortfarande behövas köpas in el, men större delen av resten av året kommer vi nog främst köpa in el till billig timtaxa nattetid, samt på kvällen då våra anläggningar är riktade mot öster och morgonsolen. Solkraften gav dock trots februari fortfarande effekt fram till 17 även så här års och kommer via diffust och indirekt ljus även ge kraft framåt 19-20 på kvällen sommartid.

Den nya växelriktaren går att läsa av direkt via sin inbyggda webserver över det lokala nätet, till vilket den är kopplad med ethernet. Det betyder att i Home Assistant används integratrionen solaredge_local, som behöver konfigureras manuellt i configuration.yaml.
Det betyder också att den rapporterar i realtid utan att vara beroende av Solardges molntjänst, utan datat och effekten uppdateras var trettionde sekund. För faktisk energiförbrukning hämtas förstås siffrorna över total produktion så finmaskigheten i datat spelar ingen roll där.
Solen tittade fram i några minuter och visade vad som händer i februari med full sol på morgonen.

En ordentlig nettoförsäljning, även stor nog att hantera en punktförbrukare som varmvattenkokare, spis, ugn, diskmaskin, tvättmaskin eller torktumlare utan elinköp. Men då behöver det alltså vara sol så här års. Under sommarhalvåret kan produktionen mycket väl ligga på de nivåerna fastän det är mulet.
När taket på ladan är bytt så blir det ytterligare ca 7 000 Wp och fulla 25 A huvudsäkringar. Därav är växelriktaren ovan en 12.5 kW växelriktare och som man ser finns det plats för att koppla in ytterligare en slinga. Nästa installation blir alltså bara av solpaneler, som kopplas till befintlig växelriktare. Eventuellt behöver kabeln från gruppcentralen till huvudcentralen dras om då den kommer belastas med som mest 17 A och gruppcentralen behöver nog säkras upp till 20 A istället för dagens 16, så det blir fortfarande en del elarbete.
Det senare är i och för sig välkommet då det blir enklare att ladda två elbilar samtidigt med 20 A istället för dagens 16 A. Nu laddar vi Teslan med 12 A trefas för att lämna 4 A till värmepumpen i maskinhallen, men med 20 A hade man kunnat ladda med fulla 16 A trefas eller två elbilar med t ex 10 A + 6 A trefas. Har man två Teslaladdare går det att lastbalansera i deras hårdvara (iofs via inbyggd mjukvara) och inte genom inställningar i bilarna, så det laddas med 16 A om bara en bil laddas, och annars fördelas utifrån önskad fördelning för en summa om 16 A (eller 20 A eller vad man nu önskar). Teslas Wallcharger går förstås att använda även till andra bilmärken bör tilläggas, men eftersom de inte är uppkopplade så de kan beskattas av staten i framtiden får man inte något energiavdrag för installation. Tveksamt ändå om man kan få det om de monteras på en ekonomibyggnad på en jordbruksfastighet.
Solkraftanläggningen installeras därför utan skatteavdraget SOL.

En föredömligt snabb installation av Solkraft Sverige, som även byggde sina egna ställningar. Installationen tog en och en halv dag inklusive byggande och rivande av ställningar, och elektrikerna behövde sedan några timmars arbete igår.
Överlag känns det riktigt kul att vara uppe över 10 kWp för solkraften, då den tidigare anläggningen kanske var lite väl liten, om än begränsad av taket och takkupan på huset. Det kommer bli fånigt bra med 17 kWp. Elpriset kommer främst bli en fråga om december – januari, samt de låga nattpriserna.
Den senaste veckan eller så har elpriset nattetid varit 10 – 20% av priserna dagtid, runt 10-20 öre mot 100 – 150 öre per kWh dagtid. Således har det varit utmärkt att köra storförbrukaren elbilens laddning nattetid. Det kommer vi fortsätta göra även med solkraftens överskott – det är bättre sälja el till dagpriser och köpa el för att ladda till nattpriser.
Den nya solkraften kommer ge en ökad ekonomisk avkastning i att mycket av den dagtida högpriselen kommer elimineras och istället ge höga intäkter på försäljning. I skrivande stund är t ex mitt dagsmedelpris 32 öre mot 78 öre som medelpris för dygnet enligt Nordpool. Detta kommer dock försämras något i kväll dock.
Tillägg klockan 10:54: Nu när solen står högre så matar gården ut 400 – 500 W på elnätet trots att det är mulet, vilket iofs var väntat då tidigare 50 W var tidigare på morgonen när solen inte är lika stark bakom molnen.
Detta inlägg är publicerat i samarbete med Solkraft Sverige, som installerat mina två solkraftanläggningar på totalentreprenad .