Igår framkom det att företaget Nuctech vann upphandlingen av säkerhetskontrollen på Sveriges största flygplas Arlanda. Företaget har täta kopplingar till kinesisk militär och svartlistat i USA, men vinner upphandlingar i Europa genom att kunna lämna orealistiska anbud (som antagligen backas med Beijings pengar bakvägen). Swedavia utgår från att det gjorts en säkerhetsbedömning uppger man till Aftonbladet.

Swedavias chef för strategiska inköp uppger att Nuctech gav det bästa anbudet i form av bäst påstådd kvalitet och lägst pris. Just lägst pris gör att bolaget tar hem anbud efter anbud på flygplatserna i EU, men förmodligen sker detta genom att bolaget får betalt bakvägen via regimen i Beijing och därmed prisar sig in för att kunna ta kontrollen över säkerhetskontrollerna och det internationella resandet i Europa.
Man kommer kunna kartlägga vem som reser, när och vart, samt förstås var folk befinner sig.
Diktaturen i Kina har blivit världsledande på olika former av övervakningsutrustning och exempelvis ansiktsigenkänning. Så nog blir det kvalitet i övervakningen av säkerhetskontrollen på Arlanda.
Tyvärr innebär det också att du kan räkna med att en rapport om ditt resande och din närvaro går krypterat till Kina i strid med alla lagar och regler. För att undvika ansiktsigenkänningen kanske det kan vara läge att fortsätta köra med mask i säkerhetskontrollen även så här efter Wuhan-pesten förklarats vara ett icke-problem i Sverige.
Dock får antagligen Nuctech även tillgång till alla boardingkort etc, eftersom dessa är vad som används för att komma genom spärrarna innan säkerhetskontrollen. Så du kommer vara loggad med namn och vart du reser ändå.
Chefen för entrperenadinköp på Swedavia säger “det utgår jag från” angående om en säkerhetsbedömning gjorts. Kort sagt vet inte chefen detta utan bara hoppas.
Bolaget uppger att “det är våra kunder som bestämmer vad som händer med informationen”. Vilket väcker frågan om Kina är den egentliga kunden, samt hur kunden Swedavia kontrollerar vad som händer med informationen. För det senare krävs full insyn och tillgång till Nuctechs alla IT-system och inte bara en försäkran från bolaget att de gör som de är tillsagda.
Kinaexperten Jojje Olsson kallar i Expressen Nuctech för flygplatsernas Huawei och påtalar att bolaget aldrig ens försökt förneka sin koppling till makten i Beijing. Han bekräftar också att bolaget får statliga subventioner för att ta marknadsandelar utomlands. I praktiken osund statsfinansierad konkurrens, där aktörer som Swedavias snålhet kommer slå ut konkurrenter som inte sponsras av en diktatur.
Upphandlingen måste naturligtvis avbrytas och Nuctech ska förstås inte få ingå hos anbudsgivare. Det är inte en slump att bolaget är svartlistat i USA. Nuka Nuctechs avtal alltså.
En relaterad fråga kan också vara i vilken mån Kina infiltrerat IT-system som gör att de kunnat se vad övriga anbudsgivare lagt för bud och därmed kunnat lägga sig billigare. Industrispionage och IT-spionage kan användas på många vis.
Swedavia ska nu upphandla WAN och Internetaccess för flygplatserna, samt WAN och LAN för de externa kunder som huserar på flygplatserna. Iaf det senare kan väl Huawei ha goda möjligheter att prisa sig in på, men jag tror inte att Kina än så länge äger svensk fiber. Men det är väl bara en tidsfråga …