Quantcast
Channel: Cornucopia?
Viewing all 12888 articles
Browse latest View live

Laddning elbil nattetid

$
0
0
I tisdags provade jag att sätta timern för att ladda lånebilen från Tesla nattetid, när risken för krock med hushållsbehoven är som lägst. Elförbrukning enligt nedan.
Elförbrukning tisdag - onsdag: laddning elbil nattetid.
Gårdens huvudsäkring är på 20 A och för Teslas portabla laddare används ett 16 A trefasuttag.

Laddstyrkan går att ställa in på bilens skärm, så man förbrukar mindre ström vid laddning. Eventuellt går detta även att göra i appen, men pga lånebil har jag inte apptillgång ännu.

Allmän rekommendation är annars att ladda nattetid, eftersom det är minimal risk att man krockar med övrig hushållsförbrukning och riskerar att någon säkring löser ut, t ex vid användning av energislukare som spis, ugn, tvättmaskin, diskmaskin, vattenpumpar etc. Har man modern eldriven värmepumpsuppvärmning har man också ofta lägre temperatur nattetid, då man dels sover bättre i svalare temperatur och dels inte behöver full värme i hela bostaden. Jag har dock fastbränslevärme, och oavsett ingen värme så här års, så det är inte någon konkurrens mellan värme och elbilsladdning.

Maximal styrka om 16 A ger 16*3*230=11 040 W i effekt. Då detta var min första laddning satte jag timern redan på 22:30, för att kunna kontrollera att den fungerade som avsett. Lite pinsamt att inte ha laddat bilen till morgonen.

Jag drog ner styrkan från 16A till 12A, men uppenbarligen kunde jag haft betydligt lägre styrka för att ladda bilen fullt. Pga långresa laddades bilen till 100% och man kan ovan se hur de sista kanske tio procenten tar längre tid att ladda när det sista mjukladdas. Kommer nog sällan ladda med 16A hemma, utan begränsa till 12. Ska jag bara ladda dagtid när solen lyser bör jag begränsa laddningen till 4-6A, om det är möjligt att dra ner den så lågt. Den senaste månadens högsta elförbrukning på en time var ca 5 kWh, vilket om det var jämnt belastning talar för 7-8 A i strömstyrka. 10 A laddning bör alltså vara säkert för min del och ger 6 900W, eller ca 3.5 mils laddning i timmen.

Sedan kördes det lite på morgonen innan bilen laddades igen mellan nio och tio, inklusive att klimatsystemet lämnades på, så det var behagliga 19 grader i bilen när det väl var dags att åka, trots att det var ca 25 grader och full sol utomhus.

Normal förbrukning så här års med soligt väder ligger någonstans 18-20 kWh per dygn. Elbilsladdningen drog upp tisdagen och onsdagen till 34 kWh. Elpriset inklusive rörliga nätavgifter är ca 1:25 SEK per kWh, och de laddade 28 kWh (avläst efterladdning) räcker till 140 km baserat på 100-120 km/h motorväg och 100 km/h trefilig väg, för en energikostnad per mil om 2:50 SEK. Ännu billigare blir det förstås vid laddning i Teslas gratis snabbladdare, om man nu har gratis laddning på bilen, vilket ni kan få om ni använder denna länk vid köp av en Tesla (inte säkert att länken fungerar än eftersom jag ännu inte fått Tesla levererad, utan använder lånebil).

Väljer man ett timavläst rörligt elavtal är förstås elen billigare nattetid, och det är då ett ytterligare incitament för att ladda just nattetid. Teslaägare kan få ett förmånligt avtal från Skellefteå Energi, som dessutom bjuder på el till 1500 mil om året (3000 kWh förmodar jag), men exakt vad avtalet innebär återstår att se när jag väl har min egen bil. Värt att notera är dock att dessa 3000 kWh bara är från elhandelsbolaget - man måste fortfarande betala rörlig elavgift till nätägaren på hela förbrukningen.

Rekordpris för både bensin och diesel

$
0
0
Både bensinen och dieseln slår just nu prisrekord här i Sverige och har aldrig tidigare kostat så här mycket. Detta trots att oljepriset varit det dubbla. Anledningen är förstås den svaga kronan, samt regeringens skattehöjningar - skatter som dessutom automatiskt ska höjas varje år.
Drivmedelspriser 2001 - 201805p. Data: SPBI, och Circle K för april 2018 och preliminärt maj.
Blyfri 95-oktanig bensin kostar just nu 15:86 SEK per liter och dieseln 15:66 SEK hos Circle K:s bemannade stationer.

Utifrån branschlobbyorganisationen SPBI:s prisstatistik har priserna aldrig förr varit så här höga. Detta med reservation för att priset nu i maj är det senaste, och inte ett färdigt medelpris för månaden.

Oljepriset har visserligen stigit, men har samtidigt förr kostat det dubbla. Däremot är nu kronan samtidigt väldigt svag och regeringen har höjt skatterna på bränslet. Dessa skatter ska också automatiskt höjas varje år framöver.

Priserna på fossila drivmedel har stigit cirka 33% sedan 2015. Någon inflation att tala om har vi dock inte.

Trump vill vill åttafaldiga importtullen på Volvobilar

$
0
0
Donald Trump vill åttafaldiga importtullarna på europeiska bilar, från dagens WTO-baserade 2.5% till 20%. Detta kan förstås vara ett hårt slag mot Volvo Cars och Göteborg.
Trump Tower.
Handelskrigen ser alltså ut att eskalera, sedan Donald Trump föreslagit en åttafaldigad importtull på fordon, främst riktade mot europeiska biltillverkare som inte producerar sina fordon i USA rapporterar Wall Street Journal.

Skatten är idag 2.5% baserat på WTO-fördragen, men Trump vill ensidigt frångå WTO och höja tullen till 20%.

För svensk del kan det naturligtvis slå hårt mot Volvo Cars bilförsäljning i USA, då de flesta bilar tillverkas i Göteborg.

Man vill också ha hårdare utsläppskrav för importerade fordon än för amerikanska fordon, samt införa nationella utsläppskrav.

Samtidigt kan man fundera på om EU kommer svara med motsvarande tullar på amerikansktillverkade bilar. Exempelvis Tesla, där ett 20%-igt tullpåslag kan landa på ett sexsiffrigt belopp även för exempelvis massmarknadsbilen Model 3. Man ska komma ihåg att ovanpå tull kommer det i praktiken även moms - måste importören höja priset med 100 000:- SEK pga höjd tull, så tillkommer även 25 000:- SEK i moms ovanpå detta.

Man ska förstås fundera på varför Trump föreslår detta. Man vill förstås få över produktionen till inhemsk i USA, och om tillräckligt många biltillverkare gör detta kanske tullarna uteblir. Det är också en politisk process i införandet som kan fördröja den kraftiga höjningen.

Bara fem av 28 lägenheter sålda i projekt på Kungsholmen - prissänks 10-15%

$
0
0
Ett bostadsrättsprojekt på Kungsholmen ser ut att ha floppat. Av 28 lägenheter har endast fem sålts och exploatören Axxonen sänker nu priserna med 10-15% enligt en tidningsartikel i Vårt Kungsholmen.
När det inte finns parkeringsplats vid trottoaren kan man Stockholmsparkera.
Lokalgratistidningen Vårt Kungsholmen rapporterar alltså om att Axxonens projekt på Eriksgatan har floppat. Av 28 lyxlägenheter har bara fem blivit sålda, och man påstår sig nu ha sänkt priserna med 10-15%, dvs i linje med marknadsutvecklingen i Stockholm generellt.

De sålda lägenheterna är än så länge smålägenheter i storleksordningen 27 - 55 m2, men som det ser ut nu blir det uppskjuten byggstart. Vilket förstås väcker frågan om de fem köparna av de "sålda" lägenheterna nu får dra sig ur eftersom tidsplanen inte håller. T ex är en listad 55 m2 lägenhet såld för 7.3 MSEK, eller nästan 133 kSEK per m2. Känns lite som ett pris en bra bit över vad det kostar på Kungsholmen just nu, 83 394:- SEK per m2 enligt Husmask. Och då slipper man en nystartad bostadsrättsförening med allt vad det innebär i form av bluffar i den ekonomiska planen. En prissänkning på 40% kanske vore på sin plats - det är vad lägenheter på Kungsholmen alltså kostar på andrahandsmarknaden jämfört med begärt pris på nybyggena i detta fall? Så tänker jag.

Axxonen har tydligen också ställt in utdelningen på deras preferensaktie. Men naturligtvis jobbar man vidare med en ambition att byggstarta till hösten. Hoppet är det sista som överger människan.

Söndagsenkät: Vad för drivmedel använder din bil?

$
0
0
Dags för en kort söndagsenkät och kontroll av vad din huvudsakliga bil använder för drivmedel. Svara nedan.
Kinesiska bilar på provkörning.
Vad använder din bil för drivmedel? Här avser vi din huvudsakliga bil, den du främst använder. Svara på enkäten nedan.
Och nej, Bengt, ingen vill veta var du köpt din tröja.

Statoil byter namn till Equinor

$
0
0
Givet godkännande på morgondagens bolagsstämma så byter det stora statliga (2/3 statsägt) norska oljebolaget namn från Statoil till Equino. Inte för att särskilt många svenskar bryr sig när sk downstream redan sålts och bensinmackkedjan Statoil köpts av kandensiska Circle K.
Statoils huvudkontor på Fornebu utanför Oslo. Notera att undersidan på de utstickande delarna av byggnadskroppen är täckta av platta teveskärmar som hela tiden visar upp film.
Statoil fortsätter alltså förändra sitt varumärke genom att byta namn på hela kedjan till Equinor, vilket ska avgöras på bolagsstämman i morgon. Egentligen bara en formsak, då bolaget kontrolleras via 2/3 av aktierna av norska staten.

I och med utförsäljningen av bensinmacksdelen är resten av företaget ren business-to-business och det är knappast speciellt svårt att byta namn. Namnet ska ha hämtats från ord som engelska equilibrium (jämvikt, balans) och förstås själva Norge. 

Själv tänker jag direkt på equity, dvs börsvärde, vilket enligt 4-Traders ligger på ca 89 GUSD. Bolagsvärdet (marknadsvärde + skulder) ligger på drygt 103 GUSD.

Tesla Model S i verkligheten - 530 km i räckvidd?

$
0
0
Efter att ha kört lite i verkligheten med en Tesla Model S 90D lånebil, så landar jag i att räckvidden är imponerande vid distanskörning och min kommande S 100D kan ha en räckvidd på upp mot 530 km på en laddning. Och Model 3 har nu börjat levereras utanför USA.
186 Wh/km 191 km Ödeshög - Sätila i 26 gradig sol.
Körningen från superladdaren i Ödeshög till avfarten i Bollebygd företogs helt med autopiloten (egentligen automatisk styrning, assisterat filbyte och adaptiv farthållare), egentligen helt utan några problem. Autopiloten tvärbromsade rent av en gång när en annan bilist inte tittade i backspegeln ordentligt vid filbyte, men fortsatte sedan som vanligt. Mer om autopilotfunktionerna i senare inlägg. Kort sammanfattning: De levererar och höjer säkerheten på flera plan, samt bidrar till en mycket bekväm stressfri körning.

Elbilar ska dra mer energi vid varmare väder på grund av behovet av kylning och bäst räckvidd får man i svalare temperaturer. Det var strålande sol hela resan och vid ankomsten till Sätila hölls en temperatur utomhus på 26 grader. AC:n i bilen var inställd på 20 grader. Två vuxna personer i bilen och baksäte och bagage var fullastade. Gissningsvis åtminstone 100 kg bagage, så detta kunde motsvarats av en familj om två vuxna och två barn, och är oavsett inte några vikter som fjäskar med energiförbrukningen.
Snittförbrukning på 152 Wh per km de sista 50 km, varav 28 km motorväg i 110 km/h och 22 km 70-landsväg. Backar och omkörningar märks tydligt på den varierande förbrukningen. Den stora initiala dippen var nog 70- och 80-motorvägen genom Borås.
Den initiala 70 km-sträckan Ödeshög - Jönköping är mestadels 120 km/h motorväg och delvis 110 km/h, samt 90 km/h motorväg genom Huskvarna och Jönköping. Därefter tilltar kuperad terräng hela vägen till i höjd med Bollebygd, inledningsvis ca 44 km trefilig 100-väg. Sedan har man ca 55 km motorväg i 110 km/h, undantaget genom Borås där det är 70 km/h.

Slutligen är det 22 km/h genom kurvig 70-landsväg utan mittlinje och således rätt utmanande för autopiloten, som lägger sig mitt i vägen i sådana fall och kör chicken-race mot mötande trafik till men för förarens psykologiska hälsostatus. 

Sista sträckan på 70-väg var alltså inte med autopilot.

Denna uppenbara realistiska kombination av motorväg, trefilig 100-väg och en kortare avslutande del landsväg gav en förbrukning på 186 Wh/km.

Nu var detta en Model S 90D, vilket kan sägas få 483 km i räckvidd vid dessa körförhållanden. Min kommande 100 D väger antagligen lite mer om inte batteritekniken krympts under utvecklingen (sannolikt då batteriutrymmet inte blivit större), men 10% mer i räckvidd kanske är realistiskt. Då landar man på 531 km i räckvidd på en perfekt full laddning. I verkligheten finns det knappast perfekt utplacerade laddare, precis som man ser till att tanka innan man drabbats av soppatorsk i en fossilbil.

530 km är över den magiska siffran 466 km, vilket enligt Google är avståndet Göteborg-Stockholm över Jönköping. Dock är det mer motorväg på den sträckan än Ödeshög-Sätila.

Men räckvidden blir likväl imponerande och över förväntan. Sajten Egotrip anger t ex 290 km i räckvidd vid motorväg och 20 grader utomhus för Model S 90D, dvs 310 Wh/km och 362 km vid 90 km/h eller 248 Wh/km.

Fyra faktorer kan jag tänka mig påverkar här - dels hade jag range mode aktiverat, vilket innebär att klimatanläggningen prioriteras ner. Dels körde jag på autopilot på motorväg och trefilig 100-väg, vilket rimligtvis innebär en datorbaserad optimerad energiförbrukning. Dels höll autopiloten hastighetsgränsen. Dels var det lite 70-vägar som drar ner det hela.

Trots solen, värmen och range mode var det inga problem alls med klimatanläggningen utan resan var mycket behaglig. Autopiloten bidrar till välbehaget och en stressfri färd, men mer om det senare.

I övrigt kan man ju konstatera att om de sista femtio kilometernas 152 Wh/km gäller vid 70-väg så kommer man 657 km utan laddning via småvägar och en Model S 100D.

Engadget skriver nu att massmarknadsmodellen Tesla Model 3 nu officiellt börjat levereras utanför USA, i form av initialt Kanada. Faktisk verklig räckvidd på autopilot imponerar, och den energieffektivare Model 3 med ännu modernare hårdvara bör leva upp till förväntningarna.

Kan konstatera att jag aldrig kört Stockholm-Göteborg utan en enda paus, så en räckvidd på 530 km blir rent akademisk. Man kommer ladda på vägen oavsett. Vid full 100 kW superchargerladdning får man vid 186 Wh/km över åtta mil ytterligare räckvidd vid ens en tio minuters bensträckare och besök till kiosk eller toalett och kan alltså med god marginal över köra Stockholm - Göteborg. Vid en halvtimmes lunchpaus blir det förstås ännu mer laddat.

Västlänken får domstols-klartecken

$
0
0
Domstolsöverklagandena av idiotprojektet Västlänken har förstås fått ett negativt besked och all form av miljöhänsyn kan ignoreras. Därmed är det fritt fram att börja bygga ett projekt som inte efterfrågas av egentligen någon och som inte fyller någon som helst funktion eller förbättrar för mänskligheten. Men så är det när någon annan betalar.
Om västsvenskar undrar över varför de inte får någon sjukvård, så går pengarna till att bygga nya flådiga kontor på bästa adress i anslutning till Västlänken. Byråkrater, inte sjuksköterskor och läkare! Har inga foton på hålet i marken som kallas Västlänken pga att man inte får använda mobil när man kör bil och trafiksituationen redan är så katastrofal att det är bägge händerna på ratten som gäller.
Västlänken är ungefär som Stockholms Citytunneln + Slussen samtidigt, fast utan några som helst samhällsvinster ens på sikt. Projektet har naturligtvis påbörjats redan tidigare, men inte fullt ut. 

Ett antal sk sakägare hade överklagat projektet på mer eller mindre goda grunder, men som alla väntade sig skulle förstås domstolarna avslå överklagandet oavsett. Istället för att titta på miljöfrågorna har man gått på projektägaren Trafikverkets linje:
"Ett motiv är att det här är ett stort och samhällsviktigt projekt. Trafikverket säger att det kostar tio miljoner kronor i veckan att inte börja bygga. Vi kan inte riktigt bedöma det. Men hela projektet står stilla nu."
Fast det är inte samhällsviktigt projekt. T ex kommer all tågpendling från söder och sydöst om Göteborg att ta 10-15 minuter längre än idag. Ungefär som om Citytunneln i Stockholm skulle inneburit 10-15 minuter längre pendling för alla söder om Mälaren i Stockholm, eller om tunneln under Malmö hade inneburit att tågen tagit längre tid på sig att nå stationen.

Hoppet för skattebetalarna står nu till Högsta Domstolen, men de kommer förstås oavsett gå på regeringens linje om de alls tar upp en vidare överklagan.

Samtidigt är det ju lite gulligt att folk faktiskt tror att de kan överklaga sådana här projekt. Lycka till med det. Det dög inte ens med en folkomröstning mot projektet.

Så går det när någon annan betalar. Och Göteborg kommer lamslås av 10-15 år av totalt trafikkaos både inom bil- och kollektivtrafik innan projektet är klart och tågtrafiken försämrats ytterligare.

Årets Mensapris till Anders Hansen - motion och träning höjer din intelligens

$
0
0
Föreningen Mensa Sverige delade i helgen ut Mensapriset 2018 till forskaren, psykiatrikern och författaren Anders Hansen för bland annat hans bästsäljande bok Hjärnstark, som på ett populärvetenskapligt sätt visar forskningen kring att motion och träning höjer en persons intelligens.
Mensas talesperson Jenny Åkerman och prisvinnaren Anders Hansen.
Mensa Sverige delade alltså ut årets Mensapris till forskaren, psykiatrikern och författaren Anders Hansen för hans bok Hjärnstark: Hur motion och träning stärker din hjärna (Adlibris 187:- SEK). Boken har sålt i 190 000 exemplar enbart i Sverige och desto fler i andra länder och är en populärvetenskaplig sammanfattning av forskningen kring att motion och träning faktiskt höjer din intelligens till närmare din medfödda potential.

Mensas motivering till priset lyder:
 "Anders Hansen har som ingen annan lyckats motivera miljontals människor världen över att börja röra på sig mer. En starkt bidragande orsak till denna önskan att följa Anders Hansens råd är hans budskap att träning även får hjärnan att lösgöra sin inneboende intelligens. När detta extra skarpsinne får komma fram rimmar det mycket väl med Mensas viktigaste syfte: Att lokalisera och främja intelligens, så den kommer människor tillgodo.” 
Hansen säger i Mensas pressmeddelande att även blygsamma insatser ger resultat.
"Det har inte med prestation och långlopp att göra, man får de positiva effekterna i hjärnan även av blygsamma insatser. Jag ville med boken nå de som inte gjorde någonting så att de skulle vilja börja göra lite. Det handlar inte om någon hälsohysteri."
Det finns exempelvis studier med enäggstvillingar, där den som tränar mäter upp signifikant högre intelligens ("IQ") än den tvilling som inte tränar. Tvillingstudier är ofta det främsta medlet för sådana här studier, då man därmed kan eliminera påverkan av medfödda anlag till poteniell intelligens (och även många miljöfaktorer om tvillingarna växer upp tillsammans), en intelligens som måste utvecklas via övning, motion och även fullgod levnadsstandard som näringsintag, frånvaron av infektionssjukdomar och parasiter (t ex höjer fulla vaccinationsprogram IQ med hela 10 punkter enligt en studie i Filippinerna).

I själva verket är hjärnan det organ som får snabbast och störst positiva effekter av träning - både kort- och långsiktigt. Vi är trots allt byggda för att röra på oss.

Man kan ju fundera på över reverseringen av den sk Flynneffekten - att medelintelligensen över tiden höjs - i Västvärlden, kan bero på att vi rör oss allt mindre (förutom att man via kost och hälsa redan eliminerat alla övriga miljömässig påverkan på intelligensen i befolkningen och därmed inte längre ökar pga bättre levnadsstandard). Motion och idrott i skolan ter sig i sammanhanget självklart - kanske borde man ha mer idrott för att uppnå bättre skolresultat?

Bloggens läsare kan åtminstone ta till sig att motion och träning kommer höja din (eller dina barns) hjärnkapacitet, förutom alla övriga positiva effekter. Känner du dig lite efter? Ut och rör på dig! Vill du bli bättre på dataspel? Ut och rör dig?

Detta är något som många inser intuitivt eller upptäckt på egen hand sedan länge, men Hansens bok har spridit budskapet baserat på faktiska vetenskapliga rön. Själv vet jag att grunden för att kunna prestera tillfredsställande är att jag rör mig. Det finns inget tillfälle när jag är så kreativ som när jag tränar, eller precis efter jag tränat. Synd bara att jag inte kan skriva samtidigt som jag springer.

Anders Hansen har också gett ut boken Hälsa på recept: Träna smartare, må bättre, lev längre (Adlibris 99:- SEK) och Fördel ADHD: Var på skalan ligger du? (Adlibris 202:- SEK). Den senare är en av många grunder till att ifrågasätta Rekryteringsmyndighetens funkofobiska diskriminering av personer med ADHD vid rekryteringen till värnpliktsförsvaret - har man klassificerats som detta får man frisedel, trots att det är utmärkta krigaregenskaper och "syndromet" rent av evolutionärt fyllt en funktion för vakter, jägare och krigare1.. Mer om det i ett senare inlägg.

1. Krigare är i dess rätta bemärkelse ett positivt ord. Vem som helst kan beordras att vara soldat, men alla kommer inte bli krigare.

SSM: "Ökad tillströmning" - sålde sex lägenheter första kvartalet

$
0
0
Bostadsutvecklaren SSM rapporterar glädjande siffror om "ökad tillströmning" och stigande försäljning av lägenheter om 45 m2 eller lägre. Man sålde nu hela sex lägenheter under första kvartalet, byggstartade noll bostadsrätter och har 1 148 under produktion.
Stockholm.
Det går alltså lysande för bostadsutvecklaren SSM.
"Ökad tillströmning av intressenter och besökare till SSM:s visningar [...] Indikationer på att hushållens förtroende för bostadsmarknaden långsamt börjar återvända, men fortsatt avvaktande marknad. [...] Till följd av Stockholms demografi och invånarnas betalningsförmåga ökar behovet av mindre bostäder kontinuerligt. Vilket bland annat bekräftas av att antalet sålda bostäder, upp till 45 kvadratmeter i storlek, har ökat under första kvartalet i jämförelse med motsvarande kvartal föregående år."
Man sålde alltså sex lägenheter och i dessa inräknas en ökning i segmentet upp till 45 m2. Sex lägenheter känns som en solid affärsidé och säkerställd ökning i segmentet. Helt enkelt klockrent och att man är "positionerade för fortsatt tillväxt".

Annars är det möjligt att tolka "till följd av Stockholms demokgrafi och invånarnas betalningsförmåga ökar behovet av mindre bostäder"som att hushållen helt enkelt inte har råd att köpa lägenheter till dagens prisnivåer. Men det är väl bara jag.

Rapporten hittas här.

"Mina barn blev rädda av Om kriget kommer" - "Ryssofobisk Nato-propaganda"

$
0
0
"Eva, 42: Mina barn blev jätterädda när de kom hem och såg Om kriget kommer ligga på hallgolvet. Hur tänkte regeringen och MSB när de skickar ut sådan dödsmördarskräckpropaganda?"
"Vi i den svenska fredsrörelsen vill skarpt ta avstånd från statens ryssofobiska Nato-propaganda, som alla svenska hushåll nu tyvärr fått i brevlådan. Det enda krigshotet som finns är från mördarorganisationen Nato och Ryssland är en fredsälskande demokrati, som inte utgör något som helst hot mot vare sig Sverige eller freden. Att skriva att Sverige ska försvar sig tillsammans med andra är inget annat än Nato-propaganda."
"Jag tycker regeringen ska ge ut en skrift som heter Nu är freden här istället för de gamla gubbarnas och vapenindustrins krigshets. Tänk på de små barnen!"
Snart landar MSB:s skrift Om kriget kommer i fem miljoner svenska hushålls brevlådor. Ni kan nog se framför er de tjogvis med artiklar från kränkta snöflingor åt höger och vänster, som kommer gråta ut i tabloidpressen på grund av detta de kommande veckorna.
Bra att detta finns om kriget kommer.

Givet statuset på kränktheten i Sverige och det polariserade klimatet som existerar, så kan vi utgå från att MSB:s Om kriget kommer kommer orsaka en viss mån av upprördhet land och rike runt.

Tabloidpressen kommer med hög sannolik fyllas av artiklar över olika kränkta snöflingors reaktioner på skriften, plus de sedvanliga nyttiga volontärerna och inflytelseagenterna, som kommer vända sig mot det hela. Media lär stå i startgroparna för att dra maximalt antal klick på detta.

Det blir en lustiger dans. Men skriften är förstås nödvändig, även om en och annan person kommer bli rejält kränkt eller skrämd över blotta tanken på att kriget kan komma.

Teslas produktion av Model 3 nu över 4 000 i veckan

$
0
0
Uppgifter inifrån Teslas tillverkning uppger att produktionen av Model 3 nu passerat 4 000 i veckan och allt tyder på att planen om 5 000 per vecka till slutet av juni uppnås. Teslas nästa Gigafactory ska byggas i Kina. Miljardären Ron Baron har gått in i Tesla och konstaterar att kassaflödet beror på uppförandet av nya fabriker och inte den operativa verksamheten.
Veckochart Tesla.
Produktionen av Model 3 ska nu ha nått 4 290 fordon på sju dagar rapporterar sajten Teslarati efter senaste uppgraderingen, som rapporterades som "produktionsstopp"i media. Tillverkningslinan kommer stoppas igen i slutet av maj för ytterligare kapacitetsuppdatering, vilket väl rimligtvis återigen kommer annonseras ut som ett misslyckande. Inget talar dock för att man inte kommer nå målet om 5 000 Model 3 per vecka i slutet av juni, eller en årstakt på 260 000 Model 3.

Det är ungefär i samma härad som antalet bilar som tillverkas på Volvo Torslanda. Tillkommer Model S och X med ungefär 100 000 bilar om året för en kommande årstakt om ca 360 000 bilar. Volvo säljer dock runt 600 000 bilar om året, men har fler bilmodeller i fler segment. Med kommande Model Y (modellinjen lyder alltså S-3-X-Y) kan Tesla nå en produktion i linje med Volvo om några år. Jantelagen till trots blir det i så fall rätt snabbt jobbat tillväxtmässigt av Elon Musk och Tesla, med tanke på att den första bilen leverades år 2008 mot Volvos år 1927.

Baron Capital och miljardären Ron Baron har gått in i Tesla och avfärdar kassaflödesproblematiken med att bolaget faktiskt bygger fabriker och infrastruktur. Den operativa verksamheten går med vinst, och som jag påtalat här på bloggen tidigare så kostar det att expandera tillverkning. Ron Baron till CNBC:
"People say, 'Gee, they're spending a lot of cash.' Of course, they're spending a lot of cash. They're building factories. [...] The capital he's going to need to produce new vehicles is much less than other companies are going to be spending and they'll be using less labor."
Baron Capital är långsiktiga buy-and-hold och förväntar sig 20x avkastning på de 1.62% av tillgångarna man stoppat in i Tesla. Kort sagt förväntar man sig att Tesla kommer lyckas fullt ut och i framtiden bli en av världens största biltillverkare. Å andra sidan så är man investerare, som kan analysera själva och inte några som köper eller säljer på klicksökande tidningsrubriker ivrigt påhejade av blankare.

Teslas VD Elon Musk har nu bekräftat att Teslas nästa Gigafactory kommer byggas i Kina. Så de som går i taket över att Tesla använder sitt kapital till att investera i produktion och infrastruktur kommer kunna fortsätta tjuta längre fram i tiden. Rekommendationen till dessa är rimligtvis att investera i någon verksamhet som inte expanderar och alltså inte har expansionskostnader.
Herr bloggaren tömmer en flaska Pepsi på autopilot (hårdvara 1) i lagliga 120 km/h på E6 genom Halland. Handen på ratten är förstås ett krav, liksom ögon på vägen. Trots den äldre hårvaruversionen i lånebilen från Tesla är jag helt nöjd med autopiloten och vågar utan problem lita på den även i dessa hastigheter på motorväg. Jag bör "få" min riktiga bil på fredag enligt senaste beskedet och den ska ha AP 2.0 eller 2.5.
Själv tycker jag fortfarande att Tesla är för högt värderade och avvaktar oavsett konjunkturavmattningen och tillhörande generella sättningar på börsen innan jag plockar in några nya aktier, Tesla eller ej. Och när jag gör det kommer jag förstås inte skriva det på bloggen då jag inte har något som helst att vinna på att skriva om enskilda aktieinvesteringar, annat än att någon  backtrader hittar ett 7 år gammalt blogginlägg vid en tidpunkt då man hade gått back på en aktieinvestering om man helt saknar t ex stop-loss eller mål med sin investering. Internetexperter tror som bekant att man aldrig någonsin säljer något man köpt, så då är det enklare att inte nämna de egna aktierna alls.

Besökt Eriksberg Vilt & Natur

$
0
0
Igår besökte vi Eriksberg Vilt & Natur med naturreservatet specifikt för att titta på högsäkerhetshotellvillan och VIP-konferensanläggningen Lily Croft. Det blev en del foton att gå igenom, men i väntan på det och publiceringstillstånd för foton kring högsäkerhetsanläggningen blir det några generella naturbilder från naturreservatet nedan.
En tidigare hamlad lönn på Eriksberg invid torpet och det ena av de två platser på safarirundan som besökare får kliva av.

Återkommer med fler inlägg om Eriksberg Vilt & Natur, men det blev några hundra foton att gå igenom, så jag nöjer mig just nu med ett urval av iPhone-foton på ren natur utan vilda djur.
Mer naturreservat.
Ett av naturreservatets många våtmarker. 
Ek växer in i sten och berg. 
Utsikten är den andra platsen besökare får kliva ur på safarirundan, som antingen kan köras med egen bil eller med fördel åkas med guidad tur. Stenen nästan mitt i bild är altarstenen, som används vid bröllop. Lily Croft ligger längre in i viken till höger, men är i egenskap av den mest avskilda högsäkerhetsanläggningen i åtminstone Sverige som sig bör ej synlig från platsen. Och nej, det går inte att nå Lily Croft ens via båt från vattnet, eftersom viken är avspärrad för att inte visent - europeisk bison - ska vandra ut över Östersjöns is på vintern.
Än så länge godkänt foto från Lily Croft, som i egenskap av en av ett fåtal hotellanläggningar i Sverige uppfyller internationella högsäkerhetskrav för exempelvis amerikanskt presidentbesök. På fotot ses Lara Croft Lena i en av sofforna i det allmänna konferensutrymmet i högsäkerhetshotellvillan.
Besökare får förstås även kliva ur vid själva Eriksbergs gårdscentrum. Här vy från relaxavdelningen mot Safarivillans hotellrum.
Överlag gör dock inte foton Eriksberg rättvisa, utan hela anläggningen är helt unik och kan bara upplevas. Mer om det i kommande blogginlägg.

Detta inlägg är inte betald reklam från Eriksberg. Även om jag blivit inbjuden pga mitt tidigare blogginlägg om att hålla toppmöten på Eriksberg och Lily Croft, så har jag bekostat resan själv och inte fått betalt.

Bostadspriserna upp något i april

$
0
0
Bostadspriserna fortsatte rekylera uppåt i april rapporterar Valueguard, men delar av uppgången kan förklaras med säsongseffekten. Ökningen i Sverigeindex med +0.9% blir +0.4% när man justerar för detta.
Valueguards Sverigeindex.
Valueguard skriver:
"Justerat för säsongseffekter ökar HOXSWE med 0,4 procent. Bostadsrättsindex ökar med 1,5 procent medan index för villor är oförändrat efter säsongsjustering.

Efter den säsongsenliga rekylen uppåt i januari har det varit små rörelser i Valueguards prisindex. Samtliga index i de tre storstäderna och för riket ligger fortfarande inom 1,0 procent från nivån i januari."
Ingen särskild dramatik, utan lite mer än hälften av uppgången är säsongsbaserad. Likväl är det dock en uppgång. Detta är helt i linje med Booli-datat från Husmasken för april.

Mer intressant är att Husmasken och Booli rapporterar att priserna generellt fortsätter uppåt under maj, när de normalt ska sjunka säsongsmässigt, om än svagt. Det ser faktiskt ut som att upprekylen fortsätter, men man ska samtidigt komma ihåg att Boolis data bara avser befintliga lägenheter. Vi kan mycket väl ha två marknader som divergerar allt mer - nyproduktion vs andrahandsmarknaden.

Valuguards data för april:

Sverigeindex +0.9% på en månad -4.2% på ett år

Sverigeindex lägenheter +1.3% på en månad -7.2% på ett år
Stockholmindex lägenheter +1.7% på en månad -8.5% på ett år
Göteborgindex lägenheter +2.3% på en månad -4.3% på ett år
Malmöindex lägenheter -0.8% på en månad -5.5% på ett år
Mellanstora svenska städers lägenhetsindex +0.6% på en månad -6.8% på ett år

Sverigeindex villor +0.7% på en månad -2.3% på ett år
Stockholmindex villor -0.8% på en månad -8.2% på ett år
Göteborgindex villor +1.8% på en månad -1.9% på ett år
Malmöindex villor 0.0% på en månad +1.2% på ett år
Mellanstora svenska städers villaindex +1.7% på en månad +2.0% på ett år

Exklusivt: Högsäkerhetshotellet Lily Croft på Eriksberg

$
0
0
Sedan förra året erbjuder Eriksberg Vilt & Natur utanför Karlshamn Sveriges nyaste och mest isolerade säkerhetsklassade hotell i form av villa Lily Croft. Bloggen kan kanske för första gången publicera ett antal godkända bilder från denna högsäkerhetsanläggning för ostörda och säkra konferenser, möten eller avkoppling. Se mer nedan.
Inredningsdetalj. Konferensstolar klädda i dovviltpäls från Eriksbergs vilda djur, fastnitade med bakstycken från hagelpatroner.
Jag har besökt Eriksbergs nya högsäkerhetshotell Lily Croft, som är byggt och klassat för att klara internationella krav för högsta säkerhet för VIP-gäster. I praktiken ska hotellet klara de krav som ställs för att USA:s president ska kunna bo här, vilket inkluderar ett antal nivåer av inre och yttre skydd, övervakningsanordningar, avlyssningssäkerhet och andra säkerhetsfunktioner som jag inte kommer gå in på här.

Alla foton i blogginlägget är godkända av Eriksberg Vilt & Natur, men det kan innebära en del kreativa kameravinklar pga säkerhetslösningarna.

Villan Lily Croft är byggd i fyra etage och har en yta på 750 kvadratmeter, inklusive fem exklusiva individuellt inredda sviter på tematiskt fågelfärgtema, samt boende för inomhus övernattande personal. Det finns också gott om utrymme för ett entourage av fordon utomhus, som eventuellt personskydds ledningsfordon och andra tillförda specialfunktioner.

Byggnaden är en av de vackraste moderna byggnader jag sett, och smälter in perfekt i omgivningarna på ett strandläge längst in i Eriksbergs avskärmade naturreservat där allemansrätten inte råder. Tyvärr är möjligheterna att ta foton på utsidan begränsade av säkerhetskäl. Nedan följer dock ett officiellt pressfoto på byggnaden där en del säkerhetsdetaljer retuscherats bort och detaljnivån inte röjer egenskaper.
Lily Croft från viken. Retuscherad pressbild.
För någon månad sedan föreslog jag att ett eventuellt toppmöte Trump - Kim Jong-Un kunde förläggas till Eriksbergs högsäkerhetsvilla när det gick rykten om att Sverige kunde bli en aktuell plats för detta. På så vis kunde man undvika att lamslå exempelvis hela Stockholm när Grand Hotel annars skulle tas i anspråk i egenskap av en av Sveriges få internationellt säkerhetsklassade hotell. SVT plockade upp min idé och jag fick en inbjudan från Eriksberg att besöka Lily Croft, vilket jag nu gjort.

Lily Croft är inriktat på exklusiva diskreta möten, högt som lågt. Då personalen och hotellet har sekretessavtal och inte får diskutera kunderna är det förstås inte möjligt att ge specifika exempel. Till SVT sade VD:n att Eriksberg har haft besök av amerikanska säkerhetstjänsten, dock annat syfte än ett toppmöte USA-Nordkorea.
Plats för att slå sina huvuden ihop i relaxavdelningen.
Generellt kan bokningar av anläggningen handla om styrelsemöten, stora affärsuppgörelser som slutförhandlingar om förvärv, uppköp eller avtal, internationella toppmöten eller för den delen mer vardagliga tilldragelser som konferenser, mat- och dryckesprovningar i exklusiv miljö, bröllop eller bara övernattning för Eriksbergs exklusivaste jakt- och fiskekunder.

Själv blev jag förvånad över priset för att hyra villan, som i själva verket framstår som prisvärt med tanke på att det ingår tio bäddar och frukost i priset. Motsvarande enskild svit i den ej säkerhetsklassade Safarivillan vid Eriksbergs Gård kostar knappt 6000:- SEK per natt, vilket kan vara en initial ledtråd till var hela villan kan landa. Vi pratar inte om Stockholmspriser här, men resekostnader tillkommer förstås, fast man slipper helt risken med paparazzis och journalister utanför Grand Hotel. Tillgängligheten från Kastrup eller Tyskland är också god.

Lily Croft ligger isolerat längst in på Eriksbergs naturreservat, med flera nivåer av skalskydd. Naturreservatets 913 inhägnade hektar omfattas inte av allemansrätten och självaste Länsstyrelsen i Blekinge konstaterar att man endast får vistas inom det inhägnade reservatet med markägarens godkännande. 
"Tänk på att du inte får:[...]med undantag för vad som ovan sagts om tillträde till Dragsö, beträda det inhägnade området i annan omfattning än länsstyrelsen beslutar, eller i den utsträckning markägaren medger"
Detta beror på att Eriksbergs naturreservat klassas som en djurpark och inte allmän mark. Det finns alltså möjlighet att avvisa överintresserade personer flera kilometer innan de ens når Lily Croft. Därtill kan en kund förstås även hyra hela parken samtidigt som Lily Croft och dryga nio kvadratkilometer buffertzon upprättas därmed. Något i Sverige helt unikt.
Plats för förhandling?
Man kommer till Lily Croft via bil via Eriksbergs hägns grindar och vägar, alternativt direkt med helikopter från Sverige eller utlandet, vilket förekommer. Det går också att få direkt transport i specialfordon från plattan på Ronneby flygplats / F 17 Kallinge, i princip omedelbart efter sista trappsteget på privatjeten för största möjliga diskretion.
Utemöbler i diabas.
Det finns också möjligheter att gå iland från havet och släppas in i hägnet. Själva viken framför villan är dock avspärrad och går inte att ta sig in i, eftersom går stängsel över inloppen så att inte hägnets 55 visent - europeisk bison - eller de andra vilda djuren vandrar ut över isen vintertid.

Vy från sängen i presidentsviten?
Skinnet från en 800 kg tung visenttjur från Eriksberg pryder golvet i en av sviterna.
Även här erbjuds sjöutsikt från hotellsviten.
Ner till det allmänna sällskaps- och konferensutrymmet.
Europas största verk av tredimensionell målning på sex lager akrylglas pryder takväggen över sällskapsrummet. Återkommer med konstnärens namn.
Sällskapsutrymmet.
Eriksbergs ordinarie möjligheter till upplevelser och gastronomisk kokkonst, samt anläggningens mycket välutrustade vinkällare är tillgängliga för konferensgäster som hyr Lily Croft, som förstås också har ett eget kök. I ordinarie pris för högsäkerhetshotellet ingår dock bara frukost.
Del av vinkällaren på Eriksbergs Gård, som servar de två ordinarie restaurangerna.
Redan tidigare var Eriksbergs hotell och sviter en av Sveriges kanske exklusivaste och mest unika boenden, men Lily Croft höjer detta ytterligare en nivå. Det är inte det enda internationellt säkerhetsklassade hotellet i Sverige, men läget och svårtillgängligheten är i särklass.
Nästa inlägg om Eriksberg kommer handla om djurlivet. Här dovvilt i solnedgången.
Själva Eriksberg bör förstås upplevas och inga foton kan göra hela upplevelsen rättvisa. Jag återkommer dock med fler inlägg längre fram.

Detta inlägg är inte reklam för Eriksberg, utan ett reportage och dessutom alldeles utmärkt bokresearch. Jag har inte fått betalt för att skriva detta och har finansierat resan själv. Däremot har jag blivit inbjuden och fått en enskild guidning av både Eriksbergs Gård, naturreservatet och Lily Croft. Eriksberg Vilt & Natur ägs av Rune Anderssons maktbolag Mellby Gård sedan 2007.

För den som vill börja yra något om "top en procent", så kan jag påminna om att många svenskar med vanliga jobb som t ex sjuksköterska med några år i yrket tillhör den rikaste procenten i världen. För att ha en procent högst inkomst i världen räcker det med 34 000:- SEK i månadslön före skatt. Och pensionären som köpte en villa i Stockholm på 60- eller 70-talet är en av världens en procent rikaste förmögenhetsmässigt numera.

Stockholmsekonomin i fritt fall - lågkonjunktur och ras för databranschen

$
0
0
Stockholms konjunkturbarometer befinner sig i fritt fall och ekonomin är enligt Handelskammaren nu inne i en lågkonjunktur. Speciellt data- och konsultbranschen faller, vilket förstås är allvarligt när programmerare är Stockholms vanligaste yrke. Konjunkturen som helhet är den sämsta sedan 2013.
Fem senaste kvartalens konjunkturbarometer för Stockholm. Källa: Stockholms Handelskammare
För första gången sedan den sk skuldkrisen (eller den akuta skuldkrisen - skulderna finns kvar och krisen har bara sopats under mattan) är Stockholmsekonomin alltså i lågkonjunktur. 

Konjunkturbarometerindikatorn baserar sig på Konjunkturinstitutets mätningar, men är per kvartal istället för per månad. Siffror över 100 är högkonjunktur och under 100 lågkonjunktur. Överhettning nås vid 110 och kris och panik vid 90.
Stockholms konjunkturbarometer sedan 2003. Källa: Stockholms Handelskammare
Barometern rasade alltså hårt under första kvartalet och speciellt för hushållen, som föll från 107.8 till 100.4. Företagen föll tre punkter till 98.9.

Särskilt illa drabbades databranschen och de sk uppdragsbranscherna (=konsulter). Det slår förstås stenhårt, då programmerare numera (iofs innan de kommande uppsägningarna...) är Stockholms vanligaste yrke. Handelskammaren skriver:
"Databranschen har varit en av Stockholmsekonomins viktigaste tillväxt- motorer under senare år. Delbranschen har uppvisat en imponerande mot- ståndskraft och dess konfidensindikator har stigit stadigt till nivåer som äratt betrakta som en exceptionellt stark konjunktur. Efter flera positiva kvartal började dock databranschens tillväxt mattas av under fjolårets sista kvartal.Första kvartalet 2018 påvisar en fortsatt nedåtgående trend för Stockholms it-företag. Konfidensindikatorn faller kraftigt med åtta enheter, vilket betyder att Stockholms databransch uppvisar den snabbaste nedgången på länge och går in i ett konjunkturläge som är sämre än normalt."
Värst är det för konsulterna, som nu är nere på 93 eller bara 3 punkter över kris och panik-nivån 90. Det går fort när det väl rör på sig i amerikansk fotboll, och bollen är oval, eller vad man nu säger? Go sports!

Vi får hoppas att man har ordentliga inkomstförsäkringar i IT-branschen. När väl uppsägningsproppen går ur kan det annars blir dålig stämning när räntan på bostaden ska betalas.

Hushållen i centrala lägen ser betydligt mer negativt på ekonomin än de som har billigare bostäder.
Konfidensindikatorer för olika delar av Stockholm. Källa: Stockholms Handelskammare
Rimligtvis kan den här synen på ekonomin sägas ha viss påverkan på bostadsmarknaden i Stockholm.

Värt att notera är att konjunkturbarometern för Stockholm inte varit uppe i överhettning den här vändan. Resten av landets ekonomi har gått betydligt bättre än "Sveriges ekonomiska motor Stockholm".

Gästinlägg: Öppet brev till MSB – Välkommen, kom in och se hur vi har det! Betraktelser från prepperdomänens horisont

$
0
0
Nedanstående text är ett gästinlägg signerat Ann Ottengrim. En mycket bra och viktig text kring preppers och prepping, men också kring tomhetens triumf som samhällsnorm och prepping som dess antites.

I denna text diskuteras ett par aspekter kring prepping och preppers som kan vara av vikt att ljussätta och kritiskt reflektera kring. Texten inleds med ett vetenskapligt teoretiskt ramverk som får bilda utgångspunkt för de resonemang jag för längre ner, resonemang som är hämtade från den årliga sommarträffen för preppers. Texten syftar till en avmystifiering relaterat till fenomenet prepping och preppers.
Växthusodling.


Kunskap är bästa prepp, en antites till den triumferande tomheten
Grandiositet och illusionsnummer är centrala begrepp i den bok som kommit att bli mycket omtyckt av människor med en kritisk blick på det samtida samhället. Boken är skriven av organisationsforskaren Mats Alvesson, professor i Lund, och den bär namnet Tomhetens triumf (2006).

Den triumferande tomheten kan sägas vara den fara som lurar runt hörnet när vi okritiskt följer normer och dominerande föreställningar, och lyder massans röst, eller när vi relativt omedvetet hänger oss åt att bygga tankemässiga luftslott som vi gör oss själva till slavar att följa. Att vi människor gör såhär är helt naturligt och det är djupt mänskligt då det trots allt är enklare att följa strömmen än att kritiskt positionera sig och göra upp med det slentrianmässiga tankegods vi bär på och låter oss influeras av. En tjusig yta har kommit att bli allt viktigare för oss och i avsaknad av reell substans försöker vi öka vår status och förbättra imagen så att det ser fint ut på ytan och att vi på så sätt sänder rätt signaler om vem vi är. Vi kör rätt bil, bygger om köket till senaste snitt och installerar varmpool i trädgården, allt för att berätta för omgivningen vem vi är. Vi signalerar på så vis vår identitet med hjälp av sociala attribut eller markörer som vi uppfattar som betydelsefulla och tjusiga. Vi blir kanske inte lyckligare av det nya handmålade italienska kökskaklet, men grannen som bjuds in på kaffe förstår åtminstone att vi är framgångsrika och att vi är en självklar del av samhällets elit. Genom statusprylar blir vi en del av det eftersträvansvärda. Detta är vad Alvesson menar med grandiositet, dvs att vi bär på grandiosa fantasier om det tjusiga livet och en tjusig fasad. För att kunna upprätthålla denna fasad tvingas vi ägna oss åt illusionsnummer, för grandiositetens värsta fiende är kritiskt tänkande och skepticism. I det grandiosa är substansen av underordnad betydelse, det viktigaste är att ge sken av något och när vi ägnar oss åt den uppgiften företar vi oss illusionsnummer. Grandiositet och illusionsnummer ägnar sig även företag och myndigheter åt.

Hur kan vi förstå fenomenet prepping som en antites till tomhetens triumf?
Under en helg för en tid sedan träffades delar av den svenska preppereliten på en plats i mellersta Sverige. Det var ett tjugotal personer från olika avkrokar i landet, både kvinnor och män i varierad ålder och med något skiftande men ändå snarlika definitioner av krisberedskap, hemberedskap och svensk försvaras- och säkerhetspolitik. Några var militärer och hemvärnssoldater, andras hemvist fanns inom medicin och akutsjukvård, en del hade jägarexamen med stort intresse för jakt och fiske, och några var fritidsodlare med målet att bli självförsörjande. Bland de medverkande fanns bland annat IT-konsulter, administratörer, mäklare, fabriksarbetare och vildmarksentusiaster liksom akademiker med eller utan egen avhandling. Kort sagt en tämligen heterogen grupp där flertalet, bortsett från den innersta kretsen, inte hade träffats ansikte mot ansikte tidigare.

Det var tredje året i rad som den årliga sommarträffen för preppers arrangerades, och i gruppen fanns det en handfull personer som medverkat vid samtliga träffar. Dessa sk seniorer fick naturligt rollen av mentorer till dem som själva definierade sig som ”nya preppers”. Det självklara syftet med träffen var att dela kunskaper och erfarenheter kring de frågor som de medverkande ansåg viktiga relaterat till den egna beredskapen. Men värdet av att bara träffas och socialisera, grilla och äta tillsammans eller småprata i kaffepauser, ska inte underskattas i preppersammanhang då många preppers inte skyltar med eller frontar sin identitet inför allmän och öppen ridå, och detta av väldigt varierade anledningar (inte minst mot bakgrund av florerande mytbildningar).

På programmet för årets sommarträff fanns föreläsningar utifrån bla boken ”Permakultur! Framtiden i din trädgård” (2017) och utifrån bloggen ”Onkel Toms stuga” (http://onkeltomsstuga.se/) med ämnet Frihet och oberoende. Dessutom genomfördes ett par olika tema-workshops där deltagarna fick ta ställning till olika frågor och scenarier relaterat till beredskap och nödvändiga beredskapskunskaper. Ciceroner för årets träff var makarna ”Par i Prepp” som driver bloggen med samma namn (https://pariprepp.se/).

Gräsrotssamarbete
Dessa årliga träffar är ett skolboksexempel på ett bottom-up eller gräsrotsinitiativ som står i skarp kontrast till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps (MSB) informationsöverföring i klassisk top-down-modell. De årliga träffarna är ett resultat av nätverksbyggande, kommunikation och kunskapsdelning människor emellan, en kunskapsdelning som har pågått i åratal. Det är ett nätverk som bygger på ömsesidighet och tillit, och det är ett nätverk som stadigt ökar i antal medlemmar. Att vi ser ett paradigmskifte inom prepping och hemberedskap i Sverige idag är ett understatement. Prepping som företeelse och fenomen har kommit att alltmer normaliseras. Även om fenomenet än kanske inte kvalar in under begreppet ”folkrörelse” så påminner det hela om en rörelse i daning.

Dagarna före sommarträffen lyssnade jag på Prepperpodden (http://prepperpodden.se/), och jag tog fasta på resonemang utifrån påståendet ”Kunskap är bästa prepp”, och under sommarträffen kunde jag konstatera att det var en grupp kunskapstörstande människor som hade samlats i skogen under vårsolens sken. Generositet och siktet inställt på kunskapsfördjupning och kunskapsdelning kännetecknade de många diskussioner som pågick under helgen. Det framgick tydligt att flertalet av de medverkande har extraordinära specialistkunskaper, till exempel inom IT-säkerhet, överlevnad i skog och mark, odling och matkonservering från egna skördar samt in- och utrikespolitiska frågor, för att ta endast några exempel. Det är en robust kunskapsbank som åsyftas här, där var och en under såväl de återkommande sommarträffarna som i nätbaserade forum ser det som en självklarhet att dela och sprida sin kunskap. Det är detta jag menar med generositet. Fler exempel på generös kunskapsspridning hittar du på bloggen Urvaken, prepping för alla (https://urvaken.com/), En Svensk Preppers blogg (https://svenskprepper.se/) samt på bloggen Teknikprepper (https://myrstig.wordpress.com/).

Det sätt på vilket människor lär, lär om och lär nytt inom ramen för just krisberedskaps- eller preppingdomänen är bland annat via sociala forum av olika slag där det finns människor som har kommit långt i sin kunskapsfördjupning och som sprider sina kunskaper och gjorda erfarenheter, samt kommunicerar med sina läsare och intresserade. Detta är en högst personlig tolkning och den baserar sig på hur jag ser att seniora kunskapsbärare på nätet såväl som i det mänskliga mötet vägleder och delar med sig. Lite naivt uttryckt kan vi omnämna den generösa kunskapsdelningen i termer av att ”alla vinner på att människor är rustade med kunskap och alla vinner på att samarbeta”, påståenden som genomsyrar sommarträffarna. Mot bakgrund av detta utgår också dessa träffar från en ambition att försöka vaska fram från var och en vilka kunskaper som finns och vilka kunskaper som önskas. Det finns en reell substans i generositeten, det finns en seriositet att lära och samtidigt vara beredd på att lära ut, dvs att ta såväl som att ge. För att kunna göra detta måste du vilja och kunna samarbeta.

Kunskap och social gemenskap
De medverkande vid sommarträffen fick under en inledande workshop svara på frågan om deras motiv till varför de medverkade vid träffen. Svaren är unisona och visar att högsta prioritet handlar om att fördjupa sina kunskaper, därefter följer en önskan om gemenskap och möjligheten att få träffa likasinnade. Aaron Antonovsky, professor i medicinsk sociologi, har myntat begreppet KASAM som är en akronym för känsla av sammanhang, det handlar om i vilken utsträckning vi människor upplever tillvaron som meningsfull, begriplig och hanterbar (2005). För just preppers är dessa begrepp intressanta då det handlar om människor som har en alldeles särskild blick på existensen. Det handlar om människor som har företagit sig en omvärldsanalys och landat i bedömningen att det är nödvändigt att rusta för det oförutsedda, och för att kunna göra det krävs det kunskaper hämtade ifrån många källor och kunskapsområden. Det handlar också om att i dessa insikter skala ner den tjusiga och grandiosa fasaden, upphöra med illusionsnummer och inte låta tomheten triumfera utan istället fylla tillvaron med reell meningsfullhet. Det är inte längre viktigt att imponera på grannen med statusprylar, och framför allt förskjuts fokus från att lägga tid, pengar och kraft på att polera ytan, till att istället lära sig mer om odling och självförsörjning, ta en jägarexamen eller ta familjen med ut i skogen och campa och använda spritkök. Det handlar om att hämta andras bästa tips och erfarenheter på hur du mest optimalt kan sörja för din familj när det gäller mat, vatten, värme, säkerhet och en rad andra frågor. Den insikt som har föranlett den nya blicken på existensen binder samman var och en till ett kollektiv på gräsrotsnivå, och det är i detta kollektiv du hämtar gemenskap, meningsfullhet och kunskaper att förstå och kunna hantera samt begripliggöra såväl det som sker i din omvärld som dina egna beredskapsbehov. Inte sällan leder den förnyade blicken till en minimalistisk livsstil med en helt ny prioriteringsordning för vad som är viktigt i livet. Bland många preppers diskuteras återbruk, byteshandel och REKO-ringar. Många vittnar om den resa de gjort efter beslutet att byta stadsliv mot landsbygd, börja odla, skaffa höns och söka autenticitet i livet. Flertalet identifierar sig som en del av ”den gröna vågen 2.0”.

Preppers, ett mytomspunnet fenomen
Det finns många mytbildningar om preppers, vem de är och vilka motiv som driver dem. Hur dessa myter har uppstått, var de har sina rötter och sitt ursprung finns det många svar på. Men för den som bär på ett falköga och noga följer vad som skrivs om preppers och prepping, är det ingen överdrift att påstå att det finns historiska exempel på myndighetsrepresentanter som gjort uttalanden som visar prov på djup okunnighet och arrogans när det gäller just prepperdomänen. Därmed har dessa myndighetsrepresentanter bidragit till att befästa och cementera föreställningar som står i skarp kontrast till verklighetens prepperdomän. För att ge ett slumpvist valt exempel på detta (det finns många) hänvisar jag till artikeln i Svenska Dagbladet från 2014 med rubriken Kunskap viktigare än egna förråd där en representant från Civilförsvarsförbundet resonerar i termer av att preppers är egoistiska, en av klassikerna bland mytbildningarna. En av frivilligorganisationens representanter säger följande:
”Preppers kan jag tycka är väldigt egoistiska. Ska man hålla på och skydda sig mot andra, och tänka att man minsann ska gömma undan sitt så ingen tar det, då är man illa ute och det är inget bra samhälle vi får om det blir kris. Det viktigaste är att man har kunskaperna, ett lager kan man alltid bli av med. Kunskap kan aldrig bli för tungt att bära.” (2014, sid 25).
Mytbildningar angående preppers menar jag har skapats (och fortfarande återskapas) av människor som kunskaps- och insiktsmässigt står långt ifrån den seriösa kärnan inom den svenska prepperdomänen. Detta avstånd kan handla om myndigheters bristande access till denna domän, eller myndigheters bristande vilja att närma sig denna domän utifrån synsätt om tex domänkonkurrens eller kolliderande domäner i en diskursiv kamp. Det kan också handla om enskilda individer som har en annan agenda och inte vill eller förmår att vara en del av kollektivet. Det kan också handla om individer som bär på föreställningar som skiljer sig avsevärt från den värdegrund som återspeglas inom den kärna som beskrivs i denna text. Kanhända att det även handlar om individer och myndigheter som än inte har lämnat den plats där tomheten slår ut i full blom, platsen där tomheten triumferar och illusionsnummer florerar.

Ann Ottengrim

Referenser:
Alvesson, M (2006) Tomhetens triumf: om grandiositet, illusionsnummer & nollsummespel. Stockholm: Atlas

Antonovsky, A & Efstadius, M (red.) (2005) Hälsans mysterium. Stockholm: Natur och kultur

Arvidsson, Y et al. (2017) Permakultur! Framtiden i din trädgård. Trävattna: Borrabo Förlag

Bengtsson, E (2014) Kunskap viktigare än egna förråd. ”Svenska Dagbladet” 20140716, sid 25.

Kraftigt ras i byggstarter första kvartalet - men fortfarande stora volymer lägenheter på gång

$
0
0
Nybyggnationen av lägenheter i flerbostadshus ("lägenheter") rasade som väntat kraftigt under första kvartalet när bostadsutvecklarna fick kalla fötter av att inte kunna blåsa bostadsköparna full ut när spekulationsköparna inte längre vill köpa lägenheter innan de ens börjat byggas. Men det kommer fortfarande komma ut stora mängder redan påbörjade lägenheter de kommande åren.
Fyra kvartals glidande medelvärde nybyggnation lägenheter i flerbostadshus Sverige. Data: SCB 


Bifogade grafer är fyra kvartals glidande medelvärden för att sudda ut de säsongberoende effekterna under året.

I reda siffror föll nybyggnationen av lägenheter rejält, men det påbörjas fortfarande fler lägenheter än det färdigställs. 

Det senare innebär att utbudet av nya lägenheter - både hyresrätter och bostadsrätter - ännu inte toppat, då det fortfarande påbörjas mer än det färdigställs.

I Sverige som helhet föll startade byggen med 23% mot sista kvartalet 2017 och 29% mot första kvartalet 2017.

Stockholm drabbades av extremt hårda nedgångar. I Stor-Stockholm föll byggstarterna med 56% mot sista kvartalet 2017 och 48% mot motsvarande kvartal förra året.

I själva Stockholms kommun kan man inte tala om något annat än en krasch. Byggstarterna föll hela 76% på ett kvartal och 52% på ett år.
Stor-Stockholm.
Stockholm.
De glidande medelvärdena döljer nedgången något.

Stor-Göteborg drabbades inte speciellt alls. Tvärt om steg byggstarterna med 6% på ett kvartal och 4% på ett år.
Stor-Göteborg
I Stor-Malmö föll byggstarterna 7% på en månad och 20% på ett år.

Malmö.
Överbyggnationens Uppsala såg lite större ras. 39% på en månad och och 37% på ett år.
Uppsala

Totalt byggstartades 9 947 lägenheter i flerbostadshus under första kvartalet i år, mot 13 224 för ett år sedan och 12 882 under fjärde kvartalet 2017. Färdigställda lägenheter blev 7 633, ner från 10 807 kvartalet före och 8 400 samma kvartal föregående år.

Absolut störst ras går alltså att skönja i Stockholm. Man kan förmoda att spekulationsköpen av ej färdiga lägenheter också varit som störst där, och utan dessa spekulationsköpare blir det inte heller lika mycket byggt. Överbyggnationen kvarstår dock och marknaden kommer fortsättas att översvämmas av dyra lägenheter.

Svenskt förlustbolag köps av Paypal för 19 miljarder

$
0
0
Det svenska förlustbolaget iZettle köps upp av Paypal för 19 miljarder kronor. Förra året gjorde man ett resultat på -228 MSEK trots att omsättningen ökat med 51%.
Inte iZettle.
Ibland går det fort. Den 8:e maj gick iZettle ut med att de avsåg att börsnoteras i Stockholm.

Igår kväll blev det istället offentligt att amerikanska PayPal köper hela iZettle till det facila priset 19 miljarder SEK. iZettle har aldrig visat vinst, utan verkar ha en Spotifyliknande affärsmodell där vinsten ständigt flyr undan oavsett hur mycket omsättningen ökar.

Förra året ökade omsättningen med 51% till 966 MSEK, men rörelseresultatet förbättrades bara från -244 MSEK till -228 MSEK. Året innan dess var rörelseresultatet -295 MSEK och innan dess -180 MSEK.

Fast det är väl expansionen som kostar får man förmoda. Dock, med en omsättning på 966 MSEK sker köpet till ett PS-tal på nästan 20. 
"As you might have heard, we were preparing the company for a potential IPO. But plans sometimes change. Late in the IPO process, PayPal got in touch and showed a serious interest in iZettle. The relationship with PayPal is not a new one, in fact we’ve talked about different ways of working together for years. But this time it very quickly turned into a detailed discussion on how we could benefit from joining forces. And we both realised the great opportunity in doing just that."
Bara att gratulera grundarna Magnus Nilsson och Jacob de Geer - Sverige har fått två nya IT-miljardärer.

Att sedan jag slutat använda iZettle och bara kör Swish ska ses som en anekdot och inget annat. Swish kostar företaget 1:50 SEK per transaktion, vilket är ingenting i jämförelse med vad iZettle kostar.

iZettles affärsidé är att erbjuda billiga app-kopplade betalkortsterminaler utan fasta månadskostnader, men med skyhöga transaktionsavgifter. Lämpar sig utmärkt för företag med låg kortomsättning eller som endast tillfälligt, t ex på mässor etc, behöver ta betalt med kort. På padda eller smartphone har man mjukvaran vilket ger enkel hårdvara, och mjukvaran kan också användas för att hantera kontanter. Och Swish. Förmodligen PayPal framöver.

Vilka av bloggens ämnen intresserar dig?

$
0
0
På förekommen anledning kan det vara intressant att se vilka ämnen på bloggen det är som intresserar läsarna. Svara på enkäten nedan.
Herr författarens tangentbord.
Jag skriver om rätt många ämnen, och har ute till vänster exponerat några av dessas samlande etiketter för de som vill se vad som finns i ett enskilt ämnesområde.

Alla läsare är dock inte intresserad av allt, och det kan vara bra att få en uppdatering av vad ni finner intressant. Svara på enkäten nedan.
Kommentera också gärna kring vad du finner intressant och vad du finner icke-intressant.

Vad gäller den periodvis dåliga kvaliteten på blogginläggen så jobbar jag bara 80 timmar i veckan. Periodvis är det mycket resor och framträdanden, samt bokförfattande, vilket påverkar blogginläggproduktion. Någon vecka i våras hade jag fyra framträdanden på fyra dagar på olika platser i Sverige, vilket tog ett tag att återhämta sig ifrån och jobba ikapp. Känner dock inte att jag orkar med mer än 80 h per vecka, men så är det. Snart blir det mycket resor igen, plus slutredigering av Höstregn, vilket kommer påverka.
Viewing all 12888 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>