Quantcast
Channel: Cornucopia?
Viewing all 13059 articles
Browse latest View live

Mediakrisen och Emmabodafestivalen

$
0
0
"Most rock journalism is people who can't write, interviewing people who can't talk, for people who can't read." - Frank Zappa
Lokaltidningen Barometern Oskarshamns-Tidningen fick ingen ackreditering till Emmabodafestivalen, eftersom deras recensioner skulle ligga bakom en betalvägg. Tidningen beklagade sig då över att de inte fick gå på gratis festival i en artikel som inte låg bakom en betalvägg. Detta belyser ett antal aspekter av mediakrisen och oavsiktlig humor är som alltid bäst.
Dave Grohl i Foo Figheters framför My Hero. Dock inte på Emmabodafestivalen, utan Ullevi.
Barometern Oskarshamnstidningen bevakar alltså inte den lokala knark- och musikfestivalen Emmabodafestivalen, eftersom de inte fick gå gratis på festivalen med särskild behandling och tillgång till särskilda utrymmen ("ackreditering"). Festivalen ville nämligen inte ackreditera press som skulle publicera sina artiklar och recensioner bakom en betalvägg.

Trots allt är festivalen ett evenemang som drar folk från hela landet, och de och deras närmast sörjande kommer knappast att betala för en prenumeration hos en lokaltidning.

Så eftersom tidningen inte vill ge gratisartiklar så fick de inte heller något gratis inträde med extra allt.

Dubbelt ironiskt blir att tidningens kränkthet över detta publiceras i en artikel som inte är bakom en betalvägg, utan alltså är gratis att läsa (inte en länk www.barometern.se/kultur/vi-bevakar-inte-emmabodafestivalen-ett-beslut-jag-beklagar/).

Till saken hör att "utbildade och initierade journalister" knappast längre vare sig har monopol på att skriva om en konsert eller festival, eller ens är de bästa eller mest lästa. Idag kan trots allt vilken festivalbesökare som helst skriva och publicera recensioner - en del av dem med långt högre klass och seriositet än utbildade och initerade journalister.

Man skulle kunna sammanfatta det hela med att rockjournalistik liksom mycket annan kulturjournalistik helt enkelt är utdöende. Och att just Barometern Oskarshamnstidningen skulle besitta rockjournalister av unik världsklass är väl en högoddsare.

Barometern Oskarshamnstidningens Kim Ustamujic Johansen konstaterar minsann att när vederbörande var liten så läste personen minsann allt på kultur- och nöjessidorna.

Men vare sig journalister vill eller inte så kan man inte leva i det förgångna. Att inte täcka Emmabodafestivalen är förstås en bra insikt om att det inte är värt pengarna och tiden och att man inte längre har vare sig monopol eller är bäst på detta. Om nu Barometern OT har världsledande utbildade och initierade rockjournalister kan dessa med säkerhet hitta andra arbetsgivare i kanaler som inte bara når ut lokalt, utan nationellt och rent av globalt.

Jag önskar bara att Barometern Oskarshamnstidningen hade publicerat sin kränkthet bakom en betalvägg och alltså varit konsekventa.

Det finns möjligheter att kommentera Barometern OT:s artikel på deras sajt. Att ingen gjort det är kanske symptomatiskt för mängden trafik tidningen får. Barometerns samtliga tidningar drog förra veckan enligt KIA Index 222 922 unika webläsare, som gjorde 512 820 besök och tittade på 1 439 482 sidor. Ungefär fyra gånger den här bloggens trafik enligt SIS-Index. Min egen trafik har för övrigt gått ner sedan Facebook vid årsskiftet slutade publicera länkar hit om jag inte betalar för dem. Men så är det.

Klimatanpassning behövs nu - men vill det offentliga betala?

$
0
0
Eventuella effekter av en klimatförändringsdämpande politik låter vänta på sig decennier, om de alls fungerar när resten av världen ökade CO2-utsläppen med nio Sverige på ett år. Vad som inte kan vänta är kostnaderna för klimatanpassning. Idag konstateras det exempelvis att sjukhus fått ställa in operationer pga hettan. Även äldrevården är svårt drabbad och äldre lider i lokaler ej anpassade för värme. Ingen svensk dieselskatt och inga svenska subventioner av elcyklar kommer ändra detta.
Värmeanpassade bostäder på Kanarieöarna har inte enorma ljusinsläpp mot solen.
TT rapporterar att sjukhus i Stockholm, Linköping, Örebro och Sollefteå har tvingats ställa in operationer på grund av fuktig och/eller för varm luft när klimatanläggningarna inte orkar med. Patientsäkerheten är hotad.

Även på äldreboenden lider äldre i värmen. Dessa lokaler är sällan alls kylda, utan kan likt vanliga svenska bostäder ha noll anpassning för ett varmt klimat.

Samtidigt lägger man miljarder på att subventionera elcyklar i tron att detta ska stoppa några klimatförändringar. Effekter av en sådan politik kan möjligen ses decennier framåt, men i den mån årets väder1. påverkas av klimatet, så sker det nu.

Det går bara att upprepa att samhället måste anpassa sig till klimatförändringarna och dimensionera lokaler och utforma samhällen och infrastruktur därefter. Resten av världen ökade CO2-utsläppen med nio Sverige förra året och vi måste alltså sluta naivt tro att vi kan stoppa utvecklingen.

Sverige behöver anpassas till klimatförändringar, vilket inkluderar kylning med tillhörande utökad energiåtgång och därmed nödvändig utbyggnad av förslagsvis CO2-låg kärnkraft och vattenkraft. Dessa anpassningar behöver göras nu, och inte om 50 år.

Däremot är det högst tveksamt om det offentliga är beredda att ta kostnaderna.

Klimatpolitiken går främst ut på att staten ska ta in skatter från allmänhet och företag och använda till offentlig CO2-utsläppande konsumtion2., inte att man faktiskt ska behöva ta några utgifter för klimatanpassningar. Därav den naiva tron att om vi subventionerar elcyklar slipper vi göra de anpassningar som krävs.
Fönster, någon?
Alla kostnader hamnar inte på det offentliga. Byggnormer behöver ändras utifrån ändrat klimat och krav på kylande åtgärder och konstruktioner bör införas. Dock har inte varningarna om nya bostadsområden med översvämningsrisker hörsammats, så varför skulle någon exploatör bygga bostäder med små fönster mot solen, när man kan fortsätta med massiva ljusinsläpp utan skuggning? Externa solskydd som markiser eller utvändiga persienner borde vara en minstanivå, men för t ex äldreboende bör kylning bli standard.

Och kylanläggningar behöver också dimensioneras annorlunda, för högre temperaturer.

Men när man inte vill betala, så kommer huvudet förbli nedtryckt i den allt varmare sanden och istället får vi symbolisk plakatpolitik som subventioner av elcyklar medan resten av världen ständigt ökar utsläppen mångfaldigt mer än hela Sverige årligen.

1. Väder är inte klimat. Sannolikheten för visst väder är klimat, men ingen utom klimathaveristerna hävdade att årets kalla vinter berodde på klimatförändringar. Ska väder användas som argument ska alla varianter av väder göra det, även om det motsäger det man vill hävda. Vill man använda årets väder som argument så ska det ske genom att visa frekvensen av extrema värmeböljor och hur den tätnat. Ett enskilt år kan inte användas som argument, det är helt enkelt inte seriöst. Man ska vara seriös.

2. All konsumtion leder till CO2-utsläpp, även den offentliga konsumtion som CO2-skatterna finansierar. Varje svensk släpper enligt klimatkollen.se ut två ton CO2 via det offentliga, vilket enligt sajten endast kan påverkas via röstsedeln. Kort sagt, mindre skatt, mindre offentlig konsumtion, mindre CO2-utsläpp.


Elpriset nu 73 öre per kWh

$
0
0
Elpriset är i skrivande stund på timbasis 73 öre per kWh exklusive moms och de som sedan tidigare har bundet elpris sparar en hel del. Skillnaden mot den kommande nattens lästa pris är 29 öre och natten som gått hade ett pris på 51 öre. Detta visar hur sparsamt det är att ladda elbilar nattetid i sådana här lägen. Det gör också solceller extra lönsamma, eftersom elpriset är som högst dagtid när solen lyser.
Ladda bilen nattetid om du har timmätt avtal.
Vädret fortsätter alltså kraftigt driva upp elpriset. Dels via den nedstängda Ringhals, och dels via dåligt fyllda vattenmagasin på grund av torkan. 

I skrivande stund rapporterar kontrollrummet att endast 44% av Sveriges el kommer från kärnkraft. Vattenmagasinen har de senaste veckorna gått ner istället för att som normalt fyllas upp och ligger nära rekordlåga nivåer.

Vi får alltså just nu en försmak över hur elpriserna kan se ut när inte bara en reaktor på Ringhals stängs ner, utan framöver två, som statliga Vattenfall beslutat avveckla på grund av lågt elpris.

Vattenmagasinen var förra veckan fyllda till 63.5% mot 79.8% som medelvärde 1960 - 2016. Fyllnaden av magasinen brukar normalt toppa i augusti, så mycket talar för att det inte blir bättre än så här ens om det börjar regna normalt igen under hösten.

Det bästa är som vanligt att ha ett låst elpris - elpris är inte ränta - låst vid rätt tillfälle. Just nu är inte rätt tillfälle, så själv kör jag med timmätt elpris, vilket är en stor fördel när man har elbil som man kan ladda nattetid, och solceller som producerar dagtid när priset är som högst. 

Annars sätts det rörliga månadselpriset utifrån en schablon över när elkonsumtionen sker på dygnet, och missgynnar kraftigt elbilsägare och solcellsägare som har en helt annan profil på elförbrukningen över dygnet. 

Om du absolut ska ha rörlig elpris om du har elbil och/eller solceller, så ska du använda timmätning.

Sannolikt kan man även om man avviker kraftigt i dygnsförbrukningens anatomi tjäna på att ha timmätt rörligt elpris jämfört med fast elpris. Det är åtminstone min tes.

Klen tröst kanske när man för ett år sedan kunde låsa elpriset för under 30 öre men priset nu är uppe på 73 öre. I natt går det dock ner till 44 öre.

Notera att priserna är exklusive moms och miljö- och energiskatter och distributionskostnader. De senare är samma oavsett elpriset, men tittar man på helheten landar elpriset för min del just nu på 1:57 SEK per kWh inklusive rörlig elnätavgift, skatter och moms.

På den positiva sidan betyder det att med 3 öre nätnytta och 60 öre skatteåterbäring får jag 2:20 SEK per kWh solel jag säljer och sprarar 1:57 SEK per kWh solel jag förbrukar själv i hushållet.¨

Elpriset är i skrivande stund på timbasis 73 öre per kWh exklusive moms och de som sedan tidigare har bundet elpris sparar en hel del. Skillnaden mot den kommande nattens lästa pris är 29 öre och natten som gått hade ett pris på 51 öre. Detta visar hur sparsamt det är att ladda elbilar nattetid i sådana här lägen. Det gör också solceller extra lönsamma, eftersom elpriset är som högst dagtid när solen lyser. 

Vi inväntar med spänning nu inflationssiffrorna och hur Riksbanken förklarar att man bortser från energiprisernas påverkan när man tar beslut om räntan ska höjas.

BREAKING: Sverige vann europeisk militär prickskyttävling

$
0
0
Sverige kom på plats #1 och #4 i den militära tävlingen Europe Best Sniper Competition 2018. Detta är ännu ett kvitto på styrkan i det svenska yrkesförsvaret, som ger soldater i absoluta världsklass.
Film med ett av de svenska paren i tävlingen.

Ett prickskyttpar från svenska Försvarsmakten vann alltså den årliga militära prickskyttetävlingen, som arrangeras av amerikanska 7:e arméns träningsanläggning i Tyskland. Ett annat par kom på fjärde plats av de 36 tävlande paren.

Momenten i tävlingen består av allt från olika prickskyttsituationer, inklusive eldgivning från helikopter, gummibåt, eller i olika terräng- och eldställningsförhållanden med olika skjutavstånd, till allmänna soldatfärdigheter, som självförsvar med pistol, snabbmarsch eller hantering av sårade.

Det svenska yrkesförsvaret levererar alltså soldater i världsklass och utklassar mångfaldigt större försvarsmakter och länder, som borde ha betydligt fler talanger att välja bland.

Tidigare i sommar höll Sverige på att vinna motsvarande tävling för bästa stridsvagnsbesättning, men slutade på andra plats efter att en av deltagarna skadat sig (bröt foten?) i fältstafetten och det svenska laget hade därmed svårt att hålla tempo med de övriga. Fram tills dess ledde man med god marginal hela tävlingen.

Yrkesförsvarssystemet i Sverige har nu varit på plats i snart tio år och vi har fått mycket kompetenta, erfarna och yrkesskickliga soldater, sjömän och gruppchefer. Svenskt militär personal har aldrig varit så kompetenta och skickliga som de är idag. Dessvärre ser politiken nu ut att gå bort från denna höjd för att istället fylla upp listorna med värnpliktig personal, som aldrig kan nå samma nivå oavsett vad de gamla invasionsförsvarsromantikerna påstår om den gamla goda tiden. Dessvärre vill inte politiken betala det som krävs för att kunna rekrytera, utbilda och behålla kvalitet, utan tänker återigen förlita sig på tvång. Därmed är inte sagt att de tvångsrekryterade inte kan bli lika bra soldater om de väl tar anställning och gör ett antal år i branschen - trots allt tas endast de allra bästa ungdomarna såväl fysiskt som begåvningsmässigt ut via tvånget1. - men tanken är att tvångsplacera värnpliktiga i de fall man inte kan rekrytera yrkessoldater.

Överbefälhavare Micael Bydén meddelar dock i en intervju med bloggen att skarp verksamhet och tillgängliga förband, dvs yrkesförbanden, är högsta prioritet och inte volymutbildning av värnpliktiga.

Bloggen har sökt Försvarsmakten för kommentar och information om vilket förband det vinnande paret kom ifrån.

För att jävlas med gammelmedia presenterar jag inte någon länk till källan för segern just nu. De får leta reda på den själva eller få en kommentar från Försvarsmakten.

1. Nej, värnplikten kommer inte göra män av pojkar. Det har den aldrig gjort, utan det är bara en floskel gamla värnpliktsromantiker kör med när de tillrättalägger sina egna minnen. Att flytta hemifrån och skaffa sig ett jobb ger under ett år minst lika stor mognad som värnpliktsutbildning. I synnerhet kommer de 2000 - 4000 årligen rekryterade till tvångsutbildning vara praktexemplar både fysiskt, mentalt och begåvningsmässigt, och inte de som gamla bittra gubbar hävdar behöver mogna till sig för det var minsann bättre förr.

Tesla rusade på rapporten - nära positivt kassaflöde

$
0
0
Tesla rusade 16% på sin kvartalsrapport och förväntar sig nå 6 000 Model 3 per vecka till slutet av augusti. Kassaflödet förbättrades kraftigt, även om det är negativt, och medräknat färdigproducerade fordon som ännu ej levererats till kund skulle kassaflödet varit positivt.
Dagschart Tesla (NASDAQ:TSLA)
Tesla slog alltså nya rekord i leveranser och produktion under andra kvartalet, och har sedan fortsatt på nivån 5 000 fordon i veckan under juli. Prognosen nu är 6 000 fordon per vecka mot slutet av augusti.

Kassaflödet från verksamheten var nu endast -130 MUSD, ner från -398 MUSD under första kvartalet. Nettokassaflöde nästan halverades från -745 MUSD till - 436 MUSD och kassan räcker därmed i sex kvartal till om inga ytterligare förbättringar sker.

-436 MUSD ska dock sättas i lagret av ännu ej levererade men sålda bilar är bokfört till ett värde av 579 MUSD. Kassaflödet är negativt, men man landar på positivt om man tar med lagret av bilar för leverans. Så länge produktionen ökar kommer lagret av sålda men ännu ej levererade bilar att stiga.

Total produktionstakt inklusive de övre premiumodellerna Model X och Model S är nu över 7 000 bilar i veckan. Bolaget upprepade att denna produktionstakt på 7 000 bilar per vecka kommer göra att Tesla går med vinst, och produktionen kommer alltså öka ytterligare under innevarande tredje kvartal.

Beskedet att man når tidigare utsatta mål om lönsamhet under andra halvåret fick aktien att rusa 16% under gårdagen.

Teslor laddar på Europas största Supercharger-station, Rygge i Norge.
Sura kommentarer från besvikna Jantar, blankare och elbilshatare följer i kommentarsfältet nedan:

Fredagsmys: Glöm inte lyssna eller läsa om Höstsol

$
0
0
Dags för lite fredagsmys. Höstsols uppföljare och avslutning Höstregn släpps som inbunden bok den 27:e augusti och som ljudbok i september. Vill bara kort påminna er om att lyssna om på Storytel eller läsa om Höstsol innan avslutningen släpps.
Egoväggen hemmavid uppdaterad med Höstregn.
För er som väntar på pocketboken släpps Höstsol på pocket den 16:e augusti.

Ni som redan läst Höstsol kan passa på att lyssna om boken hos Storytel eller de andra ljudbokstjänsterna, särskilt om ni nu precis kommit tillbaka till jobbet och behöver något att lyssna på under pendlingen. Då bör ni hinna lyssna klart Höstsol tills Höstregn kommer på ljudbok, vilket blir i september.

Och ni andra kanske ska passa på att läsa om boken? 

Bokreleasesigneringar för Höstregn är som följer:

Stockholm, Science Fictionbokhandeln 31:a augusti 17:00 - 19:00
Bokrelease Höstregn
Bokrelease och signering Höstregn i Stockholm.

Göteborg, Science Fictionbokhandeln 1:a september 17:00 - 19:00
Bokrelease Höstregn
Bokrelease och signering Höstregn i Göteborg.

Löddeköpinge, Akademibokhandeln Center Syd 2:a september 11:30 - 13:00
Boksignering
Signerar Höstregn.

Malmö, Akademibokhandeln Emporia 2:a september 14:00 - 15:30
Boksignering
Signerar Höstregn.


Som e-bok släpps Höstregn samtidigt som inbunden.

Jag kommer förstås i sedvanlig ordning här på bloggen auktionera ut tio stycken numrerade och signerade exemplar av Höstregn innan boksläppet.

Glöm inte heller lyssna på eller läsa mina e-noveller om ni inte redan gjort det.

Härnäst ska jag skriva klart nästa bok, den rafflande samtidsthrillern Bolånetorskarna, som närmast kan beskrivas som bostadsbubblan möter Pulp Fiction, och kommer ut 2019. Därefter blir det min mest totalepiska bok någonsin, som kommer 2020, men titeln på den är ännu inte fastställd .

I övrigt önskar jag er ett fortsatt trevligt fredagsmys denna första arbetsvecka för många. Visst är det härligt att vara tillbaka på jobbet igen säger jag som förstås aldrig slutat jobba? Mys på er alla!

Lite fukt gör stor skillnad för gräset

$
0
0
Kan konstatera att gräsmattan i anslutning till odlingarna fortfarande är grön, trots att den inte vattnas. Det räcker tydligen med den naturliga spridningen av fukten (kappilärsugning) från vattningen av odlingarna för att gräset ska förbli grönt trots denna varma soliga torra sommar.
Odlingarna i anslutning till växthuset. Det gröna gräset följer odlingsbänkarna helt ortogonalt.
Odlingarna har förstås vattnats hela sommaren vid frånvaro av regn. Sommaren har bjudit på 18.3 mm i maj, 43.1 mm i juni, 13.8 mm i juli, och 2.3 mm nu i augusti. Så det har i princip vattnats varannan eller var tredje dag hela sommaren.

Bevattningen sker dels med en droppanläggning för bänkarna och växthuset, och övriga utspridda odlingar och t ex rosor vattnas med vattenkanna.

Trots att inte gräsmattan fått något vatten är den alltjämt grön nästan perfekt symmetriskt med odlingarna, växthuset och odlingsbänkarna.
Annan vinkel.
 Den fukt som tillförs odlingarna är uppenbarligen tillräcklig för att hålla anslutande gräsmatta grön enbart via kappilärstigningen/sugningen i marken och tillhörande spridning av fukten. Nu är det förvisso en sluttning, så gravitationen kanske hjälper till, men det har vattnats så lite att allt vatten sugs upp av jorden vid odlingarna. Det rinner inte något synligt vatten på ytan.

En möjlig lärdom av detta är att ett klimatanpassat hembruk vore att sprida ut odlingsytor över gräsmattan med lite större mellanrum på 3-4 meter. Idag är det ungefär 120 cm mellan odlingsbänkarna och mellan dem och växthuset - tillräckligt för att robotgräsklipparen ska kunna ta sig fram och hålla efter gräset.

Sprider man ut odlingsytor borde gräset alltså kunna hålla sig grönt mellan dessa om man bevattnar odlingarna, även om sommarens väder blir vanligt förekommande.

Världsbanken: Slut på högkonjunktur 2019

$
0
0
Världsbankens prognos är att världsekonomin saktar in ytterligare och nästa år är det slut på högkonjunktur i den industrialiserade världen. Ovanpå detta finns avsevärda risker på nedsidan i form av skuldbubblan och tillhörande obligationsbubblan, handelskrig och geopolitiska risker.
Tjuren saktar in.
Det är alltså inte bara Sverige som är på väg in i en lågkonjunktur (2.0% eller lägre årlig tillväxt), utan hela den industrialiserade utvecklade delen av världsekonomin enligt Världsbanken. Prognosen för i år är en mycket svag högkonjunktur på 2.2% i BNP-tillväxt och nästa år landar den på 2.0%.

Utvecklingsländerna förväntas dock visa på 4.7% i tillväxt.

2020 blir det ännu sämre, med blott 1.7% i BNP-tillväxt i den utvecklade världen.

Världsbanken varnar för skuldbubblan och obligationsbubblan och att de låga räntorna har drivit upp både utlandsskulder och företagsskulder. Riskerna med protektionism och handelskrig, politisk osäkerhet och geopolitiken förblir höga.
"This outlook is subject to considerable downside risks. The The possibility of disorderly financial market volatility has increased, and the vulnerability of some emerging market and developing economies to such disruption has risen. Trade protectionist sentiment has also mounted, while policy uncertainty and geopolitical risks remain elevated."
Därtill finns avsevärda risker för de två tredjedelar av världen som är beroende av råvaruexport ("bananekonomier") och vad en inbromsning i ekonomin innebär för dessa.

Något prat om uppsida relativt prognosen verkar inte finnas.

Lysande tider för den regering som har makten efter valet i september alltså. De goda åren är över och nu blir det sämre, och det är alltså inte bara den svenska konjunkturen som drabbas. Kom ihåg att svenska politiker har väldigt liten påverkan på konjunkturen och socialistregeringen kan inte ta äran för att vi haft en global högkonjunktur.

För svensk del har vi bostadsbubblan ovanpå detta. Vi går mot spännande tider.

Försvagas verkligen pundet pga Brexit?

$
0
0
Läste någonstans om att det brittiska pundet (GBP) just nu försvagas på grund av oron för Brexit. Är detta ett amerikacentrerat tankesätt och bara dollarn som stärks?
Månadschart USDGBP, som har stigit 3.8% sedan i maj.
Svaret är att dollarn stärks mot såväl GBP som EUR och SEK. Men GBP tappar absolut mest. Detta mätt från maj månads avslut till senaste kurs  nu i augusti.
Månadschart EURUSD, som har stigit 0.8% sedan i maj. 
Månadschart USDSEK, som har stigit 1.1% sedan i maj.
Så ja, det brittiska pundet har försvagats mer än SEK och EUR sedan i maj.

Tittar man dock på bara senaste dagarnas rörelser, vilket var det som skrevs om, blir det kanske mer intressant. Sedan sista dagen i juli har EUR tappat 0.8%, GBP 0.8% och SEK 0.4%.

Slutsatsen blir att aktuell rörelse främst handlar om en dollarförstärkning och inte alls om Brexitoro. Det senare låter som ännu en av finansmarknadens alla berättelser, dvs experter som säger något till någon journalist, som låter bra och insatt.

Den bistra sanningen verkar istället vara att det kroniskt skuldsatta underskottets USA helt enkelt får en starkare och starkare valuta. Humlan flyger trots sin totala brist på aerodynamik. Trumpeterna kommer förstås hävda att det är Donald Trumps förtjänst, men det är med all sannolikhet också bara en berättelse som inte har med verkligheten att göra.

Socialdemokratins dödsdans

$
0
0
Historikern Lars Trägårdh har på GP Ledare träffsäkert identifierat hur Socialdemokraterna dansar sig till döds, genom att överge sin klassiska berättelse om nationalstat och medborgarskap till förmån för identitetspolitik. Kort sagt går sosseriet mot utplåning när deras berättelse inte längre handlar om att binda samman fack och näringsliv, folk och stat, och inte längre riktar sig till den stora majoriteten av väljarkåren.
Kommer göra Socialdemokraternas sämsta val någonsin.
Jag ska förstås inte länka (inte en länk www.gp.se/ledare/trägårdh-socialdemokraterna-har-övergivit-sin-berättelse-1.7501026) och inte citera, pga den kommande nya omröstningen om länkskatt och citatförbud hos gammelmedia i EU, utan ni får läsa krönikan själva hos GP Ledare.

Ska man kort summera så var Socialdemokratins genidrag och grunden för dess storhet att den band samman arbetare och företag, socialistisk rättvisa och välfärd med frihetelig individualism, och allt under paraplyet nationen Sverige och medborgarskapet utan särbehandling eller gullande med enskilda grupper. Den resulterande svenska samhällsordningen har alltjämt en mycket starkt fäste hos medborgarna och ifrågasätts inte av någon.

Annat än av Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet, som istället vurmar för post-nationell post-modernitet, icke-medborgare och identitetspolitik.  

Så det är inte så konstigt att sosseriet nu går mot sitt sämsta val någonsin, och fortsätter dödsdansen mot att åka ut ur riksdagen några mandatperioder framåt. Kanske är det så man vill ha det?

Lars Trädgårdh menar nog att det är kört för sosseriet, eftersom ledarskaran domineras av de som helt svalt denna nya linje och driver den, medan gråsossarna är utrotningshotade.

Läsvärt i sin helhet och detta är inte en länk www.gp.se/ledare/trägårdh-socialdemokraterna-har-övergivit-sin-berättelse-1.7501026.

Vad säger bettingen om svenska riksdagsvalet 2018?

$
0
0
Så hur ser oddsen ut just nu kring riksdagsvalet 2018 hos betttingsajter? Siffrorna visar sig vara motsägelsefulla och uppenbarligen är de tveksamma att använda till någonting. 
Vem sitter här efter den 9:e september?
Tittar man på oddsen hos två av de största vadslagningsfirmorna så är oddsen inte lika.

En av dem ger 1.65 i odds att Sverigedemokraterna blir största parti, 2.10 för Socialdemokraterna och 9.0 för Moderaterna. Centerpartiet får 301 gånger pengarna. Samt 501 gånger pengarna för Vänsterpartiet, medan det är 1001 gånger pengarna för övriga riksdagspartier. Någon tror alltså seriöst att Vänsterpartiet kan bli störst, vilket endast kan vara en ren önskedröm och inte har något med en seriös bedömning att göra.

Hos den andra ges Socialdemokraterna 1.80 i odds att bli största parti, följt av SD på 1.90 och Moderaterna på 6.0. Även här landar Vänsterpartiet på 500 gånger pengarna, medan KD, L och MP landar på 1000 gånger pengarna.

Oddsen är alltså så spretiga att man bara kan dra slutsatsen att väljare med olika partisympatier och olika önskedrömmar delvis väljer olika sajter att kasta bort sina pengar på.

När det gäller vilket parti som bemannar nästa statsministerpost ger den ena 1.7 för M, 2.3 för S, 6.0 för C och 9.0 för SD. Den andra ger 1.85 för M, 2.0 för S, 8.0 för SD och 9.0 för C. Ordningen för M och S må vara samma, men sedan spretar det.

Ser man till största koalitionerna ger ena sajten 1.8 för s+mp+v, 1.90 för m+l+c+d och 21 för sd, vilket motsäger regeringsoddsen, som går till M. Också en motsägelse. Den andra sajten tror att Alliansen bildar regering med oddsen 3.0, M+SD med oddsen 5.5 och S+MP+V med oddsen 7.5. 

Ena sajten har 1.35 gånger pengarna att MP får över 4.0% och 2.90 att de får under 4.0%. Oddsen är alltså för att MP stannar kvar i riksdagen. KD förväntas däremot åka ut.

Nu är det förvisso en dryg månad kvar till valet. Men än så länge gör spretigheten att det inte går att ta siffrorna som ett tecken på något alls. Givet tillräckliga volymer bör oddsen stabilisera sig till att bli de samma på bägge sajterna, eftersom man rimligtvis om man tror på att visst utfall väljer den sajt som betalar bäst om man har rätt, vilket bör få oddsen att gå mot samma.

Först när oddsen nått i princip samma nivå går det att använda dem som en seriös bedömning av vad hasardspelande svenskar tror och framför allt är villiga att spela bort sina pengar på vad gäller utfallet av valet. Den demografiska gruppen hasardspelare är rimligtvis inte representativ för svenska folket i stort och inte ens då kommer detta återspegla svenska folkets tro på utfallet. 

Gästinlägg: Virket, torsken och svårmodet

$
0
0
Nedanstående är ett gästinlägg av Lena Padukova, adrenalena.se, från seglingen Arkhangelsk - Kirkenes tidigare i sommar. Fortsatt segling Tromsö - Lofoten - Bodö, som jag delvis var med om kan man läsa om på Lenas blogg.
Timmerpråm får både puttning och ...
Vi har precis köpt mat till den längre arktiska seglatsen mellan Arkhangelsk och Kirkenes, och är på väg tillbaka i en taxibil, bagageluckan full av plastkassar med ryska specialiteter som saltade gurkor och tomater, prjaniki, kefir, rjazjenka, Doktorskaja-korv och sjproty. Tyvärr inte så mycket kött eller ordentlig ost på grund av sanktionerna. Vi är på väg tillbaka till båten, imorgon bitti kastar vi loss.



Timmer driver runt i mängder som stora öar utanför bron, båtar kommer och går, för timmerflottar fram och tillbaka. Arkhangelsk är fortfarande Rysslands största hamn för utskeppning av timmer och har en stor träförädlings- och pappersindustri. Under 2012 och 2013 har det dock skett nedstängningar.
bogsering.
Någon i besättningen skojar till – pekar på timret och frågar taxichaffisen om det är möjligt att bogsera med oss några stammar, för att kunna grilla korv senare. Chaffören exploderar i berättelser. Förut, när träindustrin blomstrade här, så köpte ingen något virke, någonsin. Folk bara plockade på sig, det lossnade ju alltid lite timmer på vägen. Alla hus, alla möbler här längs Norra Dvinafloden byggdes av sådan drivved. Stora, ordentliga stockar, bara att ta.
Det räcker att ta några steg bort från huvudgatorna för att se att trä fortfarande används för att bygga det mesta.
Chauffören berättar vidare om det glada 90-talet, efter Sovjets kollaps när alla fick starta egna ”bizniz”. Då studerade han, och extraknäckte med att aktivt samla drivtimmer som forslades bort till en annan part som kunde sälja dem dyrt. ”Jag jobbade ihop till en egen bil!” utbrister han engagerat. Men nu är det slut på det, enligt honom. Oklart för mig varför, om det är noggrannare kontroll nu eller om det har att göra med nedstängningarna av fabrikerna här runt i trakterna. Kanske både och.

”Fast precis häromåret”, ler taxichauffören igen och pekar på bron som vi passerade, ”krockade en stor timmerflotte med ena bropelaren. Skepparens misstag, räknade inte med de starka strömmarna. Då gick timmerflotten sönder helt. Och alla i trakterna var mycket nöjda.”

Vi får kliva ut, betalar med kontanter (kvitto är bara att glömma), och säger hejdå till chauffören och snart till staden. Han hinner avsluta med att den militära ärans stadäven har en annan benämning. ”Arkhangelsk: gorod doski, treski, i toski. Sejchas ostalas tolko toska”. Det översätts till ”Arkhangelsk: virkets, torskens, och svårmodets stad. Kvar numera är dock bara svårmodet.”
Utsikten från bussen, bro över Norra Dvina. Bussbiljetten kostar 26 rubel (drygt 3,5 SEK), det är otroligt nog möjligt att betala med Mastercard numera, ej provat dock. Ev kontanter överlämnas till en konduktör som också har koll på när folk ska av, och kommunicerar detta till busschaufförerna (som till skillnad från taxichaufförerna verkas vara väldigt fåordiga).

Kommer börsen stå högre eller lägre vid årsskiftet än idag?

$
0
0
Dags för en ny söndagsenkät. Kommer börsen stå högre eller lägre vid årsskiftet än den gör idag? Svara nedan.
The Bull and the Bear.
Så vad tror ni? Kommer Stockholmsbörsens bredare index OMXSPI vid årsskiftet stå högre eller lägre än den gör idag? Index stängde fredagen på 596.17. Svara nedan. Skriv gärna en kommentar också, så du kan bevisa hur himla rätt du hade när vi når årsskiftet.

SEB upprepar: -5% på bostadspriserna i höst

$
0
0
SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist upprepar med anledning av en artikel i DN bankens prognos om att bostadspriserna faller 5% i höst.
Ska falla vidare enligt SEB.
SEB:S Robert Bergqkvist menar att ett fortsatt boprisfall om 5% inte kommer få några dramatiska effekter på svensk ekonomi. Bostadspriserna verkar alltså existera i en isolerad bubbla utan överspillningseffekter på övriga ekonomin. Det känns ju tryggt.

En nedgång på 5% under ett halvår motsvarar en årstakt på 10% om nedgången sedan fortsätter, men det är väl inget att oroa sig över får man förmoda. 

I sammanhanget kan vi dra oss till minnes att bostadsrätter på Östermalm föll 15% 1990 - 1991, för att sedan plana ut och rent av återhämta sig lite innan raset och krisen 1992. Precis som Reinhardt/Rogoff konstaterade i This time it's different, så dröjer det två år från att bostadspriserna toppar till man får en bank och finanskris. 

Priserna toppade i Sverige 2017. Nästa år heter 2019. Men som sagt, att priserna faller får inga dramatiska effekter på övriga ekonomin. Det känns tryggt.

Mäklarkåren menar att priserna bara faller någon enstaka procent i höst, enligt en rundringning som DN gjort. Låter ju inte så dramatiskt, men när de alltid egenkära mäklarna är överens om att bostadspriserna ska falla och att det kommer råda rekordutbud, så kanske man ska dra öronen till sig?


Lars Wilderäng lanserar eget vin - Preparatus Supervivet

$
0
0
Om du är under 20 år gammal får du inte läsa nedanstående text. Klicka på denna länk istället.
Etikettens framsida.
Nu har mitt eget utvalda lagringsvin anlänt till Systembolagets beställningssortimentet. Vinet heter Lars Wilderängs Preparatus Supervivet och är en fransk Côtes du Rhône lämplig för lagring. Man kan beställa det sex flaskor åt gången från Systembolagets websajt och välja till vilken butik eller ombud man vill få vinet levererat för avhämtning.

Min tanke är ett gott och användbart vin att preppa för lagring - allt från för att växa till sig över åren, till att använda vid gäster, eller med fördel ge bort som present. Extra uppskattat brukar vara att ge bort ett vin man har lagrat några år själv, då det blir en unik gåva som inte kan köpas över disk av vem som helst. Och i ett krisläge kan preppsen förstås kombineras med ett gott vin.

Preparatus Supervivet går utmärkt att dricka omgående även utan ytterligare lagring.

Vinet passar också till grillat så här sommartid, men pga eldningsförbuden har det inte varit särskilt aktuellt än så länge.

Texten från vinflaskan lyder som följer:
"Preparatus Supervivet. Den förberedde överlever. God planering och proaktivitet är en investering i framtiden - det här vinet är noga utvalt för att kunna lagras länge, och vinna på det. Det kommer att utvecklas positivt fram tills du väljer att avnjuta det - oavsett om det är till en enkel kvällsmåltid eller ett scenario som äger rum om flera år.
Vinet består av Grenache, Syrah och Carignan från gamla rankor som odlas i Cairanne i södra delen av Rhône-dalen. Det ger vinet komplexitet och djup. Druvorna plockas för hand när de har nått optimal mognad, och sorteras noggrant.
Resultatet är ett fylligt, fruktigt, kraftfullt och balanserat vin. Med några års mörk och sval lagring kommer det att mjukna och dra mer mot läder, svarta oliver och tobak. Vinet passar till rätter av nöt, lamm och vilt, med smakrika tillbehör som t.ex svamp och rotfrukter. Hårda lagrade ostar som Västerbottenost eller Parmesanost är också en god matching, även andra smakrika ostar som t.ex Roquefort.
Författaren Lars Wilderäng har skildrat flera framtidsscenarier och inspirerat många till att förbereda sig för framtiden och lägga upp egna lager. Han har valt ut det här vinet på grund av dess karaktär, smak, möjligheter att matcha med mat – men framför allt för att det vinner på att lagras för framtida bruk."
Lite informationstext nedan.

Den förberedde överlever

Det finns flera bra anledningar till att lagra vin. Det är en ren investering när ett välvalt vin blir ännu bättre och ger en större smakupplevelse av att lagras i några år. Sedan har vi begreppet prepping som har blivit bekant för de flesta - generellt sett är det en klok riskminimering, som underlättar det praktiska. Vill du kunna dricka ett riktigt bra lagrat vin även efter apokalypsen så får lagringen påbörjas i god tid. Apokalypsens dimensioner kan förstås variera.

Preparatus Supervivet är ett vin som både kan avnjutas direkt, och kan med fördel lagras i flera år.

De flesta vet att ett vin kan vinna på lagring, men få vet hur länge lagringen kan ske innan vinet tappar sina kvaliteter. En flaska rött vin kan vanligtvis sparat i ett par år. Vissa klarar över 5 år, och ännu färre vinner på att lagras längre. Ett vin som inte är avsett för lagring förlorar sin fräschhet och ungdomlighet och blir rentav sämre.

Lagringsprocessen

Vinet utvecklas genom att den minimala mängden syre som fångats i flaskan interagerar med vinet under en längre tid. Den lilla mängden luft binder samman de ämnena som ger vinet dess säregna smak, och göra att det blir mer komplext då smakerna har hunnit bindas samman. Tanninerna oxideras och garvsyran ger plats till mjukare och mer komplexa smaker. Druvsorten, jästsorten, jordmån och klimat där druvorna odlades har stor betydelse här, liksom eventuella blandningen av druvor samt tidigare lagring på olika fat.

Lagringstips

För att maximera lagringstid bör lagringstemperaturen vara sval, helst mellan 10-12 grader. En källare är ett bättre val för vinlagring än ett skåp eller kylskåp; det är tex. enklare och mer energieffektivt att hålla rätt temperatur i en källare. Utrymmet där vinet lagras skall vara helt mörkt. Ljuset är en av de faktorerna som kan förstöra det lagrade vinet, likaså vibrationer från kylskåpskompressor eller hemelektronik som står för nära. Vinkorken kräver en luftfuktighet på ca 60-80% för att inte torka ut, och det är också naturligt lättare att uppnå detta i en källare. Se till att vinflaskor ligger ned så att insidan av korken är fuktad, detta förhindrar uttorkningen ytterligare. Många andra livsmedel skall lagras svalt och mörkt, så en bra vinkällare ger synergi vid seriös prepping.

Lars Wilderängs Preparatus Supervivet kan beställas sex flaskor åt gången från Systembolagets beställningssortiment här.

Nordea: Recession i USA 2020 - utan handelskrig

$
0
0
Nordea-ekonomen Jan von Gerich menar att år 2020 kommer USA vara drabbat av recession och krympande BNP på 1%. Detta oräknat handelskrig och tullmurar, vilka kommer ge en ännu skarpare inbromsning.
Recesison på gång.
Det går fort i amerikansk fotboll. Från att vi haft en superkonjunktur verkar nu även ekonomerna tvärvänt och pratar nu rent av om inte bara dålig tillväxt utan recession.

Enligt en enkät Reuters genomfört ska risken för recession i USA vara 35% följt av Storbrtiannien med 30% pga Brexit. Eurozonen ska ha en risk för recession på 25%.

Nordeaekonomen Jan von Gerich tror enligt en artikel i Sydsvenskan (inte en länk www.sydsvenskan.se/2018-08-05/global-tvarnit-lurar-runt-hornet) att recessionen slår till i USA år 2020, och att "2020 slår alla bromsar till samtidigt". Denna prognos är oräknat handelskrig. von Gerich tror att handelskrig kan påskynda och fördjupa recessionen.

Rekommendationen att stå kvar vid sidan om börsen kvarstår förstås, men det är inget nytt, precis som att konjunkturcykeln inte heller är något nytt och att tillväxten alltid kraschar, och att det inte finns någon superkonjunktur och sedan kommer oppositionen skylla nedgången i världsekonomin på den nya svenska regeringen. Stor humor väntas alltså.

Nu återstår att se om någon ledande politiker vågar ta upp detta i valrörelsen. Sannolikt inte, alla går till val på allt åt alla deras väljare, och inte på nödvändiga åtstramningar och neddragningar. Verkligheten kommer politikerna först tala om efter valet.

Rysk kärnvapenubåt övade i Östersjön - var är "fredsrörelsens" protester

$
0
0
Ryssland har nu övat med en Oscar II-klassens kärnvapenbestyckad atomubåt i Östersjön. Protesterna från den svenska så kallade "fredsrörelsen" uteblir förstås, då man inte biter den hand som föder en.
Pierre Schori pratar om en kärnvapenfri zon i Norden, vilket innebär att bara Ryssland ska få ha kärnvapen på sin mark på Kola-halvön, i S:t Petersburg och Karelen i Leningsgradsmilitärdistrikt och i Kaliningrad. Och på Östersjön.
Ryssland har alltså övat med Oscar II-klassens ubåt RFS Orel ("Örnen") i Östersjön, dvs ett syskonfartyg till den olycksdrabbade Kursk. Ubåten gick in i Östersjön för att delta i att etablera det nya normalläge som innebär att ryska Norra flottan varje år förstärker Östersjöflottan med ursäkt att man ska delta i flottparaden i S:t Petersburg.
Flottparaden i S:t Petersburg 2017.
Till skillnad mot förra året så övade denna gång den kärnvapenbestyckade atomubåt man skickade in i Östersjön. Detta uppger den statliga ryska nyhetsbyrån Tass.
RFS Dimitrij Donskoj och RFS Peter den Store vid Kronstadt inför paraden 2017.
Förra året hade man inne världens största ubåt RFS Dimitrij Donskoj, men valde i år en Oscar II. Och denna gång genomförde hon övningar.

Ubåten är en kryssningsrobotubåt, beväpnad med huvudsakligen 24 stycken kärnvapenbärande P-700 Granit- eller P-800 Oniks-robotar. Det bör ses som en ren markering och styrkedemonstration.

Samtidigt hörs inga protester alls från den svenska sk "fredsrörelsen". De protesterar nämligen bara mot västerländska demokratiers försvar, och aldrig mot uppdragsgivaren på Gjörwellsgatan och i Kreml. Pratet om kärnvapenfri zon i Norden och demilitariserad zon på Gotland handlar nämligen aldrig om Ryssland. Att demilitarisera Königsberg-exklaven är det t ex aldrig tal om, utan demilitarisering och nedrustning ska ske ensidigt.

Man kan konstatera att Sverige avrustat ca 95% av vår försvarsförmåga, men det har inte lett till ett bättre säkerhetspolitiskt läge i Norden eller Östersjön, utan tvärt om. Det säkerhetspolitiska läget var bättre före de sista resterna av invasionsförsvaret lades ner av Göran Persson (s) år 2004, så argumentet att nedrustning leder till avspänning är uppenbarligen fel.

"Den som handlar med Iran kommer inte handla med USA"

$
0
0
USA:s president Donald Trump låter meddela att den som handlar eller gör affärer med den kvinnoförtryckande religiösa diktaturen Iran inte kommer handla eller göra affärer med USA. Ett bakslag för den feministiska svenska regeringen, som varit på stort besök i Iran för att stimulera affärer och handel med diktaturen. Sanktionerna från USA skärps i november, så Sverige och svenska företag som vill ha USA som en marknad har några månader på sig.
Bloggarjäveln framför Trump Tower.
USA:s president Donald Trump skräder alltså inte på orden utan Twittrar följande:
"The Iran sanctions have officially been cast. These are the most biting sanctions ever imposed, and in November they ratchet up to yet another level. Anyone doing business with Iran will NOT be doing business with the United States. I am asking for WORLD PEACE, nothing less!"
Den feministiska svenska regeringen har krälat i stoftet för den religiösa diktaturen i Iran, så till den grad att de kvinnliga ministrarna var tvungna att skyla sig av religiösa skäl. Tanken var att Sverige skulle handla med diktaturen i Iran, men givet president Trumps utspel har vi nu att välja mellan vem vi vill handla med. Sanktionerna ska skärpas i november.

Det senaste året var tjänsteexporten till USA 55 972 MSEK, eller nästan 56 miljarder kronor. Några siffror för tjänsteexporten till Iran finns inte.

Varuexporten till USA var 91 784 MSEK de senaste tolv månaderna, eller nästan 92 miljarder kronor. Till Iran var exporten 4 428 MSEK, eller drygt 4 miljarder kronor.

Detta är oräknat övriga affärer ("business") som Sverige gör med USA, som t ex investeringar.

Ska vi killgissa vad Sveriges regering föredrar? 

Datacentervansinnet får plats i Aftonbladet

$
0
0
"Det påminner om gruvdriften i afrikanska länder. Sverige har låtit sig förvandlas till en slags bananrepublik, eller rättare sagt bananmonarki där vi skänker bort våra naturtillgångar för småpengar." - Lars Wilderäng i Aftonbladet
Aftonbladets Göran Fröjdh har idag publicerat en riktigt bra artikel om överutmaningen med att skänka bort Sveriges (fd) billiga el till internationella IT-jättars datacenter. Extra bra är förstås artikeln för att enda kritikern som citeras verkar vara undertecknad, och att Mikael Damberg (s) slår ifrån sig kritiken som bland annat går ut på att politiker inte verkar vara särskilt begåvade.
Google.
Jag har upprepade gånger här på bloggen kritiserat det överutmanade i att skänka bort billig svensk el till utländska IT-jättars gigantiska serverhallar. Dessa genererar bara en handfull jobb för vaktmästartjänster, samtidigt som el som kunde gett 10 000-tals jobb i riktig basindustri förbrukas för att användare utomlands ska få sina IT-tjänster. 

Positivt är att Aftonbladet gjort en rejäl granskning av problemet och skrivit en riktigt bra och omfattande lång artikel, signerad Göran Frödjh. Jag är citerad upprepade gånger utifrån en intervju i våras, så mycket att jag inte ens kan citera alla citaten utan att bryta mot citaträttens 3-5 meningar.

Men jag använder t ex ord som bananmonarki.
"Vi kan inte både bygga datacenter, öka befolkningen och gå över till att köra elbilar" - Lars Wilderäng i Aftonbladet 
Ovanstående citat ska sättas i relation till att vi ska stänga ner kärnkraften. Och hushållen ska gnutta med ljussvagare LED-lampor, medan Facebook bränner av el nog för hela Västerås med sina 100 000 invånare.

Mikael Damberg (s) tycker det är fel att stirra sig blind på antalet jobbtillfällen. Tjena, sosseriet har alltså glömt bort hur basindustrins arbetare byggt Sveriges välstånd. Som jag också säger i artikeln är Internet globalt. Finns inga fördelar för Sverige att ha dessa anläggningar inom landet eller ens inom samma elhandelsområde (Nordpool). Låt oss byta 10 000 basindustrijobb mot 100 vaktmästare, det bygger nog välstånd ...

I kärnkraftsavvecklingens förlovade land Tyskland kostar tydligen elen 3:- SEK per kWh, vilket är en liten ledtråd om vart Sverige är på väg, på marginalen drivet genom att svenska elkonsumenter ska betala dubbelt för att andra länder ska få snabbare Facebook-uppkoppling och Facebook ska gröntvätta sin tjänst - dels direkt via elpriset och dels genom att slå ut svensk basindustri och 10 000-tals förlorade arbetstillfällen när basindustrin får lägga ner pga elpriset.

Tobias Edfast på Svenska Kraftnät säger i artikeln att Sverige kan få ett underskott på 10 GW eller tio kärnkraftsreaktorer framöver vintertid. Eventuellt måste delar av Sverige kopplas bort från elnätet i ett sådant läge. Men Facebook och Google är ju nöjda med sina datacenter.


Edfast räknar med att vi på sikt kommer få kontinentala elpriser, dvs uppåt 3:- SEK per kWh. Det lär inte stoppa datacentren i Sverige, eftersom mycket beror på att de köper miljövänlig vattenkraft och gröntvättar sina verksamheter på det viset. Attsvenskarna får köpa importerad kolkraft istället ska man inte låtsas om.

Google ska etablera sin serverhall i Avesta och ett tiotal vaktmästare kommer få jobb. Facebooks serverhall i Luleå drar redan lika mycket energi som hela Västerås. Antalet heltidsjobb för den energiåtgången visar sig vara 100 jobb. Mikael Damberg kallar för övrigt Luleå för "liten kommun". 

På Island har till och med Piratpartiet börjat varna för Bitcoin-brytningen. Eller som de säger - drar enormt med energi, kräver ingen personal, nästan inga kapitalinvesteringar och noll i skatter med ett värde för landet på i princip noll.

Göran Fröjdhs artikel är en fröjd i debatten och jag tycker ni ska läsa den i sin helhet på (inte en länk www.aftonbladet.se/nyheter/a/A2V0On/jattarna-slukar-sveriges-energi/ ). Tyvärr är den bakom en betalvägg och jag misstänker att exakt noll av mina bloggläsare betalar för Aftonbladets plus-innehåll, inte ens en krona och du kan sluta när du vill. Men detta är riktigt bra. Och många citat av mig.

Och nej, i Avesta finns det inget behov av låggradig spillvärme i storleksordningen en svensk stad på 100 000 invånares elförbrukning när Googles datacenter sparkar igång. Kråkorna kanske blir glada? 

Idag kostade elpriset utan skatter, nätavgifter och moms som mest 71 öre. När intervjun gjordes var elpriset någonstans nere på 30 - 40 öre. Priset kommer dock inte ändra etableringarna i det här läget, då det viktiga är gröntvätten av serverhallarna.

Musk trött på blankarnas lögner - erbjuder sig köpa ut Tesla från börsen

$
0
0
Teslas VD gick igår ut med att finansiering är säkrad för att köpa ut Tesla från börsen. VD:n är trött på att blankarna ljuger och baktalar bolagets produkter, och utanför börsen skulle man därmed slippa dessa lögner om bolaget och därtill få arbetsro och slippa kvartalskapitalismen. 420 USD per aktie uppges vara nivån för att köpa ut de som inte vill vara kvar. Man kan misstänka att Saudi-Arabien står bakom finansieringen.
Teslas Superchargerstation vid Kungälv.
Musk tweetade först följande:
"Am considering taking Tesla private at $420. Funding secured.
Good morning 😀
My hope is *all* current investors remain with Tesla even if we’re private. Would create special purpose fund enabling anyone to stay with Tesla. Already do this with Fidelity’s SpaceX investment.
Shareholders could either to sell at 420 or hold shares & go private
Absolutely. Am super appreciative of Tesla shareholders. Will ensure their prosperity in any scenario.
Def no forced sales. Hope all shareholders remain. Will be way smoother & less disruptive as a private company. Ends negative propaganda from shorts.
Investor support is confirmed. Only reason why this is not certain is that it’s contingent on a shareholder vote."
Ett längre brev till de anställda finns även publicerat på Teslas officiella blog. Bland annat ges motiveringen.
"First, a final decision has not yet been made, but the reason for doing this is all about creating the environment for Tesla to operate best. As a public company, we are subject to wild swings in our stock price that can be a major distraction for everyone working at Tesla, all of whom are shareholders. Being public also subjects us to the quarterly earnings cycle that puts enormous pressure on Tesla to make decisions that may be right for a given quarter, but not necessarily right for the long-term. Finally, as the most shorted stock in the history of the stock market, being public means that there are large numbers of people who have the incentive to attack the company."
Ett beslut om avnotering är avhängigt aktieägares godkännande förstås.

Erbjudandet om 420 USD per aktie var 20% över tidigare aktiekurs, och aktiekursen rusade.
Dagschart Tesla (NASDAQ:TSLA).
Saudi-Arabiens oljefond ska precis köpt mellan 3 - 5% av aktierna i Tesla, och man kan misstänka att de står bakom finansieringserbjudandet för att köpa ut Tesla från börsen. Alla befintliga ägare kommer förstås inte sälja, men de som vill kliva av kan alltså göra det på 420 USD om Musk går vidare och får igenom detta.

Fördelarna överväger förstås, som anges i det publicerade brevet. Man slipper distraktionen som fokus på aktiekurs innebär, man slipper kvartalskapitalismen, och kan istället fokusera på att göra rätt långsiktigt istället för att pricka in vissa datum. Och framför allt så slipper man lögner och desinformation kring bolagets produkter från blankarna. Som nog blödde lite igår.
Viewing all 13059 articles
Browse latest View live


Latest Images

<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>