Quantcast
Channel: Cornucopia?
Viewing all 12856 articles
Browse latest View live

Fredagsmys: Enheten för saknade brev

$
0
0
Dags för fredagsmys igen. Enheten för saknade brev, är inte namnet på min nästa roman, men det är ett fantastiskt namn. Detta är den avdelning på Post- och Telestyrelsen som har hand om saknade brev. Inte så säkert att någon saknat dem, men nedan finner ni ett svar på vad som händer om du inte sätter tillräckligt med frimärken (eller glömmer frimärkena) på ett brev.
Enheter för saknade brev.
Om man inte sätter rätt mängd porto på ett brev (1), så skickar PostNord normalt en faktura hem till avsändaren, om avsändaren står på brevet. Vilket väl är en anledning till att de vill att man skriver ut avsändaren.

Annars får mottagaren en avi med att betala portbristen, t ex nio kronor, i detta förekommande fall där jag missat att frankera korrekt. Denna avi skickas (2) till mottagaren. Som förstås inte hämtar ut brevet.

Då skickas (3) brevet till slut till PTS och Enheten för saknade brev. Som är de som får öppna brev för att under sekretess försöka fastställa vem avsändaren är. Om de lyckas med detta så skickar (4) de tillbaka brevet och dess innehåll i ett kuvert från PTS till avsändaren.

Som helt enkelt får skicka (5) om igen. Vilket jag nu gjort.

Istället för att bara dela ut det felfrankerade brevet blev resultatet sammanlagt fem brev, och rejält med arbetstid för ett antal inblandade personer. 

Värt att notera att om du alltså inte anger avsändare på brevet men frankerat fel kostar det dig bara ett helt extra porto, och du slipper alla faktureringsavgifter mm. Således kan man fundera på om det är bättre att sätta avsändaren på brevet och få betala rätt rejäla tillägg, men få brevet levererat i tid, eller om det är bättre att efter en månad skicka om brevet genom att inte skriva avsändaren på utsidan, men väl på insidan?

Jag lutar mot att det är bäst att sätta ut avsändaren. När man väl skickar papperspost brukar det vara rätt viktiga grejer. Fakturor, kontrakt, andra juridiska dokument, myndighetshandlingar mm.

Således är det väl dags att fixa egna brev, C4 och C5, med företagets namn och kontaktuppgifter förtryckta på.

Allra bäst är förstås att inte bara väga tveksamma brev (detta vägde 65 gram), utan också frankera dem korrekt.

Kanske inte så mycket fredagsmys med det, men alltid roar det någon.

Egna solkraftproduktionen för oktober 203 kWh - dags lägga beställning på solkraft

$
0
0
Detta inlägg är publicerat i samarbete med Solkraft Sverige, som installerat min solkraftanläggning på totalentreprenad.

Energiproduktionen från min solkraftanläggning i oktober var 35% över min killgissning om 150 kWh från förra månaden, och landade istället på 203 kWh. Vill passa på att påminna om att nu är det hög tid att lägga beställningen på en egen anläggning, så den installeras mitt under den lågproducerande vintern. Därmed tappar man minimalt i väntan på att framför allt nätägaren ska byta elmätaren och godkänna anläggningen för inkoppling.
Årets solkraftproduktion och andelen såld energi per månad, mätt i kWh.
Jag är osäker på om det var en ovanligt solig oktober, eller om utfallet helt enkelt är normalt, men min gissning om 150 kWh för månaden överträffades alltså. Det hela gör att helårsprognosen för första helåret landar på 3700 kWh om november och december speglar produktionen i februari och januari. Detta påverkas dock av huruvida det blir snö i år, vilket inte är säkert.

Tidigare bedömning om 7.6% i avkastning på solcellsinvesteringen står sig alltså än så länge, och kan rent av bli lite bättre.

En installation tar på sin höjd några dagar. Det handlar om att bygga byggnadsställningar och genomföra installationen. Ställningarna bör dock stå kvar tills allt är inkopplat. Min installation på 4.76 kWp via 17 paneler tog en knapp dag, undantaget ställningsarbete och elektrikerns inkoppling några dagar senare.  

Det som tar allra mest väntetid är att få nätbolaget att byta ut elmätaren till en timättande dubbelriktad mätare. Elmätarna mäter annars bara storleken på energin, inte riktningen, så om du t ex installerar en anläggning mitt på sommaren och kör den innan mätaren kopplats in och anläggningen godkänts av nätbolaget, så kan du få betala för din solel. Säljer du t ex 2000 kWh, så kommer det i de vanliga mätarna dyka upp som 2000 kWh förbrukning.

Därför är det bäst att få en anläggning monterad så här års, när ej producerad el inte innebär så mycket. Min egen anläggning monterades i slutet av november, men kopplades först in av nätbolaget mot slutet av december. Väntetiden hos Solkraft Sverige från beställning till installation var i mitt fall cirka två veckor.

November månad har börjat bra, med än så länge drygt 7 kWh producerade på tre dagar, varav det mesta den första november. Anläggningen gav som högst 2 kW första november och idag har den än så länge nått en topp på 1 kW. Så det finns alltjämt kraft kvar i solen, när den väl tittar fram. I december kommer dock träden börja skugga. Får se om jag hinner ta ner dem, men påverkan på produktionen bör ändå vara rätt liten - solen är svag, uppe över horisonten få timmar, och oftast är det dåligt väder i åtminstone december.

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Solkraft Sverige, som installerat min solkraftanläggning på totalentreprenad.

Nybilsregistreringarna och konjunkturen

$
0
0
Nybilsregistreringar av personbilar är en stark konjunkturindikator, som släpar efter konjunkturläget något. Den senaste högkonjunkturen har driven av de artificiellt låga räntorna har dock brutit mot detta mönster. Frågan är om vi har ett paradigmskifte, eller om detta bara är ännu ett utfall av att konstlade räntor har gett en konstlad högkonjunktur?
Nyregistereringar personbilar och konjunkturbarometern.
Hushållens köp av personbilar har alltid varit en stark konjunkturindikator, och tillsammans med utlandssemester är det den sektor som hushållen generellt drar ner på mest när ekonomin blir svag och konjunkturen faller.

Grafen ovan visar dels konjunkturbarometern, och dels den årliga förändringen i tolv månaders nyregistreringar av personbilar. Vi vet att kausalitet existerar, och korrelationen för hela intervallet från konjunkturbarometerns start i juli 1996 till senaste siffrorna för oktober 2018 är mycket stark på 0.53.

Dock kan vi se att den senaste högkonjunkturen är avviklande. Nybilsregistereringarna har i stort sett stagnerat, och stack först iväg på desperationen att registrera nya bilar innan de nya bonus/malus-reglerna började gälla vid halvårsskiftet. Stryker man 2017 och 2018 ökar korrelationen till 0.58. Och det finns i princip ingen korrelation alls åt något håll 2017 och 2018, som landar på -0.04.

Något har alltså hänt under den senaste högkonjunkturen, som även varit ovanligt utdragen. Det registreras inte längre fler bilar på helåret. Beror det på att konjuntkuren varit artificiellt dopad av minusräntorna, istället för stigande räntor tillsammans med konjunkturen? Eller beror det på den socialistiska regeringens bilismhatande politik? Eller har bilar helt enkelt blivit för dyra, trots de låga räntorna? 

Kanske väntar hushållen på att de skattebefriade elbilarna ska bli billiga och finnas i volym, och paradigmskiftet handlar om inväntan på ett teknologiskifte?

Jag lutar mot den långa konjunkturen. Folk har helt enkelt skaffat bil redan tidigt i konjunkturcykeln, sannolikt på grund av de artificiellt låga räntorna, och är nu nöjda i större utsträckning.

Andra sidan kan man också se att högkonjunkturen 2006 - 2007 innan finanskrisen visade på svaga nyregistreringar. Den gången rusade oljepriset, vilket kanske höll tillbaka. 

Eller kanske har vi det där paradigmskiftet. Städernas medelklass klarar sig utan bilar, och på landsbygden har man med sina lägre inkomster inte råd med en ny bil, men kan på grund av obefintlig service inte klara sig utan. Så man kör kanske på med äldre bilar? Det går att gräva djupare i statistiken och titta på var nybilarna köps in. Detta kan dock vara missvisande då leasingbilar ofta formellt ägs av banker, baserade i Stockholm.

Nu skylls det på bonus/malus-systemet att det inte registreras nya bilar. Men i slutändan är det ett konjunkturtecken. Överhettningen viker nu undan och det brukar gå snabbt utför när detta väl dragit igång. Och då faller även nybilsregistreringarna.

Siffrorna i grafen är dels konjunkturbarometern minus hundra, som vi kör med här på bloggen, respektive den procentuella förändringen hos tolv månaders nybilsregistreringar kontra föregående tolv månader. Det blir alltså helt säsongsjusterat.

Norrmän uppmanas ha jod hemma pga risk för "atomhändelse"

$
0
0
Sedan några månader tillbaka har norska myndigheter uppmana samtliga norska hushållen att införskaffa jodtabletter för att ha hemma. Detta på grund av risken för en så kallad atomhändelse, dvs kärnkraftshaveri, transportolyckor eller smutsiga terrorbomber. Det som i synnerhet ändrats är den ökade risken för kärnvapenkrig.
Kaliumjodid.
Norge har ingen kärnkraft i sin energimix, men väl två forskningsreaktorer i sydöstra Norge ("Östfold"), relativt nära Sverige. Man har till skillnad mot Sverige inte valt att förbjuda forskning kring kärnkraft, utan har hållit dörrarna öppna för att bibehålla kompetensen.

Det blir då extra intressant när myndigheterna nu under hösten uppmanat och informerat om att hushållen behöver införskaffa jodtabletter på grund av risken för en atomhändelse. Officiellt talar man om risken för radioaktiva utsläpp, som kan driva in över Norge. Detta inkluderar olyckor med fartyg med kärnkreaktorer ombord (läs ryska ubåtar), men också höjd risk för terroraktioner med så kallade smutsiga bomber (dock ett överdrivet hot, men det är en annan fråga), och att Europas kärnkraftverk blir allt äldre.

Risken anses alltså vara så hög att man i ett pressmeddelande uppmanar samtliga hushåll att skaffa jodtabletter, åtminstone de som är under 40 år, gravida, ammande eller har hemmaboende barn. Över 40 års ålder anses skyddet jodtabletter ger mot sköldkörtelcancer orsakat av radioaktivt jod obefintligt.

Mellan raderna kan man dock anta att det finns en sak som hänt på sistone: Det ändra säkerhetspolitiska läget. Risken för kärnvapenkrig är nu rimligtvis den högsta sedan Sovjetunionen föll, och antydan om kärnreaktorbärande fartyg längs Norges kust är absolut en referens till det nya säkerhetspolitiska läget.

I Sverige finns möjligen jod hemma hos hushållet i orterna allra närmast våra kärnkraftverk. I övrigt uppmanar inte svenska myndigheter någon att ha jod i hemme, åtminstone inte sist jag kontrollerade.

Tabletterna går nu att köpa receptfritt på norska apotek. Jag har köpt dito sedan tidigare, och då var de receptfria och beställningsvara på apoteket. Detta kan ha ändrats till receptbelagt. Vore ju hemskt om svenska hushåll förbereder sig för atomhändelser.

"Vi anbefaler alle under 40 år, gravide, ammende eller de med hjemmeboende barn å ha jodtabletter hjemme. Tablettene kan gi beskyttelse mot radioaktivt jod ved atomulykker. Fra 1. november kan du kjøpe tablettene reseptfritt i apotek."
Har du själv jodtabletter hemma?

Stockholmsbörsen vände för fjärde gången vid stödet

$
0
0
Veckans uppgång på Stockholmsbörsen (OMXSPI) bekräftar en fjärde vändning på ett drygt år vid ett tekniskt stödområde runt index på 545. Nivån är uppenbarligen intressant att bevaka och när den väl faller blir det en tydlig indikation på att börsen ska ner.
Dagschart OMXSPI. Stödområde markerat som linje.
Börsen ska förstås ner med konjunkturen, men har än så länge envist vänt vid ett stödområde vi kan hitta på ligger runt 545. Det har ännu inte blivit några handelsdagar där kursen stängd under denna nivå, vilket är en nivå hos index att bevaka.

Får vi väl en stängning under detta kan det vara en signal om att det slutligen är dags för den stora börsnedgången att ta fart för den här vändan i konjunkturcykeln.

Men uppenbarligen inte förra veckan, vilket veckans starka uppgång på börsen bekräftar.

Svenska riksdagspartier har resignerat - amerikanska inrikesvalet intressantare för media

$
0
0
De svenska riksdagspartierna och riksdagspolitikerna verkar helt ha resignerat. Symptomatiskt är att det amerikanska för oss svenskar i princip helt ointressanta kongressvalet verkar få mer utrymme i svenska rikstäckande media än det faktum att våra folkvalda högarvoderade skattepengdiande riksdagspolitiker inte klarar av att bilda en regering, snart två månader efter riksdagsvalet 2018.
Alla journalisters dröm - att vara USA-korrenspondent och få bekräfta sina fördomar och hårdvinkla kring världens största fungerande demokrati och dess befolkning. Här bloggarjäveln utanför Trump Tower.
Medias roll är att granska makten, och hålla den ansvarig för sina handlingar, så att ytterst svenska folket i egenskap av svenska politikers uppdragsgivare kan ställa dessa högarvoderade skattepengdiare till svars.

Men det verkar som symbiosen politiken-journalistisken nu blivit övertydlig. Det jobbar väl vid det här laget fler journalister som informatörer och pressansvariga än som journalister hos media, så vem vill stänga den karriärvägen genom att 24/7/36 (eller iaf 16/7/365) flåsjaga våra riksdagspolitiker och kräva svar kring varför de inte klarar av att bilda en regering.

Istället verkar det amerikanska valet till kongressen vara intressantare för svensk media. Alla vill ju vara USA-korre, eller översätta artiklar från engelska och milt skriva om dem.

Ärligt talat, när man inte ens kan täcka inrikespolitiken hos vår största handelspartner och grannland, broderlandet Norge, så ska man inte ge sig på att täcka inrikespolitiken i USA.

Nej, ställ våra politiker till svars. Svenska folket kräver en regering. De vuxna i rummet får väl sätta sig ner och som ansvarsfulla vuxna komma fram till något. Och nej, ett extraval kommer inte ändra mycket, möjligen kickbanna MP och L(iberalerna) från riksdagen, vilket dock inte kommer lösa huvudproblemet. Så sätt er ner - om ni inte kan komma överens i vissa frågor, bordlägg dem och skjut de besluten på framtiden och kom fram till vad ni faktiskt är överens om och bilda en regering utifrån det.

Eller något annat vuxet. Kan du som partiledare inte ordna fram en regering, så går det utmärkt att ta ditt ansvar och avgå. Tillsätt en ny partiledare, som är förmögen att som en vuxen människa sätta sig ner, diskutera och samarbeta med andra. Kan man inte samarbeta på en arbetsplats, så ska man ställa sin plats till förfogande.

Söndagsenkät: Blir det ett extraval?

$
0
0
Dags för en söndagsenkät. Blir det ett extraval? Svara nedan.
Det drar ihop sig till vinter över Rosenbad och riksdagen.
Hög tid att ta tempen igen på hur det ser ut med läsarnas bedömning kring huruvida det blir ett extraval. Svara nedan.

Mäklarstatistik: Ras i bostadspriserna

$
0
0
Mäklarstatistik rapporterar om stillastående priser, vilket i verkligheten innebär att priserna rasade under oktober månad. Detta på grund av hur bolaget beräknar priserna, där senaste månadens verkliga utveckling bara är en av sex faktorer, vilket således maskerar de faktiska prisrörelserna.
Kungsholmen.
Mäklarstatistiks siffror över prisförändringarna avrundas dels till hela procentbelopp, men framför allt beräknas priserna för senaste månaden med de senaste fyra månadernas priser enligt följande:
(augusti+september+oktober)/(juli+augusti+september)=prisförändringen
Således finns alltså bara oktober med som en av sex värden i beräkningen, där augusti och september har störst påverkan.

Och priserna har rapporterats som stigande i september och augusti, som alltså vardera har dubbelt så stor påverkan på prisstatistiken för oktober, som oktober månads egen utveckling.

Ändå rapporterades nu om stillastående bostadspriser.

Det innebär kort sagt att priserna i verkligheten föll i oktober. Överlag är alltså Mäklarstatistiks siffror värdelösa och fungerar inte som beslutsunderlag när trender i marknaden vänder.

Eller som Mäklarstatistik kallar det: "det faktiska marknadsläget". Man skryter rent av med att man inte baserar priserna på lagfarter, som kan släpa efter 3-4 månader. Istället baserar man priserna på de senaste fyra månadernas priser ...

Att räkna ut hur bostadspriserna egentligen gick i oktober lämnas som en övning åt läsaren, baserat på formeln ovan. Ledtrådar är att Mäklarstatistik hävdade +1% i augusti och +2% i september, samt 0% i juli för bostadsrätter. Och nu hävdar 0% igen.

Riksdagen kommer rösta om Kristersson (M) som statsminister

$
0
0
Talmannen meddelade på en presskonferens i morse att riksdagen nu kommer rösta om Ulf Kristersson (M) som statsminister. Enligt mediauppgifter ska detta skett efter att Moderaterna hindrat möjligheten för Annie Lööf (C) att sondera möjligheten att bli statsminister.
Rosenbad SOS 11 med riksdagshuset i bakgrunden.
Riksdagen ska alltså rösta om Ulf Kristersson som statsminister. Dock först om en vecka, då tydligen riksdagsledamöterna är upptagna med något annat och inte står redo att utse en regering på kort varsel.

En del bedömare menar att Ulf Kristersson sannolikt kan få stöd från M+KD+SD, och givet att C+L inte aktivt röstar emot en moderatledd regering så blir han därmed statsminister. SD kan sannolikt leva med M:s migrations- och integrationspolitik, och får en hel del att förklara för sina väljare om man istället bidrar till att Socialdemokraterna sitter kvar vid rodret. Man kan förmoda att socialisterna röstar emot Kristersson. Röstar C+L emot så blir det ett kvitto på att den så kallade Alliansen spruckit. Ett extraval skulle då sannolikt innebära att L åker ur riksdagen, när de öppet bekänt sig föredra en socialistisk regering och att en röst på L är en röst på Stefan Löfven (S) som statsminister.

Å andra sidan kommer den innevarande mandatperioden innebära rejäla problem med lågkonjunktur, stigande räntor, samt att alla problem som byggts upp under socialisternas tid vid makten nu måste hanteras. Kort sagt kan mycket väl även S lägga ner sina röster, för att slippa ta hand om sin egen skit.

Utfallet är alltså inte säkert.

Björklund (L): Kommer rösta emot Kristersson (M) som statsminister - Alliansen har spruckit

$
0
0
De så kallade Liberalernas partiledare Jan Björklund säger nu att hans parti aktivt kommer rösta emot Ulf Kristersson (M) som statsminister i nästa veckas omröstning. Detta därför att en sådan regering behöver stöd från SD för att regera, likt sist Jan Björklund satt i regering. Den så kallat borgerliga Alliansen har alltså spruckit, och Björklund vill ej regera på en allianspolitik.
Det var väl roligt då!
Alliansen har alltså spruckit. En röst på Liberalerna blev i praktiken en röst på Socialdemokraterna, och vi gratulerar alltså alla partiets väljare, samt Stefan Löfven (S). Sannolikt kommer nu Liberalerna att åka ur riksdagen om det blir ett extraval, då långt ifrån alla av partiets väljare hade tänkt att de skulle stödja socialisterna med sina röster.

Således återstår bara att Centerpartiet och Annie Lööf också ska ta ställning mot den allianspolitik som Ulf Kristersson (M) säger sig vilja föra om han blir statsminister i nästa veckas votering, så faller Kristersson som alternativ till statsminister. Exakt vad Lööf bestämmer sig för är dock helt oförutsägbart.

För Liberalerna är det alltså otänktbart att föra partiets politik om det innebär att man får stöd från SD. Får man inte stöd från SD kanske man kan tänka sig att föra denna samma politik. Som det är nu säger man nej till sin politik, inklusive höjd försvarsbudget, Nato-medlemskap mm.

Det råder förstås stor oklarhet kring exakt hur en statsministervotering går till. Blir man statsminister om 

a) fler röstar ja än nej till ministern?

eller

b) så länge inte över 50% röstar nej till ministern?

I fallet a) räcker det att C lägger ner sina röster om L röstar emot, och Kristersson får stöd från SD. Dock kan man fråga sig varför Kristersson ska få stöd från SD när L nu aktivt tänker rösta emot. L får då en dubbel knäpp på nosen - både röstat mot Alliansen, och mot en statsminister som ej fick SD:s stöd. SD kommer också vilja visa sin makt genom att rösta emot vid första voteringen, för att tvinga fram förhandlingar med partiet. Å andra sidan är ett nej från SD till Kristersson eventuellt i praktiken ett ja till Löfven som statsminister i en ytterligare votering, om C och L stöder socialisterna.

Vem har sagt att svensk politik är tråkig?

Och landet fortsätter i övrigt som vanligt. Det är uppskattat att man visar allt mer tydligt att vi klarar oss utan en regering. Och att L åker ur riksdagen vid ett extraval är väldigt korrekt - varför sitta i riksdagen om man inte vill föra sin politik?

Rapporter om stora prissänkningar på villor från Booli?

$
0
0
Flera läsare rapporterar om att Booli genomfört stora prissänkningar i den månatliga värderingen av deras villor, som gick ut idag. Hur ser det ut för dig?
Nybyggda villor.
Om man går in och värderar sin villa (eller någon annans) på Booli, så får man månatliga uppdateringar. Denna gick ut via e-post idag, och flera läsare rapporterar om prisfall.

För egen del kunde Booli för första gången inte lämna ett estimat på gårdens värdering, på grund av för få sålda villor i området. Så ingen uppdatering av läget för min del, utan tidigare värdering kvarstår. Oavsett är den bara högst indikativ, eftersom den värderar gården som en motsvarande villa, med väldigt stor tomt. Senaste värderingen i oktobers början låg på 4 180 000:- SEK, och var då upp 1.4% från 4 120 000:- SEK föregående månad. Högsta värderingen senaste året har varit 4 560 000:- SEK (december 2017)  och lägsta 4 050 000:- (januari 2018), varefter viss återhämtning alltså skett. Priset gick upp till 4 330 000:- SEK i våras och har sedan dess fallit tillbaka.

Flera läsare har alltså  rapporterat in, både via mail och via bloggkommentarer, om stora prissänkningar från Booli för deras villor i den aktuella uppdateringen. Så hur ser det ut för din del? Prissänkning, stillastående eller prishöjning för uppdateringen? Svara nedan:

Nya bostadsrätters annonstid har ökat i Stockholm från 30 till 350 dagar

$
0
0
Annonstiden för nyproducerade bostadsrätter i Stockholm har ökat från 30 dagar till 350 dagar rapporterar Nyhetsbyrån Direkt. Även i Sverige som helhet har annonstiderna ökat. Samtidigt rapporteras det om kraftigt fallande bygglovsansökningar, och ökande byggkonkurser och de heter nu att byggbranschens tvärstopp hotar hela Sveriges ekonomi. Alla som är överraskade räcker upp en hand.
Nybyggen.
Annonstiden för nyproducerade bostadsrätter har alltså ökat från 30 dagar 2016 till 350 dagar förra månaden. För ett år sedan var annonstiden 227 dagar lägre, och det annonstiden har alltså ökat alltså med två dagar per tre dagar som gått sedan dess. Även i Sverige utanför Stockholms bostadsbubbla har annonstiderna ökat och ligger nu på 194 dagar för nyproducerade bostadsrätter.

Antalet ansökningar om bygglov rasar, konkurserna ökar, och byggbranschen och dess gelikar går förstås ut i Dagens Industri och önskar att politikerna ska agera. Annars hotas svensk ekonomi. Som alltid vill byggbranschen få fritt spelrum under de goda åren, och ropar sedan på hjälp när de kört in i väggen. Och som alltid kan vi väl räkna med att de ska få detta. Om vi får en regering någon gång. Annars kan den intressanta situationen uppstå att vi får en byggkris som byggbranschen för en gångs skull får klara av själva.

Fastighetsnytt anger att byggloven för flerbostadshus har fallit med 30% under 2018 än så länge, och för småhus 25%. Enligt UC har nästan 1 000 byggbolag gått i konkurs i år och konkurserna i byggbranschen ökade med 7% under oktober. Det är dock inte en speciellt stor relativ ökning, då antalet konkurser i landet, alla branscher, stigit med 6% i oktober.

En banal kontroll av BNP från produktionssidan ger vid handen att cirka 6% av Sveriges BNP kommer från byggverksamhet, 76 miljarder av 1 208 under andra kvartalet 2018. Går byggandet ner 25% faller alltså svensk BNP-tillväxt relativt sett 1.5 procentenheter. Nu är dock inte allt byggande bostäder, utan detta är ett exempel.

Bloggen har varnat för den kommande utvecklingen, och nu står vi här med en perfekt storm av fallande byggande av bostäder som de som behöver en bostad ändå inte har råd med, samtidigt som allt för mycket av svensk ekonomi baserat sig på en ohållbar bostadsbubbla, och vi oavsett är på väg in i en konjunktursvacka. Och nu ropar man på de politiker som under 10+ år inte gjort ett dugg åt detta, i tron att de nu ska kunna agera när lavinen redan börjat få fart.

Ett radikalt förslag till byggbranschen vore ju att börja bygga bostäder till de som inte har råd med dagens bostäder, för att fortsätta bygga överprissatta lyxobjekt är inte en lösning när behovet snarare är så kallat socialt boende.

Fast det är klart - för att bygga socialt boende måste det finnas en fastighetsägare som faktiskt vill ha den kundkretsen som hyresgäster.

Konkurserna har ökat med 10 - 12%

$
0
0
Företagskonkurserna fortsatte att öka i oktober rapporterar kreditupplysningsbolagen Creditsafe respektive UC. Creditsafe anger att konkurserna än så länge ökat med 10% i år jämfört med 2017, och UC anger 12%.
Konkurser per månad visar återigen treårsrekord i oktober. Källa: Creditsafe
Creditsafe anger att 5 156 aktiebolag till och med oktober gått i konkurs i år. Det är upp drygt 10% från 4 680 samma period förra året. 

De 555 bolag som enligt Creditsafe gick under i oktober hade 1 635 anställda. Med tanke på att ett av bolagen, utbildningsbolaget Miroi, hade 238 anställda, Laniakea Hem 121, så kan man dra slutsatsen att väldigt många konkurser handlar om enmansföretag.

UC anger att konkurserna stigit med 12% under året, men anger inte siffror på antalet konkurser, annat än att nästan 1 000 byggbolag gått i konkurs. Det skulle innebära givet Creditsafes siffror att nästan 20% av konkurserna alltså hittas inom byggbranschen. Kombinerar man det med enmans- eller fåmansföretag så handlar det i så fall än så länge om enskilda hantverkare som går omkull, inte några stora byggbolag. 

I oktober steg antalet konkurser med 7% enligt Creditsafe, från 518 förra året till 555 i år. UC anger 6% ökning. Även om deras siffror per län skiljer sig anger bägge att Uppsala län och Örebro län hittas i toppskiktet när det gäller konkursökningarna. Uppgifterna går sedan isär rejält om t ex Värmland och Västerbottens län, som har mycket höga ökningar hos UC, men inte hos Creditsafe.

Sammantaget verkar alltså statistiken lite spretig mellan de två firmorna.
"Two men says they're Jesus, one of them must be wrong" - Dire Straits, Industrial Disease

Ubåten utanför Lidingö sannolikt DCE/James Fishers SEAL Carrier

$
0
0
Icke-ubåten, som fotograferades norr om Lidingö är sannolikt försvarsföretaget James Fisher/Vaxholmsföretaget Defence Consulting Europes dykarbåt för specialförband, SEAL Carrier. Dagens Nyheters foto matchar i princip exakt formen på båten bakifrån. Frågan är bara om det är den som tidigare levererats till FMV, eller James Fisher/DCE:s egen. Eftersom den inte tillhör Försvarsmakten utan FMV eller DCE har ÖB formellt rätt i att det inte är Försvarsmaktens farkost, och att det inte är en ubåt, eftersom det istället är en dykarbåt. Tillägg: Både Försvarsmakten och FMV har nu svarat, så slutsatsen blir att den ägs av James Fisher/DCE alternativt formellt levererats till utländsk kund för leveranskontroll och inte längre ägs av bolaget.
Sedan åtminstone 2010 har det fd svenska företaget DCE haft en dykarbåt, som i en version ska ha levererats till Försvarets Materielverk. Profilen matchar exakt filmen som DN publicerat, där de två kullarna på respektive sida om "tornet" i själva verket är huvuden på dykare, som i den aktuella versionen sitter två i bredd. Se 34 sekunder in i filmen ovan. Se annars även ett foto på JFD Globals website, som hittas här. Vid observationen på Lidingö var hastigheten förstås lägre än på filmen ovan. 

Bloggen har i över en vecka sökt JFD Global, men inte fått en kommentar. Bloggen har nu också sökt FMV och Försvarsmakten för en kommentar. 
ÖB Micael Bydén.
ÖB Micael Bydéns sade idag till DN att det inte är en ubåt, att den inte tillhör Försvarsmakten. Formellt sett är inte en dykarbåt en ubåt, då besättningen måste ha dykardräkt och tillhörande andningsutrustning, då man inte sitter atmosfäriskt skyddad ombord. Formellt sett är en dykarubåt ägd av FMV eller av James Fisher/DCE inte heller en av Försvarsmaktens farkoster. Denna icke-ubåt kan dyka till 50 meters djup, och den snorkel som syns ovan kan göras ytterligare en meter hög.

Varför man inte har lust att berätta att det handlar om för farkost kan man bara spekulera i. Kanske var det en annan västerländsk demokrati som var i Sverige för att utvärdera produkten, och man vill inte röja vad andra länder köper in för utrustning? Det kan vara funktions- och leveranstest av en nybyggd båt åt kund. Bolaget hade 2017 en omsättning på drygt 9 MSEK och säljer alltså uppenbarligen något till kunder. Företaget (formellt James Fisher Defence Sweden AB numera) har som verksamhet "design, utveckling, tillverkning samt leerans av marina specialistfarkoster till kunder inom försvar och relaterade sektorer. Företaget förser dessutom kunder inom liknande branscher med specialist-teknisk, ingenjörs- och konsulttjänster". Bland kundländer hittades 2014 - 2016 Sverige, Ryssland (dock stoppat pga sanktionerna), Australien, Storbritannien, Egypten (också stoppat pga ej godkänd vapenexport) och Bahrain.

Den annullerade försäljningen till "en rysk kund" omfattade tre stycken dykbåtar och hade 2014 ett ordervärde på drygt 43 MSEK. Sanktionerna mot Kreml-diktaturen, efter den folkrättsvidriga och olagliga annekteringen av Krim och invasionen av sydöstra Ukraina, stoppade dock försäljningen som bokfördes som en förlust på drygt 38 MSEK 2015. Skillnaden kan förmodas bero på att kontraktet var tecknat i rysk rubel och tillhörande valutaeffekter. Kontraktet med Egypten verkar dock varit i SEK, då exportförbudet 2015 bokfördes som exakt samma belopp om drygt -11 MSEK som det bokfördes som en intäkt under 2014. Man kan förmoda att ett exemplar av dykbåten kostar mellan 10 och 15 MSEK beroende på exakt utförande och förhandlingarna med kunden. I detta intervall hittas också summan på en order till Sverige bokförd 2016. I den mån Sverige har en sådan så kommenterar aldrig Försvarsmakten specialförbandens verksamhet. Bahrain verkar ha köpt en dykbåt, fördelat på två års intäkter - en sorts handpenning och en större summa vid slutleverans. Uppgifterna kommer från bolagets årsredovisning 2015 och 2016, vilka är allmänna handlingar.

Farkosten matchar för övrigt i princip perfekt den observation som gjordes med ett ekolod i Gävle hamn ungefär vid samma tidpunkt förra året, men som sagt så kommenterar inte Försvarsmakten egna eller allierade specialförbands verksamhet (utbildning, övning, krigsförberedande åtgärder som rekognosering av krigsuppgift, eller skarp insats).

Jag publicerar detta blogginlägg i väntan på svar från FMV och Försvarsmakten, då en del frågor till myndigheter inte besvaras till mig förrän lämplig journalist inom gammelmedia först fått svaret och publicerat.

Tillägg: FMV bekräftar att man har en dykgruppbåt, men att den inte använts vid det aktuella tillfället. "Den har inte varit i drift under 2018, varför det ur FMV perspektiv går att utesluta att den kan ha varit inblandad i den aktuella händelsen". Jesper Tengroth på Försvarsmakten upprepar i svar till bloggen: "Vi kommenterar inte resultatet av vår analys utöver det vi redan sagt, nämligen att det inte handlar om någon ubåt eller någon främmande undervattensverksamhet."

Enda slutsatsen som återstår är att det alltså är DCE/James Fishers SEAL Carrier, ägd av företaget, som dock inte svarar på frågor alls, alternativt ett exemplar såld till en kund och som leveranstestades. Det är alltså inte en ubåt, och den är inte främmande (för Försvarsmakten), utan känd. Med tanke på att företaget hade en svensk kund 2016 är knappast bolaget okänt för Försvarsmakten.

Tillägg 2: Enligt uppgift ska Dagens Nyheter fått svar från företaget, som förnekat att de äger farkosten. Är den dock såld till en kund som leveranstestar, så ljuger inte företaget. Dessutom har inte ej publikt handlade företag inga som helst skyldigheter att inte ljuga för media när det gäller affärshemligheter. DN:s artiklar ligger dock bakom betalväggar. Tydligen säger företagets talesperson att han "tycker inte" det ser ut som deras, men inget citat säger att det inte är deras. Det framgår inte om "tycker inte" har översatts till att de förnekar eller om de faktiskt ordagrannt förnekat. Oavsett har alltså inte ej börsnoterade företag någon skyldighet att svara sanningsenligt på journalisters frågor.

Tillägg 3: Uppgifter (=fråga inte varifrån pga källskydd) till bloggen bekräftar att DCE/James Fisher Defense Sweden har en kund som inte vill bli känd.

Tillägg 4: En sannolik förklaring är att Försvarsmakten kontaktat James Fisher Defense då de identifierat farkosten som deras. JFD har då krävt att Försvarsmakten skriver på en NDA (non disclosure agreement) för att få ett svar, med vite om man röjer svaret. JFD har sedan svarat att det är deras hemliga kunds farkost, men Försvarsmakten får alltså inte föra detta vidare utan att hosta upp X miljoner i vite, sannolikt minst lika mycket som kundaffären är värd. Det finns inget sätt FM alltså kan medge vad det rör sig om. Att FM ens medger att man frågat JFD kan ses som att FM skulle "röja sina arbetsmetoder", vilket i detta fall blir en bra ursäkt för att inte bryta NDA.

ESV: Försvarsmakten saknar 88 miljarder kronor i anslag

$
0
0
Ekonomistyrningsverket (ESV) konstaterar att Försvarsmakten vid gällande utformning och aktuella politiska beslut saknar hela 88 miljarder kronor i anslag fram till år 2025. Enbart materielbehovet har en brist på 29 miljarder kronor. Detta rapporterar SvD.
Stopp för pengar.
ESV:s rapport verkar än så länge inte hittas på myndighetens hemsida, men ett referat hittas bakom betalvägg hos SvD (inte en länk/www.svd.se/forsvaret-saknar-29-miljarder-till-investeringar).

ESV skriver bland annat:
"Utifrån det som går att utläsa av Försvarsmaktens budgetunderlag uppfattar vi att det samlade behovet av anslagstillskott för nuvarande och nästa försvarsinriktningsperiod är 88,2 miljarder kronor."
Materielberget saknar 29 miljarder kronor för att kunna göra de inköp som politikerna har beslutat om. Man kan förstås dra ner helt på övningsverksamheten och skapa gamla tiders pappersförsvar och kanske skaka fram en del av pengarna som behövs för att köpa in utrustning och ställa i förråd, utan utbildning eller övning, så våra politiker kan skryta med upprustning. Vi har ju trots allt återinfört värnpliktsutbildning, och med lite fina köp av saker som smäller kan därmed svenska folket inbillas att vi har ett försvar.

Sveriges försvar behöver omgående en höjd budget för att kunna genomföra ens de lågt satta ambitioner innevarande försvarsbeslut innebär. Tills dess är snacket om upprustning bara tomma ord i politikers munnar och på olika papper.

Pengarna finns. Det som inte finns är den politiska viljan att betala för den politik man beslutat om. Till skillnad mot andra skattefinansierade sektorer märks inte de uteblivna anslagen förrän Sverige blir angripet och politikerna hoppas att en angripare ska avskräckas av ett pappersförsvar.

Tillägg: Till SR säger försvarsminister Peter Hultqvist (S) att han "haft det på känn att det finns den här typen av problematik". Inte en länk sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7084147. Han tror dock inte att enbart mer pengar är lösningen, utan att det går att ordna med "förändringar i vissa styrningsmoment". Eller neddragningar av försvarsförmågan, som det kan översättas till på rikssvenska.

Re-think plastic

$
0
0
Detta inlägg är reklam publicerad av Stena Recycling.

Plast är ett fantastiskt material med många bra egenskaper för hållbara produkter.
Men det gäller att vara noggrann i hanteringen av plast genom hela produktens livscykel (kedjan).
Alltför ofta orsakar plast nedskräpning eller förbränns helt i onödan istället för att återvinnas och användas till nya produkter.



Stena Recycling har utvecklat nya innovativa återvinningsprocesser och tjänster som gör det möjligt att exempelvis ta vara på plast i elektronikavfall och plast från industrin. Plasten från elektroniken måste noggrant separeras i olika kvalitéer uppdelat på om den är helt ren och färdig att återvinnas, eller om den t.ex. innehåller farliga ämnen som flamskyddsmedel. Plast som innehåller farliga ämnen energiåtervinns under kontrollerade former. Övrig plast separeras i fyra huvudgrupper ABS, PP, PE och PS. Stena Recycling (Vi) kan även separera plast i olika färger baserat på våra kunders efterfrågan. Det är så vi skapar mer plast som kan återvinnas av tillverkande företag. Allt fler vill använda återvunnen plast och det behövs eftersom användningen av plast troligtvis kommer fortsätta att öka i framtiden.

Så skapar vi cirkulära flöden av plast tillsammans

Optimerad plasthantering i er dagliga verksamhet
Det är viktigt att göra rätt redan vid källan, i er verksamhet. Stenas omfattande expertis och tjänster inom plasthantering hjälper er med produktdesign anpassad för återvinning, att välja rätt plaster, vi utbildar medarbetare att sortera rätt och vi säkerställer en anpassad insamlingsutrustning. En utvecklad plaståtervinning gör det möjligt att ta vara på en värdefull resurs och bidrar till er hållbara profil.

Ökad återvinning viktigt steg uppåt i avfallstrappan
Genom våra återvinningsprocesser kan vi säkra att fler plaster materialåtervinns ur exempelvis elektronik och emballage. Det är ett viktigt steg upp i avfallstrappan till nya lösningar där ert plastavfall tas till vara och kan användas i tillverkningen av nya produkter.

Återvunnen plast för nya plastprodukter
Genom våra samarbeten med beprövade plasttillverkare ser vi till att er plast blir en råvara för att tillverka nya produkter. Det minskar också behovet av att använda fossila material i plasttillverkning. Det är nu vi sluter cirkeln för plasten och vi ger er även en trygg kontroll på materialen hela vägen.

GUIDE: Hitta dolda plastvärden i er produktion

Hanteringen av plast i industrin gömmer en mängd dolda värden som kan frigöras. I denna guide beskrivs tre viktiga steg i ett produktionsperspektiv som gör det lättare att starta arbetet. Med rätt insikter går det att utveckla plasthanteringen, spara tid och pengar samt ta ett viktigt kliv för en både effektivare produktion och mer hållbar bolagsprofil.

Detta inlägg är reklam publicerad av Stena Recycling.

Pengarna slut till verksamheten för Härnösands kommun - lever på kredit

$
0
0
Pengarna är slut för Härnösands kommun och man har redan gjort av med 100 MSEK via en checkkredit för att finansiera den löpande verksamheten. Kommunen skyller på att de "externa intäkterna" har fallit. I princip får inte en kommun låna till den löpande verksamheten, utan bara till investeringar.
Härnösand by night.
Härnösands kommun kommenterar nu de tidigare uppgifterna hos SVT (inte en länk www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/harnosand-i-ekonomisk-kris) om att kommunen bränt av 100 miljoner kronor i krediter till driften och nu måste låna initialt 20 miljoner kronor.
"Den dåliga likviditeten under 2018 beror till viss del på att delar av organisationen går med underskott. En viktig anledning till det, är att de så kallade externa intäkterna har minskat under 2018."
SKL har länge varnat för att kommunerna framöver kommer drabbas av massiva underskott och att staten måste skjuta till tiotals miljarder för att verksamheterna ska gå ihop. Som bekant hjälper det föga att höja kommunalskatten på grund av det kommunala utjämningsystemet. Det mesta av höjda skatteintäkter leder till lägre statliga bidrag. Dock kan intäkter från kommunala företag och/eller investeringar i större omfattning stanna hos kommunen.

Normalt ska inte en kommun få finansiera sin löpande verksamhet med lån, utan endast låna till investeringar. Det finns förstås massvis med sätt att komma runt det hela, så rent formellt behöver man inte ha gjort något fel. T ex kan man minska egenfinansieringen av en pågående investering och skicka in de pengarna i den löpande verksamheten, och istället låna pengar.

Nu ska vi komma ihåg att lågkonjunkturen inte är här ännu. Skatteintäkter kommer minska, och utgifter för i synnerhet socialt stöd kommer öka när konjunktursvackan drar igång på allvar. Läget kommer alltså inte bli bättre vare sig för Härnösand eller för de andra kommuner som fortfarande har näsan över vattnet.

Litterär lägenhet på Västmannagatan i Vasastan, Stockholm

$
0
0
En fantastiskt litterär lägenhet på Västmannagatan i Vasastan, i den kongliga hufvudstaden, är nu till salu. Säljaren har extremt god litterär smak och begär bara 7 295 000:- SEK för dessa fantastiska och ståndsmässiga 82 m2, med tre rum och riktigt separat kök.
Tranan ligger i Vasastan.
Lägenheten - nästan att betrakta som en våning - har egentligen allt. Det finns hall, kök, sovrum och ett ståndsmässigt representationsutrymme i form av två rum i fil. Det ena av dem kan rent av användas som sovrum, om man inte vill ha det som biljardrum eller bibliotek.

Mot gården finns till och med en balkong.

Här kan du tack vare ett så kallat gated community, även känt på det stornordiska språket som grindsamhälle, med portkod och allt, härda ut zombieapokalypsen på ett ståndsmässigt sätt.

Därtill är det så högt i tak (bokstavligt, inte bildligt) att mäklaren inte lyckats mäta exakt hur högt, så du kan inreda ditt bibliotek med dina egna framtida på-platsen-byggda bokhyllor, komplett med stegar, för maximalt lagringsutrymme av böcker (och prepps diskret dolda bakom dessa). Skaffar du denna lägenhet drabbas du nämligen av oerhört god litterär smak.

Fråga dig inte om du har råd, fråga dig om du inte har råd att missa detta tillfälle.

Socialdemokraterna åker ut i Göteborg - blågrönlila allians in

$
0
0
Efter många års socialistiskt styre i Sveriges näst folkrikaste kommun, provinsstaden Göteborg, åker nu socialdemokraterna ut. Istället tar en blågrönlila allians över, där den så kallade Alliansen styr med stöd av Miljöpartiet och Feministiskt initiativ.
Lindholmen i Göteborg, med det tilltänkta skrytbygget Karlatornet ("ibland är en hög byggnad bara en hög byggnad" som Freud sade).
Decennier av socialistiskt vanstyre av Sveriges korruptionshuvudstad Muteborg Göteborg är alltså över. Istället ska styret utgå från den så kallade Alliansen, med stöd av socialisterna i Miljöpartiet och Feministiskt initiativ.

Det starka oppositionella nya partiet Demokraterna får alltså vara i opposition tillsammans med Vägvalet, SD och de halverade Socialdemokraterna, medan den sk Göteborgsandans partier sitter kvar vid makten. Egentligen innebär detta alltså inte så stora skillnader och i synnerhet inte när det gäller frågor som göteborgarna folkomröstat nej till, som katastrofprojektet Västlänken.

Inslagen väg fortsätter alltså, men med icke socialdemokrat som håller i ordförandeklubban. Göteborgsandan kommer alltså bestå och med det ett tyst samförstånd mellan den så kallade Alliansen och Socialdemokraterna om riktningen för stadens utveckling. Om inte annat kommer MP och FI säkerställa att inslagen väg ligger fast.

För den vanlige kommuninvånaren kommer maktskiftet knappast få några märkbara konsekvenser. Det är inte så att vare sig Torslanda eller Askim kommer få bilda egna kommuner på grund av detta.

BREAKING: Detaljfilm på dykgruppbåten JFD Seal Carrier vid Lidingö 20:e juni

$
0
0
Den tjugonde juni, åtta dagar innan observationen av en sannolik JFD SEAL Carrier norr om Lidingö, som uppmärksammats i DN och riksmedia, observerades samma typ av farkost vid Lidingö av en privatperson. Detta gör att alla tvivel om att en SEAL Carrier upprätthåller sig i dagsljus runt Lidingö kan avfärdas. Bloggen kan nedan publicera filmen och detaljer från observationen. Försvarsmakten klassar denna film som "icke främmande undervattensverksamhet".

Film: K Ekroth. Maximera gärna filmen för högsta upplösning.

JFD SEAL Carrier är en sk dykgruppbåt, som på batterier kan dyka ner till 50 meters djup, eller via snorkel en längre stund någon meter under vattnet drivas framåt med sin förbränningsmotor. Den kan ta ett antal - oftast sex - dykare i öppna säten ombord, plus förare. Dykarna och förarna är beroende av sin egen utrustning för att kunna vistas under vattnet.

Det upprätthöll sig alltså en JFD SEAL Carrier runt Lidingö i juni, runt samma tidpunkt som DN:s riksnyhet om en misstänkt ubåt. Som man ser på filmen ovan sitter det en liten svensk flagga på sidan av farkosten, och den uppträder helt öppet i dagsljus. Bakifrån eller framifrån matchar den profilen på DN:s film, där de två kullarna på sidorna av profilen är de två i besättningen som sitter bredvid varandra längst fram. Notera att på den reklamfilm som JFD publicerade på Youtube den 15:e juni har SEAL Carrier-individen ej en svensk flagga på styrbord sida av skrovet. Detta talar för att det rör sig om två olika individer. Å andra sidan kan flaggan varit bortplockad för reklamfilmen, och satts på eller tillbaka igen efteråt.

Filmaren K Ekroth lämnar följande vittnesmål till bloggen. X och Y är anonymiserade av bloggen, men har namn.
”Det var onsdag mitt i midsommarveckan. Den 20/6-18 och klockan var precis 14.07.
Jag gick denna vecka på Boatcamp i regi av Navigationsgruppen.
I år var det ”steg 2, manövrering av högfartsbåt”, som var utmaningen.
Jag har förarbevis sedan förra året och i år fick vi större eget ansvar och båtar med högre kapacitet för det nya intyget.
Den här veckan var skärgården full av båtar i alla de slag. Boatcamp utgår denna vecka från Seacastle i Kyrkviken på Lidingö. Seglarlägret åkte vi förbi flera gånger dagligen då de höll till i Gåshaga Marina.
Videon är filmad precis utanför Gåshaga på Lidingö, mellan Gåshaga brygga och Svanholmen.I båten var vi 3 personer: en instruktör (X), en till intygstagare (Y), och jag då såklart. Jag satt i fören med ryggen mot färdriktningen då vi mötte denna farkost, jag uppskattar att vi och farkosten hade ungefär samma hastighet. Ca 10 knop. Farkosten passerade oss på styrbordssidan från ca 10-15 meters avstånd.
Vi satt alla tre och kliade oss i huvudet över vad detta var för något men vi trodde mer att det var någon slags hemmabygge som var ute och provkördes tillsammans med jobbarpolarna i början på midsommarledigheten. I båten såg vi tre personer, ingen av dem hade uniform.
Vi har inte hört någonting om detta på nyheterna under sommaren utan uppmärksammade det nu under höstlovet när jag såg DNs klipp på nyheterna och reagerade över "avgasröret" som man tydligt sett i båda filmerna, jag kontaktade då TV4 och Aftonbladet för att se om de var intresserade. Det var dem, ett flertal reportrar hörde av sig under det kommande dagarna och var väldigt intresserade av detta. Ingen av dem har publicerat filmen.”
Som bloggen skrivit om i tidigare inlägg matchar DN:s film perfekt formen på denna farkost, och på DN:s film ser den också ut att röra sig i ungefär denna hastighet, fast norr om Lidingö istället för i Kyrkviken mitt på ön.

Att en JFD SEAL Carrier upprätthöll sig runt Lidingö i juni är alltså ställt bortom allt tvivel. Återstår bara att fastställa ägaren och få denne att medge att vederbörande befann sig norr om Lidingö den 28:e juni. Farkosten är uppenbarligen inte främmande och uppträder helt ogenerat i dagsljus.

Bloggen har varit i kontakt med några aktörer kring ägandet, men dessa är inte direkt samarbetsvilliga. Enligt uppgifter till bloggen disponerar en annan myndighet än Försvarsmakten just en sådan här farkost, men om man inte formulerar frågan perfekt formellt korrekt (t ex korrekt M-nummer etc) kan den alltid besvaras med ett nej. En myndighet har medgett att de har kontakter med JFD Sweden AB och har köpt produkter av dem, men vill inte vara specifik utan anger "mindre båtar av vanlig typ". Vilket vad jag vet inte företaget säljer.

Filmen är återproducerad med tillstånd från K Ekroth och med full kvalitet.

Bloggen har också fått tillgång till en film på en dykgruppbåt nära ytan i undervattensläge på en annan plats i Stockholmsområdet, men har ännu inte säkerställt tillstånd för publicering. Platsen är en sådan att en främmande ubåt kan avfärdas helt om den inte slussat. Och nej, det handlar inte om en utter, då filmaren även sett (och filmat) dito, vilket ser annorlunda ut. Det är uppenbart att någon denna sommar har genomfört  tester, utbildning eller övning med en sådan farkost i Stockholmsområdet.

En alternativ förklaring angående datumen kan också vara att personer angett fel datum till DN, eller att DN justerar datumet för att kunna skilja ut fejkade observationer, som efter artikeln rapporteras in till tidningen eller myndigheter, från äkta. Att ange fel datum gör också att konkurrerande media, likt TV4 och Aftonbladet ovan inte publicerar, då datumet inte matchade DN:s datum, och DN får därmed så att säga monopol på nyheten. Dock är molntäcket annorlunda på filmen ovan kontra DN:s film, vilket talar emot detta. 

Tillägg: Jesper Tengroth på Försvarsmaktens kommunikationsavdelning låter meddela att ovanstående film klassas som "icke främmande undervattensverksamhet".
Viewing all 12856 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>