Quantcast
Channel: Cornucopia?
Viewing all 12862 articles
Browse latest View live

Riksdagen har beslutat att tjänstemannaansvaret ska återinföras

$
0
0
Det så kallade tjänstemannaansvaret ska återinföras enligt ett beslut taget av riksdagen i våras. Det innebär att även mindre tjänstefel kommer bli straffbara och inte som de senaste dryga fyrtio åren endast grova tjänstefel. Nu återstår att vårens antagna motion ska förvandlas till lag.
Riksdagen har skickat till regeringen att tjänstemannaansvaret ska återinföras fullt ut.
Ofta får man höra om att tjänstemannaansvaret avskaffats och borde återinföras. Ofta har de som skriver detta dålig koll på vad det handlar om. 

Moderaten Ida Drougge har i en motion från förra året summerat vad tjänstemannaansvar handlar om rätt väl. Undantaget grova tjänstefel i myndighetsutövning så var det tänkt att tjänstefel skulle hanteras som personalärenden och inte straffrättsligt av domstol. 

Nu återinförs dock fullt straffrättsligt ansvar för offentliganställda tjänstefel. 

Drougges motion anger följande, min fetstil:
"1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att vidga brottet tjänstefel så att även annan myndighetsverksamhet än myndighetsutövning innefattas och exempelvis hantering av offentliga medel är inkluderat, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.
2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att införa de straffrättsliga påföljderna suspension och avsättning vid myndighetsutövning och tillkännager detta för regeringen.
3. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att vidga brottet tjänstefel så att även ringa tjänstefel följs av straffansvar och påföljd och tillkännager detta för regeringen."
Motionens yrkanden 1-3 antogs i våras, tillsammans med huvudmotionen och en lång rad andra motioner från övriga partier i ärendet.

Fullt tjänstemannansvar återinförs alltså, men det är upp till regeringen att lägga fram det lagförslag som gör detta. Så har ännu inte skett, men en enig riksdag står alltså bakom återinförandet.

Detta innebär också att du som statlig eller kommunal tjänsteman framöver kommer kunna åtalas för tjänstefel även i ringare fall. Men först ska väl ärendet begravas av en framtida regering i ett antal år av utredningar.

Kan vi nu sluta tjata om tjänstemannaansvaret borde återinföras. Ligg istället på regeringen om att tillsätta de utredningar och andra åtgärder som krävs för att riksdagens tydligen enhälliga beslut ska verkställas. Frågan är bara vad det ska tjatas om istället?

Det blir alltså ett personligt ansvar för tjänstemän även vid ringa tjänstefel, inklusive hanteringen av offentliga medel ("slöserier") och inte bara myndighetsutövning mot enskilda medborgare. Detta är förstås mycket positivt, då det inte bara återupprättar förtroendet för offentliganställda, utan rimligtvis även kommer leda till ansvarsfullare bruk av skattemedel, och att lagar följs. Bryter en offentlig tjänsteman mot lagen framöver, så kan vederbörande åtalas även i mindre allvarliga fall.

Elkraftbrist hotar även Göteborg på sikt - risk för datahallsetablering

$
0
0
Göteborgs-Posten rapporterar att även Göteborg löper risk för brist på elkraft framöver. Man klarar sig för stunden, men det finns en risk för att datahallar etablerar sig vilket snabbt skulle göra att elkraften och stadens möjliga expansion stoppas. Att bygga ut kapaciteten av inmatning av el kan ta upp till tio år.
Ny stadsdelar är tydligen tänkta att växa upp i Västlänkens spår, fast underligt nog verkar även den befintliga cenrtalstationen vara försvunnen från denna modell, trots att den ska vara kvar för fjärrtågen. 
Göteborg har alltså fortfarande en viss marginal kvar i elnätet i Göteborg. Det lokala elnätbolaget Göteborg Energi varnar dock för att kapaciteten behöver byggas ut, vilket kan ta upp till tio år. Annars kan det bli stopp för utvecklingen av industrin i staden. Man förväntar sig också öka befolkningen med 150 000 invånare de kommande 17 åren. Enbart detta kräver utbyggt elnät, då man inte klarar den förbrukningsökningen.

GP skriver också att Göteborgsområdet fått förfrågningar om etableringar av datorhallar, men Business Region Göteborg vill inte kommentera det hela på grund av sekretess. Göteborg Energi konstaterar att "den typen av stora datacntraler kräver mycket effekt men ger inte så mycket tillbaka i form av jobb".

Åtminstone en aktör som alltså tagit till sig problematiken med de energislukande datorhallarna. Göteborg får väl välja - en datorhall och en handfull jobb, samt stopp för övrig industri och expansionsplanerna för befolkningen. Trots allt drar en serverhall av Amazon-storlek i storleksordningen så mycket elkraft som de där 150 000 invånarna behöver.

Ovanpå detta ska transporterna elektrifieras i ännu större utsträckning, inklusive elektrifierade bussar, bilar och lastbilar, men varifrån den elkraftkapaciteten ska tas är osäkert.

Det tål att upprepas att Sverige i mycket lever på gammal infrastruktur och gammal samhällsservice, som man inte byggt ut för att spara pengar. Men till slut kommer verkligheten ikapp, till mångas förvåning.

Inte en länk till GP:s artikel: www.gp.se/ekonomi/bristen-på-el-ställer-göteborg-inför-vägval-1.10333450

Uppsala kommun begår bokföringsbrott - ej godkänd delårsrapport - utgifterna skenar

$
0
0
"Hade [Uppsala kommun] varit ett aktiebolag, då hade det varit skattebrott och bokföringsbrott, och vi hade avgått." - kommunens revisor i kommunfulläktige 5:e november (1:01 in i webb-tevesändningen)
Uppsala kommun hade begått bokföringsbrott, om det hade funnits för kommunal bokföring. Kommunens revisorer riktar mycket skarp kritik mot kommunen, och varnar också för att kostnaderna i Sveriges fjärde mest folkrika kommun skenar relativt intäkterna. Kommunen kommer alltså likt Härnösands kommun att gå med förlust. Om man nu inte trixar med bokföringen.
Busstorget i Uppsala sett från Länsstyrelsens lokaler.
Uppsala kommun har sedan länge varit väldigt kreativa i hur man redovisar ekonomin i sina projekt. Revisorerna från KPMG har inte godkänt delårsrapporten hos kommunen, men konstaterar att det inte existerar bokföringsbrott när det gäller kommuner, så detta "kan fortgå tills planeten inte finns längre"(citat från fullmäktige den 5:e november).

Kommunens revisorer skriver bland annat följande i sitt utlåtande om delårsrapporten.
"Uppsala kommun har under lång tid brutit mot lag och god redovisningssed i årsredovisningar och delårsrapporter. [...] Vi har genom stickprovsurval granskat några transaktioner i de pågående projekten i Östra Sala backe och Ulleråker. Dessa stickprov har visat felaktigheter. Vi har förståelse för att utredningen av poster långt tillbaka i tiden var svår och tidskrävande men vi kan inte acceptera att nu pågående projekt fortfarande inte redovisas korrekt. Vi konstaterar därför att delårsrapporten per 2018-08-31 inte är upprättad i enlighet med lag och god redovisningssed."
Uppsala kommuns ekonomiska redovisning stämmer helt enkelt inte. Vilket sällan brukar vara fel åt rätt håll.

Därtill varnar revisorerna för den ekonomiska utvecklingen i kommunen:
"I förhållande till förra året bedöms verksamhetens nettokostnader öka med 8.1% medan skatteintäkter, skattebidrag och utjämning sammantaget ökar med 4.5%. Målet rörande utveckling av intäkter och kostnader bedöms inte nås. [...] Nettokostnadernas stora ökning i förhållande till ökningen av skatteintäkterna m m är anmärkningsvärd. [...] Det är inte sannolikt att fullmäktiges mål kommer att nås om den budget som fastställs inte följer målen."
Revisorerna bedömer att årets sista fyra månader kommer innebära ett underskott på 258 MSEK. Om utvecklingen fortsätter så blir alltså underskottet under 2019 allt annat lika 774 MSEK.

Kort sagt är Sveriges fjärde största kommuns ekonomi i obalans, kommer visa underskott, och kommunen ägnar sig ovanpå detta åt motsvarande bokföringsbrott även om de som kommun inte kan straffas för detta. Och då har inte lågkonjunkturen tagit fart än.

Projektet Östra Sala backe och Ulleråker är stora pågående stadsutvecklingsprojekt och nya bostadsområden, som alltså tydligen bygger ekonomiskt på bokföringsfusk.

Uppsala kommun har cirka 222 000 invånare, vilket sätter kommunens ekonomiska hälsa i proportion till krisande Härnösands kommuns ca 25 000 invånare. Ett underskott på fyra procent för Uppsala skulle i en banalt förenklat uträkning motsvara halva hela Härnösands budget, vilket sätter lite proportioner på det hela.

När det gäller bostadssituationen i Uppsala så är överbyggnationen i kommunen en av de värsta i hela landet, och det kommer pumpas ut massiva mängder lägenheter de kommande åren. Enligt Husmask har lägenhetspriserna fallit 25% sedan toppen i juli 2017, baserat på 47 sålda lägenheter i november än så länge.

Men med lite kreativ bokföring kanske man kan fixa till situationen. Man har ju trots allt ändå fått sin redovisning underkänd av revisorerna, så varför inte vara lite mer ambitiösa?

Närbilder JFD SEAL Carrier

$
0
0
För två år sedan fotograferade en läsare med tillstånd från besättningen dykgruppbåten JFD SEAL Carrier på mycket nära håll. Det handlar med all sannolikhet om samma individ som på nattens film från Lidingö, på grund av den svenska flaggan på sidan. Då operatörerna var civila är rimligtvis enda slutsatsen att det handlar om James Fisher Defence AB:s egen individ. De främre stabilistatorerna kan också fällas upp vilket i rätt vinkel ger samma profil som på DN:s film med två pucklar fram, delvis förstärkt av de två förarnas överkroppar. Foton nedan.
JFD SEAL Carrier. Läsarfoto.
Föraren har maskats och jag har även tagit bort instrumentpanelen. Även om fotona är tagna med tillstånd kan detaljer på instrumenten fortfarande vara oönskade.
JFD SEAL Carrier. Läsarfoto.
Notera den bakre fenan och de underliggande svarta propellrarna. Fenan skuggar propellrarna, och kombinerat bör dessa ge upphov till det aktre mörka område som syns på DN:s film. Det mörka området börjar i höjd med fenan på SEAL Carriern. Kom också ihåg att DN:s film är med mycket låg upplösning och därtill med så kallade kompressionsartefakter och inte råformat.
Framskeppet på JFD SEAL Carrier. Läsarfoto.
Notera också hur de främre stabilistatorerna alltså kan fällas upp, rimligtvis för transport ombord på andra fordon. Är dessa uppfällda ges den profil man ser  på DN:s film, speciellt i kombination med huvud eller överkroppar på förarna.
Ytterligare detalj. Läsarfoto.
Värt att notera är att man kan öppna upp sidorna. Detta gör att förarna också kan sitta med armar och axlar ut, vilket också kan påverka profilen bakifrån.

Min slutsats kvarstår - farkosten på DN:s film är en JFD SEAL Carrier, samma individ som bloggen publicerat en film på från Lidingö, en vecka tidigare än DN:s observation. SEAL Carriern på stillbilderna ovan är sannolikt samma individ som på filmen, på grund av den svenska flaggan, och med civilklädda förare kan slutsatsen bara vara att det är James Fisher Defence Sweden AB:s egen farkost.

Som tidigare skrivet så kan det handla om kundtest, eller kundleverans, och därför är James Fisher Defence Sweden AB ointresserade av att medge att det hela handlade om deras farkost.

Den som vill ge en alternativ förklaring till en farkost som matchar profilen i låg upplösning och korrekt vinkel och skuggning, som också enligt filmen upprätthållit sig vid Lidingö runt tidpunkten, är förstås välkommen att göra det. Presentera då bättre bevismateriel, som stärker din förklaring.

Riksbanken räknar med dubblade bolåneräntor

$
0
0
Riksbankens Stefan Ingves säger att om Riksbanken någonsin får rätt i sina egna gissningar om sin egen styrränta, så kommer bolåneräntorna dubblas de närmaste tre åren. Hur det ska leda till högre bostadspriser, samtidigt som lågkonjunkturen sätter in lämnas som en övning åt bostadsbubblans aktörer.
Oscar Properties Norra Tornen Innovationen.
Riksbanken är notoriskt dåliga på att gissa sitt eget framtida agerande, den så kallade riksigelkotten. Ordföranden Ingves konstaterar dock nu att om deras nuvarnade gissningar håller så kommer bolåneräntorna dubblas på tre år. Fortfarande låga räntor med runt 3% för rörlig ränta, men likväl en dubblad räntekostnad mot idag.

Hur exakt bostadsbubblan ska kunna fortsätta pumpas upp, samtidigt som vi får lågkonjunktur med stigande arbetslöshet, och det dessutom vräks ut nyproducerade lägenheter på marknaden under dessa åren, återstår att se.

Många sätter sitt hopp till att politikerna ska ingripa mot Finansinspektionens amorteringskrav. Tanken är att man återigen ska kunna låna mångmiljonbelopp utan att behöva betala av dem, vilket förstås kan hjälpa bostadsbubblan att få fart igen.

Finansinspektionen försvarar dock amorteringskraven, liksom Riksbankens Ingves. Den senare säger dock att problemet är politiken och hur den lyckats att över huvud taget inte ta några åtgärder för att få ett fungerande bostadsutbud i Sverige, trots alla år av snack. 

Det går bara att hålla med.

Snarare borde amorteringskraven höjas så att man även likt förr måste amortera ner till 0% och inte bara till 50% belåningsgrad. Men det lär nog inte införas.

Under tiden är det ett uppåttryck på marknadsräntorna, inte bara i USA, utan också inom EU, där ECB:s stödköp av obligationsbubblan ska upphöra. Det kommer påverka marknadsräntorna även i Sverige.

Nu kommer ju ingen av bloggläsarna, som alla badar i ett överflöd av pengar de inte använder till något annat, att lida av dubblad ränta. Men det kan faktiskt finnas andra hushåll som idag inte har marginaler i sin ekonomi, utan behöver vidta åtgärder när räntan på deras bolån dubblas.

Snälla, berätta hur lite det spelar någon roll  att ditt femmiljonerslån får dubblad ränta.

Avgångsregeringen och riksdagen går vidare med tvångsfinansieringen av Public Service vuxendagis

$
0
0
Avgångsregeringen och riksdagen går vidare med införandet av tvångsfinansiering av vuxendagisen SVT, SR och UR. Dessas anställda ska alltså framöver säkras inkomster oavsett vad för kvalitet och innehåll de levererar, genom att alla över 18 år tvångsbaserat ska betala en inkomstbaserad avgift (=skatt).
Garanteras tvångsfinansiering.
Tidigare har man kunnat tacka nej till att finansiera SVT, SR och UR genom att inte ha någon teveantennmottagare i hushållet. Denna valfrihet kastas nu ut av avgångsregeringen och en nästan enig riksdag, som nu går vidare med att klubba förslaget att dessa vuxendagis ska garanteras sin verksamhet i oinskränkt form. Detta oavsett kvalitet, innehåll eller nivå av politisk propaganda de levererar.

En procent av din beskattningsbara inkomst upp till 1 300 kronor per person och år kommer gå till tvångsfinansieringen från och med första januari 2019.

Vuxendagisen ska garanteras detta i initialt sex år, vilket åtminstone är en förbättring. Tidigare var tanken att de skulle få sina garantier om skattepengdiande i tio år. Nu blir det initialt sex år och sedan åtta års garantier åt gången.

SVT, SR och UR ska också fritt kunna styra sitt innehåll utan möjlighet för politikerna att kunna stoppa dem från att driva ensidig politisk propaganda. Några möjligheter att dra in pengarna finns inte heller, och den så kallade granskningsnämnden fortsätter vara helt meningslös. Att garanteras skattepengdiande, samtidigt som man inte har några som helst praktiska möjligheter att påverka innehållet kallas oberoende.

Rimligt hade varit att om vi nu absolut ska behålla Public Service, vilket främst behövs ur krisberedskaps- och totalförsvarsskäl, hade vi kunna stryka allt till en tevekanal och en radiokanal - lokalradion P4, som har totalförsvarsansvaret. Man kunde också helt stoppat inköp av utländskt innehåll, då detta finns frivilligt för alla som vill betala ur egen fick via HBO Nordic, Netflix, C More mfl betaltjänster. Totalt sett kunde man kapat budgeten till Public Service med kanske 80-90% och ändå behållit krisfunktionen.

Istället får vi ett tvångsfinansierat vuxendagis, där de anställda kan leka fritt utan minsta risk för sanktioner.

Tvångsfinansieringen av Public Service är ett tydligt besked att dessa media till historien, då de uppenbarligen inte kan räkna med att finansieras frivilligt framöver i takt med att allmänheten helt enkelt inte vill ha dessa tjänster. Det är djupt beklagligt att avgångsregeringen och riksdagen backar in i framtiden.

Läs mer hos riksdagen.

Det kommande beslutet är en skymf och spottloska i ansiktet på alla oss som inte ser på teve eller lyssnar på radio. Varför ska vi betala för detta i bibehållen volym? Jag kan acceptera ett beredskapsbehov, men då ska det vara med en kraftigt reducerad budget. Har inte sett på teve sedan 2006.

Skenande elprisskillnader över dygnet

$
0
0
Gårdagen bjöd på kanske den största prisskillnaden på el över dygnet, som jag sett sedan jag gick över på timdebitering. Priset skilde sig drygt 62 öre mot högsta pris och lägsta pris. Detta kan vara ett varsel inför vintern, när vi dessutom ska börja nedsläckningen av svensk kärnkraft. Med timdebitering kan man åtminstone förskjuta sin konsumtion till lågpris nattetid, vilket inte schablondebiterade kan, som betalar månadsmedelpriset och beräknat på just att man konsumerar mest el när priset är som högst.
Elpriset per timme torsdag kväll  - fredag natt. Källa: Appen och tjänsten Bright.
Elpriset toppade igår kväll alltså på 93 öre per kWh ex moms, medan natten bjöd på elpriser om som lägst 43 öre per kWh. Med moms blir prisskillnaden mer än 62 öre.

Ett vanligt hushålls månadsdebitering baserar sig på snittpriset för månaden, utifrån en förbrukningsschablon över dygnet, som enklast kan förklaras som att man generellt förbrukar mest när priset är som högst - det finns anledningar till att priset är som högst vid vissa tidpunkter.

Har man däremot timdebitering får man betala elen utifrån när den faktiskt förbrukas. Igår kväll sparade man således några kronor om man tog en sen middag.

Största effekten för min del är dock elbilsladdningen, vilket sker från klockan 0100 och framåt, utifrån en faktisk avhandling i frågan. Men man kan också tänka sig annan förskjutning av förbrukningen. En sådan är att dra igång torktumlaren när man lägger sig. Andra åtgärder kan vara timer på varmvattenberedare. Modernare utrustning kan stödja timers, och den största varmvattenförbrukningen brukar vara på morgonen. Att primärt värma vattnet nattetid kan vara en besparing. Kontraintuitivt kan man också göra så med husets uppvärmning - högre temperatur kvälls- och nattetid, lägre på dagen. Åtminstone under vardagar, då man ändå inte är hemma under dagtid och tillhörande högre priser.

Just idag är skillnaden på elpriset mindre brutal. 70 öre inklusive moms som högst och 50 öre som lägst den kommande natten.

Högst ovetenskapligt har jag noterat att prisskillnaderna över dygnet blivit allt större ju längre in på hösten vi kommit. Blir mycket intressant att se hur det blir vintertid. Finns antagligen rejäla besparingar att göra genom att lägga de större elförbrukarna rätt tid på dygnet. Och 2019 drar så nedläggningen av den svenska kärnkraften igång på allvar när första reaktorn stängs på Ringhals. Energibesparingar och de där solcellerna lär betala sig snabbt framöver.

Fredagsmys: Moderna invektiv och förbannelser för ett bättre samtalsklimat

$
0
0
"Cykla och vält!"
Dags för lite härligt underbart müs-püsigt fredagsmüs igen. Denna underbara fredagsafton ska vi avhandla hur vi alla kan jobba för ett bättre samtalsklimat på nätet. Detta genom att använda lite modernare invektiv och förbannelser. Några förslag finnes nedan och jag tar gärna emot fler.
Tangentbordet är mäktigare än svärdet, i synnerhet om det används för att mata in koordinater för en kryssningsrobot.
Vi kan alla alltså förbättra samtalsklimatet genom att använda moderna invektiv (=förolämpande ord) och förbannelser mot varandra. Jag försöker ju i möjligaste mån göra det själv här på bloggen med t ex överutmanad i kontrast mot normalutmanad eller underutmanad.

Lite förslag på andra invektiv kan vara.
Skönstaxerare!
Paketbud! 
Myspaceanvändare! 
Mellanchef! 
Sedan har vi förstås förbannelser. Dessa kan absolut moderniseras och även göras måttfulla.
Cykla och vält!
Gå och snubbla!
Drabbas av skatterevision!
Fyll i en blankett!
Hoppas din bostad drabbas av ett kommunalt vägarbete!
Må din telefonladdkabel gå sönder! 
Hoppas din granne sätter upp ett wifinät på samma kanal som ditt!
Hoppas du spräcker glaset på din mobiltelefon!
Någon kommer tränga sig före dig i kön!
Hoppas du måste tågpendla! Med SJ! (nåja, det senare kanske är lite väl elakt)
Må din arbetsgivare byta era telefoner till Windows Phone! 
Hoppas du inte får några vänner på Facebook!
Hoppas ditt förhållande drabbas av en utmaningsfest! 
På Twitter har någon föreslagit typ "må ditt bostadskvarter drabbas av parkeringsförbud för städning 00 - 06 varje måndag morgon".

Men vad har du själv för förslag på moderna förbannelser och invektiv? Ja, allt som har med invandring att göra kommer förstås inte publiceras som kommentar. Väx upp.

Ha en fortsatt underbar fredag! Müs på er alla!

Hur lång tid tar det kommunen att laga ett hål i din gata?

$
0
0
När folk själva har hand om och betalar för saker blir det gjort. Ett mycket gott exempel är landets brukarägda vägföreningar. Inom 24 timmar från påtalande fick jag hålen i vägen lagade. Hur lång tid har det tagit din kommun att laga gatan där du bor?
Lagade hål.
När folk får råda sig själva och betala själva fungerar generellt saker väl. Problem ordnas omgående i en fungerande organisation, och till minimal kostnad. Bland dessa brukarägda samfälligheter hittas t ex bostadsrättsföreningar, men också landets vägföreningar. Eller om man så vill privata vägar, vilket fungerar utmärkt.

De fastigheter som har andelar i vägen betalar själva sina andelar utifrån vad föreningen eller vid tvist de andelar Lantmäteriet fastställt (en tvist medlemmarna i så fall får betala själva). Således förvaltas pengarna effektivt. I rättvisans namn ska nämnas att vägföreningar som uppfyller kraven får kommunalt och statligt bidrag, som en form av återbäring på fastighetsägarnas inbetalade statliga och kommunala skatt. Trots allt betalar man samma skatt som alla andra, men får inte en offentligt driven väg hela vägen hem. I gengäld ska allmänheten ha tillgång till vägarna, som inte får markeras som privata med obehörig fordonstrafik förbjuden, och måste hålla viss standard vad gäller exempelvis vägbanans bredd och röjning runt. Får man dock inte den statliga eller kommunala skatteåterbäringen är det fritt fram att sätta upp vilka skyltar man vill, rent av en bom på vägen.

Under hösten har underminering av vägen lett till successivt större hål, och till slut tröttnade jag och ringde ordföranden. 24 timmar senare var hålen åtgärdade. Vi får förstås själva betala för detta via föreningsavgiften, men så fort går det när brukarna sköter vägen själva. Därmed är inte sagt att alla landets vägar ska vara brukarägda, men att folk råder sig själva i sitt närmaste fungerar. Oftast bör tilläggas. En del vägföreningar drabbas av någon rättshaverist, som kan förstöra en fungerande konsensusverksamhet. Men i slutändan så är bristande vägunderhåll något man själv drabbas av och något som man själv har makten att åtgärda.

Hur lång tid har din kommun tagit på sig att laga din väg hemma? Eller för den delen Trafikverket om du bor vid en allmän väg utanför tätbebyggt område? 24 timmar? 24 dagar? 24 månader?

Nordea: Sveriges BNP kan ha krympt under tredje kvartalet

$
0
0
Nordeas chefsekonom Annika Winsth varnar nu för att svensk BNP kan ha krympt under tredje kvartalet. Gäller det samma även innevarande kvartal är definitionsmässigt Sveriges ekonomi redan i recession. Det kan gå fort i hockey.
Nordea bjöd åtminstone på gratis kaffe i Almedalen.

I en artikel hos SvD (inte en länk www.svd.se/ekonomin-kan-ha-krympt--rantehojningar-hanger-lost till betalmuren) varnar Nordeas chefsekonom Annika Winsth för att svensk ekonomi har backat under tredje kvartalet. Infallsvinkeln är förstås att Riksbanken därmed inte kan höja räntan, men detta står sig rätt slätt mot att svensk konjunktur alltså ser ut att rasa rätt fort.

Definitionsmässigt är ett kvartal med backande BNP inte en recession, även om det knappast kan klassas som högkonjunktur. För definitionsmässig recession krävs två kvartal på raken med negativ BNP-tillväxt.

Winsth menar att det är de negativa hushållen som ligger bakom nedgången, som i så fall är den första sedan skuldkrisen runt 2010 - 2011.
"Det är en ganska tydlig avmattning av ekonomin som vi ser, och det ligger inte i Riksbankens prognos."- Annika Winsth
Nej, det ligger egentligen inte i någon officiell gissares prognos, då alla högavlönade prognosmakare verkar gissat på fortsatt evig superkonjunktur under 2018. Men Nordea menar alltså att avmattningen är tydlig. Exempelvis Konjunkturinstitutets senaste prognos för 2018 är att konjunkturen toppar i år, dvs är som högst just nu.

Blir mycket intressant att härnäst få se Konjunkturinstitutets barometerindikator och SCB:s BNP-siffror för tredje kvartalet. Konjunkturbarometern publiceras den 28:e november och BNP-siffrorna den 29:e november.

På den positiva sidan innebär detta sannolikt att det redan inom 1 - 2 år är dags att gå in på börsen igen, när det finansiella blodet flyter på gatorna.

Winsth menar att Riksbankens annonserade höjningar av den socialistiska styrräntan rimligtvis uteblir, men att bolånekollektivet ändå bör räkna med högre räntor. Omvärlden kommer kräva högre räntor på den svenska ekonomin när krisen tar fart. Mot detta talar förstås låg statlig skuldsättning och att marknaden fortfarande tror att svenska staten kan betala sina skulder. Detta kommer pressa även de privata marknadsräntorna. Nog kan staten betala sina skulder även vid lågkonjunktur och eventuell recession. Men staten kan uppenbarligen vare sig betala för välfärden eller ens nattväktarstatens grundläggande funktioner som rättsväsende och försvar.

Smart damm på tröskeln till verklighet

$
0
0
Wall Street Journal uppmärksammar i en artikel att smart damm (eng smart dust), mikroskopiska datorer som kan få sin energi från radiosignaler eller rent av värmeenergin i omgivande luft. Återstår bara självreplikering, så har vi nanomiterna från min Stjärnklart-romanserie. Inlägget innehåller så kallade affiliatelänkar.
Stjärnklart-serien biter sig kvar i toppen på topplistan science fiction hos Adlibris, trots att det nu är över fyra år sedan Stjärnklart publicerades. Notera kraftigt sänkt pris på Stjärndamm inbunden på topplaceringen. Sleeping Giants-serien kan för övrigt rekommenderas. Första boken finns nu också på svenska.
Jag var förstås inte helt ute och cyklade med nanomiterna i Stjärnklart, även om vi ännu inte är där. Redan 2014 utmålades nanoteknik som det största hotet om total utplåning av mänskligheten, lika stort hot som det så hypade AI, men samtidigt mer sannolikt totalt sett.

Wall Street Journal (inte en länk www.wsj.com/articles/here-comes-smart-dust-the-tiny-computers-that-pull-power-from-the-air-1541689224) har nu en artikel om smart damm (eng smart dust), på sikt mikroskopiska så energieffektiva datorer att de kan drivas enbart på energin från mottagandet av allmänna radiosignalers (tänk 5G, wifi etc) bakgrundsbrus, och rent av med omgivningens värme, åtminstone när det finns temperaturskillnader. Om smart damm samlas på något som ger ifrån sig värme, t ex en människokropp eller t ex en maskin eller ett fordon, så kan det räcka med temperaturskillnaden mellan omgivande luft och kroppen för att dammet ska få energi nog för sin mikroprocessor. 

Detta kan ge upphov till en hord av nya tillämpningar, där tids nog allt kan ha smart damm på sig. Vilket förstås i åtminstone världens diktaturer lämnar enorma möjligheter till övervakning. Ni har förstås redan läst min favoritförfattare Neal Stephensons The Diamond Age?

Nu är inte tekniken där riktigt än, men experter bedömer att vi kommer dit framöver.

Nästa steg är förstås att detta smarta damm också blir självreplikerande och kan tillverka kopior på sig självt, givet rätt råvaror och energi. Så har vi nanomiter.

Så får vi hålla tummarna att självreplikerande mikroprocessorer i ett gigantiskt meshnätverk inte löper amok och realiserar Greg Bears Blood Music

Eller grå gegga (eng grey goo), som katastrofscenariot med självreplikerande nanonteknik brukar kallas. Att äta upp hela jordklotet genom självreplikering kan gå skrämmande fort på grund av exponentiell tillväxt. Avgörande är tidsintervallet mellan varje självreplikering.

The Diamond Age och Blood Music är bara ett litet axplock av litteratur, filmer och teveserier, som inspirerat olika delar av Stjärnklart-serien.

Stockholmsbörsen vände ner - stängde på veckolägsta - dödskors på gång

$
0
0
Stockholmsbörsen vände ner igen under veckan som gick, och avslutade med veckolägsta stängningskurs. Upprekylen är avklarad och nu blir det antagligen ett nytt test av stödområdet runt 545 igen. Antagligen får vi ett så kallat dödskors (igen) inom någon vecka.
Dagschart OMXSPI.
En stor fördel med att ligga ute ur börsen, och bara gå in i igen på tydliga indikatorer som konjunkturläget, är att det sparar mycket tid. Finns ju ingen anledning att bevaka börsen när man är likvid, eftersom en nedgång eller uppgång inte direkt påverkar den egna ekonomin.

Dessvärre leder det till att det inte blir så många inlägg om börsen här på bloggen.

Men likväl verkar nu upprekylen från senaste testet av stödnivån runt 545 klarats av. OMXSPI stängde veckan på -1.24% mot förra fredagens stängning. Inget jätteuppseendeväckande, men kan nog ändå ses som ett slut på uppstudsen.

Det ser också ut som att ett äkta dödskors är på gång, dvs att 50-dagars glidande medelvärde MA50 bryter ner genom MA200, samtidigt som MA200 är fallande. Vad som är signifikant den här vändan är att med lite fördröjning ser det ut att vara ett dödskors på gång även hos husse i USA. Europeiska index som DAX, FTSE-100, CAC 40 och Euronext-100  har redan dödskors. Sverige släpar alltså likt husse efter lite, men det är alltså inte särskilt muntert på börserna.

Och så har vi konjunkturläget.

Är du fortfarande kvar inne på börsen, och ska du sitta stilla i den sk bankbåten, så förvaltarna kan ta procent på att följa med index ner. 

Inte ens var femte Liberalerna-väljare vill rösta mot M-regering

$
0
0
Mindre än var femte Liberalerna-väljare vill att partiet ska rösta mot en Moderatledd regering. Endast 18% av partiets stöder alltså partiledarens linje, vilket stöder bloggens slutsats att Liberalerna blir de stora förlorarna vid ett extraval, och sannolikt åker ur riksdagen om det sker.
Kan Almedalsveckan alltså kortas en dag till sommaren, när Liberalernas dag stryks när de åker ut ur riksdagen vid extrava?
SvD rapporterar (inte en länkwww.svd.se/svd-sifo-l-valjarna-sagar-bjorklunds-linjepa-tunn-is/i/senaste)  att endast 18% av Liberalernas väljare stöder att likt partiet avser göra rösta emot en Moderatledd regering med Ulf Kristersson (M) som statsminister. 51% av partiets väljare vill se Liberalerna rösta för Kristersson som statsminister, och de resterande vill att partiet lägger ner sina röster. Vilket kan innebära samma resultat.

Partilinjen har alltså inte stöd hos väljarkåren, som vill se borgerlig politik i riksdagen och inte socialistisk.

I bloggens tidigare enkät framgick det att just Liberalerna blir de stora förlorarna vid ett extraval, där cirka 2.25 procentenheter av partiets väljare ser ut att byta parti.

Ett "Liberalt" nej till en borgerlig regering på onsdagens statsministeromröstning är ett första reellt steg mot extravalet. Frågan är om någon egenentligen kommer sakna partiet. Stora pengar finns att spara när Almedalsveckan kortas en dag om vi får färre partier i riksdagen. Fast det innebär förstås en hård smäll för Gotlands ekonomi. "Liberalernas" sista spår i svensk politik?

Söndagsenkät: Hur många hotellnätter har du på ett år?

$
0
0
Detta inlägg innehåller reklam för Hotels.com, vilket bör vara uppenbart.

Jag har noterat att en del använder hotellnätter som en indikation på hur lyckad man är. Så varför inte kolla hur många hotellnätter om året mina kära läsare har, och samtidigt göra reklam för att Hotels.com har vinterrea med upp till 40% lägre priser.



Hotellnätter kan användas som mätare på hur lyckad man är, givetvis utifrån olika värderingar. Det kan ju lika gärna vara en indikator på olycka att behöva vara hemifrån.

Åtminstone en del ser hotellvistelser som en statusmarkör.

Dels handlar denna eventuella statusmarkör om hotellnätter man själv har råd att betala för på semester, men också för att man är attraktiv på arbetsmarknaden och därmed sökes på andra platser än boendeorten. Det samma gäller förstås även egna företagare. Mycket restid brukar betyda många uppdrag och kunder som söker din särskilda kompetens så till den grad att man i någon form i praktiken betalar för resa och boende.

Så hur många hotellnätter har du på ett år? Gäller summan av privat och via jobbet. Svara nedan:
Själv blir det en del hotellnätter, främst via jobbet - både direkt betalt av kund, men också betalt av mig för t ex researchresor, möten mm. Jag använder Hotels.com för att inte vara bunden till en enskild hotellkedjas lojalitetsprogram. I synnerhet som det ofta blir nätter på mindre orter utan kedjehotell. Tio nätter via Hotels.com ger en gratisnatt (att ta ut vid obetald vistelse i tjänsten, då det mesta är tjänsteboende) oavsett vilken kedja man bor på, och i vissa fall kan man få bonusnätter även via lojalitetsprogrammen samtidigt.

Mäklarkåren tror på fallande bostadspriser

$
0
0
Fastighetsmäklarförbundets marknadsindikator är nu återigen negativ, med de sämsta siffrorna sedan januari. Mäklarkåren tror nu på fallande bostadspriser, likt man gjorde hösten 2017 med känt resultat. Det är inte heller en säsongseffekt, då man var positiva så här års 2016.
Fastighetsmäklarföreningens marknadsindikator. Källa: Fastighetsmäklarföreningen
Fastighetsmäklarföreningen skriver i sitt pressmeddelande:
"Någonting har skett i fastighetsmäklarnas bedömning under oktober, det är väldigt tydligt. Andelen som bedömer prisuppgång har sjunkit varje vecka i oktober."
28% av mäklarna tror nu på att bostadspriserna kommer falla, mot 18% som tror att de kommer stiga.

Undantaget den säsongsmässigt svaga sommaren, så har mäklarkåren annars varit positiva under våren och hösten, vilket har stämt hyfsat med stillastående eller svagt stigande priser. Annars brukar just denna enkät från Fastighetsmäklarföreningen stämma väl överens med faktiskt utveckling.

Berättelsen om orsaken till nedgången handlar om att alla förväntar sig en räntehöjning och bankernas hårda krav för att bevilja lån. FMF:s VD säger:
"Riksbankens första räntehöjning närmar sig och kommer förmodligen redan i december. Även om höjningen sker i små steg tänker konsumenterna på det och är extra vaksamma. Eftersom fastighetsmäklarna träffar både köpare och säljare varje dag så hör de också hur konsumenterna resonerar kring detta och det avspeglar sig i Mäklarpanelen. Vi har dessutom en bostadsmarknad med fortsatt stort utbud och bankernas hårda krav, som vi vet har påverkat och påverkar marknaden på olika sätt och i olika omfattning i landet."
Det ser alltså ut som att rekylen ("tjurfällan") på förra höstens ras nu är över och att nedgången nu tar fart igen. Återstår nu att se vad SEB:s boprisindikator säger, som på motsvarande sätt redovisar vad hushållen tror.

Sedan får vi se vad som slår hårdast. En räntehöjning alternativt att svensk BNP för tredje kvartalet visar sig vara negativ.

eSam: Utländska molntjänster ska ses som röjande av uppgifter

$
0
0
Myndighetssamverkande organisationen eSam varnar nu för att molntjänster i offentlig sektor juridiskt bör ses som röjande av sekretessbelagda uppgifter, om tjänsten lyder under utländsk lagstiftning. Detta samtidigt som många myndigheter och speciellt kommuner lägger ut allt mer på utländska molntjänster. I praktiken är eSams uttalande att betrakta ett förbud mot utländska molntjänster om det finns ej publika uppgifter i systemet.
Molntjänst.


eSamverkansprogrammet är ett medlemsdrivet program mellan 23 myndigheter och SKL, Sveriges kommuner och landsting, och arbetar med digital utveckling.

Programmets juridiska expertgrupp varnar nu för att användande av utländska molntjänster bör ses som röjande av sekretessbelagda uppgifter, som alltså inte ska placeras i molnet.

"eSams juridiska expertgrupp bedömer att det inte går att utesluta att en leverantör av en molntjänst som lyder under utländsk lagstiftning kan medverka till att sekretessreglerade* uppgifter röjs. De beskriver sin tolkning av gällande rätt i ett rättsligt uttalande.
- Vi anser att det i juridisk mening måste ses som ett röjande om en molntjänst används för behandling av uppgifter som är sekretessreglerade, och om molntjänsten ägs av ett utländskt företag där detta lands rättsordning ålägger företaget att under vissa förhållanden överlämna viss information till det landets myndigheter, säger Johan Bålman som leder eSams juridiska expertgrupp."
Hela det rättsliga uttalandet hittas som PDF här.

Andra länder kan helt enkelt ålägga molntjänster att röja information till ländernas myndigheter, i praktiken spionage. Alternativ vore att skapa svenska myndighetsdrivna offentliga molntjänster, placerade i Sverige och lydande under svensk lagstiftning.

Sekretessbelagda uppgifter handlar inte bara om rikets säkerhet, utan oftast om vanlig myndighetsintern information som inte är offentlig. Det kan handla om ärenden inom socialtjänsten, detaljerade personuppgifter inom t ex skolor, sjukvård mm. Och förstås pågående upphandlingar och affärsverksamhet, där affärshemligheter kan röjas. Potentiellt är detta också en starkt negativ konkurrensnackdel för Sverige, då t ex svenska företag vid upphandlingar måste konkurrera mot statligt industrispionage, som har ett kraftfullt informationsövertag.

I praktiken har eSam nu sagt att offentliga myndigheter, kommuner och landsting inte kan använda molntjänster om det finns några som helst uppgifter som omfattas av sekretess.

Problemet är inte nytt. Bloggen varnade redan 2013 i samband med PRISM-spionaget för detta, där flera svenska branschorganisationer, inklusive Svenskt näringsliv är öppna för industrispionage, liksom Volvo, SSAB, Electrolux, SKF och Preem. Även självaste SVT valde amerikanska molntjänster, vilket hotar meddelarskyddet. Och förstås ett antal kommuner och landsting.

Det kan vara värt att göra en uppföljning på detta och se hur mycket värre problemet blivit. Till saken hör att molntjänster som Office 365 räknas hit, fast Göteborgs kommun tyckte alldeles nyss att det är helt okej att slänga ut sekretessbelagd information från skola, socialtjänst och sjukvården på Microsoft (IDG).

Detta är också en påminnelse om att göra som Transportstyrelsen gjorde är helt uteslutet. Sekretessbelagda uppgifter får inte hanteras utomlands.

Hushållen mer tveksamma till bostadspriserna - krasch i Stockholm

$
0
0
Hushållens tro på bostadsprisernas utveckling förämras, likt för fastighetsmäklarkåren, rapporterar SEB i sin boprisindikator. Hushållen är dock fortfarande mer positiva än mäklarna, men i Stockholm kraschade tron på bostadspriserna hårt senaste månaden.
SEB:s boprisindikator som mörk linje, och Valueguards Sverigeindex för bostadspriserna som ljus linje.
Det ser alltså även allt mer negativt ut med tron på stigande bostadspriser hos hushållen. SEB:s boprisindikator backade nio punkter, men ligger fortfarande på +13. I Stockholm backade, eller snarare kraschade, dock indikatorn med otroliga 23 punkter från +19 till -4.

Drivande sägs vara att hushållen förväntar sig en rejäl höjning av räntan det närmaste året. Frågan är dock om hushållen är medvetna om den konjunktursättning som tagit fart? Ränteförväntningarna tar ett rejält kliv och hushållen tror nu i snitt på en reporänta om +0.48% om ett år, dvs nästan en procentenhet högre.
Genomsnittet av hushållens tro om reporäntans nivå om ett år. Källa: Demoskop/SEB (PDF)
SEB:s privatekonom Jens Magnusson kommenterar:
"Månadens siffror bekräftar bilden att osäkerheten är störst i Stockholm. De höga priserna och skuldnivåerna gör Stockholm relativt räntekänsligt och det är dessutom där som mycket av nyproduktionen har skett. Sammantaget ger det en slagighet i prisförväntningarna och det är nu åter fler som tror på sjunkande priser än på stigande."
Stockholm avviker stort från övriga riket, där man fortfarande är positiva. Som mest positiva är man i Skåne med ett index på +36.  Västra Götaland, inklusive Göteborg ligger på +23 och rikshalvan som klumpas ihop som Norrland ligger på +19.

Härnäst återstår att se om oron i Stockholm sprider sig. Om inte annat kan detta ske när den faktiska utvecklingen tar fart nedåt i huvudstaden igen. Samtidigt är bostadspriserna acceptabla, åtminstone för villor, i stora delar av landet.

Mer information hittas hos SEB.

MÖP-måndag: Tindertrianguleringslegenden från Trident Juncture - svenska eldledare slog ut Patriot-batteri

$
0
0
Dags för MÖP-måndag igen. Det går rykten på närmast legendarisk nivå om att ett norskt förband upprepade gånger ska ha slagits ut genom triangulering på Tinder och efterföljande artilleribeskjutning. Eventuellt ska det rent av varit svenskt artilleri. Svenska eldledare har mer officiellt dokumenterat också med artilleri slagit ut Patriotluftvärn genom att infiltrera via helikopter, in genom motstånderns linjer och sedan ligga på observationsplats i åtta dagar.
Archer under försvarsövningen Aurora. Foto: Karin Malmsten. Friköpt foto.
Ett norsk förband ska upprepade gånger slagits ut av artilleri efter att ha triangulerats via datingappen Tinder. Ursprunglig källa för denna numera mytologiska legend är oklar, men den äldsta källan jag hittar är ett inlägg på Reddit.

Flera norska kvinnor med militära profiler ska ha observerats 7 km bort av en manlig militär via datingappen Tinder. Appen anger hur nära andra personer i datingtjänsten befinner sig. Genom att skicka ut en ordonnans att mäta upp avståndet till samma militära profiler från två andra platser, så kunde man triangulera förbandet.

Utifrån detta skickades traditionell spaning mot platsen, där man hittar ett ledningsförband, som därefter slås ut av artilleri. Norrmännen tror att de blivit radiopejlade, och inför radiotystnad. Men proceduren upprepas. Norrmännen ska ha anklagat motståndaren för att ha fuskat, då de inte kunnat fundera ut hur de lokaliserats.

"Budkaveln meddelar att brigaden uträttat stordåd i väst. Teknologins möjligheter och faror låter göra sig påmind. Låt inte synder som frestelse röja din position, med enklaste medel kan även den enklaste @pansarknekt_som_fan pejla in dig och låta konungens hammare slå tungt från långa avstånd. Det kunde soldater från intet nämnt förband konstatera."
Till saken hör att det förstås bör vara totalt mobiltelefonförbud, åtminstone för smartphones, i ett skarpt läge. Alternativt att dessa ska vara avstängda annat än om förbindelser ej kan upprättas på annat, säkert vis. Och oavsett då inte köra några appar för sociala medier. Nu återstår att göra detta till ett vapen, placera ut fejkade profiler och gillra en fälla för motståndarens span.

Vad vi vet att svenska eldledare stått för (notera att det är flera bilder på Instagramlänken) är en inflitration via helikopter, och sedan dold framryckning genom motståndarens linjer, för att i åtta dagar ligga på oplats. Skörden blev bland annat ett Patriotbatteri.
"Under övning Trident Juncture innästlade en JFIST ur Artilleriregementet in på djupet av motståndarens gruppering med hjälp av helikopter. Från en sluten oplats spanade gruppen i 8 dygn på motståndaren och bekämpade bland annat ett Patriot luftvärnssystem samt en ledningsplats."
Motståndarens patruller ska ha kommit så nära som tio meter utan att ha upptäckt svenskarna.

Riksbanken: Fallande bostadspriser kan ge högre räntor

$
0
0
Riksbanken varnar hos SvD för att bankernas så kallade säkerheter inte är så stora som det hävdas, samt att bolåneräntorna kan stiga om bostadspriserna faller. Det senare kan alltså bli en självförstärkande nedåtgående spiral.
Finns inget som kan gå fel.
Bankerna har två sorters buffertar som ska användas vid kris och förluster för bankerna. Det ena kallas för kärnprimärkapital, där storbankerna idag har knappt 5%. Riksbankens Olof Sandstedt varnar i en artikel hos SvD (inte en länk www.svd.se/skarp-varning-kris-kan-fa-borantor-att-skjuta-i-hojden) att detta inte räcker och man vill istället se 12%, vilket skulle innebära en avsevärt ökad kostnad för bankerna att hålla eget kapital. Något som i sig skulle innebära att kunderna behöver betala högre räntor.

Storbankerna hävdar istället att deras riskjusterade buffertkapital räcker till att klara krisen. Dock är riskjusteringen bankernas egen bedömning, där t ex bostadslån anses vara mycket låg risk, och samtidigt en stor del av utlåningen. I sig inte helt felaktigt, eftersom en privatperson inte kan gå i konkurs i Sverige, utan skulderna går inte att bli av med.

Dock sitter många hushåll idag med rejält höga skulder, som det inte är säkert de kan betala av när säkerheten (=bostaden) faller i värde. Fast man kan förstås göra som under finanskrisen och inte låtsas om fallande marknadsvärderingar på säkerheter, sk mark-to-hank, så behöver man inte ta några åtgärder. Och då har bankerna rätt.

Riksbanken varnar dock också för att marknaden kan kräva högre räntor när bostadspriserna faller och risken med hela sektorn alltså ökar. Bidragande är då inte otrygga bostadslån, utan främst att den bostadsbankomatdrivna ekonomin torkar ihop, vilket drabbar skuldsatta företag när hushållen känner sig fattiga och slutar konsumera. Vilket leder till kreditförluster för bankerna, vilket driver upp räntorna när marknaden vill ha kompensation i form av högre räntor på bankernas upplåning och inlåning.

Och så riskerar vi att få en självförstärkande nedåtgående spiral.

Men vi behöver inte oroa oss. Bankerna har enligt artikeln nämligen testat olika scenarion, värre än förra finanskrisen, och inget kommer gå fel. Så nu vet vi det.

Lysa sänker avgifterna ytterligare

$
0
0
Detta inlägg är sponsrat av Lysa.

Min primära sparform Lysa har reducerat sina redan mycket låga avgifter ytterligare. Efter att ha förhandlat ner avgifterna i två av de fonder bolaget använder för sina risk- och avkastningskravjusterade kundportföljer låter man hela sänkningen oavkortat gå tillbaka till kunderna som lägre avgift.
Utvecklingen hos min defensiva portfölj hos Lysa med 23% börs och 77% ränta.
Lysas redan mycket låga avgifter blir alltså ännu lägre.

Då bolagets förvalning har vuxit har man lyckats sänka avgifterna i en aktiefond och en obligationsfond man använder. Bolaget skriver på sin blogg:
"Tack vare att Lysa växer har vi lyckats förhandlat fram en rabatt på två riktigt bra fonder: Vanguard Global Small-Cap Index Fund och Vanguard Global Bond Index Fund.
Självklart går hela prissänkningen direkt till Lysas kunder. Det innebär att du endast betalar en förvaltningsavgift om 0,25% respektive 0,09% (tidigare 0,38% respektive 0,15%) för dessa fonder."
om bekant är förvaltningsavgifter de största sänkena vid fondförvaltning, och ger över tiden stor skillnad i utfall. Lysa investerar kundens pengar i mycket billigare fonder. Total avgift för Lysa är som högst 0.41%, inklusive underliggande fondavgifter, i fonder som ofta inte går att handla i själv som privatperson. Det går alltså inte att plocka ihop Lysas billiga portfölj på egen hand. Avgiften hos Lysa kan vara lägre än 0.41% beroende på storleken på kapitalet och fördelningen mellan ränta-börs.

Lysa tar bara betalt av kunden. Det fonderna normalt betalar för distributionen går tillbaka direkt till kunden, och alltså inte som hos nätmäklarna eller bankerna ner i dessas fickor. Därför väljer Lysa inte de fonder som betalar dem bäst kick-back, utan de fonder som är bäst och billigast för kunden.

Själv använder jag Lysa som min primära sparform för månadssparande av privat kapital. Portföljen har än så länge utifrån önskad riskprofil och önskad placeringshorisont varit placerad i 23% börs och 77% ränta. Jag har för avsikt att ändra detta när väl lågkonjunkturens misär är här och det är dags att gå in på börsen igen.

Tjänsten är modern, enkel, smidig och dessutom den i mitt tycke absolut billigaste förvaltningen du kan välja i Sverige. Ser ingen anledning till annat fondsparande faktiskt, utöver om man vill placera i specifika högriskbranscher eller specifika regioner där man själv inte har möjlighet att bevaka bolagen på grund av språkbarriärer. En tillväxtfond finns dock med i Lysas utvalda aktiefonder.

Är du intresserad av Lysa kan du läsa mer och öppna ett konto här.

Detta inlägg är sponsrat av Lysa.
Viewing all 12862 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>