Quantcast
Channel: Cornucopia?
Viewing all 12867 articles
Browse latest View live

Tema: Att spela spelet ”Den Ryska Världen” – en tolkning av Krimhändelserna, lärdomar och slutsatser för den europeiska säkerheten.

$
0
0
Förra veckan arrangerade Försvarsutbildarna en föreläsning om rysk hybridkrigföring, angreppen mot Ukraina och konsekvenser för den europeiska säkerhetspolitiken. Bloggen närvarade och kommer under dagen i en serie inlägg publicera en sammanfattning.
Generalmajor (reserv) Oleg Khairulin föreläste för Försvarsutbildarna i egenskap av privatperson.
För att förstå föreläsningens titel "Att spela spelet ”Den Ryska Världen” – en tolkning av Krimhändelserna, lärdomar och slutsatser för den europeiska säkerheten" gäller det att förstå hur världen från ryskt perspektiv delas upp i ”ryska världen” och ”ickeryska världen”, där den ryska identiteten sträcker sig långt över landets territorialgränser, kopplat på flera faktorer som tas upp senare i texten. Ordvalet gällande ”spel” återkommer som en röd tråd, då det finns nära paralleller mellan modern krigsföring och spel/gaming, vilket betyder att spelteoretiska modeller är högst tillämpningsbara. Johan Huizinga nämns och citeras tidigt i föreläsningen. Spelet är den kulturella och attributiva manifestationen av en väpnad kamp. Spelets kvintessens i det här sammanhanget är att lura motståndaren, framstå som en vän, lugna, och sedan lägga en stöt på svagaste stället när det minst anas. Genom att tillämpa detta minimerar man medvetet risken för den klassiska krigsföringen och därmed potentiella förluster.

Föreläsningen i torsdags anordnades av Försvarsutbildarna, och var på förekommen anledning endast öppen för medlemmar i förbundet, yrkespersoner samt deras direkt närstående. Tidigare sådana här arrangemang har störts av inflytelseoperatörer för Kreml och kan därför inte längre hållas öppna för allmänheten.

Oleg Khairulin poängterade att han inte föreläste officiellt, utan var där i egenskap av privatperson. En tolk simultanöversatte från ryska, men Oleg öppnade med att på ukrainska säga att han helst pratar det språket, och ukrainska är det enda språket han talar med vänner, i både huvud och hjärta. Han har sedan 2014 svårt att prata ryska trots att han var uppväxt med det, och han återkommer till varför, när det kommer till definitionen av ”ryska identiteten” som pretext för krigshandlingar.

Oleg Khairulin är generalmajor i reserven, och har ett trettiotals års militärtjänst bakom sig. Under händelserna 2014 tillhörde han gränsstyrkorna, och var på plats på den ukrainska sidan.

Föreläsningen var uppdelad i tre delar – först talade han om hybridkrig generellt, sedan Krimhändelserna specifikt, och slutligen blickade på Europas perspektiv på det östra säkerhetsbältet.

Bloggen kommer i inlägg under eftermiddagen att sammanfatta de tre delarna i separata inlägg. Bilder är med tillstånd från Oleg Khairulin.

Inläggen kommer bland annat hittas på följande länkar när de är färdiga:

Hybridkrigföring, del 1: Hybridkriget och det kulturella stridsviruset
Hybridkrigföring, del 2: Krims hybrida tragedi
Hybridkrigföring, del 3: Det lokala spelets psykologi från europeiskt och svenskt perspektiv, insikter och följdfrågor

Notera att kommentarer förhandsmodereras och Kremls inflytelseagenter, troll och nyttiga överutmanade underrättas härmed om att ni inte behöver anstränga er med att kommentera - ni kommer inte släppas igenom. Det samma gäller landsförrädare och femtekolonnare som Svärjevänner och andra som hatar västerländska värderingar, västerländsk demokrati, ett demokratiskt och fritt Sverige, eller hyllar diktaturen i Kreml eller Ryssland, ett land där allmänheten lever i misär under den kleptokratiska fascistiska diktaturen. Det samma gäller alla foliehattar. Ni behöver inte återvända till bloggen. Demokratiska principer som yttrandefrihet är inte ett verktyg ni ska få använda för att motarbeta ett fritt Sverige och svensk demokrati, samt gå en diktaturs ärenden.

Hybridkrigföring, del 1: Hybridkriget och det kulturella stridsviruset

$
0
0
Detta är det första av tre inlägg om Försvarsutbildarnas föreläsning Att spela spelet ”Den Ryska Världen” – en tolkning av Krimhändelserna, lärdomar och slutsatser för den europeiska säkerheten. Samtliga bilder återpublicerade med tillåtelse av Oleg Khairulin om inte annat anges.
En av de s.k. gröna männen på Krim, 2014. På banderollen: Krim. Ryssland.
Hybridkrig, även kallad proxykrig, används för att uppnå konventionella mål med ickekonventionella medel, vilket vill säga att anfall eller försvar sker helt enkelt med alla tillbuds stående medel. Hybridkrigföring kan genomföras med hjälp av reguljära styrkor, specialstyrkor, ickereguljära styrkor, genom lokala grupper som skapar oroligheter, genom informationskrig och propaganda, diplomati, cyberatacker, och ekonomisk krigsföring.

Icke-traditionella konfrontationsmedel kan enligt Joseph S. Nye Jr:s klassificering delas upp i tre vanliga redskap: ”Hard power”, ”smart power” och ”soft power”, som motsvarar att tvinga motståndaren in på sina villkor, att tex köpa upp samtycke, och slutligen att helt enkelt få motståndaren att själva vilja agera på ett visst sätt. Genom att utöva soft power kan tex främmande makt bearbeta landet de siktar in sig på, så att de börjar se på främmande makten som en förebild, och bli vänskapligt inställda till dem (eller åtminstone neutrala).

Genom att ändra de referensramar, som finns hos befolkning och beslutsfattare, är det möjligt att påverka på kultur- eller värderingsnivå, och till och med ändra normer. Här talar Oleg Khairulin om Peter Schedrovitsky, en rysk politisk konsult, medlem i ryska regeringens expertråd, som ett exempel på nationell Sverigeriktad soft power. Khairulin hänvisar till Schedrovistskys texter, där ”det enda utvecklingsscenariot” för Ryssland handlar om Nordvästregionen – ”Rysslands snabbt växande nordvästra federala distrikt, som är den viktigaste subjekten när det gäller främjandet av de tekniska, kulturella, vetenskapliga och ekonomiska rysk-svenska relationerna.”

Vad är målet med sådan krigföring? Ryssland vill av geopolitiska skäl begränsa spridningen av liberala demokratiska värderingar, dvs västerländska civilisationen, inklusive dess militära krafter – personifierad av NATO. Den västerländska utvecklingen gör det möjligt för Ryssland att framställa sig själv som ett offer, och därmed sätta igång med att ”försvara” sig. Den här offerrollen framhålls på samtliga kommunikationsnivåer av den ryska ledningen. Framställningen är grunden för den aktuella politiska kursen kallad den "ryska världen" och den "ryska identiteten".

Den ”ryska identiteten” omfattar följande grupper, som förstås fanns i Ukraina men även i Sverige, i resten av Skandinavien och Europa:

1. Etniska ryssar
2. Rysktalande personer
3. Ryskortodoxa personer (ryska staten anser sig ha monopol på ryskortodoxa kyrkan)
4. Slaviska personer
5. Folk som har koppling till någon del av ”det f.d. ryska Tsarväldet” (bland annat Estland, Lettland, Litauen, Finland, Gotland, Vitryssland, stora delar av Polen, Rumänien, Moldavien, Ukraina, Grekland och förstås de fd sovjetiska republiker i centralasien, men också delar av Turkiet, Iran och Afghanistan från tiden för The Great Game, samt även egentligen hela fd Warzawapakten)

De historiska händelserna som ägde rum i Estland, Lettland och Litauen 1940, i Ungern 1956 och i Tjeckoslovakien 1968 är, enligt Khairulin, ”i sin natur samma som på Krim”. Det handlade om ”historiska territorier”, om att försvara ryssarna som bodde i de länderna, och i de senare två fallen att försvara kommunismen, som var statens monopol.
”Vi kräver en förening mellan Lettland och Sovjetunionen!”
2014, under Krimhändelserna, var det mycket fokus på första och andra gruppen.

Khairulin nämner att från ryska sidan är det lätt att även använda historia och ideologi, genom att tex framkalla den nostalgiska bilden av gamla Sovjet hos äldre personer vilket väcker positiva känslor eftersom många år har passerat och suddat bort det negativa. Under de ukrainska demonstrationerna av ”Folkets vilja mot fascism” i februari 2014 var det för det mesta femtioplussare, många pensionärer, som var aktiva. Lenin och Stalin fanns på banderollerna – folk längtade till något de har hunnit bli nostalgiska inför, en historisk (snarare än ideologisk) snuttefilt.
Inte direkt ungdomar.
Många äldre.
Gällande språket är det intressant hur ämnet har använts i händelserna på Ukraina. På bilder från demonstrationerna ser vi banderoller med slagkraftiga ord om att vägra tala ukrainska.

Samtidigt påpekar Khairulin något som är självklart för alla som någonsin besökt Krim – där pratas det ju ryska naturligt, och ingen tvingas tala ukrainska. Det har funnits en (!) ukrainsk skola i Simferopol, utöver det har ukrainska inte ens lärts ut i skolor. Samtidigt handlade det ryska narrativet om hur rysktalande förtrycktes på Krim och förbjöds tala ryska. Många i västvärlden vet att det var en lögn som spreds, men i Ryssland florerar det fortfarande som en oemotsagd sanning.
”Fascisterna får inte staden! Vi är Ryssland. Och låt dem själva plugga sin ukrainska!!!”
Spridningen av ”den ryska världen” kallar Khairulin för Det Ryska Kulturella Stridsviruset, som används som ett redskap för att uppnå såväl militära som politiska mål.

Har du själv immunitet? Hur många i landet har immunitet? Det är endast detta som bestämmer hur bra virusmotstånd det finns. Det fanns tyvärr få som hade immunitet på Krim, och det gäller moderna Ukraina också. Men det är på gång, och ökar, anser Khairulin. Han pratar om hur ”den ryska världen” blir mer och mer separerad från ”ukrainska världen”, och hoppas att separationen kan bli fullständig.

Läs vidare på Hybridkrigföring, del 2: Krims hybrida tragedi.


Notera att kommentarer förhandsmodereras och Kremls inflytelseagenter, troll och nyttiga överutmanade underrättas härmed om att ni inte behöver anstränga er med att kommentera - ni kommer inte släppas igenom. Det samma gäller landsförrädare och femtekolonnare som Svärjevänner och andra som hatar västerländska värderingar, västerländsk demokrati, ett demokratiskt och fritt Sverige, eller hyllar diktaturen i Kreml eller Ryssland, ett land där allmänheten lever i misär under den kleptokratiska fascistiska diktaturen. Det samma gäller alla foliehattar. Ni behöver inte återvända till bloggen. Demokratiska principer som yttrandefrihet är inte ett verktyg ni ska få använda för att motarbeta ett fritt Sverige och svensk demokrati, samt gå en diktaturs ärenden.

Hybridkrigföring, del 2: Krims hybrida tragedi

$
0
0
Detta är det andra av tre inlägg om Försvarsutbildarnas föreläsning Att spela spelet ”Den Ryska Världen” – en tolkning av Krimhändelserna, lärdomar och slutsatser för den europeiska säkerheten. Första delen hittas här. Samtliga bilder återpublicerade med tillåtelse av Oleg Khairulin om inte annat anges.
Gröna män på Krim, mars 2014.
Krims hybrida tragedi, dvs händelserna 2014, avhandlas detaljerat i föreläsningens andra del. Khairulin menar att ockupationen av Krim inte i sig hade blivit utlöst av Värdighetsrevolutionen i Ukraina, utan kunde förutspås långt tidigare. Han öppnar med två citat.


"Krim är en annan hot spot i Europa som kan utlösa en öppen rysk-ukrainsk konflikt ..." - Taras Kuzio, brittisk politiker, 1994 
"Vem kunde tro att 25 år efter det kalla krigets slut skulle Krims annektering rubba den europeiska fredsordningen." - Angela Merkel, Tysklands förbundskansler, 2015
Gröna män på en GAZ Tigr. Man har det sovjetiska Gvardiya-tecknet på dörren, vilket gör bilden nästintill humoristisk. Bakom bilarna, på huset bredvid, syns en ukrainsk flagga.
Khairulins tes är att händelserna har kunnat förutspås. Han presenterar en lista av omständigheter som utnyttjades av ryska angripare och separatister på Krim:

- Krims otypiska territoriella status,
- Ordvalet i benämningen (”Autonoma republiken” istf ”autonoma regionen” eller ”Krimregionen”),
- Egen lagstiftande församling,
- Egna verkställande myndigheter
- Otydligheter i gränsregleringen, i synnerhet gällande ryska truppers förflyttningar, Svarta Havsflottan, samt dess övningsfält.
- Slutligen, faktumet att Ukrainas president hade frånträtt sina befogenheter samt att ryska militären befann sig på Krim.

Khairulin går igenom händelser 2014 dag för dag, inklusive detaljerna kring Janukovitjs landsflykt (som än idag snedvrids av ryskägd media). Vi återger inte allt i detalj, då det ligger utanför inläggets fokus, samtidigt så vill vi poängtera hur viktigt det är att få höra sådant från en förstahandskälla, eller åtminstone från flera olika perspektiv – med fokus på den angripna sidan, inte på angriparens narrativ.
Gröna män vid Verkhovna Rada (parlamentet) i Krim.
Bloggens egna kommentarer, ej från föreläsningen: Trots att det har gått över fyra år sedan händelserna finns det än idag motstridande narrativ som drivs i propagandaintressen. Det räcker tex att skumma igenom Wikipedias sidor som beskriver händelserna på engelska, ukrainska och ryska och jämföra dem, för att se hur olika vinklingar och fokus det finns. Den ukrainska Wikipediasidan heter ”Värdighetsrevolutionen”, och beskriver händelserna detaljerat dag för dag. Den engelska heter också ”Revolution i Ukraina”, men innehåller mer blandad information - tex nämns det att dryga 57% av befolkningen i östra Ukraina ansåg att revolutionen var en olaglig statskupp. Källan som anges nämner dock även att mellan 60% och 80% av befolkningen i västra Ukraina stödde den folkliga revolutionen, men just den biten återges märkligt nog inte i artikeln. Slutligen, den ryska Wikipediaartikeln heter ”Regeringsskiftet i Ukraina 2014”, rubrikerna avhandlar bedömningar och åsikter, och artikeln avslutas med ett foto på Putin som undertecknar ”fördraget om att ta emot Republiken Krim till Ryska Federationen”. Med tanke på Wikipedias olika vinkling på exakt samma artikel är det inte svårt att föreställa sig hur mycket skillnad det är på de mindre modererade delar av internet.

Efter en genomgång av Rysslands handlingar i Krim konstaterar Khairulin att agerandet i Krim februari-mars 2014 strider fullständigt mot FN:s resolution 3314, Artikel 3 om "Angreppsdefinitionen” (Definition of aggression) från den 14 december 1974.

Ryska Federationen har genom sina handlingar brutit mot flertalet internationella avtal:

- De grundläggande internationella rättsprinciperna angivna i FN:s stadgar 1945. Förklaringen om folkrättsprinciper i enlighet med FN:s stadga, 1970 samt OSSE:s slutakt från 1975.
- Fördraget om vänskap, samarbete och partnerskap mellan Ukraina och Ryska Federationen 1997.
- Överenskommelsen om status och villkoren för närvaron av ryska Svartahavsflottan på Ukrainas territorium 1997.
- Fördraget om den ukrainsk-ryska statsgränsen 2003.
- Avtalet om bildandet av Oberoende Staters Samvälde, OSS-unionen, 1991.
- Avtalsprotokollet om bildandet av OSS 1991.
- Alma-Aty deklarationen från 1991.
- Förklaringen om iakttagandet av suveränitet, territoriell integritet och okränkbarhet av statsgränserna för OSS-medlemsstater, 1994.
- Memorandumet om säkerhetsgarantier i samband med Ukrainas anslutning till fördraget om icke-spridning av kärnvapen, 1968 (1994) samt vissa andra officiella akter.

Slutsatsen, menar Khairulin, är att ”inga konventionella restriktioner av någon art, vare sig den internationella rätten, historiska eller kulturella stereotyperna, muntliga löften från politiska ledare, eller annat, när det gäller den Ryska Federationen, bör eller kan leda fram till förtroende.”

Oleg var själv i Simferopol, då han tillhörde gränstrupperna. Han berättar om när ”gröna män”, det mest kända exemplet på hybrid paramilitär struktur, dök upp. På frågan ”vilka är ni?” svarade de ”Krims självförsvar”, ”vi är här för att försvara er”– men nämnde inte vem de skulle försvara mot. 36ee brigaden var fullt stridsberedda, ibland i full standoff mot de ”gröna männen”. En ukrainsk officerare berättade för Oleg att han hörde från en av de gröna männen: ”vi bara väntar att ni ska börja skjuta på oss”. ”Varför har de inte arrangerat, fejkat det första skottet, frågar sig Oleg. ”Ett mysterium”.
Ukrainska armén redo för att göra motstånd. På andra sidan väggen står de hybrida styrkorna grupperade.
Bloggens egen reflektion är att man som ett led i hybridkriget effektivt tillämpat reflexiv kontroll och hindrade det angripna Ukrainas beslutsprocess. Kanske inte så konstigt, med tanke på att presidenten övergett landet och det politiska läget var minst sagt oklart. Varje timme man kunde fördröja beslut innebar att man lyckades få kontroll över fler avgörande platser på Krim.

Jämför med det politiska läget i Sverige just nu. Tidpunkten är inrikespolitiskt optimal för ett angrepp mot Sverige, då det råder total brist på politiskt samförstånd och oklar ledning av landet. Det kan dock förstås fortfarande bli värre. Som bloggen skrivit innan valet (och även i skönlitterär form) är angriparens syfte maximal splittring, inte att någon enskild ska ta makten.
Ukrainska armén redo för att göra motstånd
Kring månadsskiftet februari - mars 2014 hade "Krims självförsvarsmakt" tagit över samtliga verkställande myndigheter och självstyrande organisationer, samt blockerat viktiga militära infrastrukturanläggningar. Ukrainska försvarsförband och andra säkerhetsorgan i Ukraina fick order om att inte bjuda på väpnat motstånd mot separatisterna samt att inom föreskriven tid dra sig bort från Krimhalvöns territorium.

Läs vidare på kommande länk till Hybridkrigföring, del 3: Det lokala spelets psykologi från europeiskt och svenskt perspektiv, insikter och följdfrågor.Föregående inlägg Hybridkrigföring, del 1: Hybridkriget och det kulturella stridsviruset hittas här.

Notera att kommentarer förhandsmodereras och Kremls inflytelseagenter, troll och nyttiga överutmanade underrättas härmed om att ni inte behöver anstränga er med att kommentera - ni kommer inte släppas igenom. Det samma gäller landsförrädare och femtekolonnare som Svärjevänner och andra som hatar västerländska värderingar, västerländsk demokrati, ett demokratiskt och fritt Sverige, eller hyllar diktaturen i Kreml eller Ryssland, ett land där allmänheten lever i misär under den kleptokratiska fascistiska diktaturen. Det samma gäller alla foliehattar. Ni behöver inte återvända till bloggen. Demokratiska principer som yttrandefrihet är inte ett verktyg ni ska få använda för att motarbeta ett fritt Sverige och svensk demokrati, samt gå en diktaturs ärenden.

Hybridkrigföring, del 3: Det lokala spelets psykologi från europeiskt och svenskt perspektiv, insikter och följdfrågor

$
0
0
Detta är det sista av tre inlägg om Försvarsutbildarnas föreläsning Att spela spelet ”Den Ryska Världen” – en tolkning av Krimhändelserna, lärdomar och slutsatser för den europeiska säkerheten. Första delen hittas här. Andra delen hittas härSamtliga bilder återpublicerade med tillåtelse av Oleg Khairulin om inte annat anges.
Transporter hos Nato Enhanced Forward Presence i Litauen under den ryska offensiva angreppsövningen Zapad 17, samtidigt som den svenska försvarsövningen Aurora. Bloggens eget foto.
Den tredje och avslutande delen av föreläsningen hette ”Östra säkerhetsbältet i Europa: det lokala spelets psykologi”. Khairulin började med en historisk fördjupning, och klargjorde att begreppet ”hybridkrig” tillskrivs specifikt rysk krigsföring men inte är något nytt, utan har existerat i hundratals år, även då i Ryssland.

Han går tillbaka till Katarina den andres s tid, där hon sedan 1760-talet fört en aktiv europeisk politik. Annekteringen av Krim på den tiden hade samma pretexter som i 2014, och Rysslands handlingar i tex Grekland under samma tid kan i sin natur kopplas till modern hybridkrigföring. Khairulin menar att det är ett återkommande arv, ett eko av samma aggressiva politik. I dessa historiska tillbakablickar gällande hybridkrigets utveckling går han även tillbaka till Napoleonkriget, där ryssarna hade utvecklat nya spanings- och påverkanssätt.
 Det ryska militära arvet firas på anrika platser i St Petersburg. Flottans dag, 2017. Bloggens foto.
Den historiska resan går även till ”Det Stora Spelet” 1813 - 1907 (eng The Great Game), och även där återkopplas det till parallellerna mellan krigshandlingar och spel. Khairulin berättar om den historiska figuren Dmitri Miljutin, ryska krigsminister under Alexander den andre, fältmarskalk, militärreformator, och hybridunderrättelsens far. Att använda alla de medel som finns till hands för att uppnå målet blev under hans tid den gällande principen.

Den ryska militära underrättelsetjänsten har alltid varit hyllad, påpekar Khairulin, och ger ett exempel från samma tid. Har ni hört talas om Przewalskis häst? Oftast finns den asiatiska vildhästen att beskåda i olika djurparker, t ex Nordens Ark i Bohuslän. Den har fått sitt namn av Nikolai Przewalski, som inte var någon hästforskare, utan general i ryska underrättelsetjänsten. Han reste till norra Kina och ”forskade” om hästen, med totalt fem omfattande expeditioner. I själva verket var det geopolitisk spaning, som av Kinas kejsarinna har kallats för tydligt spioneri. Men skulle de sätta sig på tvären för vetenskapen? Przewalski och hans trupper reste nämligen som medlemmar i ”Den Ryska Geografiska Föreningen”. Det är helt riktigt en anrik förening som stiftades 1845, och haft många kända militärer som medlemmar och föreläsare. Hans uppdrag var ”i tiden av det Stora Spelet för den ryska arméns räkning samla in spaningsuppgifter i länderna bortom den asiatiska gränsen".
Rysk expeditionsutrustning: försvarets MRE. Friluftsbutik i arktiska Ryssland. Bloggens foto.
Det intressanta är att föreningen är aktiv än idag. Vildhästexpeditionerna må tillhöra det förflutna, men det finns många olika spännande projekt som går att utföra med vetenskaplig mantel. Khairulin visar upp en bild från för ”Geografilärarnas nationella rikskonferens”. Talaren är lite otippat inte någon geografiprofessor utan Sergej Shojgu, Rysslands försvarsminister. Uppenbart har konferensen samlat ett gäng extremt nischade geografikunniga - bakom Shojgu ser vi logotypen ”Den Ryska Geografiska Föreningen, bildad 1845”.
 Sergej Shojgu, Moskva, november 2016. Logotypen bakom lyder: ”Den Ryska Geografiska Föreningen, bildad 1845”.
För att återkoppla från historiska händelser till modern analys citerar Khairulin Mark Voyger och presenterar hans visualisering av rysk hybridkrigsföring modell ”Hydra” (går att se i intervjun med Voyger här, scrolla ner en bit). Sovjets och senare Rysslands utveckling av moderna militära massförstörelsevapen har gått över till en ny nivå. "Den massiva användningen av sofistikerade stridssystem med taktiska syften leder till förändring i krigets natur. Den kräver utveckling av fundamentalt nya former och tankesätt när det gäller användandet av trupper och styrkor vid lösningen av militära uppgifter". Förutom termen "stridssystem” som används i vetenskapliga sammanhang talar han även om begreppet "system för militära ändamål". En stats kulturcenter i något land kan alltså bli till ett stridssystem.

Här pausar Khairulin och säger att innan nästa slide visas vill han påpeka att det absolut inte ska tas som en provokation, utan som ett vänligt och uppriktigt försök att förvarna. Den fullsatta salen blir ännu mer allvarliga, och han klickar vidare.
Generalmajor (reserven) Oleg Khairulin föreläste som privatperson. Bloggens foto.
Bilden behandlar hur riskerna berör Sverige. Det bor tex 90,000 rysktalande personer i vårt land. Den ryska diasporan i Sverige är på sina nivåer välorganiserad. Det finns tex ett flertal officiellt registrerade föreningar: Ladya, Vackra Rosen, Compatriot, Berus, Resurrection – som tillsammans ingår i ett förbund. Enligt sina stadgar ska Förbundet: Främja den ryska kulturen i Sverige, främja närmare kontakter mellan Ryssland och Sverige, främja integrationen av ryssar som lever i Sverige i det svenska samhället, samt motstå de nationalistiska tendenserna.

Vidare ger Khairulin några faktiska exempel på Rysslands hybrida resurser i Sverige: Kolarctic gränsöverskridande partnerskapsprogram; det regionala programmet "Sheshupe"; samarbete mellan brödra- och systrastäderna; gemensamma forskningsprojekt, som till exempel SIPRI.

Oleg citerar forskaren Sergej Kulik, som har en hög position i ryska presidentens omedelbara närhet, och är samtidigt involverad i SIPRI samt är författare av ”Ryssland i Baltiska Labyrinten”. Khairulin menar att den är läsvärd då den visar de största diskurserna som sker i Ryssland angående Sverige, och visar tydligt hur Sverige tillhör Rysslands omedelbara intressesfär. Den slutgiltiga frågan är: vad ska Ryssland företa sig? Och vad är den optimala agerandemetoden?

Som ett av de sista rönen för att runda av föreläsningen konstaterar Khairulin följande: ”Att förebygga riskerna och hålla hoten på avstånd anses idag vara det mest verksamma sättet för såväl statliga som mellanstatliga skyddssystem. En fortsatt utveckling mot en integration av metoder, verktyg och processer beträffande samhällets hela informationsutbud, såväl defensivt som offensivt, borde prioriteras.” Han lägger till att ett bättre samarbete mellan politiska aktörer med europeiska värderingar som grund är det enda alternativet för ett pålitligt och proaktivt skydd. Något skämtsamt tillägger han att hans världssyn är något nojig, men inte utan anledning. ”Jag brukar säga att om allt runtomkring mig verkar okej, så betyder det att jag har tappat vaksamheten. Ta med det här citatet, använd er av det.”

Det hinns endast med en fråga efter föreläsningen, och den gäller just parallellen mellan krigsföring och spel. Khairulin tar ett brett perspektiv på svaret: spel används för att alla vill minimera risker och eventuella förluster. Men det betyder inte att det bara går att lära sig reglerna och spela efter dem. ”Varje spelare måste vara beredd på en ändring av spelreglerna”. För att kunna tala om framtiden skall spelteori gärna användas för modellering och prognostisering. Han citerar Lord Palmerstons citat om att inte ha konstanta fiender eller allierade, utan endast nationella intressen. Ju mindre konflikter det finns mellan olika nationella intressen, desto mer samarbete kan uppstå. Optimalt ska man inte behöva spela mot varandra, utan bara leva med varandra. Men idag ser det inte så ut.

Bert Sundström, från Ryssland utvisad utrikeskorrenspondent för SVT 2002 - 2005, fick ordet efter Khairulin, och belyste hur enkelt det i Ryssland har varit att få med sin egen befolkning på tåget genom att ta över informationskanalerna. Hybridkrig handlar inte om att skjuta på folk, utan att få dem att vackla i sin uppfattning och beskrivning av verkligheten, vilket Ryssland har lyckats väldigt väl med.
Bert Sundström, fd Moskvakorrenspondent åt SVT. Bloggens foto.
Sebastian Bay från Natos strategiska kommunikationscentrum Stratcom, där även Sverige är deltagande, berättar hur de har följt informationskrigsföringen sedan 2014, och erkänner att det är ett mycket fascinerande ämne som de försöker förstå, och nu även besvara och bemöta. En del av detta är förstås MSBs satsning på föreläsningar om att bemöta informationspåverkan (går att besöka eller boka via Psyopsförbundet).

Sebastian ställde en fråga till föregående talare - med de lärdomar de har idag, vad tror de hade behövts 2014? Finns det några förbättringspunkter som kanske även är tillämpningsbara idag?
Sebastian Bay, Nato Stratcom. Bloggens foto.
Bert Sundströms svar var att grundproblemet 2014 var att Ukraina inte hanterade självständigheten på rätt sätt. Man hade inte en tillräcklig nivå av demokrati, ett av problemen var tex korrumperade politiker och oligarker. Man borde ha visat folket att samhället var på bättringsväg, för att befolkningen skulle se en ljusning och både uppleva en större livskvalité samt en kontrast mot hur folk har det i Ryssland.

Oleg Khairulin svarade att det med att få folk att känna sig nöjda med livet är inte något som är en lösning. ”De flesta är aldrig nöjda med vad de har”, sa han med ett snett leende. Ingen medborgare kommer någonsin vara fullständigt nöjd – ärligt talat är vi i Sverige ett ganska bra exempel på det. Han betonade dock att landets regeringsmakt är den viktigaste stabilitetsämnet. Statens och maktens struktur spelar in, och framför allt ledningens agerande och lojalitet.

När det kommer till efterfrågade konstruktiva tips och lärdomar svarar han som följer: i Sverige som i Ukraina fungerar samma evigt sanna princip - att vara närvarande i konfliktområdet innan motståndaren. Här inflikar Sebastian Bay med ett bra exempel på hur man arbetar med exakt detta - i form av NATOs Enhanced Forward Presence i Baltikum och Polen. Bloggens egen kommentar är att den svenska permanenta närvaron med fastanställd trupp på Gotland är ett annat.

Föreläsningen avslutas av Johan René, ordförande Försvarsutbildarna Stockholm, som poängterade att trots att vi i Sverige inte alltid kan dra samma slutsatser som Ukraina på grund av geografiska, demografiska, politiska och ekonomiska skillnader, så är vi inte heller helt utan svagheter, och bör fundera på hur motståndaren spelar spelet, vad de kan utnyttja, samt greppa helhetsbilden.

Tack till Oleg Khairulin för bilderna.

Tack till Försvarsutbildarna för inbjudan och möjligheten att publicera referatet.


Notera att kommentarer förhandsmodereras och Kremls inflytelseagenter, troll och nyttiga överutmanade underrättas härmed om att ni inte behöver anstränga er med att kommentera - ni kommer inte släppas igenom. Det samma gäller landsförrädare och femtekolonnare som Svärjevänner och andra som hatar västerländska värderingar, västerländsk demokrati, ett demokratiskt och fritt Sverige, eller hyllar diktaturen i Kreml eller Ryssland, ett land där allmänheten lever i misär under den kleptokratiska fascistiska diktaturen. Det samma gäller alla foliehattar. Ni behöver inte återvända till bloggen. Demokratiska principer som yttrandefrihet är inte ett verktyg ni ska få använda för att motarbeta ett fritt Sverige och svensk demokrati, samt gå en diktaturs ärenden.

Dagens Industri uppmuntrar aktieköp - när lågkonjunkturen står för dörren

$
0
0
Dagens Industri verkar uppmuntra aktieköp för de som behöver media som hjälp för sina investeringar. I två rubriker på DI.se idag sades det att man skulle köpa aktier, men vad som står i artiklarna går ju inte att läsa om man inte betalar rätt stora pengar. Samtidigt står lågkonjunkturen för dörren och Nordea varnade rent av för att svensk BNP backade under tredje kvartalet.
Dagschart OMXSPI

Nu har ingen som rekommenderar något på Internet något som helst juridiskt ansvar. Ansvar gäller bara om man tecknar avtal om detta, så Dagens Industri kan skriva vad de vill.

Idag låg följande rubriker ute:
"Våga vara girig - köp aktier mitt i paniken"
respektive
"Nu väntar supertid på börsen - bli en vinnare i vinter"
Kanske menade den andra rubriken att man ska ta negativa positioner?

Dock, för att det så kallade storkapitalet ska kunna gå ur sina positioner, måste det finnas någon som köper. Kort sagt så kallade småsparare som stoppar sina pengar i aktier och aktiefonder. Det är gissningsvis dessa man förmodar tar sina investeringsråd ifrån en svensk dagstidning. Nej, sannolikast är väl att olika skribenter i tidningar försöker snacka upp börsen och i själva verket är oroliga för sina egna sitt-still-i-båten-investinerar och har en naiv tro att det de skriver kan påverka makroekonomiska förhållanden och konjunkturcykeln så till den grad att allmänheten ska driva upp börsen.

Kom ihåg att om du är beroende av råd från media eller Internet för dina investeringar ska du inte syssla med investeringar. Kontakta istället din oberoende och timarvoderade finansiella rådgivare om du vill ha vägledning och förlita dig vare sig på media, bloggar, sociala medier eller forum på nätet. Alla är experter i en uppgång, det är när det vänder och går nedåt, som man får se vilka som vet vad de håller på med.

Statsministeromröstningen - nu fäller C+L borgerlig politik - redo stödja socialismen

$
0
0
Just nu sker omröstningen om Ulf Kristersson (M) som statsminister igång i riksdagen. Liberalerna och Centerpartiet har förklarat att de aktivt kommer rösta mot en borgerlig statsminister, som ska föra en borgerlig allians-politik. Åtminstone Centerpartiet har öppnat för att istället stödja en kommuniststödd socialistisk regering med Stefan Löfven (S) som statsminister. Det hela är ett kvitto på att den så kallade alliansen har spruckit. Sverige borde genomföra ett extraval när det nu visat sig att två partier inte alls står för den politik de gick till val på.

Tillägg: Rösterna blev 154 ja och 195 nej. Ulf Kristersson (M) blev inte statsminister. Samtliga M-KD-SD röstade alltså ja. Samtliga S-C-L-MP-V röstade nej. Alla lyckades både närvara och trycka på den av partipiskan dikterad knapp.
Riksdagen.
Ulf Kristersson (M) ska inte ha gett några som helst eftergifter eller löften till SD, utan vill pröva att regera med grunden i alliansenpolitik och söka stöd för denna i riksdagen. Detta är dock inte acceptabelt för Centerpartiet och Liberalerna som aktivt avser att rösta nej till en moderatledd regering.

Detta eftersom SD sagt sig stödja Ulf Kristersson (M) som statsminister. Utan några löften.

En Kristersson-regering skulle vara svag, och i praktiken vara en konsensusregering, där en bredare del av riksdagen ger sitt stöd, även om utgångspunkten blir en allianspolitik. Ett litet steg åt höger från innevarande socialistiska regering. Detta steg är dock oacceptabelt för partier som Liberalerna och Centerpartiet.

Centerpartiets Annie Lööf verkar vara villig att rösta för Stefan Löfven (S) som statsminister, medan det är oklart om Liberalerna kommer göra det.

Målet för Sverigedemokraterna är antagligen att få fram ett extraval, eftersom ett sådant sannolikt gör att åtminstone Liberalerna och kanske även Miljöpartiet åker ur riksdagen. Frågan är hur man ska navigera fram detta.

En lösning kan vara att lägga ner rösterna idag, och alltså inte visa sig rösta för Ulf Kristersson. Därmed står det bortom all tydlighet att C och L fällde Alliansen. Sedan kan SD hävda att de tänker rösta för Stefan Löfven och att de fått "vissa eftergifter", vilket förstås kommer förnekas. Då får C och L inget annat val än att också rösta mot Löfven. Annars ger de makt åt SD, med samma dagislogik som de redan tillämpar.

Intressant är att Socialdemokraterna och Miljöpartiet ofta fått stöd av SD i riksdagen under den gångna mandatperioden, likt alliansen fick 2010 - 2014, och alla partier har alltså regerat med stöd av SD, och gett makt åt SD. Men den här gången är det alltså annorlunda.

Oavsett finns inte alliansen längre och Centerpartiet har visat sig vara socialister, eventuellt även Liberalerna om de i nästa statsministerrunda röstar för Löfven. Det vore därför klädsamt att genomföra ett extraval, där väljarna får ta ställning till ett politiskt landskap som inte gällde inför valet i september, där Centerpartiet och Liberalerna hävdade att de skulle stödja, rent av ingå i, Alliansen. 

Antagligen är det få av Centerpartiets och Liberalernas väljare som visste att de röstade för en kommuniststödd regering, ett kommunistiskt parti som bland annat vill ge staten rätten att utan ersättning beslagta privat egendom som skog och mark.

Inflationen kvar över Riksbankens mål

$
0
0
SCB rapporterar idag att KPIF-inflationen ligger kvar över Riksbankens målnivå på 2.0%, men fortfarande inom det så kallade toleransintervallet på 1.0% till 3.0%. 
Årstakten för KPIF. Data: SCB
Inflationen fortsätter alltså att vara hög, även om vissa media uttrycker en förändring på 0.1 procentenheter som inflationen faller. Trenden ovan förblir stark och tydlig.

Framför allt var det energipriser - som till stor del är importerade priser på en internationell marknad, inklusive svensk el som styrs via Nordpools samarbetsområde - som bidrog till inflationen. Den svaga svenska kronan gör alltså sitt arbete.

0.6 procentenheter av de 2.4 procenheterna berodde på elpriset, 0.4 på drivmedelspriserna för fossilbilar. Livsmedel, där vi till pengavärdet importerar hälften (men inte till kalorier) steg med 0.3 procentenheter, och restaurangerna hängde på med 0.2 procentenheter.

Den som tycker att mat, el, värme och transporter blivit för dyrt kan snutta näring från hörnet av en nyköpt mobiltelefon, och krama den för värme, då fallande priser på mobiltelefoner bidrog till större delen av post- och telekommunikationspostens -0.2 procenheter. Detta är också enda posten som SCB angav dämpade KPI.

Kort sagt ger inte KPI och KPIF något stöd för att inte Riksbanken ska höja räntan. Gissningsvis kommer man inte höja räntan ändå, eftersom man aldrig klarar av att prognosticera sitt eget beteende.

BT recenserar Höstsol och Höstregn

$
0
0
"Med vad kan man då begära, än att recesenterna skildrar sina intryck av den bok de har läst? Att de hjälper oss förstå boken. [...] Man kunde önska sig, att kritikern försökte foga in boken i något sammanhang. [...] [Författare] begär inte en hoprafsad hög av konstateranden, utan en organisk helhet av insikt." - Karin Boye
Det är alltid kul med recensioner, och en del recensioner är roligare än andra. Lokalblaskan Borås Tidning har recenserat Höstsol och Höstregn, och dessa recensioner har också återpublicerats i samtliga av Gota Medias andra lokalblaskor. Särskilt kul är det att bli jämförd med George Orwell eller Karin Boye.
Soldaten från spanska inbördeskriget Eric Arthur Blair, mest känd under sin författarpseudonym George Orwell.
Glädjande nog har alltså både Höstsol och Höstregn blivit recenserad av Borås Tidning, vars kulturredaktion håller en mycket hög ambitionsnivå och strävar efter att inte stå storstadspressens kvalitet efter. Det är förstås positivt, eftersom man återpublicerar sina spalter i samtliga Gota Medias lokaltidningar, med hundratusentals läsare som alltså får sina själar fyllda av BT:s finkulturella strävanden.

Förra året recenserade Mats Palmqvist Höstsol åt Borås Tidning, vilket var mycket glädjande. Rubriken var "Tröttsam domedagsthriller". Han verkade fokusera på en enda rad i boken, där den fiktive Christian kallar ett gäng anti Nato-demonstranter för foliehattar. Ett citat ur Palmqvists recension:
"Machomännen (och dito kvinnan) ser med förakt på hur vi vanliga simpla människor blir rädda när det smäller. Vi som inte vet hur man hanterar några som helst vapen. Och som heller inte vill lära oss. Vi som föraktfullt kallas "foliehattar"."
Därefter följer ett långt stycke där recensenten diskuterar författarens personliga egenskaper, eller åtminstone recensentens uppfattning om författarens personliga egenskaper. Tyvärr finns inte denna kulturella höjdpunkt i mitt författarskap kvar på nätet, så jag kan dessvärre inte länka.

Nu har BT återkommit med en recension av Höstregn, denna gång signerad Per-Axel Svensson. Trots allt skrev Mats Plamqvist att han inte klarade av att läsa en bok likt Höstsol igen och tyckte att jag skulle tagga ner "en ganska stor smula".

Svensson kallar istället Höstregn för en dystopi, och jämför mig med George Orwell och Karin Boye, och kallar mig för vapenfetishist. Det är också vad han kallar alla mina läsare genom rubriksättningen "Sätilabons spänningsroman är läsning för entusiastiska vapenfetischister".

Svensson förklarar att han personligen har en idiosynkrasi mot vapenskrammel och konspirationsteorier. Idiosynkrasi är ett svårt ord, som enligt Wikipedia betyder 
"Idiosynkrasi är en intensiv motvilja eller överkänslighet som inte utan vidare kan förklaras. Den är ofta starkt personligt präglad."
Jag tackar den beläste Per-Axel Svensson för sin självinsikt och tar med mig detta citat ur recensionen, där en samtidsroman kallas dystopi, något som normalt avser en framtidsskildring, vilket borde vara etablerat hos våra litterära experter:
"Dystopier, för det här är en dystopi, kan vara intressanta – ta Orwell eller Boye som exempel – men inte när de tycks författade av en vapenfetischist."
Ni kan läsa hela Svenssons recension här, även om den inte är skriven enligt Boyes recept. Mycket nöje och välkommen in på finkulturens kultursidor.

För övrigt - att spekulera och hänga ut någon för vederbörandes sexuella läggning, i synnerhet som tillhörande sexuell minoriteten vapenfetishist, torde inte bara vara djupt intolerant och fobiskt, utan även vara grund för förtal, hets mot folkgrupp samt brott mot GDPR.

Vad George Orwell - eller Eric Arthur Blair - tyckte om skjutvapen är vida känt. Han var till och med en av dem som i egenskap av frivilliga i spanska inbördeskriget tog till vapen mot fascismen. Lika känt är vad Boye tyckte om recensenter.

Avslutningsvis utpekades Jan Guillou på sin tid för att "ha vapenkomplex" i direktsändning hos SVT. Du kan aldrig gissa vad som hände sen.

Tesla Model 3 nu i Sverige

$
0
0
Tesla visar nu upp sin mellansegmentsmodell Model 3 i Sverige. Initialt hittas den från och med idag på utställningslokalen på Mall of Scandinavia, men kommer sedan dyka upp i Täby Centrum och senare i Göteborg och Malmö.
Tesla Model 3. Foto: Tesla.
14 - 25:e november hittas alltså Model 3 för provsittning i Mall of Scandinavia. Därefter kommer den finnas i Täby Centrum.

Mellan 24:e november och 8:e december kommer en Model 3 att hittas hos Tesla på Södra Hamngatan i Göteborg.

Från 17:e december finns bilen att beskåda på Boplatsgatan i Malmö.

Det går än så länge bara att spekulera kring vad priset blir, men bloggens bedömning är från 550 000:- SEK och uppåt för versionen med lång räckvidd. Med alla tillval som fyrhjulsdrift, luftfjädrings, premiumpaket, inrednings- och färgtillval, autopilot och sportmodellen P, kan den nog landa på över 800 000:- SEK, dvs en liten bit under den billigaste Model S.

Versionen med kortare räckvidd kanske kan kosta så lite som 450 000:- SEK, men med vanliga tillval lär även den oftast landa på över 500 000:- SEK. Att den alltså blir dyrare än t ex Nissan Leaf är lika självklart som att en BMW kostar mer än en Nissan. Andra har lite mer orealistiska förväntningar på priset.

Vuxendagisskatten klubbades av riksdagen - teveavgiften ersätts med skatt på döda

$
0
0
Riksdagen klubbade idag vuxendagisskatten, som ska finansiera propagandakanalerna SVT, SR och UR. Istället för teveavgift ska 1% av din inkomst dras för att finansiera vuxendagisen på SVT, SR och UR, som oavsett vad de gör ska få sina pengar. Även döda kommer beskattas.
En viktig fråga tyckte avgående kulturminister Alice Bah Kunke.
En procent av din inkomst ska från årsskiftet gå för att finansiera vuxendagisverksamhet med riskfria livstidsanställningar hos Sveriges Radio, Sveriges Television och Utbildningsradion. Riksdagen klubbade idag igenom detta. Samtliga partier röstade fegt för - även liberala partier som C, M, L och KD - av rädsla för att annars utsättas för straffande diskriminerande behandling av SVT:s och SR:s nyhetstjänster. SD röstade emot, men motarbetas redan av SVT och hade alltså inget att vinna på att stödja förslaget.

Vuxendagisen kallas normalt Public Service och ska med den nya skatten vara oberoende - de ska få sin finansiering även om ingen vill se eller lyssna på dem, och oavsett hur politiskt och ideologiskt vinklade de är. Politikerna ska inte heller få stoppa eller straffa politisk och ideologisk hårdvinkling.

Även döda ska betala skatten, då dödsbon kommer beskattas för hela dödsåret, om det fram till dödstillfället fanns inkomster.

Taket på vuxendagisskatten blir 1300:- SEK per person. För ett hushåll med två vuxna med normala löner blir det en höjning med drygt 8% från dagens 2400:- SEK om året till 2600:-. Har man också hemmavarande 18+ gamla barn med inkomster blir höjningen ännu större.

Rimligt hade varit att kapa ner SVT till en kanal och SR till lokalradion P4 pga dess roll i svenskt totalförsvar och krisberedskap. Möjligen kunde delar av P1 kunnat vara kvar. Ej heller skulle något utländskt innehåll köpas in - detta kan av de som vill se dem tittas på via de kommersiella betaltjänsterna, så kan vuxendagiset ägna sig åt fingerdockor och liknande produktioner.

Vuxendagisskatten tas alltså ut på alla 18+, levande som döda, oavsett om man har teve eller ej, och oavsett om man tittar eller lyssnar på vuxendagisens innehåll. Mitt förslag är att alla i protest från och med idag avanmäler sitt teveinnehav. Du avanmäler online hos Radio & Tv-tjänst i Kiruna AB. Det kan bedömas som osannolikt att Radio & TV-tjänst orkar med att kontrollera hushållen vid massavanmälan, och rimligtvis söker deras anställda redan nya jobb och uppvisar nog minimalt med engagemang.

Preppingföreläsning i Säffle 18:00 ikväll torsdag

$
0
0
Ikväll håller jag en preppingföreläsning på Säffle bibliotek klockan 18:00. Detaljer hittar ni här.
Föreläsning. Dock inte om prepping.
Jag tar även med några böcker om ni vill köpa och få signerat, alternativt kan ni ta med egna tidigare inskaffade böcker för signering.

Vi ses där!

Bostadspriserna backar i hela landet - utom Malmö

$
0
0
Bostadspriserna backade i hela landet under oktober rapporterar Valueguard. Undantaget är Malmö. Säsongsmässigt är nedgången dock låg och säsongsjusterat kan den ses som en uppgång. Valueguard rapporterar också, dock utan konkreta siffror, att priserna har fortsatt falla i Stockholm under november.
Lägenhetsprisindex HOXFLATSTO för Stockholm.
Samtliga Valueguards index, utom för lägenheter och villor i Malmö, backade alltså i oktober. Detta är i linje med SEB:s boprisindikator där just Skåne avviker positivt. Hårdast nedgång i oktober ser man för villor i mellanstora svenska städer, som backade med 2.3%.

Trots att prisraset började förra hösten är fortfarande priserna ner på 12 månader, undantaget Malmö. Lägenheter i Stockholm -2.6%, Göteborg -3.8%, och hela landet -2.9%. Villor har gått -0.5% på 12 månader, i Stockholm -4.2% och i Göteborg - 0.8%.

Valueguard påtalar att nedgången följer säsongsmönstret och att säsongsjusterat ska Sverigeindex ses som stigande med +0.4%, kontra faktiska -0.9% på en månad.

Extra intressant är att man nu också tittat på den preliminära utvecklingen för Stockholms bostadsrättspriser.
"Vi har även undersökt hur bostadsrättspriserna i Stockholms kommun utvecklats den första halvan av november. Där ser vi en fortsatt nedgång i priserna jämfört med oktober."
Nedgången fortsätter alltså i Stockholms bostadsbubbla under november, men det finns inga konkreta siffror.

BREAKING: Sänkta försvarsanslag - avgångsregeringen kapar verksamheten med 1.4 miljarder

$
0
0
Den socialdemokratiskt ledda avgångsregeringen sänker Sveriges försvarsbudget för försvarets verksamhet med nästan 1.4 miljarder kronor i den opolitiska budget som presenterades idag. Faktisk utbildning, träning, övning och verksamhet ska alltså kapas ner till förmån för ett klassiskt socialdemokratiskt pappersförsvar, som ser bra ut på pappret.  
"Så här mycket sänker jag budgeten för försvarets verksamhet."
Avgångsregeringens budget var tänkt att bara fortsätta enligt tidigare anslag, justerat för t ex inflation, och i övrigt bara lägga sådana ändringar som har ett brett stöd i riksdagen. Nu visar det sig dock att man kapar verksamhetsbudgeten för Försvarsmakten med nästan 1.4 miljarder.
Källa: Regeringen (PDF).
Detta är också en neddragning från tidigare siffror ur budgeten för 2018. Försvarsmakten har begärt ökade anslag för att inte tvingas dra ner på verksamheten. Medan andra myndigheter får dessa anslag, får alltså inte Sveriges försvar detta.

Samtidigt sägs det att vi ska utbilda fler värnpliktiga. Så verksamhetsbudgeten ska nu med mindre pengar täcka fler i utbildning. Det är en ekvation som endast en socialdemokrat kan få ihop.

Slutresultatet är pappersförsvaret, en gammal socialdemokratisk institution från kalla krigets senare decennium. På pappret har man beställt olika utrustning som sedan antingen aldrig levereras, eller står i (fel) förråd utan att någon utbildas, tränas eller övas på den. Alltså den av försvarsnostalgiker så hyllade värnplikten ("det var bättre förr").

Har nedskärningar av försvarets verksamhet alltså ett brett stöd i riksdagen? Det vore då angenämt om de partier som stöder neddragningar av svenskt försvar meddelar detta.

Neddragningarna bryter klart och tydligt mot principerna för avgångsregeringens budget - de är vare sig politiskt okontroversiella, och de bryter mot de anslag som angavs för 2019 i 2018 års budget, och sänks även där cirka 1.4 miljarder kronor.

Den tyska ekonomin och BNP krympte i tredje kvartalet

$
0
0
Den tyska ekonomin krympte under tredje kvartalet. Upprepar sig detta sista kvartalet är Tysland i recession. Den svenska avgångsregeringen låtsades idag som ingenting i sin budgetproposition och har inte justerat ner gissningarna ("prognoserna") om den svenska ekonomins tillväxt nästa år.
Dagschart tyska börsindexet DAX. Dödskors sedan i mars i börsindex.
Reuters uppger att största orsaken till att Tysklands ekonomi backade med 0.2% under tredje kvartalet var minskad bilexport, inklusive de tyska fossilbiltillverkarnas oförmåga att anpassa sig till den nya WLTP-körcykelns utsläppsmätningar.

Den svenska avgångsregeringen låtsas dock som ingenting angående svensk ekonomi och har inte i dagens budgetproposition justerat ner gissningen för nästa års svenska BNP-tillväxt, som alltså styr skatteintäkter och mycket på utgiftssidan. Den ligger kvar oförändrat på 2.1%, precis över lågkonjunktur, även om man justerat ner till lågkonjunktur för 2020 och 2021.

Nordea har varnat för att även Sveriges ekonomi kan ha krympt under tredje kvartalet. Med tanke på att en av våra största handelspartners drabbat av detta är det knappast osannolikt att det samma gäller Sverige.

Återstår att se när berättelserna om den svenska superekonomin väl svänger i media. Kanske är detta anledningen till att ingen egentligen verkar vilja ta över som regering. Inte ens avgångsregeringens Stefan Löfven (S) verkar vilja fortsätta regera, då han tackat nej till att leda ytterligare en sonderingsrunda efter gårdagens avslag för Ulf Kristersson (M) i riksdagens votering.

I övrigt ligger nu svenska börsen bara någon dag från ett äkta dödskors.

Svagaste exportchefsindex sedan 2016

$
0
0
Exportchefsindex (EMI) för svenska exportföretag var den svagaste noteringen sedan 2016. Ännu en punkt att lägga till listan över konjunkturtecken. Då har ändå exportbolagen (tillverkningsindustrin) varit det enda hållit sig kvar i överhettat läge enligt konjunkturbarometern.
Exportchefsindex 2007 - 2018. Data: Business Sweden
Exportchefsindex är alltså det sämsta sedan 2016. Business Sweden är dock noga med att påtala att index fortfarande är positivt, dvs över 50, vilket det varit sedan 2012 i denna osedvanligt långa artificiellt minusräntedrivna konjunkturcykel.
"Trots fortsatt nedgång ligger index betydligt över 50-strecket, vilket indikerar att det råder fortsatt optimism bland exportföretagen och goda framtidsutsikter.Det var framför allt synen på nuläget som drog ner optimismen bland exportföretagen. [...] Samtliga delindex vände nedåt med undantag av förväntad lönsamhet i exportförsäljningen. Det indikerar att allt färre exportföretag har en optimistisk syn, särskilt i nuläget, jämfört med föregående mätning."
Försvagningen bör ses som ännu ett konjunkturtecken. Tillverkningsindustrin var den enda sektorn som fortfarande var kvar i överhettning vid senaste konjunkturbarometern, men lär knappast vara kvar där längre nu. Den sista motorn i den svenska konjunkturen ser alltså ut att börja hacka, trots minusräntor och svag krona.

Jag killgissar att EMI går att använda som köp- och säljsignal på börsen, men har inte tittat närmare på det.

Billig elbilsladdning i Säffle - 35 mil för elbil räcker fortfarande

$
0
0
Gårdagens föreläsningsresa till och från Säffle gick förstås utmärkt med elbil och även en ort med mindre än 10 000 invånare erbjuder tolv publika laddplatser. Även om de är belagda med avgift, så visade sig en av dem vara mycket prisvärd med en kostnad på under 1:- SEK per kWh.
Laddning i Säffle. 24 A trefas växelström för 15:- SEK per timme. 
Resan till och från Säffle kunde egentligen hanteras utan laddning. Det handlade trots allt bara om 472 kilometer tur och retur. Även om det är mestadels motorväg från Landvetter till Trollhättan, så är resten av sträckan antingen trefilig 100-väg eller 50-60-80-vägar. Förbrukningen i ena riktningen landade på 175 Wh/km, och med initiala 94% i laddning och därmed 94 kWh räckte laddningen 537 km. Dessutom finns Teslas Supercharger-station i Kungälv för en enkel avstickare på hemvägen om det skulle knipa.
240 km blev sträckan och snittet blev 175 Wh/km trots nedåt fyra grader utomhus. Fulladdad skulle detta ge 571 km i räckvidd på en laddning på min Model S 100D.
Däremot är det med elbil onödigt att inte passa på att ladda när man kan.

Säffle erbjuder åtminstone tolv publika laddplatser enligt uppladdning.nu, varav en CCS/CHAdMO-snabbladdare vid OKQ8. Åtta av dem hanteras av tjänsten Laddkoll.se och tillhörande app för betalning och laddstart för de 3.7 kW, 11 kW och 22 kW type 2-laddstolpar som antagligen kommunen ordnat.

Den kraftigaste av dem visade sig ligga intill kommunhuset inom ett stenkast från biblioteket där jag skulle föreläsa.
Det blev snabbt fullt inför föreläsningen och fick bäras fram ytterligare stolar. I slutändan var det nästan 50 åhörare, vilket är fantastiskt kul för en relativt liten ort som Säffle. Här innan fler stolar plockades fram.
Laddningen är dock inte gratis. De två platserna, varav en var ICE:ad (internal combustion engine, förbränningsmotor) av en fossilvolvo, kostar 15:- SEK per timme att nyttja. Växelströmsladdstolparna kunde här alltså ge maximalt 22 kW, vilket få bilar stöder. Min Tesla stöder dock 16.5 kW, vilket innebar att jag på den tid jag var i Säffle betalade 36:- SEK och laddade nästan 40 kWh. Priset blev alltså under 1:- SEK per kWh inklusive alla skatter och moms och billigare än att ladda hemma. En förlustaffär för kommunen och/eller Laddkoll.se. Dock har de flesta bilar svagare inbyggda laddare. Hybrider ofta maximalt 3.7 kW, Hyundai Ioniq 7.4 kW osv. Då blir förstås priset betydligt högre per kWh.

Så nästan fulladdad - resan upp hade dragit 42 kWh - var det sedan bara att sätta sig hem igen.

Laddkolls tjänst var för övrigt trevlig, snabb och fungerade utan problem, vilket man t ex inte kan säga om Vattenfalls inCharge-app, som annars är den jag oftast använt vid betald elbilsladdning.

En inflikning om inbyggda laddarna i Tesla S och X. Äldre bilar hade antingen 11 kW standardladdare, eller dubbla laddare som tillval och 22 kW. Idag har bilarna som standard 16.5 kW inbyggd laddare. Ska du köpa en begagnad Tesla är det bra att notera vilken maxkapacitet du kan få vid 22 kW type 2-laddning.

Vän av ordning kan notera att även om bilen vid 100% laddning under dessa temperaturer nedåt fyra grader skulle ha 571 kilometers räckvidd, så var detta en resa på 240 km innan laddning gjordes. Mitt tidigare uttalande att 35 mils räckvidd duger för en elbil i Sverige söder om Dalälven, åtminstone en Tesla med snabbladdningsnätverket Supercharger och kraftig inbyggd laddare vid destinationsladdning enligt ovan, står jag alltså fast vid.

Ska man skaffa en Model 3 räcker det således med short range även för ovanstående resa med två timmar på destinationen. Annars kunde man tagit en fika eller middagen på OKQ8 med snabbladdaren. Eller fortsatt till Grums för Tesla Supercharger. Nu blev det istället kebaben vid torget i Säffle.

För övrigt kommer inte Model 3 att få gratis supercharging, som dock fortfarande är billig med 1:90 SEK per kWh. Samtidigt är det nu officiellt att Tesla Model 3 (och sannolikt framtida S och X) kommer ha inbyggd CCS-kontakt istället för Teslas type 2-kontakt med Superchargermodifikation. Superchargerstationerna kommer framöver ha dubbla kablar, både för CCS och Teslas gamla kontakt. Type 2-kontakt kvarstår förstås eftersom halva CCS-kontakten är just en type 2. Initialt är det osäkert om samtliga superchargerstationer hinner byggas om tills Model 3 finns i Sverige.

Oavsett - 35 mil för en elbil söder om Dalälven ser fortfarande ut att hålla och jag har ännu inte kört en längre sträckan än detta utan en naturlig kortare paus nog för laddning, t ex lunch, fika, toalettbesök eller förarbyte. Eller någon timme på destinationen enligt ovan. Andra har förstås andra körvanor, utan jag kan bara tala anekdotiskt för min del. Men vet ni vad, ni kan fortsätta köra era fossilbilar om ni nu gillar köra 5-6 timmar utan en enda paus. Hoppas ni också har autopilot och därmed får en mycket avslappnad och avkopplande körning, och inte kommer fram stela och hålögda.

Säffle är en trevlig och vacker stad. Har din elbil en kraftigare inbyggd laddare är det mycket billigt att ladda vid kommunhuset, och tvärs över gatan hittar du kebab och pizzeria, eller en Sibylla runt hörnet. De flesta som kör Tesla fortsätter antagligen istället några mil till Grums Supercharger för snabbladdning på 120 kW.

Se även tidigare inlägg med en introduktion till elbilsladdning.

Ska du köpa/leasa/anskaffa en Tesla Model S eller X, använd denna länk för att få sex månaders gratis Supercharging. Detta gäller för beställningar fram till 10:e december. Sedan brukar villkoren ändras.

Timmätningen sparade 13 - 17% av elhandelskostnaden i september och oktober

$
0
0
För september och oktober blev besparingen med att ha rörlig timmätning av elförbrukningen istället för schablonmässig förbrukning 13% i september och 17% i oktober. Detta är i linje med besparingarna i juli och augusti.
Huvudelskåpet för fastigheten, före installation av separat B-jordfelsbrytare för elbilsladdningen.
Med solkraftsproduktion vintertid och elbilsladdning nattetid, samt ingen el för uppvärmning följer inte hushållet schablonen för hur elkonsumtionen ser ut över dygnet. Därmed finns det pengar att spara på faktiskt timmätning av förbrukningen. Därav har jag rörlig timmätning av elförbrukningen och betalar timpriset för elen, plus påslag, elcertifikat och moms. 

Jag använder Falkenberg Energi, som också betalar mig 70 öre per såld kWh solel.

Totalt betalade jag i september i snitt 57.15 öre för el inklusive moms, plus 2.90 för Falkenberg energis egna påslag inklusive moms, och 9.99 öre inklusive moms för elcertifikat. Summan blev alltså 57.15+2.90+9.99=70.04 öre per kWh. Falkenberg Energi listar rörligt elpris obundet inklusive elcert, påslag och moms till 80.50 öre per kWh för månaden. Besparingen kontra rörligt att köra timmätning med min förbrukningsprofil över dygnet blev alltså 70.04/80.50=13%.

För oktober blev siffrorna 55.98+2.90+8.20=67.08 inklusive elcertifikat, påslag och moms. Här listar Falkenberg Energi priset 80.76 inklusive allt, och besparingen blir alltså 67.08/80.76=17%.

Elcertifikaten, påslagen och momsen kommer man förstås inte undan oavsett vad man har för avtal, så egentligen ska man väl jämföra priserna utan dessa, dvs 57.15/1.25=45.72 kontra (80.50-2.9-9.99/1.25=54.08 eller en besparing på den påverkningsbara delen om 15% i september.

Med fyra månaders data har alltså besparingarna på grund av timmätning varit 16%, 18%, 13% och 17% för de olika månaderna.

Bäst hade förstås varit att ha bundit elpriset i våras på under 40 öre per kWh. Och nästa år blir intressant när vi stänger ner ytterligare kärnkraftverk.

Reaktionerna på JBP säger allt om den svenska tyckareliten och den svenska ankdammen

$
0
0
Jag har noll till övers för personkultledare som JBP (använder inte namnet för att minimera sökträffar och att personkultisterna ska komma rusande), men reaktionerna på hans inhopp i den svenska ankdammen säger allt om den svenska tyckareliten och svensk media. Det har varit underhållande att se reaktionerna, och hur tyckareliten inte har verktyg att angripa en utomstående de alltså har noll makt över.
Molnet JBP drar in över den svenska ankdammen.
Från första gången jag överhopades av mail om att jag måste titta på/läsa/tillbe JBP har jag haft en stor aversion mot mannen. Har väldigt svårt för personkulter, kulter, ideologier och religion, och när anhängarna i princip tycker att Messias har återvänt, så är det bara att vända ryggen till och ignorera.

Bortsett från att det är rätt gulligt att förvirrade män osäkra i sin egen manlighet har ett så stort behov av en fadersfigur som kan säga floskler, blandat med citat från forskning och egna åsikter och ej forskningsstödda slutsatser kring denna forskning, samt att normalt vetenskapsförnekare män helt plötsligt dyrkar samhällsvetenskaper som t ex sociologi, medan de förkastar naturvetenskapliga rön inom klimatforskningen, så tänker jag inte diskutera JBP:s budskap. Det är förstås positivt att förvirrade män med faderskomplex får någon som säger åt dem att städa sitt rum, och rent av läsa en bok. Finns inget att argumentera mot där.

Alla vettiga debattörer inser nämligen att man för att bemöta JBP behöver läsa in sig i några hundra timmar, men sådan ekonomi finns det inte hos den svenska tyckareliten. Betänk att en krönika i en rikstäckande tidning kanske ger dig tvåtusen kronor ex moms, före skatter och sociala avgifter. De som redan är pålästa specialister i ämnena saknar generellt en medial plattform, eller är inte intresserade av att bemöta någon i media, utan fortsätter med sin egen forskning. En del av dem är storartade forskare, men kanske inte så bra att ta fram i media.

Således ger en vettig debattör sig inte på JBP. Att göra det utan att ha tid att läsa in sig (och betalt för det, samt förstås vara underutmanade nog att klara av det) är dödfött. Den svenska ankdammen är helt enkelt för liten för att någon på rätt nivå ska kunna ta sig an JBP. 

Det blir då intressant att se reaktionerna på JBP.

För det första kan han inte kastas ut i kylan i Sverige, förvägras plattformar och inkomster. För han  bor och verkar i Kanada. Sverige är bara växelpengar för honom på en internationell arena. Plus att han badar i pengar vid det här laget, så kallade fuck you-money. Svensk media och tyckareliten har således inget de kan använda för att sätta press på honom. Bara att gratulera JBP till en skickligt identifierad affärsidé och målgrupp, med tillhörande segmentering.

Svenska tyckareliten har heller inte kompetensen ens att ge sig på bristerna. Att citera forskning är korrekt, egna slutsatser och framför allt åsikter som blandas in bland citaten kan dock angripas. Men utan att läsa all refererad forskning går det inte att som åhörare särskilja vad som är påhitt och vad som är forskning. Det är ett gott retoriskt knep, som är mycket svårt att hitta angreppsvektorer mot.

Istället blir det ad hominem-angrepp mot JBP i olika former, när det svenska tyckar-eliten och etablissemangets kompetensnivå utmanas. Normalt räcker det med konflikträdslan och den svenska konsensuskulturen för att kompetensnivån i svensk media inte ska exponeras. Sverige mår därför bra av att utomstående som JBP dyker upp och rör om i ankdammen.

Ska vi summera ankdammens reaktioner på JBP: "Du är dum, dumma dig, min pappa är större än din pappa, pilutta dig, va!"

Det finns undantag, men inga som har tillräckliga plattformar för att nå någon spridning.

Den svenska tyckareliten och etablissemanget behöver alltså skaffa sig kunskaper, kompetens, bildning och analyser så de kan bemöta utomstående. Men det kostar pengar och tar tid, två saker man inte har gott om svenska Mediasverige. 

Istället för att ha rätt i kunskaper gäller det i Sverige att ha rätt åsikter. Åsikter kostar nämligen ingenting att skaffa - vare sig tid eller pengar - och alla kan ha en åsikt oavsett nivå av personliga utmaningar och bildning. Åsikter är egalitära, alla kan ha en oavsett förutsättningar, vilket inte gäller kunskaper och underutmaningar.

Kom också ihåg att etablissemangets, medias och tyckarelitens reaktioner på JBP inte egentligen är riktade mot JBP. De är segmenteringar och positioneringar mot de egna målgrupperna, så du behöver inte egentligen bry dig om vad de skriver om du inte tillhör den tilltänkta målgruppen, där alla håller med tyckonomen.

Jag ser således fram emot fler indykningar av personer som JBP i den svenska ankdammen, oavsett vad det handlar om för ämne. Och nu när till och med vita kränkta män börjat respektera forskningsrön, så ser vi väl slutet på klimatförändringsförnekarna. Man kan nämligen inte handplocka forskning bara för att det stöder de egna förutfattade meningarna. I synnerhet som de mjuka forskningsämnena inte alls är i närheten av så absoluta som naturvetenskaperna (som inte heller är helt absoluta, men mer absoluta än de mjuka ämnena - på engelska betyder science naturvetenskap, inte vetenskap eller forskning).

Och du som är en av JBP:s personkultister. Motstå nedan att gå i försvar för JBP. Han är en vuxen människa, rejält mycket mindre underutmanad än vad du är, och har bevisligen klarat av att försvara sig själv, t ex i Kvartal. Men är man personkultist så är man. Ni är förlåtna. De flesta behöver trots allt en religion för att klara sig i en svår och komplicerad verklighet. JBP är åtminstone inte en låtsaskompis, även om hans omtanke om dig slutar vid bankkontot. Var nu en duktig gosse och gå nu och städa ditt rum, som JBP sagt åt dig.

Fredagsmys: Tre år utan att städa

$
0
0
Inlägget innehåller så kallade reklamlänkar, även kända som affiliatelänkar. Har du problem med det, klicka inte på dem. Om du klickar på den finns risk att bloggen får provision om du senare köper något.

Dags för lite härligt fredagsmys igen. Det har nu gått tre år sedan jag städade sist. Eller iaf sedan jag senast dammsög eller moppade golv. Detta tack vare hushållets städrobotar. Hela det 190 m2 stora huset städas normalt genom en insats på cirka 15-20 minuter i veckan.
Mopproboten iRobot Braava 390T. Numera finns öven Braava Jet 240. Här på golvet i biblioteket och slutligen slut på batteriet, efter hall, två badrum, allrum, kök och bibliotek.
Det är nu ungefär tre år sedan jag skaffade mig en iRobot Roomba 880 (närmast en Roomba 866 eller den numera wifiutrustade Roomba 895, eller mer high end Roomba 966), detta till och med innan dammsugarroboten blev årets julklapp det året.

Sedan dess har jag inte dammsugit, utan den totala tiden jag lägger på dammsugning handlar om runt fem minuter i veckan, i form av dels att tömma roboten på skräp och göra rent valsar mm, och dels i form av att på fredagar lyfta upp den till övervåningen. Tids nog kommer jag skaffa en robot till, sannolikt en Roomba 966 att ha på nedervåningen, där det pga in- och utgångar, kök och kamin för ved dammsugs tre gånger i veckan. Då åker den gamla upp permanent på övervåningen, som därmed kan hanteras automatiskt utan annan insats än tömning och rengöring av dammsugaren.

Jag har fortfarande inte behövt byta batteriet i robotdammsugaren, som fortfarande trots NiMH-batteri orkar med sina sysslor efter tre år. Däremot är lite valsar, filter, borstar bytta några gånger och styrhjulet utbytt en gång. Det senare på grund av slarv med rengöringen, som fick styrhjulet att sluta rulla och bli nedslitet.

Visst, jag har kvar en grovdammsugare ute i ladan, som ibland tas in för att totalrengöra kaminen. Och jag har en liten Elektrolux batteridammsugare, som används för att kanske en gång i månaden på fem minuter dammsuga trappan och nårgra skrymslen som inte roboten kommer åt. Grovdammsugare är också bra att ha tillgång till om man exempelvis tappar ett glas.

För två och ett halvt år sedan skaffade jag mopproboten iRobot Braava 390 T, och har sedan dess inte svabbat golven (slutade svabba för tre år sedan, medan jag började spara in pengar för köpet av Braavan, vilket tog ett halvår med några hundralappar i månaden - det är så jag köper grejer). Däremot har den roboten fått utbytt batteriet nyligen, då den inte längre orkade med två badrum, hall, kök, bibliotek och ett av vardagsrum/tre sovrum/allrum varje vecka. Visst en gång i samband med magsjuka i hushållet åkte en traditionell svabb fram för att sanera ett utrymme med klorin, för att minimera smittorisken. Men det är enda gången det svabbats manuellt på två och ett halvt år.

Total tid nedlagd på städning i veckan är 15 - 20 minuter, varav det mesta går åt till de två badrummen. Ibland kan man lägga extra fem minuter på en ordentligare badrumsstädning än standardnivån, och ibland 5-10 minuter på dammtorkning av hela bostaden. Dammtorkningen är dock mycket mindre frekvent när man har en robot som dammsuger varannan dag under veckorna - det blir helt enkelt mindre damm i huset. I övrigt ska dammsugarroboten byta våning, och mopproboten ska flyttas runt mellan olika rum. Den säger till när den är klar, men det hade varit bra med en uppkopplad variant som hade skickat meddelanden när den är klar.

Men normalt tar städningen 15 - 20 minuter. Förutsättningen är förstås att man håller saker undanplockade från golvet.

Jag kan inte tänka mig att gå tillbaka till livet innan hushållsrobot. Och nej, de har inte stulit några jobb. Tvärt om har de gjort att jag kan jobba mer, inte mindre. Kapa 2-3 timmars städning i veckan, leder till 100 - 150 timmar om året, eller lika många blogginlägg, alternativt 300 - 450 sidor bok i råmanusform, om den tiden skulle gå till skrivande.

Samtidigt som huset är renare än någonsin

Som alltid leder automatisering av repetetiva och enformiga sysslor till bättre liv och ger oss utrymme till mer högkvalitativt arbete. Robotiseringen är inget hot, vad än teknohaveristerna yrar om. Vi har aldrig förr haft så många i arbete globalt, aldrig haft så högt välstånd globalt, samtidigt som vi aldrig haft så hög automatisering och robotisering som nu. Ser fram emot att teknohaveristerna kastar ut sina diskmaskiner och tvättmaskiner och särskilt att de går tillbaka till att tvätta kläderna för hand med hink och skrubbräda.

Så jag önskar er ett trevligt fredagsmys. Antar att ingen av läsarna städar, ni har väl RUT-hjälp istället.

Terrorhotnivå 3 kvarstår - trots brittisk Sverige-varning - var vaksamma

$
0
0
Storbritannien har höjt sin varningsnivå för brittiska turister i Sverige till samma som för t ex Israel, Egypten eller Ryssland. I Sverige kvarstår officiellt fortfarande en hotnivå om 3 av 5. Kom ihåg att vaksamt lugn gäller för dig som privatperson, och var trygg i att terrordådet på Drottninggatan har lett till åtgärder hos berörda myndigheter. Så julhandla som vanligt, men var vaksam.
En svensk håller truten finns som klistermärke här.
Expressen uppmärksammade i veckan att Storbritannien höjde sin resevarning för Sverige till "very likely"att det kan ske ett terrordåd i Sverige. Detta i kontrast mot grannar som Norge och Danmark där det bara anges som "likely".
"Terrorists are very likely to try to carry out attacks in Sweden. Attacks could be indiscriminate, including in places visited by foreigners."
Hotnivån för svensk del är enligt britterna samma formulering som för Israel, Egypten och Ryssland, vilket nog är att betrakta som väldigt allvarligt. Den brittiska bedömningen bygger sannolikt på färsk underrättelseinhämtning.

Varningen har lett till viss oro och ryktesspridning i sociala medier och på vissa arbetsplatser, vilket bloggen tagit del av från flera håll.

Samtidigt har inte svenska Säpo höjt hotnivån från nivå 3, likt man gjorde med höjningen till 4 hösten 2015. En trea betyder "förhöjt hot", medan 4 betyder "högt hot". För att 4 ska ges behövs sannolikt konkreta underrättelser om förberedelser finnas, om än inte nödvändigtvis begränsade i tid eller plats, och en 5:a betyder att det föreligger ett specifikt hot, sannolikt avgränsat i både tid och plats, t ex "omedelbart förestående terrordåd mot offentlig plats i Stockholmsområdet de närmaste dagarna/veckan".

Det finns också politiska aspekter i hotnivån, dessvärre. Att höja nivån till 4 innebär utgifter och aktivitet för en lång rad myndigheter, och en 5:a - som sannolikt endast är lokal eller regional - innebär stora samhällsstörningar där man t ex kan behöva stänga ner kollektivtrafiken preventivt. En 5:a i Stockholm skulle innebära att all tågtrafik, pendeltågtrafik och tunnelbanetrafik stoppas, sannolikt även busstrafiken, samt att publika evenemang ska avblåsas, som t ex konserter, sportevenemang, teater och filmvisningar. Som alla förstår är 5 inte en hotnivå man tar lätt på. Däremot kan enskilda verksamheter vidta åtgärder på en 5-nivå redan vid 4:a, om det inte märks av för utomstående, vilket skedde hösten 2015. Kom ihåg att du inte är medveten om allt våra myndigheter gör, och att åtgärderna vid höjningen till 4:a 2015 mycket väl kan ha avvärjt ett terrordåd. Svenska myndigheter är inte inkompetenta, de är underfinansierade, vilket är en annan fråga. Även underfinansierade myndigheter kan kraftsamla och vidta effektiva åtgärder när det verkligen behövs.

Samtidigt utbyter västvärldens demokratiska underrättelsetjänster information med varandra. Britterna är historiskt mycket skickliga på att hantera terrorism, även om terrorister hela tiden anpassar sina angreppsvektorer för att hitta nya sätt att komma förbi åtgärderna.

Vet britterna något, vet även vi det. Däremot kan hotnivåbedömningar variera. T ex behöver det inte vara något konkret, utan britterna kan ha inhämtat terrorgruppers generella planering.

Att vi ligger kvar på nivå 3 trots den brittiska varningen innebär inte att svenska myndigheter ignorerar situationen, men den bedöms inte föranleda några utvändigt synliga åtgärder. Sluta således oroa dig mer än normalt, sluta sprida rykten i sociala medier, utan bibehåll ett vaksamt lugn och fortsätt ditt liv som vanligt. Terrorism är ett angrepp mot vårt sätt att leva och vår frihet, och om du anpassar dig och begränsar din frihet har terroristerna uppnått delmål.

Var också trygg i att svenska myndigheter har dragit lärdomar och vidtagit åtgärder sedan det tragiska terrordådet på Drottninggatan våren 2017. Allmänheten behöver dock inte veta vilka åtgärder, men bloggen kan intyga att åtgärder vidtagits.

Ta det lugnt i julhandeln, men var vaksam. Och om något händer, kom ihåg vad SOS Alarm ger för råd:
"Var uppmärksam på det du ser och hör
Vid terrorattack, lämna platsen genast om möjligt och sätt dig i säkerhet
Om du inte kan lämna området, leta efter en säker plats
Ring 112 så fort som möjligt, berätta så mycket du kan
Om möjligt, håll dig uppdaterad och följ myndigheternas anvisningar
Undvik ryktesspridning, sprid endast information från myndigheter och verifierade aktörer."
Kort sagt - stanna inte kvar och filma, utan avlägsna dig från platsen om du inte yrkesmässigt inom blåljusmyndigheter, sjukvård eller försvar kan tillföra något.

Ta det nu lugnt, var vaksam och ha en  god jul! Och håll koll på nödutgångarna i offentliga lokaler, något man alltid pga brandrisken ändå ska göra.
Viewing all 12867 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>