Quantcast
Channel: Cornucopia?
Viewing all 12873 articles
Browse latest View live

Kommunkrisen, HVB-döden och konjunkturen

$
0
0
Från flera håll rapporteras det till bloggen om att kommunernas och landstingens pengar till vård av barn som far illa nu är slut, och att det inte bara handlar om årets budget. Särskilt inom HVB sker nu allt fler nedläggningar ej kopplat till migration, BUP har stoppats i Västra Götalandsregionen. Arbetsgivare rapporterar också om tydliga konjunkturtecken.
Insert generic picture.
En arbetsgivare hos ett sedan 90-talet mellanstort privat rikstäckande vårdbolag sitter just nu i förhandlingar om att säga upp stora delar av personalstyrkan. Anledningen är den gryende kommunkrisen, där kommunernas socialtjänster vältrats på kostnader av svenska statens beslut, och nu inte längre har råd att ge vård åt barn som far mycket illa. Företaget har förutsett utvecklingen, bland annat genom vad som skrivits här på bloggen, men måste ändå nu säga upp en del folk.

Kommunkrisen handlar inte heller att kommunernas budgetar är slut för i år, och att det blir bättre efter årsskiftet, utan pengarna verkar även saknas kommande år.

På annat håll har jag fått beskedet att barn- och ungdomspsykiatrin i åtminstone Västra Götaland helt enkelt satt stopp för nya patienter, och istället hänvisar till vårdcentralerna, som inte har vare sig kompetens eller egentligen möjlighet att göra något alls. Det finns helt enkelt inte pengar. Oklart om det är tills vidare eller bara tills årsskiftet.

Ett antal HVB-företag ska redan ha gått i konkurs, och det handlar alltså inte bara om migrationsrelaterade hem. Kommunerna drar även ner på t ex missbruksvård, än mer än vad som gjorts tidigare. En del inom branschen talar om HVB-döden

Enligt en erfaren varselförhandlare är tecknen på generell konjunkturnedgång nu på plats. Dock märks det ännu inte fullt ut i varselstatistiken, då arbetsgivare i det här läget främst säger upp enskilda så kallade problemanställda på grund av arbetsbrist. Enskilda uppsagda hamnar inte heller i varselstatistiken.

Detta är första fasen i konjunkturnedgången. Sedan kommer de breda varslen på allvar.

Beskedet när man sammanställer uppgifter till bloggen från olika håll är alltså lågkonjunkturen är här och om du trodde välfärden var dålig under den avslutande högkonjunkturen, så har du inte sett hur den kommer se ut under den kommande lågkonjunkturen tillsammans med kommunkrisen.

Sveriges kommuner och landsting behöver höja skatterna kraftigt de kommande åren för att kunna bibehålla välfärden. Dock kommer detta inte ske, då alla hoppas på statsbidrag och inte vill chockhöja skatterna, men några sådana ser det inte heller ut att bli i tillräcklig omfattning. 

Så fortsätt vara tacksam om du och dina anhöriga är hela, rena, friska och har jobb. För de övriga är det bara att beklaga och maskorna i välfärdens skyddsnät blir bara större och större. Räkna med att falla emellan.

C och L lägger egna budgetar - talar för att M:s budget går igenom

$
0
0
Både Centerpartiet och Liberalerna har nu gett beskedet att de lägger egna statsbudgetar, och alltså inte röstar på avgångsregeringens budget. Därmed talar det mesta för att Moderaternas budget går igenom, när M-KD-SD röstar på den. Flest mandat för en budget vinner.
Ser ut att bli en moderat budget.
Det ser alltså ut som att det blir en (M)oderat budget i väntan på att landet får en regering. Avgångsregeringens budget kommer bara få stöd av 100 mandat från S, 16 mandat från MP och 28 mandat från V, för en summa om 144 mandat. Moderaternas budget kommer få stöd av M med 70 mandat, SD med 62 mandat och KD med 22 mandat för en summa om 154 mandat, medan Centerpartiet och Liberalerna avstår via egna budgetar.

Sverige får därmed en borgerlig liberalkonservativ budget, trots att avgångsregeringen är socialistisk. 

En konsekvens av detta kan vara att de partier som driver igenom detta knappast är intresserade av att stressa fram en regering. I den bästa av två världar kan man alltså lägga budgeten och styra landets finanser, medan de kommande problemen kan skyllas på avgångsregeringen. Och förstås vice versa. Frågan är om någon egentligen vill ändra på situationen?

Gissningsvis kommer det nu från Socialdemokratiskt håll hävdas att "så här får man inte göra, det är inte praxis, det är fusk" osv. Trots allt får ju inte Socialdemokraterna i egenskap av avgångsregering lägga en helt egen budget. Å andra sidan kunde S släppt fram Ulf Kristersson (M) som statsminister i onsdags, och istället lagt en egen budget och försökt få den genom riksdagen.

Frågan är dock om ett partis budget kan nå den kvalitet i genomförandet som regeringens budget, då man som enskilt riksdagsparti inte har tillgång till hela finansdepartementets resurser. Det kan således bli en del mer eller mindre stora felräkningar. När den fd Alliansen lade sin budget för 2015 hade man fortfarande arbete från tiden som fd regering med sig. 

Om budgeten fungerar så är det dock ett tydligt besked att man helt klart kan skära ner kraftigt på departementen, om det räcker med en partiorganisation för att klara av att lägga en fungerande budget. Departementen har växt enormt det senaste decenniet, utan någon egentlig fördel för skattebetalarna.

Omedelbart förestående dödskors i OMXS30 - vid stödområdet

$
0
0
Det ser nu ut som att Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 inom någon dag ansluter sig till de övriga europeiska börserna och hamnar under ett MA50/MA200-dödskors. Detta samtidigt som indexet varit nere och vänt i stödområdet runt 1480 - 1490.
Dagschart OMXS30.
Dödskorset när 50-dagars glidande medelvärde bryter ner genom 200-dagars glidande medelvärde är en godtycklig teknisk indikator som ofta visat sig signalera ett trendbrott där börsen långsiktigt ska gå ner. Indikatorn kan också upprepade gånger uppträda på en sidledes börs, och finns som äkta respektive falskt dödskors. Det förra är när MA200 också är fallande, medan falskt är när MA200 är stigande.

Inom någon handelsdag kommer vi få ett dödskors i Stockholmsbörsens storbolagsindex. En god punkt så gott som någon att sälja av de sista generella börsinnehaven inför den kommande lågkonjunkturen eller recessionen.

Intressant nog inträffar detta också samtidigt som OMXS30 nu är nere vid stödområdet vid 1480 - 1490, där index vänt ett flertal gånger det senaste året. Återstår att se om vi också får se stödet falla i närtid, eller om det blir ännu en upprekyl. Man kan konstatera att den nuvarande upprekylen bara varade några veckor, betydligt kortare än i början på 2018.

Övriga stora europeiska börsindex som franska CAC-40, brittiske FTSE-100, europeiska Euronext-100 och tyska DAX ligger redan i dödskors med tillhörande starka nedåttrender. Det finns egentligen inga omvärldsbörser som ger stöd för en svensk börsåterhämtning i det här läget. Dödskorsen återstår i USA, men lär dyka upp inom någon vecka.
DAX dödskors kom i mars.
Det som hållit Stockholmsbörsen under armarna är den svaga svenska kronan, men mätt i någon världsvaluta har alltså börsen inte gått något vidare, oräknat att OMXS30 även i skvalpvalutan SEK backat 4.92% än så länge i år.

Men hoppet är väl det sista som överger människan, t ex pratas det hos Avanza om "säsongseffekter" och att allt blir bra efter nyår och att perioden från nu och framåt ska vara den starkaste under börsåret. Som att säsongen är viktigare än läget i ekonomin. Börsen har backat i år, trots allt tjat om den starka svenska ekonomin. Undrar hur det kommer se ut när man istället pratar om läget som det faktiskt är och inte som man vill att det ska vara. Och det är att nu kommer lågkonjunkturen.

Någon gång i framtiden kommer säkert dina investeringar ej justerat för inflationen att återhämta sig mätt i en allt svagare svensk krona. Gäller ju bara att inte behöva pengarna innan dess. Lycka till och ha nu en fortsatt underbar lördag!

Blir solcellsstöden kvar på en (M)oderat budget?

$
0
0
Nu när mycket talar för att Moderaternas budget kommer gå igenom riksdagen, bör man ställa sig frågan vad som händer med solcellsstöden. Moderaterna har tydligt uttalat att de anser att stöden utöver de generella elcertifikaten till förnyelsebar energi ska tas bort. Med en egen budget kan alltså stöden till sektorn försvinna helt från årsskiftet.
Iskallt med solceller och Moderaternas egna budget?
Investeringsstödet för solkraft är höjt från tidigare 20% (i praktiken 25% momsen tillbaka) till 30% från förra årsskiftet. Stödet har vissa tak, som dock inte är relevanta för privatpersoner. Till detta kommer för privatpersoner ett stöd om 60 öre per såld kWh i form av ett skatteavdrag. Även här med vissa tak - många har drabbats av ovanligt hög solenergiproduktion i sommar och gått över gränsen, vilket trappar ner ersättningen.

Moderaterna är ideologiskt generellt emot riktade stöd till olika branscher och sektorer, vilket förstås även inkluderar sollenergi. På solcellskollen svarar partiets näringspolitiske talesman Lars Hjälmered bland annat som följer, min fetstil:
"Politiker är satta att vårda och förvalta våra gemensamma skattepengar. I den rollen krävs det prioriteringar och avvägningar mellan åtgärder som ger bäst effekt och nytta. Moderaterna väljer att prioritera forskning och introduktion av ny teknik på energiområdet framför ökade subventioner till solceller som redan inkluderas i elcertifikatsystemet."
Frågan landar då i om man alltså accepterar liggande beslut och bara vänder sig mot ännu högre stöd. Artikeln är daterad 31:a augusti 2018, och bör alltså gälla innevarande år.

Annars kan förstås stödet helt strykas från årsskiftet, så marknadskrafterna får ordna frågan om svensk energiproduktion. Det är en lågt hängande frukt, som knappast kommer kränka särskilt många politiskt. Drabbar ingen fattig, som det heter.

Detta väcker frågan om man ska skynda sig och installera solkraft och tillhörande ansökning om investeringsstöd innan årsskiftet. Kommer en ansökan inskickad före årsskiftet att följa befintliga regler, eller kan anslagen helt strykas från årsskiftet så att man aldrig får medlen utbetalade i väntan på pengar?

Idag vet vi inte vad som kommer hittas i Moderaternas budget. Normalt är för regeringar att under året pumpa ut nyheter kring vad man avser att göra i budgeten, men med nuvarande sandlåda blir det istället spännande överraskningar.

Själv fick jag den 9:e november mitt solcellsstöd om 30% utbetalt. Vad min anläggning kostade går alltså att i detalj få ut via offentlighetsprincipen, då alla kvitton etc är inskickade offentliga handlingar. Svaret på det är 120 000:- SEK brutto och 84 000:- SEK efter investeringsstödet, och inkluderar samtliga kostnader.

I skrivande stund producerar solcellerna en effekt på 1.42 kW och har idag producerat 1.82 kWh än så länge. Denna månad är produktionen nere i 28.96 kWh, men bör nog landa på uppåt samma siffror som för februaris ca 39 kWh. I kontrast mot som mest ca 30 kWh per dygn i juli är maxproduktionen per dygn nu i mitten av november nere i ca 4 kWh vid full sol.

Facket: Klagomålen haglar på Oscar Properties

$
0
0
Byggfackstidningen Byggnadsarbetaren rapporterar om omfattande klagomål på Oscar Properties projekt. Kvalitetesbristerna framställs som omfattande och inkluderar översvämningar, ventilationsfel, sprickor, buller och diverse tvister. Bolaget ska nu byta strategi och börja bygga billiga lägenheter på tillväxtorter och inte bara exklusiva projekt i Stockholm.
Dagschart Oscar Properties. Logaritmisk skala.

Den börsnoterade så kallade bostadsutvecklaren Oscar Properties rapporteras alltså ha kvalitetsbrister i sina projekt. Inte ens ytan verkar man alltså klara av att fixa.

Ett projekt i Hammarby Sjöstad ska ha drabbats av översvämningar. På Östermalm saknade fyra lägenheter godkänd ventilation. En annan förening på Östermalm har drivit rättsprocess mot Oscar Properties på grund av friskluftsdon och isolering och tätning har fått göras om, samtidigt som lägenheter fuktskadats. I Nacka har ett tak behövt bytas och väggputs har spruckit. Totalt listar Byggnadsarbetaren nio föreningar som än så länge har haft eller har kända problem.

Flera föreningar har också krävt ekonomisk kompensation eftersom Oscar Properties ekonomiska planer har överdrivit intäkterna från uthyrningslokaler i fastigheterna.

Bolaget säger att man inte har några tvister med föreningarna i dagsläget och menar i övrigt att byggprojekt som drabbats varit äldre komplicerade processer och att man numera inte anlitar externa byggföretag.

Byggnadsarbetarens artikel om kvalitetsproblemen hittas här. Tidningen har tidigare rapporterat om arbetsplatsbrister i Oscar Properties projekt Norra Tornen, där arbetarna exempelvis inte har tillgång till hissar vid färdigställandet av lägenheterna. Huruvida inflyttningsdatum håller är fortfarande osäkert.

Oscar-aktien verkar för stunden ha återhämtat sig något från dippen i samband med att Dagens Industri dagen efter bloggen publicerade att bolaget blivit stämt av köpare för att inte kunnat hålla inflyttningsdatum, men ändå inte betalat tillbaka pengarna. Uppgången ska ha skett på ett besked om ett strategibyte för koncernen, som nu ska börja bygga så kallade billiga bostäder och inte bara exklusiva projekt. Eller att man breddar affärsverksamheten som det också heter. Man överväger också att byta namn på moderbolaget, då de nya affärsverksamheterna antagligen kommer drivas under annat namn. Också ett vis att tvätta rent varumärket via segmentering.

Dock har aktien fallit tillbaka sedan upprekylen och den fallande trenden är förstås intakt. Nedsidan i aktien är dock begränsad till 100%. Precis som tidigare.

Söndagsenkät: Hur värms din bostad upp?

$
0
0
Det drar ihop sig till uppvärmningssäsongen, och som söndagsenkät denna vecka kan man lämpligen fråga hur din bostad värms upp. Svara på enkäten nedan.
Uppvärmning av villa.
Så hur värms din bostad upp? Det finns en hel del alternativ, av vilka några är angivna nedan. För lägenheter har de flesta inte någon koll, så där angav jag inte så många alternativ.

Vid flera olika uppvärmningsmetoder, så avses nedan den primära uppvärmningen vintertid.

VARNING: Mycket allvarlig säkerhetsbrist - Google-konton kan helt tas över via mobiloperatörerna

$
0
0
En mycket allvarlig säkerhetsbrist har identifierats när det gäller Google-kontons tvåfaktorsautenticering. På grund av de svenska mobiloperatörernas slappa rutiner kan utomstående vidarekoppla en persons mobiltelefon, och den vägen via kontoåterställning helt ta över ett Google-konto. Det är en form av social hacking. Åtgärd är att omedelbart ta bort mobilnummer från ditt Google-konto och köra Google Authenticator som tvåfaktorsautenticering, i väntan på att mobiloperatörerna får ordning på sin skit.
Google.
Säkerhetsexperten David Jacoby har identifierat en säkerhetsbrist hos svenska mobiloperatörer som Tele2, Telia och även Tre, som gör att Google-konton med tvåfaktorsautenticering via mobilen helt kan tas över av en angripare. Detaljer kring angreppet hittas i en artikel hos IDG.

Som användare med ett känt Google-konto som kan kopplas till din identitet, och därmed ditt personnummer och ditt mobilnummer (om det ej är hemligt nummer), kan ditt konto helt tas över av en angripare.

Angriparen ringer helt enkelt din mobiloperatör och ber att få ditt mobilnummer omkopplat till ett annat nummer, som angriparen förfogar över. För detta räcker lite munläder, ditt namn och ditt personnummer. Det fungerade både mot Tele2 och Telia och tog ungefär fem minuter. Hos Tre krävdes det vid testet lite mer, men var ändå genomförbart.

Sedan går angriparen in på accounts.google.com och anger att vederbörande glömt lösenordet till ditt konto. Sedan anger man att återställnignskod ska ges till ditt mobilnummer i form av ett uppringt samtal där koden läses upp. Då ditt nummer nu är vidarekopplat till angriparen kan sedan angriparen byta ditt lösenord och helt ta över ditt konto, samt stänga ute dig på grund av lösenordsbytet. Kontot kan vara mycket svårt att få tillbaka om angriparen ändrar kontaktvägarna, om man inte har ett Google Suite/Google Apps-konto, där admin kan återställa ditt konto.

Angreppet inkluderar förstås inte bara privatpersoner, utan även företag och myndigheter, som använder Google Suite/Google Apps. Ett anonymt konto där man inte vet vem som har kontot är förstås svårt att angripa, men personer som är identifierade går att angripa.

Angreppsvektorn kan stoppas genom att du tar bort ditt mobilnummer från ditt Google-konto och istället använda appen Google Authenticator för tvåstegslösen. Det räcker inte att bara aktivera Authenticator, då möjligheten till återställning via mobilen kvarstår så länge numret finns kvar på ditt konto.

Problemet är att den allmänna rekommendationen varit att aktivera tvåstegslösen för dina konton. Även andra konton än Google kan vara sårbara på detta vis. Alla tjänster som är beroende av ett telefonnummer kan angripas med olika resultat, inklusive fysiska larm, där larmcentralen ringer upp ett nummer vid larm - ett nummer som kan ha kopplats vidare till en angripare.

Teleoperatörerna måste förstås få ordning på sin skit, men det är inte alltid begåvningsreserven som sitter i kundtjänst, och det finns alltid risken att man kan snacka omkull dem och koppla vidare någon annans mobiltelefon. Att förvänta sig en snabb lösning från operatörerna är naivt.

Återigen, se artikeln hos IDG.

Nybyggnation av lägenheter rasar

$
0
0
Nybyggnation av lägenheter i flerbostadshus ("lägenheter") fortsätter att rasa rapporterar SCB nu på morgonen. Effekten av att nybyggda lägenheter blir allt mer svårsålda börjar märkas på allvar i form av uppskjutna projekt och färre byggstarter. Det färdigställs dock fortfarande lägenheter i samma takt som tidigare, så marknaden fortsätter att översvämmas av färdiga lägenheter och prisfallet på nya lägenheter lär bestå minst ett år till.
Nybyggnation av lägenheter i flerbostadshus. Fyra kvartals glidande medelvärde hela Sverige. Data: SCB
Byggstart och avslutade lägenhetsprojekt är ungefär fördröjda med två år. Den stora mängden påbörjade projekt är ännu inte färdigställda, och marknaden fortsätter alltså att överösas av färdiga lägenheter.

Dock fortsätter byggstarterna att rasa. Graferna i inlägget är fyra månaders glidande medelvärde för att få bort säsongseffekterna.
Nybyggnation av lägenheter i flerbostadshus. Fyra kvartals glidande medelvärde Stor-Stockholm. Data: SCB
Faktiska byggstarter i Stor-Stockholm är för tredje kvartalet de lägsta sedan 2014 med 2938 byggstartade lägenheter under kvartalet. Det är fortfarande historiskt högt och på nivåer högre än under miljonprogrammets sista år. Kom ihåg att miljonprogrammet i mycket handlade om utrullande av villamattor, även om det idag är misslyckade förorter vi främst associerar till miljonprogrammet. Villabyggande på miljonprogrammets nivåer sker helt enkelt inte idag.

Motsvarande gäller även för Sverige som helhet, med 7797 byggstartade lägenheter i flerbostadshus.

Färdigställandet av lägenheter är dock än så länge oförändrat. Det finns en skuld av byggstarter som kommer ta tid att få ut på marknaden, vilket gör att det tar minst ett år till innan utbudet av nya lägenheter börjar falla och möjligen prisfallet på nya lägenheter kan dämpas.


Nordea: Hushållen räntekänsligare än allmänt känt - risk för prisras på bostäder - tio år för svensk ekonomi att återhämta sig

$
0
0
Nordea skriver i en färsk analys att hushållen är känsligare för ränteutvecklingen än vad som är allmänt känt i en form av stresstest banken gjort. Risken för fallande bostadspriser är hög skriver Nordea, som menar att det kan ta tio år för svensk ekonomi och arbetsmarknad att återhämta sig om bostadspriserna faller 20%.
Det ser mörkt ut när man ser ner på Stockholm från Himlen.
Nordea varnar i en analys att om Riksbankens räntebana med 1.2 procent i reporänta i slutet av 2021 inträffar så kommer hushållens räntekvot nå 7% vilket bara skett en gång på tjugo år, inför den akuta finanskrisen 2008. Räntekvoten är ränteutgifterna i förhållande till disponibel inkomst. Detta avser alltså totala ränteutgifter och totala ränteinkomster för samtliga hushåll. Verkligheten är att alla inte är belånade, så en individuell personlig räntekvot kan förstås vara betydligt högre.

Banken tror dock att reporäntan bara stiger till 0.25% till år 2020, men det ökar hushållens ränteutgifter med 35% och man får en räntekvot på 5%.

En normalisering av reporäntan till ett intervall på 2.5 - 4.0% skulle öka räntekvoten stiga till 11%, vilket vi inte sett sedan 90-talskrisen.

Banken varnar särskilt för fortsatta prisfall i Stockholm. En höjning av reporäntan med 0.25 procentenheter skulle öka räntekostnaderna i huvudstaden med 13 procent.

Banken anser också att priserna i Stockholm är höga redan idag, tack vare amorteringskravet. Därtill driver bostadsbubblan och hushållens konsumtion svensk ekonomi:
"Konsumtionen och bostadsinvesteringar utgör tillsammans halva BNP och lär försvagas ytterligare vid ett bostadsprisfall, även om det är svårt att kvantifiera hur mycket."
Ett större prisfall på bostäder kommer orsaka problem för många år framåt. Banken menar att det tar ett decennium för bostadspriser och arbetsmarknad att återhämta sig om priserna på småhus faller med 20%.

Banken avslutar med att deras simuleringar visar att även små räntehöjningar kan orsaka ett kraftigt fall i bostadspriserna.

Bloggens sammanfattning: Svenska hushåll och svensk ekonomi klarar helt enkelt inte höjda räntor, givet hur stor hushållens skuldbubbla blivit.

Nordeas analys och slutsatser är inget överraskande för bloggens läsare. Överraskningen ligger snarare i att en svensk storbank drar de här slutsatserna, även om analysen inte är tillgänglig för allmänheten, utan bara särskilda kunder. Svensk ekonomi är på väg mot en så kallad perfekt storm - vi går mot lågkonjunktur och eventuellt recession samtidigt som internationella räntor pressas uppåt, och trycket på Riksbanken att höja kommer öka. Alternativet är att låta svenska kronan krascha i värde genom att inte höja räntan, vilket förstås gör allt dyrare i Sverige och orsaka en de facto priskrasch för svenska bostadspriser ändå, men sett ur internationella världsvalutors perspektiv. Ett kraftigt kronras skulle dra upp inflationen och göra det svårt för Riksbanken att inte höja räntan, om man nu inte återigen definierar om vad man styr på. Som kapitalägare bör man oavsett diversifiera tillgångarna bort från svenska kronor och bort från den svenska ekonomin. Det är illa nog att ha arbetsinkomster beroende av svensk ekonomi, det blir dubbelt illa att även ha kapitalet knutet till samma ekonomi. Vad gäller välfärdens skyddsnät - om ni tycker att välfärden är dålig nu, fundera på hur den ser ut i ett Sverige i ekonomisk kris under ett antal år.

NCC förhandlar om varsel i Stockholm - 20% kan få gå inom husbyggande

$
0
0
Facktidningen Byggnadsarbetaren skriver att NCC nu förhandlar om att varsla 130 anställda inom bostadsbyggande i Stockholmsområdet. Bolaget har inte fått in tillräckligt med nya projekt på den svagare bostadsmarknaden.
Veckochart NCC-B. Logaritmisk skala.
Enligt Byggnadsarbetaren handlar det om 60 tjänstemän och 70 arbetare inom husbyggnad som riskerar att varslas. Detta av 650 anställda inom sektorerna i Stockholm. Det handlar i så fall om var femte, eller 20% som blir av med jobbet.

NCC:s presschef menar dock att man generellt har ett rekryteringsbehov och att uppsägningarna är ytterst begränsade. Divisionschefen i Stockholm/Uppsala ger dock en annan bild.

Nu återstår att se hur många som i slutändan varslas, men med tanke på allt färre byggstarter, som nu är nere på de lägsta siffrorna sedan 2014 (om än fortfarande höga) så måste förstås folk gå. Till dessa 130 NCC-anställda kommer rimligtvis också underleverantörer, både entreprenörer och materiel- och utrustningsleverantörer, så detta är kanske toppen på isberget.

NCC:s aktie har väl inte direkt reagerat på detta, mer än vanligt. Aktieutvecklingen kan väl inte sägas varit spektakulär sedan toppen 2017, men bolaget har ju inte enbart verksamhet i Stockholm, eller ens Sverige.

Men något bra konjunkturtecken att varsla upp till 20% av de anställda i "landets ekonomiska motor Stockholm" (enligt somliga) är det knappast.

Inväntar någon floskel om att "Sveriges (och Stockholms) ekonomi går som en valfri bilmodell".

Icke-inflationen: Höga hyreshöjningar 3+ procent hos kommunala bostadsbolag

$
0
0
Icke-inflationen fortsätter med sina Sverigesegrar. Exempelvis vill det kommunala bostadsbolaget Marks Bostad AB i Marks kommun 2019 höja hyrorna med 3.54% för att få kostnadstäckning. Uppenbarligen stiger bostadsbolagets kostnader snabbare än inflationens 2.4% eller inflationsmålet 2.0%. Marks kommun är långt ifrån ensamma i Västra Götaland, utan i kommunkrisens spår verkar många kommuner nu vilja chockhöja hyrorna, rent av så högt som 4.2%. Hur ser det ut för din kommuns bostadsbolag? Detta kommer driva officiell inflation och pressa fram räntehöjningar från Riksbanken.
Hamburgerhaket Mandy's Diner i Skene, Marks kommun.
Kommunägda Marks Bostad AB vill alltså höja hyrorna 2019 med 3.54% enligt ett pressemeddelande från Hyresgästföreningen i Västra Götalands län. Det är en bra bit över aktuell officiell inflation om 2.4% eller inflationsmålets 2.0%. Man skyller på att bolaget behöver kostnadstäckning.

Uppenbarligen har alltså kostnaderna stigit snabbare än inflationen. Det här är förstås en höjning som slår stenhårt mot ett stort antal hushåll i kommunen, närmare bestämt 3 700 lägenheter. Samtidigt är det inte något som man kan ducka via SCB:s substitutionsprincip - stiger hyran för mycket kompenseras inflationen om priset på pappkartonger faller som alternativ boendeform. Kommunalt boende hyresgäster har inte heller alltid ekonomin att köpa sig en bostad istället, och i mindre kommuner råder ofta i praktiken ett monopol eller oligopol, där det inte finns alternativa hyresvärdar - i synnerhet inte med lediga lägenheter.

I själva verket ser det ut som det nu blir massiva hyreshöjningar i kommunerna, sannolikt drivna av den så kallade kommunkrisens uppseglande. Detta kommer kraftigt driva upp de officiella inflationssiffrorna och pressa fram räntehöjningar från Riksbanken och alltså även slå mot de som äger sin bostad.

Några exempel på kraven på hyreshöjningar, som hittas som pressmeddelanden hos Hyresgästföreningen.

AB Bostäder i Borås +3.45%
AB Bostäder i Lidköping +3.25%
Lysekilsbostäder AB +2.86%
Alingsåshem +3.5%
Götenebostäder +3.3%
Sotenäsbostäder +3.83%
Mariehus (Mariestad) +4.2%
Smögen, Sotenäs kommun.
Detta väcker också frågan hur det ser ut i din kommun, kära läsare. Kan du kolla vad din kommuns kommunala bostadsbolag kräver i hyreshöjningar för 2019?

Naturligtvis är detta ett förhandlingskrav. Återstår att se vad de faktiska höjningarna landar på.

Cynikern kan notera att högre hyror ger värdefullare fastigheter, som alltså kan belånas av kommunens bostadsbolag, så att man kan betala ut extra utdelningar med dessa lånade pengar till den kommunala kassan, och stärka kommunens ekonomi. En uppskriving av fastighetsvärdena blir ju en bokföringsmässig vinst och med det utdelningsutrymme. Därmed behöver inte kommunen låna till den dagliga verksamheten, utan belåningen sker i bostadsbolaget. Känns väldigt 1990 och det gick ju jättebra för många kommuner därefter ...

BREAKING: Få betalt 250:- kronor för att låtsas vara intresserad av Oscar Properties lägenheter i Nacka

$
0
0
Via en sajt för sk mystery shoppers erbjuds nu 250:- SEK i ersättning om man gör en intresseanmälan till Oscar Properties Brf Fabrikören och Brf No 4, bägge i Nacka. Man ska också gå på visningen och låtsas vara intresserad av lägenheten. Samtidigt skvallrar de så kallade preferensaktierna i bolaget för att marknaden ser en konkursrisk i bolaget.
Nacka.
Det finns företag som erbjuder test av sina kundorganisationer, så kallad mystery shoppers. Ett sådant bolag erbjuder nu enligt uppgifter till bloggen 250:- SEK för att man ska låtsas vara intresserad av att köpa en lägenhet i Oscar Properties projekt Brf Fabrikören och Brf No 4.

Enligt uppdragsbeskrivningen (som bloggen tagit del av) ska man först göra en intresseanmälan, och sedan gå på visningen och enligt en manual med tre olika scenarion låtsas vara intresserad av lägenheten.

På pappret ser det förstås ut som en vanlig kvalitetsgranskning av säljarna ("mäklaren"), men man kan bara undra om det inte också är tänkt att öka antalet personer som går på visning, så att lägenheterna verkar populärare än de är? Till skillnad mot vanlig mystery shopping kan dessa fejkade lägenhetsspekulanter faktiskt påverka andra kunders köpbeslut genom sin närvaro. Det handlar trots allt inte om standardprodukter, som det finns ett i praktiken obegränsat antal av, och fler spekulanter på en visning kan få intressenter att tro att efterfrågan är högre än den faktiskt är.

Det borde tydliggöras för spekulanter på Oscar Properties lägenheter att det kan finnas avlönade fejkintressenter på visningarna. Den här typen av avlönade låtsasspekulanter stör marknaden och det ser inte bra ut att det pågår.

Frågan är också om detta är en engångshändelse, eller om det är systematiskt?
Dagschart Oscar Properties.
Oscar Properties föll hårt på börsen idag och stängde på -3.58%. Nedsidan är fortfarande begränsad till 100%.

Kontrollera nedanstående siffror själva, jag kan ha missat någon utdelningshöjning eller utdelningsdatum:

I övrigt är räntan på Oscar Properties B-preferensaktier nu cirka 30%, vilket talar för att marknaden inte är helt övertygad om att bolaget inte går i konkurs före preferensaktierna löses in i juni. Det är också något att beakta för de som tecknar sig för lägenheter och förlitar sig på utfärdade garantier, som alltså ligger i koncernen och inte hos extern part. En konkurs påverkar också föreningarnas möjlighet att få byggfusk och andra brister åtgärdade, för att inte tala om erbjudandet om gratis medlemsavgift ("hyra") i två år. Och inget bolag som står för avgifterna till osålda lägenheter i dessa föreningar.

Nominellt inlösenvärde är 500:- SEK, och tills dess sker två utdelningar om totalt 25 SEK. Totalt värde är alltså 525:- SEK, men preferensaktierna handlas just nu i 446:- SEK. Det är en avkastning på 17.7% på sju månader, eller en årsränta på 30%. (17.7/7*12=30.34). Oscar Properties har också sedan tidigare höjt årsutdelningen från 35 till 50:- SEK för dessa preferensaktier.

En ränta på 30% är ett tydligt besked från marknaden att man inte är säker att bolaget överlever ens till juni, i jämförelse med vad riskfria räntan ligger på (i princip noll). Risken för konkurs finns, men bedöms inte som skyhög - då hade det inte räckt med 30% ränta.

Även SEB och Danske Bank: Svensk ekonomi och BNP krymper

$
0
0
SEB och Danske Bank ansluter sig nu till Nordea och menar att svensk ekonomi och BNP krympte under tredje kvartalet. Anledningarna stavas fallande bostadspriser med fallande hushållskonsumtion och tillhörande fallande byggande, samt minskad produktion när industrin börjar arbeta av sina lager.
Danske Bank i huvudstadaen.
Nordea var först ut med att uppge att Sveriges ekonomi kan ha krympt under tredje kvartalet. BNP faller alltså, men för att klassas som recession måste detta ske två månader på raken. 

Nu ansluter sig SEB och Danske Bank också till denna linje i en artikel i SEB:s papperstidning (Näringslivsdelen sidan 6). SEB chefsekonom tror på -0.2% för BNP (alltså inflationsjusterat) under tredje kvartalet, medan Danske Banks chefsekonom inte nämner någon konkret siffra.

Anledningarna som listas är hushållens minskade konsumtion, bland annat drivet av fallande bostadspriser, minskande byggande och minskad produktion inom industrin. Industrin har istället börjat arbeta av sina lager, och förbereder sig alltså för lågkonjunkturen.

Intressant är att valet 2018 utspelade sig under tredje kvartalet, men var var uttalandena från politikerna om att svensk ekonomi är på väg att haverera? Kan det vara så att politiker är överutmanade, okunniga, lever i en alternativ verklighet, har överutmanade rådgivare, omger sig av lismande sykofanter eller rent av medvetet ljuger för väljarna, i hopp om att få röster?

Den 29:e får vi facit från SCB.

Förhoppningen hos bankerna är nu att Riksbanken därmed inte ska höja räntan, i en tvärvändning från att enbart styra på inflationen.

Dödskors i OMXS30 - ner genom stödet

$
0
0
Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 utlöste precis preliminärt ett dödskors, samtidigt som man med kraft trillade ner genom stödområdet. Nästan fyra års börsuppgång är nu borta i storbolagsindexet.
Dagschart OMXS30.
Dödskorset är preliminärt, då det gäller först vid börsens stängning. Börsen kan fortfarande vända upp när husse öppnar i USA, men dödskorset ser nog ut att bestå ändå.

OMXS30 faller i skrivande stund 1.20% och är tillbaka på nivåer som sågs i december 2014. Det betyder att undantaget utdelningar har man nu inte fått någon som helst avkastning på OMXS30 på nästan fyra år. Räknar man i internationell köpkraft (t ex USD) så är det ner ännu mer.

Börsen är också -4.7% sedan säljsignalen enligt konjunkturmodellen och den som valt att gå ur på grund av ekonomins överhettning har alltså gjort rätt. Igen, bör tilläggas.

Det bredare börsindexet OMXSPI har ännu inte fått ett dödskors, utan det ligger fortfarande några dagar bort.

Det går alltid att diskutera var nästa stödområde ligger för OMXS30. Kanske 525, eller ca 3% ner från dagens läge. Dock känns hela intervallet dit rätt segt, och jag förväntar mig inte ett snabbt ras. Än. Står man utanför börsen spelar det dock mindre roll hur fort det går.

Är skattefinansieringen början på slutet för SR och SVT?

$
0
0
SVT/SR-reportern: "H ..."
Intervjuoffret: "Jag betalar din lön. Här är det jag som ställer frågorna. Hur känns det att jobba hos en arbetsgivare som producerar så uselt innehåll, att enda sättet du kan få betalt på är genom att med hot om statens hela våldsmonopol tvinga mig att betala för detta? Nej, du ska veta hut och respektera att du arbetar för mig, och tiga."
Frågan är om den nya radio- och teveskatten ("avgiften" som de inkompetenta bolagen SR & SVT vill kalla det hela) är en björntjänst för Public Service, och början på slutet. Massor med ungdomar  (tänk under 30) kommer för första gången se ordet radio- och teveskatt, för att ställa sig frågan vad radio är för något och varför de ska betala för detta. Och illegitimiteten som tvånget innebär kommer successivt att öka folks misstro mot Public Service, till den övergår i direkt avsky, även personer som tidigare frivilligt betalade.
SVT Göteborg.

Många unga kommer i samband med sin taxering för första gången höra talas om radio ("som Spotify, fast sämre, blandat med en massa svordomar och könsord från spellistekuratorer, och du får inte välja musik och kan inte pausa"), eventuellt även teve, och undra varför de ska betala skatt för Netflix, som de ju redan betalar för. Sedan kommer de upptäcka att det finns något som kallas SVT, och kanske inse att SVT står för Mello. Och utbrista "herrejösses, betalar jag 1300 kronor om året för Mello, det är ju mer än vad jag betalar för Netflix på ett helt år"(aka herrejösses-liberal, myntat av T Engström).

Legitimiteten för SVT och SR kommer minska hos dessa som aldrig i princip sett på teve eller i synnerhet aldrig lyssnat på radio, och detta är en utveckling som kommer fortsätta och öka i takt med att fler och fler av dagens unga måste börja betala skatt.

Trycket på att skära ner på SVT och SR, rent av avskaffa dessa vuxendagis helt, kommer alltså öka.

Tvånget kommer också göra att allt fler av de som tidigare frivilligt betalat kommer börja protestera. Även 30+ tittar allt mindre på teve och lyssnar knappt på radio, åtminstone inte frivilligt på eget initiativ. Det finns Spotify, och det finns högkvalitativa podcasts som levererar betydligt mer underhållande och djuplodande innehåll eller underhållning än det mesta på radion.

Naturligtvis var skattefinansiering enda sättet för SVT och SR att kortsiktigt överleva, och skitnödiga politiker slog knut på sig själva för att stödja detta i hopp om att inte motarbetas i valrörelsen. De enda som var emot ansåg sig redan vara aktivt motarbetade, och hade inget att vinna på att stödja skattefinansieringen.Extra mycket ska "Liberalerna" och Moderaterna skämmas öronen av sig för denna skattehöjning, även om de kan vara stolta över Sveriges första regressiva skatt (dvs lägre skatteprocent ju högre inkomst du har).

Regressiv skatt är ett föredöme. T ex borde inga arbetsgivaravgifter dras på löner över cirka 40 000 kronor, där man inte längre får några fördelar av de sk socialförsäkringarna på grund av taken i dessa, och inbetalningar till pensionssystemet inte ger högre pension. Men regressiv skatt ska införas som skattereduceringar på befintliga skatter, inte som nya extra skatter.

Framför allt så är inte SVT och SR ett dugg oberoende. De är finansierade (med tvång och hot om insats från hela statens våldsmonopol) av dig som skattebetalare. Du ska alltså inte tolerera minsta skit från dem och är inte det minsta skyldig att svara på en enda fråga eller ställa upp på något. 

Åtminstone inte utan betalning (=skatteåterbäring). Själv får jag ibland betalt från SVT Opinion för att skriva en krönika. Innevarande år två, vilket efter sociala avgifter och skatt ungefär täcker upp radio & teveskatten. Ja, så lite betalar två krönikor i riksmedia. Det hindrar mig dock inte från att protestera mot finansieringen av Public Service.

Jag accepterar att lokalradion P4 bör finnas kvar av totalförsvars- och krisinformationsskäl, och kanske delar av P1 (P1+P4 kan slås ihop), samt för att de ger lokala förmågor en möjlighet att höras lite i media om de har tur, samt att vi kan ha kvar en tevekanal med enbart svenskproducerad icke-underhållning (fakta, granskningar och nyheter). Underhållning och utländskt innehåll kan hushållen betala för ur egen ficka från streamingtjänsterna. Om SVT vill producera underhållning kan de göra det på marknadsmässiga grunder, t ex Mello. Vill folk se skiten kommer de betala för den frivilligt.

Pratet om att Public Service måste finnas kvar för oberoende granskning är förstås skitsnack. Större delen av budgeten går till underhållning och inte till granskning.

Men den nya skattefinansiering är en skam för en modern tid. Och förhoppningsvis början på slutet för Public Service. Värst av allt är att det ser ut som att Public Service med denna skattefinansering nu får höjda anslag, långt överstigande både löneutveckling och inflation.

Den som backar in i framtiden, genom att styra resan via backspegeln, brukar ofta få ett plötsligt och spännande slut på färden. Så också SVT och SR. Allt som krävs framöver är ett riksdagsbeslut. Och det kommer tids nog, nu när även de unga tvingas betala för detta.

"Självkörande bilar tar jobben"

$
0
0
Intill förbannelsen får man ständigt höra från ludditerna och teknofoberna att utveckling, förbättringar och förenklingar  av människors vardag är av ondo och det var bättre förr före automatisering av repetetiva sysslor påbörjades med konstbevattning för 3-4000 år sedan. Ett sådant handlar om självkörande bilar. Lustigt nog då att det tar det två dagar att byta vindrutan på en bil med självkörningskameror, på grund av kalibreringsbehovet. Och stenskotten kommer inte bli färre bara för att bilar kan köra sig själva.
Glasfirman ute och kör med Teslan (bortklippt av layoutskäl) i 71 km/h för att kalibrera självkörningskamerorna.
Fick en fet spricka levererad i vindrutan på Teslan från en av de otaliga lastbilarna som kör grus och sten till eller från Västlänken, som valde att dumpa en rätt stor sten på bilen. Rutan höll iaf, men behövde bytas.

Till saken hör att det numera inte bara tar några timmar att byta en ruta, utan nästa två arbetsdagar. De tre framåtriktade kamerorna i den fullt självkörningsutrustade bilen behöver nämligen kalibreras när rutan bytts, vilket gör att man måste lämna in bilen på en för detta ändamål särskilt certifierad glasfirma. 

Antalet stenskott (även om det här mer var en dumpning av en sten) kommer inte minska bara för att bilar får hel eller delvis förmåga att köra själva, däremot blir det mer underhållsarbete. Du kan nämligen också räkna med att enskilda sensorer på en självkörande bil blir skadade förr eller senare och måste åtgärdas. Annars kan de helt enkelt inte framföras. Ett helt förarlöst fordon kommer i det läget rent av behöva bärgas.

Kort sagt leder självkörande bilar kanske till färre chaufförer, men fler servicetekniker

Och som vanligt innebär automatisering att fler får jobb, med mer kvalificerade uppgifter och mindre repetetiva tråkiga arbetesmoment. 

Det tål att upprepas att vi aldrig förr haft så hög automatiseringsgrad och robotiseringsgrad som idag, men aldrig förr har så många haft jobb heller.

Fast ludditerna och teknofoberna drömmer sig tillbaka till tiden innan den första konstbevattningskanalen gjorde hinkbärarna arbetslösa för 3000-4000 år sedan. Eller åtminstone till när tvättmaskineran gjorde tvätterskorna arbetslösa. Det var bättre förr tydligen.

Kalibreringsbehovet av aktiva säkerhetssensorer är för övrigt inget unikt för Tesla.

Litauen: Lämnar omgående Interpol om rysk kandidat tar över

$
0
0
Diktaturen i Kreml har nominerat en kandidat till chef för den internationella polissamverkansorganisationen Interpol. Med anledning av detta har Litauen nu proklamerat att om han väljs till ledare för organisationen kommer Litauen omedelbart att lämna Interpol och uppmanar alla demokratiska länder att göra det samma.
Presidentpalatset i Vilnius.
Kina har gripit Interpols chef, och en ny behöver tillsättas. Diktaturen i ryska Kreml har därför nominerat Alexander Prokopchuk, som systematiskt har missbrukat Interpol-systemet för att få bland annat finansmannen Bill Browder utlämnad till Ryssland. Kreml-diktaturen har upprepade gånger använt Interpol-efterlysningar för att trakassera regimkritiker i utlandet.

Litauens parlaments ordförande har nu proklamerat att om Prokopchuk väljs till chef för Interpol kommer landet att lämna Interpol, och uppmanar alla andra demokratiska länder att göra det samma. Man vill se en kandidat från ett demokratiskt land nominerad till posten, och reformer av Interpol så att diktaturer inte kan missbruka Interpol för sina egna syften.



Att länder lämnar Interpol har hänt förut, specifik 1938 - 1945, då Interpol i dåvarande form togs över av SS-officerare. Sverige lär väl stanna kvar för att inte förlora inflytande och på lång rad lämna ut alla som Kreml begär utlämnade utan grund. Men om det kan vi bara spekulera, utan regering lär inget ske, dvs vi stannar kvar.

Ryska troll, deras inflytelseoperatörer och svansen av nyttiga överutmanade behöver inte kommentera, era kommentarer kommer inte publiceras och ni slösar bara med er tid.

Börsen: Nollräntorna är annorlunda nu

$
0
0
Den nu avslutande börsuppgången har hållit på osedvanligt länge, jämfört med de stora nedgångarna de senaste 20 åren. Jag tror att det som är annorlunda nu (det är det aldrig) är att nollräntorna och minusräntorna har gett oss en artificiellt lång högkonjunktur, vilket gör att vi inte fått den tydliga börstopp som blev år 2000 och år 2007.
Månadschart OMXS30 och större nedgångar i svart. Nuvarande nedgång i rött. Logaritmisk skala.
Nedgången efter IT-bubblans topp höll på i 31 månader. Nedgången inför och under den akuta finanskrisen 2007 - 2008 höll på i 17 månader. Nedgången i samband med sänkningen av USA:s kreditbetyg och den statsfinansiella skuldkrisen 2011 höll på i åtta månader. Nedgången 2015 - 2016 höll på i 16 månader, och skulle kanske normalt varit en längre nedgång.

Men det som skilde sig är att vi sitter med artificiellt låga räntor. Vare sig finanskrisen eller skuldkrisen är egentligen över. Vi har bara lärt oss att om vi inte låtsas om dessa, kör med artificiellt låga räntor och använder bokföringsmässiga knep som mark-to-Hank (tm) så finns det inga problem. Tills det gör det.

Sedan OMXS30 (som jag använder ovan pga det var den jag hade längst historiska data för) har det nu gått 44 månader. Det är en extremt lång nedgång. Istället kanske vi ska mäta från nästa topp, och då har nedgången hållit på i 12 månader. Eller så får vi mäta från augusti och tre månader. Just denna tvetydighet skyller åtminstone jag på den artificiellt räntedopade ekonomin.

Men nej, det är inte annorlunda nu. Det är det aldrig. Vi har bara haft patienten ekonomin i en bättre kuvös än tidigare.

Vi får se hur länge nedgången håller på. Om den ska räknas från augusti 2018, och håller på lika länge som för IT-bubblan, är det 28 månader kvar tills börsen bottnar, dvs år 2021. Man kan förstås välja 17 månader, 17 månader eller åtta månader om man föredrar det. 

Fast eftersom det inte är annorlunda nu heller, så kommer antalet månaders nedgång skilja sig från de tidigare. Men nedgången kommer fortsätta. Skalan i charten ovan är logaritmisk. Alla nedgångar är i proportion till varandra. Och då ser vi att nedgången bara har börjat.

Sluta jobba - sänk pensionen med 16%

$
0
0
Om jag slutar jobba och inte tjänar en krona till i pensionsgrundande inkomst sänks min pension med 16% efter skatt. Hela pensionsincitamentet för att jobba heltid i 17 år till är alltså 16%. Medräknat befintlig tjänstepension. Din tjänstepension blir helt avgörande för ditt pensionsutfall.
Yay!
Egentligen skulle jag skrivit ett inlägg om Pensionsmyndighetens nya verktyg typfallsmodellen och hur lite skillnad det blir i pension vid olika löner. Men jag är ju församlingsmedlem i Church of S:t Jobs, och inte personkultist i Gates Frälsningsadventister, så jag förvägrades köra typfallsmodellen. Ni som är Gates Frälsningsadventister kan dock ladda ner själva och leka här.

Jag nöjde mig istället med att leka med min egen pensionsprognos.

Fortsätter jag jobba som nu får jag en första pension vid 65 års ålder (ha, som att det kommer vara tillåtet att gå i pension vid 65 om 17 år) på 29 100:- SEK. Detta i dagens penningvärde, bör tilläggas. Efter skatt enligt dagens skattetabell för 2018 blir det 19 855:- SEK. Den allmänna pensionen blir 14 700:- SEK. Resten är tjänstepension, baserat på 2.1% inflationsjusterad värdeökning per år på befintligt kapital.

Slutar jag jobba helt idag och på något sätt ändå överlever till 65 års ålder, sänks min allmänna pension till exakt 10 000:- SEK, och totala pensionen sägs landa på 24300:- SEK, eller 16 798:- SEK efter skatt per månad.

Det är alltså 16% lägre pension efter skatt. Grovt naivt förenklat innebär alltså varje år jag inte jobbar att pensionen blir 1% lägre. 

Jag har den gnagande misstanken att samma skillnad på 4700:- SEK i allmän pension är hela skillnaden ett helt arbetsliv innebär. Särskilt när man sedan tittar på kommunala bostadstillägg etc till våra fattigpensionärer. Dock kan jag inte använda typfallsmodellen för att verifiera detta. Tjänstepensionen blir alltså helt avgörande för ditt pensionsutfall och själva anledningen till att jobba. Resten handlar bara om 4700:- SEK för 40+ års slit.

Hur skatter och pensionssystem ser ut om 17 år vet vi inget alls om, utan detta baserar sig på innevarande prognoser och en massa naiva antaganden, samt att inget annat ändras. Om 17 år kanske allmän pension är avskaffad, eller så dras din tjänstepension från din allmänna pension av solidariska skäl. Möjligheterna är obegränsade, och hittas nog bara på nedsidan.

Avgörande för din pension blir alltså turen. Alltså när du är född, vilket kommer styra vad för skatter och allmän pension som gäller när du går i pension.

Iskall Black Week

$
0
0
Tog en liten temperaturmätare på den inledande julhandeln genom att besöka köpcentret Kungsmässan i gräddhyllan Kungsbacka. Det visade sig vara iskall, trots att det stod det nyimporterade amerikanska fenomenet Black Week överallt. Köpcentret byggs ut med 8900 m2, men det gapar redan innan dess nu tre butikslokaler tomma.
Ho, ho, ho. 


Gjorde ett helt ovetenskapligt empiriskt besök i verkligheten för att mäta konjunkturen i white flight-kommunen Kungsbackas Kungsmässan (tänk typ Danderyd om du är Stockholmare eller Vellinge om du huserar i Skåne). Här är det så vitt att man måste ha solglasögon, för att inte bli bländad. Såg iofs några figurer från Orten där för några år sedan, men de blev omedelbart gripna av polisen för narkotikabrott. Antagligen har de sedan dess lärt sig att vara mer diskreta när de ska sälja droger till rikemansbarnen från Särö (tänk Djursholm eller Ljunghusen) och Kullavik.
Bygge pågår.
Med en konjunkturfingertoppskänsla i världsklass håller man på att bygga ut med 8900 m2 butiksyta, med plats för ytterligare 30 butiker och restauranger. Inflyttning 2019 tydligen i framtidens köpcentrum.
Jodå.
Men hur ser det ut i det glest besökta köpcentret? Visst, i rättvisans namn var detta vid 15-tiden på en vardag och alla i Kungsbacka har ju jobb, oftast på annan ort, så vem skulle egentligen vara här dagtid vardagar, utom fri tidsdisponerande bloggare som undersöker konjunkturläget, och alla pensionärer i sina Burberry-halsdukar?

Tja, inte mindre än tre butiker står redan redo för "nya shoppingupplevelser". Alltså befintliga butikslokaler som klappat igen. Upp från en väntande #nyashoppingupplevelser för kanske ett halvår sedan.
Här väntar dig #nyashoppingupplevelser 
Och här planerar man för nya shoppingupplevelser.
Sibas gamla lokaler väntar fortfarande efter kanske två år på #nyashoppingupplevelser, alldeles intill utbyggnaden.
Nåja, de #nyashoppingupplevelserna kan åtminstone tjänstgöra som någon slags arbetsyta och allmän förvaring.
Nu behöver man egentligen inte göra några empiriska studier från verkligheten ens i höginkomsttagarnas Kungsbacka. Vi vet redan från konjunkturbarometern att hushållen är i lågkonjunktur med negativa (mitt sätt att mäta, under 100 enligt Konjunkturinstitutet) indikatorer för hushållens tre indikatorer. Och detaljhandeln håller sig precis över strecket, trots ett mycket stort ras i oktober. Detaljhandeln lär trilla ner i lågkonjunktur, kanske inte i november på förhoppningar om julhandeln, men väl i januari.

Kan ju tillägga att jag skarpt gillar Kungsmässan, och det är hit jag åker över danska gränsen till det ockuperade Halland, om jag mot förmodan ska shoppa i butik. Och för övrigt signera böcker hos Akademibokhandeln 12-13 måndagen den 17:e december (14-15 i Akademibokhandeln Nordstan hemma i Sverige).

Nyimporterade fenomenet Black Week var skyltat i många butiker. Det var stendött och tomt ändå. Fast det brukar vara rea denna vecka, veckan innan vanliga dödliga får sin lön. Vi får väl se om Kungsbackaborna börjar slåss på Black Friday. Tillåt mig vara skeptisk. Det finns bolån att amortera och räntor att betala.

Själv plockar jag och betalar ut löner den 14:e varje månad, just för att pricka in den månatliga motsvarigheten till Black Week.

Det blir oavsett mycket intressant att se hur det blir med butiksuppfyllnaden när 30 nya butiker ska flyta in under rykande lågkonjunktur nästa år. Pensionärerna skulle nog uppskatta en Burberry-butik, om de nu vill ha ytterligare halsdukar och handväskor.
Viewing all 12873 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>