Det är kanske inte så konstigt att Swedavia inte vill ha kollektivtrafik till svenska flygplatser som Landvetter, annat än via dyra och omständliga flygbussar. Bolagets intäkter från parkering under 2016 var större än bolagets resultat (=vinst efter skatt).
![]() |
Sveriges storflygplats Arlanda är lika pulserande och het som Södermalm och Nytorget en torsdagkväll. Eller Stockholm öht. |
Swedavia är svenska statens ägarbolag av de svenska större icke-kommunala flygplatserna, och får sina intäkter via hyror och avgifter för olika tjänster mot flygbolagen och deras underleverantörer.
Bolaget omsatte 5 546 MSEK under 2016, varav 3 446 MSEK var kontra flyget ("aviation business") och 2 062 MSEK var övriga kommersiella tjänster ("commercial services"). Under kommersiella tjänster hittar man intäkterna från parkeringen, som var 845 MSEK.
Årets resultat för 2016 var 717 MSEK, vilket inkluderade reavinster från fastighetsförsäljning på 241 MSEK.
Justerar man för fastighetsförsäljningen så var intäkterna från parkeringsavgifter nästan dubbelt så stor som bolagets resultat. Inte konstigt att man vill göra att bil är nödvändigt även för de som bor nära flygplatsen, eller för den delen jobbar där.
Därtill kan man tänka sig att man tar ut någon form av hyra eller trafikavgift från det bolag som driver de sk flygbussarna. Liksom från taxibolagen för att få tillgång till taxifickorna. Om det vet jag dock inget, men det vore underligt om de inte gjorde så.
Swedavia kan förstås yra bäst de vill om miljömål. Deras mål är att maximera flygandet, så att minska bilåkandet till flygplatserna är försumbart i förhållande till flygets utsläpp, miljöbelastning från flyget och förbrukningen av ändliga fossila resurser. Att höra om miljömål från Swedavia är i stort sett skrattretande. Hade de haft miljömål skulle de förstås stänga ner flygplatserna och plantera dem med skog istället. Istället handlar miljömålen bara om tomma floskler.
Skriver jag och kastar sten i glashuset efter att ha flugit till Stockholm.